Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Actieve kool is de laatste jaren in toenemende mate gevraagd. Het wordt al vele jaren gebruikt in de chemie, de geneeskunde en voor filtratie, maar nu is het ook steeds meer beschikbaar voor de particuliere consument in de vorm van lifestyle en cosmetische producten.

In onze gids over geactiveerde houtskool 2023 willen we je meer vertellen over wat geactiveerde houtskool is, hoe het werkt, in welke producten het gebruikt wordt en de belangrijkste vragen over geactiveerde houtskool beantwoorden.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Actieve kool wordt verkregen uit verschillende materialen, zoals kalkhout, en bestaat voor meer dan 90 procent uit koolstof. Het wordt gebruikt om verontreinigende stoffen te filteren en te binden.
  • Voor ons mensen wordt het gebruikt in lifestyle en cosmetische producten zoals douchegels, gezichtsmaskers en in tandpasta. Het wordt ook gebruikt in tabletvorm of als poeder om verontreinigende stoffen in de maag te binden.
  • Het gebruik ervan is het meest zinvol voor mensen die maagklachten hebben. Maar producten met geactiveerde houtskool als toevoeging kunnen in principe door iedereen gebruikt worden.

Actieve Kool: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor actieve kool producten

Alvorens actieve kool producten te kopen, moet je aan de volgende criteria denken. Daarom leggen we uit wat je moet weten, zodat je het risico van een verkeerde aankoop kunt verkleinen.

Producttype

Veel fabrikanten bieden nu producten aan waaraan actieve kool is toegevoegd, zodat de adsorberende eigenschap ervan kan worden gebruikt. Maar het feit dat actieve kool een ingrediënt van de producten is, wil nog niet zeggen dat ze nuttig moeten zijn.

Er worden steeds meer actieve houtskoolproducten gemaakt, maar ze zijn niet allemaal nuttig

Omdat er veel hype is over actieve houtskool voor particuliere consumptie, proberen veel leveranciers er winst mee te maken. Je moet bedenken welke producten je echt nodig hebt en welke alleen maar geldverspilling zouden zijn.

Geactiveerde houtskool wordt vaak gebruikt in cosmetische producten zoals douchegels, reinigingsgels en gezichtsmaskers, in tandpasta en om de maag te ontgiften. In deze categorieën is de toevoeging van geactiveerde houtskool zinvol, want in elk geval worden ongewenste stoffen aan de geactiveerde houtskool gebonden en kunnen zo verwijderd worden. Voor andere categorieën moet je ook nagaan of het zin heeft in het product en dan je aankoopbeslissing nemen.

Doeltreffendheid

Een tweede belangrijk criterium is doeltreffendheid. De marketingbeloften kunnen nog zo lovend zijn, maar je moet nagaan of de producten überhaupt effectief zijn en hoe je ze nuttig kunt gebruiken.

Hoe ernstiger de klachten, hoe meer je de resultaten zult merken.

Als je geen maag- en darmklachten hebt, zullen actieve kool capsules niet veel uithalen, ook al wordt er geadverteerd dat je er gewicht mee zou kunnen verliezen. Evenzo, als je al een heel heldere niet-vette huid of gezonde witte tanden hebt, zullen de resultaten ook onzichtbaar zijn. Het beste is om bij elk product de getuigenissen te lezen om zeker te zijn dat je je geld niet voor niets uitgeeft.

Ingrediënten

Je moet je er ook van vergewissen dat er geen ongewenste of zelfs schadelijke ingrediënten zitten in de producten die je wilt gebruiken.

Ongewenste ingrediënten kunnen tot ongewenste bijwerkingen leiden

Een blik op de ingrediëntenlijst is voldoende om te zien of er ongewenste toevoegingen zijn.

In tabletten en capsules mag alleen zuiver actieve koolpoeder zitten en geen extra supplementen. Douchegels en gezichtsmaskers mogen geen schadelijke microplastics bevatten, en actieve houtskool tandpasta mag geen stoffen bevatten die je tandglazuur aantasten in plaats van het te reinigen.

Smaak en geur

Vooral bij tandpasta is smaak voor velen een belangrijk criterium. Als je een sterke muntsmaak verwacht, zul je teleurgesteld zijn. Ze hebben meestal helemaal geen smaak of slechts een heel milde smaak.

Door de merkbare actieve kooldeeltjes kan het ongebruikelijk zijn om

te drinken Hetzelfde geldt voor het poeder om met drankjes te mengen. Als je het met melk of limonade mengt, zal het natuurlijk een smaak hebben, maar de geactiveerde houtskool zelf is smaakloos, vandaar dat de algemene smaak milder zal zijn. De consistentie is ook anders dan je gewend bent, want je voelt de geactiveerde houtskooldeeltjes in je mond.

Douchegels met geactiveerde houtskool worden meestal alleen voor mannen gemaakt, omdat het een kruidige, kenmerkende geur op de huid achterlaat. Gezichtsmaskers mogen geen geur op je huid achterlaten.

Gids: Veelgestelde vragen over geactiveerde houtskool uitvoerig beantwoord

Voordat je actieve houtskoolproducten gebruikt, moet je weten waar je precies mee te maken hebt. Daarom hebben we de belangrijkste vragen over actieve kool in dit gedeelte gebundeld en beantwoord.

Wat is actieve kool?

Actieve kool is poreuze en fijnkorrelige koolstof die een groot inwendig oppervlak heeft. Het aandeel koolstof is meestal meer dan 90 procent en het wordt verkregen uit kalkhout en kokosnootschalen, bijvoorbeeld. Het komt ook voor onder de namen A-koolstof en medicinale koolstof.

Door zijn adsorberende eigenschap kan actieve kool gebruikt worden voor bijvoorbeeld een gezichtsmasker, dat dan mee-eters, puistjes en vet aan zich bindt en zo de huid reinigt. (Image source: unsplash.com/elsaolofsson)

Wat geactiveerde houtskool zo bijzonder maakt is zijn vermogen om andere stoffen, vloeistoffen en gassen aan zijn oppervlak te binden. Dit heet adsorptie, wat betekent dat actieve kool voor veel verschillende doeleinden gebruikt kan worden.

Waarvoor wordt actieve kool gebruikt en hoe werkt het?

Actieve kool kan op veel verschillende gebieden gebruikt worden, omdat het andere stoffen en vloeistoffen aan zich kan binden. Het dient onder andere als filter in de chemie, geneeskunde, ventilatietechniek en drinkwaterzuivering. Door de zojuist beschreven adsorptie-eigenschap wordt het voor ons mensen op de volgende manieren gebruikt

  • Cosmetische producten om de huid te reinigen
  • Tandpasta voor wittere tanden
  • Capsule voor spijsvertering en ontgifting
  • Geactiveerde houtskool als poeder om drankjes mee te mengen

Om je meer in detail te laten zien hoe actieve kool in de genoemde producten werkt, behandelen we ze en hun werkingsmechanisme in het bijzonder.

Cosmetische producten

In cosmetische producten wordt verondersteld dat actieve kool helpt de huid te reinigen en haar mooier te maken. Het kan een ingrediënt zijn in gezichtsmaskers, douchegels en reinigingsgels. Leveranciers beloven dat deze producten puistjes, mee-eters en een vette, vette huid zullen doen verdwijnen. Met andere woorden, het wordt verondersteld onzuiverheden en vuil te verwijderen.

Als je een betrekkelijk schoon gezicht hebt, zal een gezichtsmasker met actieve kool, bijvoorbeeld, niet veel resultaat kunnen opleveren. Omdat elk huidtype anders is, zal geactiveerde houtskool ook op iedereen een ander effect hebben, maar je kunt gewoon een product kopen en het uitproberen, want het wordt niet verondersteld schadelijk voor je huid te zijn. (1)

Tandpasta

Steeds weer gebruiken tandpastafabrikanten verschillende additieven die de tanden witter moeten laten schijnen zonder dat je een beroep hoeft te doen op dure, ingewikkelde witmaakprocedures. Geactiveerde houtskool in tandpasta wordt verondersteld verkleuringen tegen te gaan en afzettingen op het tandoppervlak te bestrijden.

Het moet echter voorzichtig en spaarzaam gebruikt worden, want de geactiveerde houtskool kan de tanden beschadigen als het vaak en te veel gebruikt wordt. Tandpasta met actieve kool slijpt het tandoppervlak meer dan normaal. Hierdoor kan het glazuur afslijten, wat dan bijvoorbeeld tot tandbederf kan leiden. (2)

Capsules

Geactiveerde houtskool bestaat ook in tabletvorm. Deze worden voorgesteld als een middel om af te vallen en het lichaam te ontgiften. (3) Door zijn eigenschap om stoffen te binden wordt actieve kool al vele jaren in de geneeskunde gebruikt om giftige verontreinigende stoffen in de maag te binden en te elimineren. Deze procedure wordt echter alleen gebruikt om overdoses of ernstige maagdarmklachten tegen te gaan. (4)

Geactiveerde houtskooltabletten mogen niet gebruikt worden om af te vallen, want geactiveerde houtskool bindt niet-specifieke stoffen aan zich en ontneemt zo ook het lichaam belangrijke vitaminen en mineralen. Wie zijn lichaam wil ontgiften moet spaarzaam actieve kool gebruiken en een gezond en evenwichtig dieet volgen om vitaminetekorten tegen te gaan.

Poeder

In poedervorm kan geactiveerde houtskool op verschillende manieren gebruikt worden. Het zuivere actieve houtskoolpoeder kun je gebruiken om je eigen gezichtsmaskers te maken, je tanden witter te maken of om drankjes mee te bakken en te mixen.

Je kunt er stijlvol zwart brood mee bakken of zwarte smoothies en limonades mee mixen. De drankjes worden vaak gebruikt om het lichaam te ontgiften en sommigen gebruiken het ook om af te vallen. Dit is echter niet aan te raden omdat de geactiveerde houtskool ook vitaminen en mineralen bindt en zo het lichaam belangrijke voedingsstoffen ontneemt.

Wie echter maag- en darmproblemen heeft en bijvoorbeeld veel overtollig gas in de maag heeft, kan deze methode gebruiken als hij evenwichtig eet. (5)

Wanneer en voor wie zijn actieve koolproducten nuttig?

In principe kunnen actieve houtskoolproducten door iedereen gebruikt worden. Er zijn echter beslist gevallen waarin het gebruik zinvoller of minder zinvol is, want de producten moeten eigenlijk gebruikt worden als daar een reden voor is.

Geactiveerde houtskool wordt niet aanbevolen om af te vallen

Capsules en poeders mogen alleen gebruikt worden bij gastro-intestinale klachten, winderigheid en om overdoseringen te ontgiften. (6) Het mag niet gebruikt worden om af te vallen.

Voor de zeer vette, vette huid zijn de douchegels, de reinigingsgels en de gezichtsmaskers zinvol. Je kunt ze ook gewoon zo gebruiken, maar het effect is dan nauwelijks merkbaar.

Tandpasta met geactiveerde houtskool of je tanden direct met geactiveerde houtskool poetsen is zinvol als je je gebit professioneel door een tandarts hebt laten reinigen. Je kunt dan je tanden poetsen met geactiveerde houtskool om ze langer schoon te houden. Ook als je ernstige verkleuringen hebt, maar geen bleken wilt doen.

Welke soorten geactiveerde houtskool zijn er en welke is geschikt voor jou?

Zoals eerder gezegd is geactiveerde houtskool in verschillende vormen en in verschillende producten te koop. Met deze tabel kun je nog eens samenvattend zien in welke vormen actieve kool gebruikt wordt en of de producten geschikt zijn voor jou.

Art Doel
Ingrediënt in producten als douchegels, reinigingsgels, gezichtsmaskers en tandpastaa Voor een schone, heldere huid, voor een onzuivere, vette huid, voor het reinigen van tanden, Afzettingen en verkleuringen verwijderen
Capsules Het lichaam ontgiften, schadelijke stoffen binden, maag- en darmklachten
Poeder Dranken mengen, tanden reinigen

Dit zijn de meest besproken producten als het om geactiveerde houtskool gaat. Zoals je ziet is actieve kool er dus in verschillende vormen en kan het op veel verschillende manieren gebruikt worden.

Hoeveel kosten actieve koolproducten?

Om je te helpen zien hoe de prijzen van geactiveerde houtskool producten verschillen van hun gewone varianten, hebben we een lijst voor je opgesteld om de prijzen te vergelijken.

Product Prijzen (normaal) Prijzen (actieve kool)
Douchegel circa 1,20 tot 2,60 Euro circa 1,50 tot 3,50 Euro
Gezichtsmasker circa 8,00 tot 16,00 Euro circa 12,00 tot 22,00 Euro
Tandpasta circa 0,70 tot 3,00 Euro circa 6,00 tot 12,00 Euro

Je ziet dus dat de actieve houtskool producten duurder zijn, maar het verschil is niet echt groot. Gemiddeld moet je per product een paar euro meer betalen om van actieve kool te kunnen profiteren.

Wat zijn de bijwerkingen van het innemen van geactiveerde houtskool?

Geactiveerde houtskool is over het algemeen veilig om in te nemen, maar als je het vaak inneemt, kun je enkele bijwerkingen ondervinden die we je niet willen onthouden.

Je moet je tanden maar af en toe met geactiveerde houtskool behandelen, anders wordt het glazuur te veel aangetast. Als er te veel van het glazuur is afgesleten, kan er gemakkelijker tandbederf ontstaan. (7)

Om ongewenste bijwerkingen te voorkomen, moet de consumptie van actieve kool beperkt worden tot een paar keer per maand. Dan zouden er geen klachten moeten ontstaan. (Image source unsplash.com/laurachouette)

Bij orale consumptie van geactiveerde houtskool kunnen overmatige consumptie en een onevenwichtige voeding leiden tot tekorten aan voedingsstoffen in het lichaam, omdat de geactiveerde houtskool ook vitaminen en mineralen bindt en ze uit het lichaam scheidt voor ze verwerkt kunnen worden.

Geactiveerde houtskool mag niet ingenomen worden bij het gebruik van medicijnen, omdat de geactiveerde houtskool de werkzame bestanddelen daarvan aan zich zou kunnen binden en ze zo onwerkzaam zou maken. (8) Geactiveerde houtskool mag ook niet ingenomen worden als je de anticonceptiepil neemt.

Hoeveel geactiveerde houtskool moet ik innemen?

Zolang je geen van de hierboven genoemde bijwerkingen ondervindt, hoef je je in principe geen zorgen te maken over het innemen van te veel geactiveerde houtskool. Zodra je symptomen hebt, moet je onmiddellijk naar een dokter gaan.

Je moet actieve kool spaarzaam gebruiken, bijvoorbeeld maar één keer per week, om ervoor te zorgen dat noch je tanden beschadigd worden, noch je lichaam door orale inname van te veel voedingsstoffen beroofd wordt. (9) Uitwendig aanbrengen op de huid is veilig en kan vaker gedaan worden.

Wat zijn de alternatieven voor geactiveerde houtskool?

Je kunt geactiveerde houtskool gebruiken als additief in producten, maar het hoeft niet. De alternatieven zijn natuurlijk dezelfde producten zonder het additief. Als je nog steeds niet zonder de gepresenteerde effecten wilt, kun je andere producten gebruiken.

Een tandpasta met andere reinigende stoffen kan ook aanslag van de tanden verwijderen

Als je een tandpasta zoekt die ook gebruikt kan worden om de tanden witter te maken, kun je een alternatieve tandpasta gebruiken die reinigende stoffen bevat die aanslag kunnen verwijderen.

Voor douchegels en gezichtsmaskers zijn er ook alternatieve producten die je teint kunnen verbeteren en je huid hydrateren. Veel voorkomende ingrediënten zijn hyaluronzuur, aloë vera en algen.

Er zijn ook verschillende producten om te ontgiften, maar je moet een arts of apotheker raadplegen die je een product voor je individuele probleem kan aanbevelen.
Verstoort

geactiveerde houtskool de pil en brengt het zwangere vrouwen in gevaar?

Een veel voorkomende angst bij vrouwen is dat geactiveerde houtskool een negatief effect zou kunnen hebben op de werkzaamheid van de pil. Net als bij andere medicijnen kan geactiveerde houtskool de pil minder effectief maken. Om een ongewenste zwangerschap te voorkomen, moet je afzien van het gebruik van actieve kool.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen actieve kool beter vermijden

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven wordt ook afgeraden actieve kool in te nemen. Belangrijke voedingsstoffen die zowel de zwangere vrouw als de baby nodig hebben worden door de werking van geactiveerde houtskool uit het lichaam verwijderd.

Ook vrouwen die borstvoeding geven moeten in deze fase actieve kool vermijden, om het kind en zichzelf niet in gevaar te brengen.

Kun je een kater tegengaan met geactiveerde houtskool?

Een veelgehoorde mythe zegt dat je geactiveerde houtskool en zijn adsorberende eigenschappen kunt gebruiken om een kater na het laatste feestje te voorkomen. Helaas moeten we je op dit punt teleurstellen.

Helaas zal geactiveerde houtskool een kater van alcoholgebruik niet kunnen tegengaan.

Het consumeren van geactiveerde houtskool tijdens het drinken van alcohol vermindert het effect van de alcohol niet. Op dit punt moet je je toevlucht nemen tot andere methoden om de kater draaglijker te maken. (10)

Beeldbron: Thanuthattaphong / 123rf.com

Referenties (10)

1. Sanchez N, Fayne R, Burroway B. Charcoal: An ancient material with a new face. Clin Dermatol. 2020 Mar-Apr;38(2):262-264. doi: 10.1016/j.clindermatol.2019.07.025. Epub 2019 Jul 31. PMID: 32513407.
Bron

2. Clinical Pharmacist, August 2017, Vol 9, No 8, online | DOI: 10.1211/CP.2017.20203167
Bron

3. Derlet RW, Albertson TE. Activated charcoal--past, present and future. West J Med. 1986 Oct;145(4):493-6. PMID: 3538661; PMCID: PMC1306980.
Bron

4. Juurlink DN. Activated charcoal for acute overdose: a reappraisal. Br J Clin Pharmacol. 2016 Mar;81(3):482-7. doi: 10.1111/bcp.12793. Epub 2015 Nov 9. PMID: 26409027; PMCID: PMC4767212.
Bron

5. Mann, N. & Cheung, E.. (2003). Activated Charcoal Reduces Lactulose-Induced Breath Hydrogen in Patients with Excessive Gas and in Controls. 10. 295-297.
Bron

6. Chyka PA, Seger D, Krenzelok EP, Vale JA; American Academy of Clinical Toxicology; European Association of Poisons Centres and Clinical Toxicologists. Position paper: Single-dose activated charcoal. Clin Toxicol (Phila). 2005;43(2):61-87. doi: 10.1081/clt-200051867. PMID: 15822758.
Bron

7. Charcoal and charcoal-based dentifrices, John K. Brooks, DDS, Nasir Bashirelahi, PhD, Mark A. Reynolds, DDS, PhD, June 07, 2017, https://doi.org/10.1016/j.adaj.2017.05.001
Bron

8. Levy G, Tsuchiya T. Effect of activated charcoal on aspirin absorption in man. Part I. Clin Pharmacol Ther. 1972 May-Jun;13(3):317-22. doi: 10.1002/cpt1972133317. PMID: 5026372.
Bron

9. Mauro LS, Nawarskas JJ, Mauro VF. Misadventures with activated charcoal and recommendations for safe use. Ann Pharmacother. 1994 Jul-Aug;28(7-8):915-24. doi: 10.1177/106002809402800717. PMID: 7949514.
Bron

10. Minocha A, Herold DA, Barth JT, Gideon DA, Spyker DA. Activated charcoal in oral ethanol absorption: lack of effect in humans. J Toxicol Clin Toxicol. 1986;24(3):225-34. doi: 10.3109/15563658608990460. PMID: 3723647.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Review
Sanchez N, Fayne R, Burroway B. Charcoal: An ancient material with a new face. Clin Dermatol. 2020 Mar-Apr;38(2):262-264. doi: 10.1016/j.clindermatol.2019.07.025. Epub 2019 Jul 31. PMID: 32513407.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Clinical Pharmacist, August 2017, Vol 9, No 8, online | DOI: 10.1211/CP.2017.20203167
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Derlet RW, Albertson TE. Activated charcoal--past, present and future. West J Med. 1986 Oct;145(4):493-6. PMID: 3538661; PMCID: PMC1306980.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Juurlink DN. Activated charcoal for acute overdose: a reappraisal. Br J Clin Pharmacol. 2016 Mar;81(3):482-7. doi: 10.1111/bcp.12793. Epub 2015 Nov 9. PMID: 26409027; PMCID: PMC4767212.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Mann, N. & Cheung, E.. (2003). Activated Charcoal Reduces Lactulose-Induced Breath Hydrogen in Patients with Excessive Gas and in Controls. 10. 295-297.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Chyka PA, Seger D, Krenzelok EP, Vale JA; American Academy of Clinical Toxicology; European Association of Poisons Centres and Clinical Toxicologists. Position paper: Single-dose activated charcoal. Clin Toxicol (Phila). 2005;43(2):61-87. doi: 10.1081/clt-200051867. PMID: 15822758.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Charcoal and charcoal-based dentifrices, John K. Brooks, DDS, Nasir Bashirelahi, PhD, Mark A. Reynolds, DDS, PhD, June 07, 2017, https://doi.org/10.1016/j.adaj.2017.05.001
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Levy G, Tsuchiya T. Effect of activated charcoal on aspirin absorption in man. Part I. Clin Pharmacol Ther. 1972 May-Jun;13(3):317-22. doi: 10.1002/cpt1972133317. PMID: 5026372.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Mauro LS, Nawarskas JJ, Mauro VF. Misadventures with activated charcoal and recommendations for safe use. Ann Pharmacother. 1994 Jul-Aug;28(7-8):915-24. doi: 10.1177/106002809402800717. PMID: 7949514.
Ga naar bron
Klinische Studie
Minocha A, Herold DA, Barth JT, Gideon DA, Spyker DA. Activated charcoal in oral ethanol absorption: lack of effect in humans. J Toxicol Clin Toxicol. 1986;24(3):225-34. doi: 10.3109/15563658608990460. PMID: 3723647.
Ga naar bron
Recensies