Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Elecampane is niet alleen een mooie gele plant met enorme bladeren die op een zonnebloem lijkt. Bovendien kan dit geneeskrachtige kruid ook werkzaam zijn tegen bepaalde kwalen.

De grote keuze aan soorten maakt het gemakkelijk om te vinden wat je zoekt. Met onze grote elecampane test 2023 willen we je helpen de beste elecampane voor jou te vinden. We hebben zowel theeën als capsules, poeders enz. vergeleken en de beste aan je voorgesteld. Dit zal het je gemakkelijker maken het beste product voor je te vinden.

Belangrijk om te weten

  • De traditionele elecampane kan door iedereen genomen worden, want de plant is heel goed voor het lichaam. Je moet echter altijd de bijsluiter lezen en de dosering noteren.
  • Je kunt elecampane gebruiken bij bronchitis, huidontstekingen, kanker, wormbesmettingen, krampen, urineproblemen, galblaasproblemen, spijsverteringsproblemen, menstruatieproblemen.
  • Je vindt elecampane in verschillende prijsklassen en soorten. Natuurlijk speelt de verwerking een heel belangrijke rol. Elecampane is verkrijgbaar als thee, capsule, poeder en olie. De verschillende soorten kunnen verschillende effecten hebben op verschillende kwalen.

Beste elecampane: Onze selectie

In de volgende delen laten we je kennis maken met de beste alant producten en gaan we er dieper op in. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken.

Koop- en beoordelingscriteria voor elecampane

In dit gedeelte hebben we enkele criteria opgesomd waarmee je verschillende elecampane producten kunt vergelijken. Hier hebben we de meest relevante voor je uitgezocht.

We willen deze criteria graag in meer detail aan je uitleggen, zodat je beter geïnformeerd bent voor je koopt en het juiste product kiest.

Dosering

De dosering hangt van veel aspecten af. Natuurlijk verschilt de dosering van soort tot soort en wordt in verschillende hoeveelheden ingenomen. Bovendien hangt de dosering af van het advies van de arts, omdat hij of zij de ernst van de tekorten en symptomen meestal beter kan bepalen. Bovendien hangt de dosering af van het gewicht en eventueel de leeftijd.

De dosering van elecampane thee heeft meestal betrekking op het aantal eetlepels of theelepels. In de regel zijn één tot twee eetlepels voldoende. De situatie is echter anders met capsules. De dosering is vaak 400 – 520 mg capsules. Bij alantpoeder zijn een paar theelepels meestal voldoende, die je bijvoorbeeld aan je salade of drankje kunt toevoegen.

Kwaliteit en land van herkomst

Een ander criterium is de kwaliteit en het land van herkomst. Vooral bij medicijnen en voedingssupplementen is het belangrijk precies te weten wat er in zit. Veel tabletten of theeën bevatten stoffen die het lichaam niet nodig heeft of die niet werken.

Elecampane groeit vooral in de oostelijke Kaukasus, maar komt ook in Spanje voor.

Elecampane is er in verschillende kwaliteiten en hangt af van de fabrikant. Veel medicijnen e.d. worden op de zwarte markt voor een lage prijs aangeboden, maar we raden het sterk af, want de meeste kunnen schadelijke additieven bevatten. Je moet ook beseffen dat het land van herkomst niet altijd iets zegt over de kwaliteit. Hoe uitvoeriger de bewerking, hoe hoger de kwaliteit van de elecampane.

Kruiden-of homeopathisch

Je vindt elecampane als capsule, thee, poeder of balsem. Dit zijn elecampane op plantaardige basis. Er zijn echter ook zogenaamde “Inula helenium globules”, die een homeopathische werking hebben.

Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze met sterk verdunde geneesmiddelen

Vaak wordt verweten dat homeopathische middelen niet werken en slechts placebo’s zijn. Veel mensen zweren echter dat ze wel degelijk werken. En als je er ook in gelooft of er belangstelling voor hebt, kun je ook je toevlucht nemen tot homeopathische alant.

Biologisch

Als je er vaak op let om biologische producten te kopen, dan heb je ook de mogelijkheid om biologische producten in elecampane te vinden. Zo beloven sommige producenten van elecampanewortel dat hun producten afkomstig zijn van “gecontroleerde organische wilde verzameling”.

Wil een elecampane produkt een biologisch zegel krijgen, dan moet voldaan worden aan de voorschriften van de EG Biologische Verordening. We willen echter niet beweren dat gewone alantproducten per se slechter zijn dan alantproducten van biologische kwaliteit.

Gids: Veelgestelde vragen over elecampane uitvoerig beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van elecampane en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is elecampane en hoe werkt het?

Elecampane is een plant en behoort tot de samengestelde planten. Het werd al in de oudheid gebruikt als specerij en geneeskrachtige plant. Elecampane wordt in verschillende streken van Duitsland anders genoemd.

Bovendien helpt deze plant tegen veel klachten, die in de volgende paragrafen meer gedetailleerd worden uitgelegd. Elecampane wordt gekenmerkt door zijn 50 cm lange bladeren.

Effect op bronchitis

Elecampane is antibacterieel en ontstekingsremmend, dus heeft het een positief effect op bronchitis of hoest. Elecampane ontspant irritaties en vergemakkelijkt zo de ademhaling.

Het slijm kan met elecampane verminderd of gemakkelijker opgehoest worden. Ook krampen die optreden bij hoesten worden verlicht (1).

Effect op kanker

Verder is elecampane werkzaam tegen kanker. Meer bepaald heeft isoalantolacton een kankerremmend effect; dit is een belangrijk werkzaam bestanddeel uit Inula Helenium.

Isoalantolacton remt de kolonievorming en de migratie van kankercellen. Ook alantolacton en alloalantolacton hebben hetzelfde effect (2).

Alant helpt tegen veel soorten kanker door zijn tumorremmende werking en is dus een waardevol geneesmiddel. (Image source: National Cancer Institute/ unsplash )

Bovendien is Inula Helenium werkzaam tegen hersentumoren. Dit komt omdat het kankercellen remt die zich in de hersenen bevinden (3).

Verder werkt Inula Helenium tegen borstkanker omdat het de borst xenograft tumor (4) remt. Verder heeft de wortel van elecampane een positief effect op vrouwen met kanker.

Dit komt omdat elecampane of isoalantolactone de groei van gynaecologische kankercellen kan afremmen (5). Dit omvat bijvoorbeeld eierstokkanker of kanker van het slijmvlies van de baarmoeder.

Werking bij huidontstekingen

Zoals eerder gezegd werkt elecampane ontstekingsremmend, dit geldt ook voor huidontstekingen en huiduitslag. Het kon bewezen worden dat de ontwikkeling van bepaalde huidsymptomen geremd werd door de inula helenium.

Dit werd getest bij muizen met gezwollen oren en achterste huidlaesies. Door het gebruik van Inula Helenium nam de zwelling aan het rechteroor af en werd de dorsale huidlaesie verminderd (6).

Wanneer en voor wie is het nuttig om elecampane in te nemen?

Elecampane is geschikt voor iedereen, want de thee in het bijzonder is goed voor het lichaam en geeft een gevoel van welzijn. Als je voor bepaalde klachten je toevlucht neemt tot kruidenremedies of geneeskrachtige kruiden, dan is elecampane precies goed voor je. Het is zinvol om elecampane in te nemen vooral bij hoest of ontstekingen.

Hoewel er nog steeds geen duidelijke onderzoeksresultaten zijn en de werking van geneeskrachtige planten ook een omstreden onderwerp is, moet je zelf beslissen of elecampane helpt of niet. Hier volgt een kleine lijst van klachten waarvoor elecampane ook gebruikt kan worden, naast ontstekingen en hoest

  • Wormplaag
  • Krampen
  • Urinaire klachten
  • Gal klachten
  • Spijsverteringsklachten
  • Menstruatiekrampen

Omdat elecampane veel goede bestanddelen heeft, kan het voor veel klachten of symptomen gebruikt worden.

Welke delen van elecampane worden gebruikt?

De wortel van elecampane wordt vooral voor medicinale doeleinden gebruikt, want de wortel bevat veel nuttige stoffen. De wortels van de elecampane worden ook in thee gebruikt, waardoor elecampane wortelthee bijzonder intens smaakt.

Je kunt de bladeren in warm water laten weken om de bittere smaak te verzachten.

Je kunt de bladeren van de elecampane echter ook gebruiken voor thee of smoothies. Ze geven een bittere en kruidige smaak. Je kunt ook elecampane bladeren aan je salade toevoegen, maar de bladeren kunnen te bitter smaken.

Welke soorten elecampane zijn er?

Er zijn verschillende soorten elecampane op de markt. De soorten verschillen in uiterlijk, gebruik en dosering. Elecampane is vaak verkrijgbaar als thee of capsule, maar er zijn ook andere soorten, die we opnoemen en kort beschrijven in de volgende tabel.

Alternatief effect
Cola/ bananen/ zoutstengels diarree
Steranijs krampen, prikkelhoest, bronchitis
Pepermunt/ honing prikkelhoest, keelpijn
Karwij/ yoghurt spijsverteringsproblemen

Voor de thee wordt vooral de wortel van de elecampane gebruikt, die vooraf gedroogd wordt. De thee heeft een bruinachtige kleur en lijkt op aarde. Het elecampane poeder is veel fijner dan de thee en hoeft niet dringend gemengd te worden, alleen met water.

Thee

De alantwortelthee ruikt en smaakt in het begin heel vreemd en is even wennen. De thee smaakt echter geleidelijk aan steeds aromatischer en licht kruidiger. Bovendien helpt de thee bij veel klachten.

Ook al smaakt de thee vreemd, hij ziet er erg fruitig en heerlijk uit. Het oog eet met je mee! (Image source: Stacy Barnes/ unsplash)

De thee van de elecampanewortel vergemakkelijkt het slikken en is een slijmoplossend middel. Het wordt sterk aanbevolen bij bronchitis, hoest en astma. Bovendien helpt de thee bij menstruatiekrampen en krampen.

Powder

Het alanth wortelpoeder lijkt op zand. Je kunt dit ook gebruiken voor een heerlijke thee, maar met het poeder heb je meer mogelijkheden en kun je het bij verschillende dingen innemen. Natuurlijk kun je het poeder met water innemen, maar vruchtensappen zijn ook goed. Bovendien gaat het poeder van de elecampane wortel heel goed in salades en geeft het een pittige kick.

Capsule

Je hebt ook de mogelijkheid om elecampane in capsulevorm in te nemen. De capsules zijn ook gemaakt van poeder, maar met het voordeel dat ze in kleine hoeveelheden gemaakt worden. De capsules zijn bijzonder behulpzaam bij krampen. Het omhulsel van de capsule isoleert smaak en geur. De capsules zijn verkrijgbaar in verschillende mg hoeveelheden.

olie

Dan is er de olie, die door stoomdestillatie gewonnen wordt. De olie bevat bijzonder veel ingrediënten en vitamines. Dit wordt in principe uit de wortel van de plant gehaald. De etherische olie van elecampane is antibacterieel en ontstekingsremmend. Het is ook een slijmoplossend middel en helpt bij bronchitis en hoest.

Hoe moet elecampane gedoseerd worden?

De dosering hangt af van de soort elecampane. Je moet ook rekening houden met de aanbevolen dosering. In dit gedeelte geven we alleen ruwe cijfers, die je als leidraad kunt gebruiken.

Bij capsules is het belangrijk te weten hoeveel mg een enkele capsule bevat. (Image source: The-Lore.com/ unsplash)

Met elecamaan thee heb je meestal genoeg aan één tot twee theelepels. Hierdoor krijg je een lekkere kruidige en rokerige smaak. Voor de capsules moet je er een ’s morgens en een ’s middags innemen met een groot glas water, afhankelijk van je behoefte. Dan zijn er de Alant druppels, die je 3 keer per dag moet innemen met 10-20 druppels na elke maaltijd met een beetje water.

Welke alternatieven zijn er voor elecampane?

Hier willen we enkele alternatieven voor elecampane op een rijtje zetten en hun gemeenschappelijke effecten. We hebben niet alleen kruidenremedies geselecteerd, maar ook enkele huismiddeltjes die je vaak thuis kunt vinden.

[/tr]

[/tablex]

Alternatief Effect Cola/ bananen/ zoutstokjes Diarree Steranijs Krampen, irriterende hoest, bronchitis

Pepermunt/ honing; Irriterende hoest, keelpijn xml-ph-2 Het gebruik van steranijs is goed tegen krampen. Het is ook antiviraal en slijmoplossend, dus steranijs verlicht bronchitis en prikkelhoest (7). Honing staat bij velen bekend als een wondermiddel, vooral tegen prikkelbare hoest of keelpijn. Dit komt omdat honing een antibacteriële werking heeft en een beschermende barrière kan vormen tegen infecties (8). Pepermunt heeft ook soortgelijke eigenschappen, want het kan ook helpen tegen keelpijn (9). Bij spijsverteringsproblemen zoals constipatie of zelfs diarree kan yoghurt (10) of karwijzaad helpen.

Wat zijn de bijwerkingen van het innemen van elecampane wortel?

Het innemen van elecampane kan de kans op allergieën vergroten. Dit is echter het geval met veel composieten. Hoewel het nog niet bewezen is wegens het gebrek aan studies, kan elecampane, net als veel andere kruidenremedies, bij overmatig gebruik bijwerkingen veroorzaken.

Het maakt niet uit hoe gezond iets kan zijn, een overdosis is nooit goed voor je lichaam. (Image source: Polina Zimmerman/ unsplash )

Het kan braken of maagpijn veroorzaken. Krampen of verlammingsverschijnselen kunnen ook heel gewoon zijn. Bovendien kunnen terpenen, die in de etherische oliën van de plant voorkomen, de slijmvliezen irriteren.

Beeldbron: Wit / 123rf.com

Referenties (10)

1. B. Gierlikowska, W. Gierlikowski, K. Bekier, K. Skalicka-Woźniak, M. E. Czerwińska, A. K. Kiss, (2020 Mar). Inula helenium and Grindelia squarrosa as a source of compounds with anti-inflammatory activity in human neutrophils and cultured human respiratory epithelium.
Bron

2. Y Y Yan, Q Zhang, B Zhang, B Yang, N M Lin, (2020 Sep). Active ingredients of Inula helenium L. exhibits similar anti-cancer effects as isoalantolactone in pancreatic cancer cells.
Bron

3. K. Koc, O. Ozdemir, A. Ozdemir, U. Dogru, H. Turkez, ( Apr-Jun 2018). Antioxidant and anticancer activities of extract of Inula helenium (L.) in human U-87 MG glioblastoma cell line.
Bron

4. J. Chun, K. Song, Y. Shik Kim, (2018 Dec). Sesquiterpene lactones-enriched fraction of Inula helenium L. induces apoptosis through inhibition of signal transducers and activators of transcription 3 signaling pathway in MDA-MB-231 breast cancer cells.
Bron

5. Y. Li, Zhi-Yu Ni, Meng-Chu Zhu, M. Dong, Si-Ming Wang, Qing-Wen Shi, Man-Li Zhang, Yu-Fang Wang, Chang-Hong Huo, H. Kiyota, B. Cong, (Jul-Aug 2012). Antitumour activities of sesquiterpene lactones from Inula helenium and Inula japonica.
Bron

6. Q. Wang, S. Gao, Guo-Zhen Wu, N. Yang, Xian-Peng Zu, Wen-Cai Li, N. Xie, Rong-Rong Zhang, Chen-Wei Li, Zhen-Lin Hu, Wei-Dong Zhang, (2018 Jul). Total sesquiterpene lactones isolated from Inula helenium L. attenuates 2,4-dinitrochlorobenzene-induced atopic dermatitis-like skin lesions in mice.
Bron

7. J. Kumar Patra, G. Das, S. Bose, S. Banerjee, C. N Vishnuprasad, M. Del Pilar Rodriguez-Torres, Han-Seung Shin, (2020 Jun). Star anise (Illicium verum): Chemical compounds, antiviral properties, and clinical relevance.
Bron

8. M. Deb Mandal, S. Mandal, (2011 Apr). Honey: its medicinal property and antibacterial activity.
Bron

9. E. Herro, S. E Jacob, (Nov-Dec 2010). Mentha piperita (peppermint).
Bron

10. Springer Medizin, (2019 Jul). Joghurt gegen Darmpolypen?
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

wissenschaftliche Studie
B. Gierlikowska, W. Gierlikowski, K. Bekier, K. Skalicka-Woźniak, M. E. Czerwińska, A. K. Kiss, (2020 Mar). Inula helenium and Grindelia squarrosa as a source of compounds with anti-inflammatory activity in human neutrophils and cultured human respiratory epithelium.
Ga naar bron
wissenschaftliche Studie
Y Y Yan, Q Zhang, B Zhang, B Yang, N M Lin, (2020 Sep). Active ingredients of Inula helenium L. exhibits similar anti-cancer effects as isoalantolactone in pancreatic cancer cells.
Ga naar bron
wissenschaftliche Studie
K. Koc, O. Ozdemir, A. Ozdemir, U. Dogru, H. Turkez, ( Apr-Jun 2018). Antioxidant and anticancer activities of extract of Inula helenium (L.) in human U-87 MG glioblastoma cell line.
Ga naar bron
wissenschaftliche Studie
J. Chun, K. Song, Y. Shik Kim, (2018 Dec). Sesquiterpene lactones-enriched fraction of Inula helenium L. induces apoptosis through inhibition of signal transducers and activators of transcription 3 signaling pathway in MDA-MB-231 breast cancer cells.
Ga naar bron
wissenschaftliche Studie
Y. Li, Zhi-Yu Ni, Meng-Chu Zhu, M. Dong, Si-Ming Wang, Qing-Wen Shi, Man-Li Zhang, Yu-Fang Wang, Chang-Hong Huo, H. Kiyota, B. Cong, (Jul-Aug 2012). Antitumour activities of sesquiterpene lactones from Inula helenium and Inula japonica.
Ga naar bron
wissenschaftliche Studie
Q. Wang, S. Gao, Guo-Zhen Wu, N. Yang, Xian-Peng Zu, Wen-Cai Li, N. Xie, Rong-Rong Zhang, Chen-Wei Li, Zhen-Lin Hu, Wei-Dong Zhang, (2018 Jul). Total sesquiterpene lactones isolated from Inula helenium L. attenuates 2,4-dinitrochlorobenzene-induced atopic dermatitis-like skin lesions in mice.
Ga naar bron
wissenschaftliche Studie
J. Kumar Patra, G. Das, S. Bose, S. Banerjee, C. N Vishnuprasad, M. Del Pilar Rodriguez-Torres, Han-Seung Shin, (2020 Jun). Star anise (Illicium verum): Chemical compounds, antiviral properties, and clinical relevance.
Ga naar bron
medizinische Literatur
M. Deb Mandal, S. Mandal, (2011 Apr). Honey: its medicinal property and antibacterial activity.
Ga naar bron
wissenschaftlicher Artikel
E. Herro, S. E Jacob, (Nov-Dec 2010). Mentha piperita (peppermint).
Ga naar bron
wissenschaftliche Studie
Springer Medizin, (2019 Jul). Joghurt gegen Darmpolypen?
Ga naar bron
Recensies