Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

35Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

Agaricus Blazei Murrill is een paddenstoelensoort die internationaal onder veel verschillende namen bekend is. De Engelsen, bijvoorbeeld, noemen Agaricus Blazei ook wel Royal Sun Agaricus (paddenstoel van de koninklijke zon).

Verder wordt Agaricus Blazei Murrill ook wel de Paddenstoel van de Goden of de Paddenstoel van het Leven genoemd. Deze positieve reputatie komt niet uit het niets: Agaricus Blazei heeft een grote verscheidenheid aan gezonde bestanddelen en kan ook als alternatief geneesmiddel gebruikt worden.

In onze Agaricus test 2022 vertellen we je in detail over de veelgeprezen wonderpaddenstoel.

Belangrijk om te weten

 • Agaricus Blazei kan genomen worden als verse of gedroogde paddenstoel, als capsule, als poeder of als tinctuur. Al deze varianten kunnen een positief gezondheidseffect met zich meebrengen.
 • Studies suggereren dat Agaricus Blazei ondersteunend kan werken bij een verscheidenheid van ziekten. Daartoe behoren kanker, de ziekte van Parkinson, diabetes, multiple sclerose en hepatitis,
 • Agaricus Blazei bevat een verscheidenheid aan gezonde mineralen, vitaminen en aminozuren en kan zo een waardevolle bijdrage leveren tot de algemene gezondheid.

Beste Agaricus: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Agaricus producten

Bij het kopen van Agaricus kun je verschillende factoren in overweging nemen, zoals: Met de juiste productkeuze kun je de beste oplossing voor je behoeften vinden. Je kunt er zeker van zijn dat je je lichaam niet iets geeft wat het niet nodig heeft.

Zoek altijd naar producten van hoge kwaliteit. Als je vindt dat je meer informatie nodig hebt, kun je rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.

Doseringsvorm

Je kunt Agaricus Blazei op verschillende manieren innemen. De meest gebruikelijke manieren waarop Agaricus gegeten wordt zijn als volgt

 • Vers: Als je Agaricus Blazei als verse paddenstoel wilt consumeren, moet je wat meer onderzoek doen. Het kweken van deze paddenstoel is in Duitsland niet gebruikelijk, maar wordt soms gedaan. Om in Duitsland te kunnen groeien, heeft de paddenstoel een wat warmer klimaat nodig en wordt daarom in een kas gekweekt.
 • Gedroogd: Geïmporteerde gedroogde paddestoelen komen vaker voor. Deze kunnen op vrijwel dezelfde manier gebruikt worden als gedroogde porcini, bijvoorbeeld in een saus of risotto.
 • Poeder: Bij de productie van Agaricus poeder worden gedroogde paddenstoelen fijngemalen. Het voordeel van poeder is dat alle ingrediënten van de paddenstoel nog steeds in dezelfde samenstelling aanwezig zijn. Poeder kan goed gebruikt worden bij het koken en toegevoegd worden aan diverse gerechten. Een andere mogelijkheid is om wat poeder in een glas water op te lossen en het zo te drinken.
 • Capsules: Het voordeel van Agaricus Blazei in capsules is de constante dosering van de ingrediënten. Veel capsules die in de handel zijn bevatten Agaricus poeder, Agaricus extract of een mengsel van beide. Het agaricus extract heeft een hogere dosering, maar afhankelijk van het proces zijn niet alle ingrediënten gelijkmatig geëxtraheerd.
 • Tinctuur: De Agaricus tinctuur kan druppelsgewijs onder de tong ingenomen worden of opgelost worden in water. De tinctuur is een vloeibaar extract dat met behulp van alcohol gemaakt wordt. Het bevat een of enkele ingrediënten van de paddenstoel in een sterk gedoseerde vorm.

Welke manier van innemen van Agaricus het meest geschikt is, hangt af van de persoon en vooral van hoe vaak je Agaricus wilt innemen.

Ingrediënten

Bij Agaricus producten maakt het een belangrijk verschil of je een Agaricus extract koopt, of de hele paddenstoelen, of een poeder dat ervan gemalen is. De medicinaal belangrijke bestanddelen zijn in gelijke hoeveelheden aanwezig in verse, gedroogde en poedervormige paddenstoelen.

Agaricus bevat een evenwichtig mengsel van vitaminen, mineralen en aminozuren. Van bijzonder belang zijn de polysachariden, zoals beta-glucan en ergosterol.

De bèta-glucanen behoren tot de meest medicinaal belangrijke bestanddelen van de amandelzwam.

In Agaricus extract zijn het vooral deze polysachariden die geëxtraheerd worden. Vergeleken met het poeder kunnen extracten tot twintig maal de concentratie van deze ingrediënten bevatten. Het aandeel polysachariden in het extract wordt meestal als percentage gegeven.

Tincturen bevatten naast de vitale stoffen ook alcohol. In het geval van capsules moet aandacht besteed worden aan de ingrediënten waaruit het omhulsel bestaat. Vaak is het omhulsel gemaakt van plantaardige cellulose.

Maar dat zijn ze niet allemaal, en daarom zijn niet alle capsules veganistisch. Certificaten kunnen ook aangevraagd worden bij de fabrikant, die bevestigt dat er geen zware metalen, bacteriën of andere verontreinigende stoffen in de preparaten zitten.

Dosering

Voor de regelmatige inname van agaricus voor geneeskundige doeleinden is het aan te bevelen capsules, poeder of tinctuur te kopen, omdat deze gelijkmatig gedoseerd kunnen worden.

Lichaamsgewicht hoeveelheid extract hoeveelheid poeder
Tot 65 kg 900 – 1200 mg 1500 – 2000mg
Boven de 65 kg ongeveer 1800 mg 2000 – 3000 mg

De inname van Agaricus Blazei kan naar behoefte ook gecombineerd worden met andere geneeskrachtige paddenstoelen. Omdat de medisch belangrijke ingrediënten in extracten tot 20 maal hoger gedoseerd kunnen zijn, zijn extracten vooral aan te bevelen bij een reeds bestaande ziekte.

Agaricus poeder, dat eigenlijk alleen bestaat uit fijngemalen gedroogde Agaricus Blazei paddenstoelen, is geschikter voor preventie als het regelmatig ingenomen wordt. Bij aankoop is het belangrijk na te gaan of het een extract of een poeder is, want de ingrediënten worden verschillend gedoseerd.

Oorsprong

Agaricus Blazei Murrill komt oorspronkelijk uit het heuvelachtige gebied van de provincie Sao Paolo in Brazilië. Ook nu nog wordt Agaricus Blazei vooral en in grote mate gekweekt in Brazilië en Azië. Andere teeltgebieden zijn de VS, Denemarken en Nederland.

Agaricus Blazei paddenstoelen hebben de neiging een warmere omgeving te vereisen dan inheemse Agaricus soorten. Ze worden ook in kassen gekweekt. Daarom is het ook mogelijk Agaricus Blazei paddenstoelen te kopen die in Duitsland gekweekt zijn.

Gids: Veel gestelde vragen over Agaricus producten uitvoerig beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de ingrediënten en de werking van Agaricus, hebben we de belangrijkste informatie voor je samengesteld. Bovendien beantwoorden we andere veelgestelde vragen over Agaricus in de volgende rubrieken.

Wat is Agaricus Blazei?

Agaricus Blazei Murrill is een paddenstoel die tot de paddenstoelenfamilie behoort. Grote internationale belangstelling voor Agaricus als geneeskrachtige paddenstoel bestaat pas sinds ongeveer 35 jaar.

Oorspronkelijk komt Agaricus Blazei Murrill uit het heuvelachtige gebied van de provincie São Paulo in Brazilië.

Agaricus

In de traditionele Chinese geneeskunde worden de helende krachten van vitale paddestoelen al duizenden jaren gebruikt. In Europa begint de belangstelling echter net op te bloeien.
(Image source: Andrew Ridley / Unsplash)

Agaricus Blazei Murrill, kortweg ABM, is ook bekend onder vele andere namen. Hij wordt ook wel amandelzwam, zonnepaddestoel, Braziliaanse amandelzwam, Agaricus Brasiliensis, Agaricus Subrufescens of Agaricus Royal Sun genoemd.

Agaricus Blazei is een van de belangrijkste vitale paddenstoelen geworden vanwege zijn gezondheidsbevorderende bestanddelen. In Amerika en Japan is het zelfs als geneesmiddel tegen kanker goedgekeurd.

Wat zijn de ingrediënten van Agaricus Blazei?

Een gedroogde Agaricus paddenstoel, en ook het daarvan gemalen Agaricus poeder, bevat ongeveer 40 – 45 % eiwit, 30 – 40 % koolhydraten, 6 – 8 % voedingsvezels en 3 – 4 % vetten. (1)

De meervoudige suikers die in Agaricus Blazei aanwezig zijn, de zogenaamde polysachariden, spelen een belangrijke rol in de gezondheid. Vooral bèta-glucanen zijn medisch waardevol omdat ze de bloedsuiker reguleren, het immuunsysteem activeren en het cholesterolgehalte in het bloed verlagen. (2)

Agaricus Blazei paddenstoelen bevatten ook waardevolle vitamines, mineralen en aminozuren voor de gezondheid, die in de volgende paragrafen opgesomd worden.

Vitaminen

De volgende belangrijke vitaminen zitten in Agaricus

 • B1 (thiamine)
 • B2 (riboflavine)
 • B3 (niacine)
 • B7 (biotine)
 • B9 (foliumzuur)

Bovendien bevat Agaricus Blazei ergosterol, dat door zonlicht op de huid in vitamine D kan worden omgezet. (3)

Mineralen

Agaricus Blazei bevat ook een selectie van belangrijke mineralen, waaronder:

 • Kalium
 • Zink
 • IJzer
 • Calcium
 • Magnesium

Mineralen zijn nodig voor veel basale lichaamsfuncties en zijn dus essentieel om te overleven.

Aminozuren

In totaal zijn 14 verschillende aminozuren in Agaricus Blazei ontdekt. De grootste hoeveelheden van de volgende aminozuren werden ontdekt

 • Arginine
 • Glycine
 • Glutaminezuur
 • Proline
 • Alanine

In kleinere hoeveelheden bevat Agaricus Blazei ook threonine, serine, asparaginezuur, leucine, fenylalanine, lysine, methionine, valine en tyrosine. (1)

Welk effect heeft Agaricus op de gezondheid?

Het is nuttig om Agaricus Blazei in te nemen bij een verscheidenheid van ziekten. De ingrediënten van Agaricus Blazei kunnen de volgende effecten in het lichaam hebben

 • immuunsysteem regulerend: Dit kan vooral helpen bij auto-immuunziekten zoals diabetes type 1, Hashimoto’s thyroiditis, reuma, multiple sclerose (MS), fibromyalgie of de ziekte van Parkinson. (4, 5, 6, 7, 8)
 • anti-allergisch: Dit helpt bij allergische klachten of allergische astma. (9)
 • anticarcinogeen: Agaricus Blazei is goed geschikt als ondersteuning bij chemotherapie, omdat het de bijwerkingen kan verminderen en zo de therapie kan ondersteunen. Bovendien kan Agaricus natuurlijke killer cellen van het immuunsysteem activeren, die kankercellen kunnen vernietigen. Het ergosterol dat in Agaricus Blazei zit, stopt de vascularisatie van kankerplekken en de vorming van metastasen. (2, 10)
 • antiviraal, antibacterieel: Agaricus Blazei kan ook ondersteunend werken bij hepatitis, herpes, HIV of griepachtige infecties. Volgens studies remt Agaricus Blazei de virussen al bij het begin van een infectie. (11, 12)

Regelmatige inname van Agaricus Blazei is ook geschikt voor gezonde mensen en kan de volgende voordelen opleveren

 • verlaagt het cholesterolgehalte (2)
 • is ontstekingsremmend (9)
 • verlaagt de bloedsuikerspiegel (4)
 • ontgift de lever (13)
 • versterkt het immuunsysteem (4, 7)
 • is goed voor de darmgezondheid (2)

Helaas zijn sommige van de positieve effecten van Agaricus Blazei nog niet voldoende met studies bewezen. Dit komt vooral omdat studies duur zijn.

Het loont voor grotere farmaceutische bedrijven niet de moeite om veel geld te investeren in onderzoek naar een natuurlijk product, want natuurlijke stoffen kunnen niet gepatenteerd worden.

Wanneer is het zinvol Agaricus in te nemen?

Agaricus Blazei kan zowel preventief als als geneesmiddel gebruikt worden. Ter preventie wordt Agaricus Blazei het best gegeten als poeder of als gedroogde of verse paddenstoel.

De evenwichtige combinatie van talrijke verschillende vitaminen, mineralen en aminozuren heeft een positief effect op de gezondheid. In het geval van extracten zijn de afzonderlijke actieve bestanddelen geëxtraheerd en dus in hogere concentraties aanwezig.

Je moet goed letten op welk Agaricus ingrediënt werd geëxtraheerd en in welke sterkte. Je moet echter oppassen dat je niet alleen op het effect van agaricus afgaat. Het is vaak zinvoller om Agaricus Blazei te gebruiken als een ondersteunend middel bij andere geneesmiddelen.

Welke soorten Agaricus zijn er?

Bij Agaricus Blazei zijn er in principe drie verschillende manieren waarop de paddenstoel ingenomen kan worden

 • Als hele paddenstoel (vers of droog)
 • Als poeder (in capsules)
 • Als extract (tinctuur, in capsules)

In het volgende leggen we de afzonderlijke soorten met hun voor- en nadelen meer in detail uit.

Hele paddenstoel

Agaricus Blazei kan als hele paddenstoel gebruikt worden, zowel vers als gedroogd, om te koken. Hele Agaricus paddenstoelen bieden de volgende voor- en nadelen:

Voordelen
 • evenwichtige verhouding voedingsstoffen
 • kan gebruikt worden om te koken, heerlijk van smaak
Nadelen
 • tijdrovende bereiding
 • kan niet gelijkmatig gedoseerd worden
 • genezende stoffen niet in geconcentreerde vorm aanwezig
 • niet lang te bewaren

De eiwitrijke Agaricus paddenstoelen zijn uitstekend geschikt om preventief iets goeds voor jezelf en je lichaam te doen, vanwege de talrijke voedingsstoffen die ze bevatten. Bovendien heeft agaricus, ook bekend als amandelzwam, een geurig amandelaroma. Het is daarom ideaal om smaak te geven aan sauzen en soepen.

Poeder

Om agaricus poeder te maken, worden gedroogde paddenstoelen tot een fijn poeder vermalen. Dit heeft enkele voor- en nadelen:

Voordelen
 • evenwichtige verhouding voedingsstoffen, kan gelijkmatig gedoseerd worden
 • lange houdbaarheid
Nadelen
 • Genezende stoffen niet geconcentreerd

De voedingsstoffen in gedroogde Agaricus paddenstoelen zitten ook in het poeder. Een belangrijk voordeel is dat het poeder goed gedoseerd kan worden, zodat elke dag dezelfde hoeveelheid Agaricus Blazei genomen kan worden. Veel van de verkrijgbare Agaricus capsules zijn gevuld met Agaricus poeder.

Extract

Extractie procédés kunnen gebruikt worden om de voedingsstoffen van Agaricus te extraheren die bijzonder goed zijn voor de gezondheid. Deze worden verkocht in een tot 20 maal meer geconcentreerde vorm als extract.

Extracten bevatten vaak een hoge concentratie polysacchariden. Van deze wordt gezegd dat ze een positief effect hebben op de vetstofwisseling en het immuunsysteem. We hebben hier de voor- en nadelen van Agaricus extract op een rijtje gezet:

Voordelen
 • Genezende stoffen aanwezig in geconcentreerde vorm
 • kunnen gelijkmatig gedoseerd worden
 • lang houdbaar
Nadelen
 • Verhouding voedingsstoffen niet natuurlijk

Agaricus Blazei als extract is zeer geschikt als geneesmiddel omdat de genezende voedingsstoffen hier in geconcentreerde vorm aanwezig zijn. Extract vind je vooral in capsules of als tinctuur.

Wat zijn de bijwerkingen van het innemen van Agaricus?

In principe zouden er geen bijwerkingen moeten zijn bij het innemen van Agaricus. Er wordt echter ook gezegd dat alles wat werkt ook bijwerkingen heeft. Daarom is het niet aan te raden de aanbevolen dagelijkse dosis Agaricus Blazei te veel te overschrijden.

Als men zich aan de aanbevolen dagelijkse dosis houdt, zouden er geen bijwerkingen moeten optreden.

De paddenstoel zelf is dus volstrekt onproblematisch wat bijwerkingen betreft. Gevaarlijker wordt het als er resten zoals pesticiden of zware metalen in het preparaat zitten. Onjuist drogen en bewaren kan ook kankerverwekkende schimmeltoxinen (mycotoxinen) bevatten.

Daarom moet je bij het kopen van Agaricus Blazei letten op goede kwaliteit en eventueel een certificaat van de fabrikant vragen.

Welke alternatieven zijn er voor Agaricus?

Andere vitale paddenstoelen kunnen ook als alternatief voor Agaricus Blazei beschouwd worden. We hebben hier een kleine selectie van talloze verschillende vitale paddestoelen samengesteld

 • Shiitake: De shiitake paddenstoel wordt gebruikt bij de behandeling van virale ziekten, kanker of als anti-verouderingsmiddel. Door zijn lipidenverlagende werking is het een nuttig middel tegen aderverkalking, diabetes-2 en heeft het een positief effect op het cholesterolgehalte.
 • Reishi: De Reishi paddenstoel is eigenlijk geen eetbare paddenstoel en wordt alleen gebruikt als vitale paddenstoel. Het heeft een positief effect op het immuunsysteem, wordt gebruikt als anti-verouderingsmiddel en heeft een regenererende en ontgiftende werking
 • Maitake: Deze paddenstoel kan vooral helpen bij stress. Het is goed voor de zenuwen en helpt tegen hoge bloeddruk. Deze paddenstoel heeft ook een positief effect op het immuunsysteem, helpt tegen virussen en kan gebruikt worden als supplement bij kankertherapie.
 • Cordyceps: Cordyceps is vooral nuttig bij aandoeningen van de luchtwegen en ontstekingen. Het kan ook gebruikt worden als een natuurlijk stimulerend middel om de prestaties te verbeteren.

Afhankelijk van je behoeften kunnen verschillende vitale paddenstoelen met elkaar gecombineerd worden.

Is Agaricus ook geschikt voor honden of katten?

Agaricus Blazei kan zowel voor honden als katten gebruikt worden. Agaricus kan bij dieren gebruikt worden ter preventie of begeleiding van kanker, auto-immuunziekte, allergie of hartziekte. In principe moeten vitale paddenstoelen altijd met het voedsel gegeven worden.

Als je het dier verschillende vitale paddestoelen tegelijk geeft, moeten ze op hetzelfde moment gegeven worden. Terwijl geneeskrachtige kruiden problematisch kunnen zijn, vooral voor katten, vanwege hun speciale stofwisseling, vormen vitale paddenstoelen daarentegen geen probleem.

Agaricus

Agaricus Blazei kan ook een effect hebben op dieren. De dosis moet aangepast worden aan het lichaamsgewicht van het dier. (Image source: Joe Caione / Unsplash)

In principe wordt ongeveer 1 gram Agaricus poeder per 10 kilo lichaamsgewicht van het dier aan het voer toegevoegd. 1 gram poeder komt meestal overeen met ongeveer 250 milligram agaricus extract, afhankelijk van de extractiegraad.

Het innemen van Agaricus kan aanvankelijk wat winderigheid en lichte diarree veroorzaken. Dit moet echter na een paar dagen ophouden, anders kan de dosis verlaagd worden.

Beeldbron: Cid / 123rf

Referenties (13)

1. Cho SM, Jang KY, Park HJ, Park JS. Analysis of the Chemical Constituents of Agaricus brasiliensis. Mycobiology. 2008 Mar;36(1):50-4.
Bron

2. Franz G. Polysaccharides in pharmacy: current applications and future concepts. Planta Med. 1989 Dec;55(6):493-7.
Bron

3. Taofiq O, Corrêa RCG, Barros L, Prieto MA, Bracht A, Peralta RM, González-Paramás AM, Barreiro MF, Ferreira ICFR. A comparative study between conventional and non-conventional extraction techniques for the recovery of ergosterol from Agaricus blazei Murrill. Food Res Int. 2019 Nov;125:108541.
Bron

4. Wei Q, Zhan Y, Chen B, Xie B, Fang T, Ravishankar S, Jiang Y. Assessment of antioxidant and antidiabetic properties of Agaricus blazei Murill extracts. Food Sci Nutr. 2019 Dec 5;8(1):332-339.
Bron

5. Venkatesh Gobi V, Rajasankar S, Swaminathan Johnson WM, Prabu K, Ramkumar M. Antiapoptotic role of Agaricus blazei extract in rodent model of Parkinson's disease. Front Biosci (Elite Ed). 2019 Jan 1;11:12-19.
Bron

6. Venkatesh Gobi V, Rajasankar S, Ramkumar M, Dhanalakshmi C, Manivasagam T, Justin Thenmozhi A, Essa MM, Chidambaram R, Kalandar A. Agaricus blazei extract abrogates rotenone-induced dopamine depletion and motor deficits by its anti-oxidative and anti-inflammatory properties in Parkinsonic mice. Nutr Neurosci. 2018 Nov;21(9):657-666.
Bron

7. Lima CU, Cordova CO, Nóbrega Ode T, Funghetto SS, Karnikowski MG. Does the Agaricus blazei Murill mushroom have properties that affect the immune system? An integrative review. J Med Food. 2011 Jan-Feb;14(1-2):2-8.
Bron

8. Fujimiya Y, Suzuki Y, Katakura R, Ebina T. Tumor-specific cytocidal and immunopotentiating effects of relatively low molecular weight products derived from the basidiomycete, Agaricus blazei Murill. Anticancer Res. 1999 Jan-Feb;19(1A):113-8.
Bron

9. Hetland G, Tangen JM, Mahmood F, Mirlashari MR, Nissen-Meyer LSH, Nentwich I, Therkelsen SP, Tjønnfjord GE, Johnson E. Antitumor, Anti-Inflammatory and Antiallergic Effects of Agaricus blazei Mushroom Extract and the Related Medicinal Basidiomycetes Mushrooms, Hericium erinaceus and Grifolafrondosa: A Review of Preclinical and Clinical Studies. Nutrients. 2020 May 8;12(5):1339.
Bron

10. Matsushita Y, Furutani Y, Matsuoka R, Furukawa T. Hot water extract of Agaricus blazei Murrill specifically inhibits growth and induces apoptosis in human pancreatic cancer cells. BMC Complement Altern Med. 2018 Dec 4;18(1):319.
Bron

11. Cardozo FT, Camelini CM, Mascarello A, Rossi MJ, Nunes RJ, Barardi CR, de Mendonça MM, Simões CM. Antiherpetic activity of a sulfated polysaccharide from Agaricus brasiliensis mycelia. Antiviral Res. 2011 Oct;92(1):108-14.
Bron

12. Chen L, Shao HJ, Su YB. Coimmunization of Agaricus blazei Murill extract with hepatitis B virus core protein through DNA vaccine enhances cellular and humoral immune responses. Int Immunopharmacol. 2004 Mar;4(3):403-9.
Bron

13. Al-Dbass AM, Al-Daihan SK, Bhat RS. Agaricus blazei Murill as an efficient hepatoprotective and antioxidant agent against CCl4-induced liver injury in rats. Saudi J Biol Sci. 2012 Jul;19(3):303-9.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Untersuchung
Cho SM, Jang KY, Park HJ, Park JS. Analysis of the Chemical Constituents of Agaricus brasiliensis. Mycobiology. 2008 Mar;36(1):50-4.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Franz G. Polysaccharides in pharmacy: current applications and future concepts. Planta Med. 1989 Dec;55(6):493-7.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Taofiq O, Corrêa RCG, Barros L, Prieto MA, Bracht A, Peralta RM, González-Paramás AM, Barreiro MF, Ferreira ICFR. A comparative study between conventional and non-conventional extraction techniques for the recovery of ergosterol from Agaricus blazei Murrill. Food Res Int. 2019 Nov;125:108541.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Wei Q, Zhan Y, Chen B, Xie B, Fang T, Ravishankar S, Jiang Y. Assessment of antioxidant and antidiabetic properties of Agaricus blazei Murill extracts. Food Sci Nutr. 2019 Dec 5;8(1):332-339.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Venkatesh Gobi V, Rajasankar S, Swaminathan Johnson WM, Prabu K, Ramkumar M. Antiapoptotic role of Agaricus blazei extract in rodent model of Parkinson's disease. Front Biosci (Elite Ed). 2019 Jan 1;11:12-19.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Venkatesh Gobi V, Rajasankar S, Ramkumar M, Dhanalakshmi C, Manivasagam T, Justin Thenmozhi A, Essa MM, Chidambaram R, Kalandar A. Agaricus blazei extract abrogates rotenone-induced dopamine depletion and motor deficits by its anti-oxidative and anti-inflammatory properties in Parkinsonic mice. Nutr Neurosci. 2018 Nov;21(9):657-666.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lima CU, Cordova CO, Nóbrega Ode T, Funghetto SS, Karnikowski MG. Does the Agaricus blazei Murill mushroom have properties that affect the immune system? An integrative review. J Med Food. 2011 Jan-Feb;14(1-2):2-8.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Fujimiya Y, Suzuki Y, Katakura R, Ebina T. Tumor-specific cytocidal and immunopotentiating effects of relatively low molecular weight products derived from the basidiomycete, Agaricus blazei Murill. Anticancer Res. 1999 Jan-Feb;19(1A):113-8.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Hetland G, Tangen JM, Mahmood F, Mirlashari MR, Nissen-Meyer LSH, Nentwich I, Therkelsen SP, Tjønnfjord GE, Johnson E. Antitumor, Anti-Inflammatory and Antiallergic Effects of Agaricus blazei Mushroom Extract and the Related Medicinal Basidiomycetes Mushrooms, Hericium erinaceus and Grifolafrondosa: A Review of Preclinical and Clinical Studies. Nutrients. 2020 May 8;12(5):1339.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Matsushita Y, Furutani Y, Matsuoka R, Furukawa T. Hot water extract of Agaricus blazei Murrill specifically inhibits growth and induces apoptosis in human pancreatic cancer cells. BMC Complement Altern Med. 2018 Dec 4;18(1):319.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Cardozo FT, Camelini CM, Mascarello A, Rossi MJ, Nunes RJ, Barardi CR, de Mendonça MM, Simões CM. Antiherpetic activity of a sulfated polysaccharide from Agaricus brasiliensis mycelia. Antiviral Res. 2011 Oct;92(1):108-14.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chen L, Shao HJ, Su YB. Coimmunization of Agaricus blazei Murill extract with hepatitis B virus core protein through DNA vaccine enhances cellular and humoral immune responses. Int Immunopharmacol. 2004 Mar;4(3):403-9.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Al-Dbass AM, Al-Daihan SK, Bhat RS. Agaricus blazei Murill as an efficient hepatoprotective and antioxidant agent against CCl4-induced liver injury in rats. Saudi J Biol Sci. 2012 Jul;19(3):303-9.
Ga naar bron
Recensies