Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

30Onderzochte producten

50Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

145Verzamelde opmerkingen

Heb je stofwisselingsproblemen of is je immuunsysteem niet echt fit? Heb je vaak last van verkoudheid, vooral in de winter, en volgt de ene griep de andere op? Probeer dan of de acerola bes je kan helpen. Het heeft veel vitamine C en kan je lichaam op een natuurlijke manier ondersteunen.

In de grote acerola test 2023 hebben we veel verschillende acerola producten uitgezocht en hun voor- en nadelen beschreven. Natuurlijk is het vooral belangrijk om de kwaliteit van voedingssupplementen goed te bekijken. Dit artikel vertelt je ook of acerola poeder, acerola capsules, acerola zuigtabletten of acerola sap de juiste vorm voor je kan zijn.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Acerola is een natuurlijke vorm van vitamine C, die uit de acerola kers wordt gewonnen.
 • Behalve het kunstmatig geproduceerde ascorbinezuur, een kunstmatige vitamine C, komt acerola uit natuurlijke bronnen en is daarom heel gezond.
 • De meest populaire en bekende vormen van acerola zijn acerola poeder, acerola capsules en acerola sap.

Beste acerola: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je acerola koopt

Wat is acerola?

Acerola wordt beschouwd als een echte vitamine C bom. Volgens de bewering is acerola iets heel gezonds, want het zou een bombastische hoeveelheid vitamine C bevatten.

In feite hebben we het hier over een vrucht, of een “supervrucht”, die heel rijk is aan vitamine C en dus helemaal gezond is!

Andere namen voor acerlora zijn acerola kers, esdoorn kers of Antilliaanse kers, hoewel de vrucht eigenlijk geen kers is. Kersen zijn rozekleurige planten en acerola behoort tot de Malpighia familie.

Wist je dat de acerola plant ook wel Jamaicaanse kers wordt genoemd?

De acerolaplant groeit vooral in het vochtige en subtropische klimaat van Mexico, Texas, Panama, Brazilië en Jamaica. De groeiwijze van de plant verschilt naargelang de streek. De acerolaplant geeft de voorkeur aan vochtige plaatsen naast rivieren of bermen.

De acerola kers is heel klein, rond en heeft een tint die het midden houdt tussen de kleuren geel-rood en rood. Bovendien groeit het steenkruid acerola op struiken of lage bomen, die meestal niet hoger worden dan drie meter.

Wat zijn de ingrediënten van de acerola kers?

Behalve vitamine C heeft acerola nog andere waardevolle ingrediënten, die allemaal een zeer positief effect hebben op het menselijk lichaam.

We hebben de volgende voedingswaardetabel samengesteld om je te laten zien welke voedingsstoffen en vitamines er in 100 g acerola kersen zitten.

Voedingswaarden van acerola kersen per 100g Voedingsstoffen- en vitaminegehalte in milligrammen (mg)
Koolhydraten 769000mg (=7,69 g)
Eiwit 4000mg (=0,4 g)
Vet 3000mg (=0,3 g)
Vitamine C 1678mg
Vitamine B1 0,02mg
Vitamine B2 0,06mg
Vitamine B3 0,4mg
Vitamine B6 0,009mg
Foliumzuur 0,014mg
Beta-carotene 0,038mg

Natuurlijk blijkt acerola, vóór alle andere ingrediënten, een zeer hoog vitamine C gehalte te hebben, variërend van 1.700 en 5.000 milligram per 100 gram van de vrucht.

Het vitamine C gehalte van de vrucht hangt af van twee factoren. Ten eerste de plaats waar de acerolaplant verbouwd werd en ten tweede de rijpheidsgraad van de acerolakers. Hoe onrijper de vrucht, hoe meer vitamine C ze bevat.

Andere waardevolle ingrediënten van de Jamaica kers zijn:

 • Secundaire plantaardige stoffen (bèta-caroteen, verschillende flavonoïden)
 • Provitamine A, vitamine B1, vitamine B2
 • Mineralen (ijzer, fosfor, calcium)

Bovendien is de acerola vrucht een zeer caloriearme voeding. Het bestaat voor 93 % uit water en heeft daarom slechts 16 kcal per 100 gram.

Acerola heeft een zeer hoog vitamine C gehalte, tussen 1.700 en 5.000 milligram per 100 gram van de vrucht.

In welke vormen kan acerola genomen worden?

Natuurlijk kun je de Jamaicaanse kers in zijn natuurlijke vorm eten, maar omdat hij na de oogst zo snel bederft, is acerola nauwelijks te vervoeren en wordt hij meestal direct verwerkt tot voedingssupplementen.

Andere populaire manieren om het in te nemen

 • Acerola poeder
 • Acerola Capsules
 • Acerola zuigtabletten
 • Acerola sap

Om een goed overzicht te krijgen van je eigen acerola dosis per dag, zijn capsules bijzonder geschikt. Ze zijn een voedingssupplement en kunnen door hun geconcentreerde gehalte het vitamine C gehalte heel snel aanpassen aan de behoeften van je lichaam.

Het voordeel van acerola poeder is dat je je eigen dosis kunt samenstellen en geen voorgefabriceerde capsule dosis neemt. Je moet deze dosis echter eerst zelf wegen, wat een beetje vervelend kan zijn.

Acerola zuigtabletten en acerola sap lijken op de capsules, maar zijn meestal minder geconcentreerd in vitamine C.

Wat zijn de effecten van acerola?

Hoofdzakelijk heeft acerola een heel positief effect op je lichaam. Je kunt het gebruiken bij acute problemen of ter preventie.

Acerola’s effecten

 • Hulp bij stofwisselingsproblemen
 • Celbescherming tegen vrije radicalen
 • positief effect op huidveroudering
 • Behandeling van reuma, allergieën, diabetes
 • Preventie van en hulp bij ziektes (griepachtige infecties, verkoudheid)
 • Onderhoud van prestaties
 • Versterking van het immuunsysteem

Door zijn eveneens sterk uitgesproken antioxidante werking helpt het in de strijd tegen vrije radicalen, die bv. celveroudering en ontstekingen tegengaan.

De lichaamseigen afweer wordt ondersteund, net als belangrijke stofwisselingsreacties. Het onderschept ook vrije radicalen, die een vernietigend effect hebben op menselijke cellen. Door deze afweer heeft acerola een positief effect tegen huidveroudering en verbetert het algemene uiterlijk van je huid.

Het wordt ook gebruikt om reuma, astma, allergieën en zelfs kanker en vaatziekten te bestrijden. De acerola vrucht kan ook positieve resultaten geven bij milde infecties. Als preventieve maatregel kan het innemen van de Jamaica kers ook de bacteriën ervan bestrijden in tijden van veel griep.

Over het geheel genomen is acerola een geweldige stimulans voor je immuunsysteem en dus voor je algemeen welzijn.

Acerola is een waar wonderwapen voor de gezondheid! Het heeft het hoogste natuurlijk voorkomende vitamine C gehalte en kan daarom wonderlijke effecten voor je hebben.

Welke dagelijkse dosis vitamine C is geschikt voor mij en mijn lichaam?

Volgens de Duitse Voedingsvereniging (Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V. ) zijn de volgende waarden een goede richtlijn voor een optimale vitamine C dosis voor je lichaam.

Rokers, zwangere vrouwen en mensen die verkouden zijn hebben een hogere vitamine C dosis per dag nodig, die met acerola gemakkelijk bereikt wordt.

 • Vrouwen vanaf 19: 95 mg
 • Mannen vanaf 19: 110 mg
 • Zwangere vrouwen (vanaf 4 maanden): 105 mg
 • Zwangere vrouwen die borstvoeding geven: 125 mg
 • Rokers: 135 mg
 • Rokers: 155 mg

Besluit: Welke soorten acerola extracten zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kunnen we vier soorten acerola extracten onderscheiden

 • Acerola poeder
 • Acerola capsules
 • Acerola zuigtabletten
 • Acerola sap

Een werkzame stof kan in verschillende vormen toegediend worden. In de meeste gevallen gebeurt dat met hulpstoffen en additieven om het actieve bestanddeel in deze vorm te behouden. De verschillende soorten worden ook wel doseringsvormen genoemd.

De vrucht acerola is een van de grootste vitaminebommen en een zuiver natuurlijk product. Het vitamine C gehalte alleen al is 1700 milligram per 100 gram. Daarom wordt acerola vaak aanbevolen als voedingssupplement, want deze vitamines zijn erg belangrijk voor de voeding.

In het volgende gedeelte worden de verschillen tussen de afzonderlijke vormen kort toegelicht, zodat je zelf kunt beslissen welke toedieningsvorm voor jou de juiste is bij inname van acerola. Het beschrijft ook de voor- en nadelen van elk supplement.

Hoe gebruik ik acerola poeder en wat zijn de voor- en nadelen?

Acerola in poedervorm is het goedkoopst van de verschillende toedieningsvormen. De reden hiervoor is dat het produktieproces minder ingewikkeld is en dat het poeder niet verder verwerkt hoeft te worden in extra stappen.

Met een poeder is het gemakkelijker verkeerde doseringen te krijgen, wat kan leiden tot onderreacties of overreacties in het lichaam. De houdbaarheid hangt vooral af van de gebruikte ingrediënten. Deze zijn vaak hydrofiel en trekken dus water aan. Het water bindt het poeder en kan de vorming van klontjes bevorderen.

Vergeleken met andere doseringsvormen is consumptie onderweg wat ingewikkelder en onpraktischer. Thuis is het poeder echter gemakkelijk te gebruiken en overtuigt het door zijn flexibiliteit, want de opgeloste vloeistof kan ook in shakes of maaltijden gemengd worden.

Hoe fijner het poeder gemalen wordt, hoe sneller en eerder het gewenste effect optreedt. Voor de orale inname van het actieve bestanddeel wordt het poeder met een bepaalde hoeveelheid vloeistof gemengd tot het helemaal opgelost is. De dosering en bereidingswijze die op de verpakking of in de bijsluiter vermeld staan, moeten echter zo nauwkeurig mogelijk gevolgd worden om volledige werkzaamheid te garanderen.

Voordelen
 • Relatief goedkoop
 • Vrij van toevoegingen
 • Moeilijk te doseren
 • Flexibele bereiding
Nadelen
 • Klonterig
 • Eigen smaak
 • Onpraktisch

Hoe gebruik ik acerola capsules en wat zijn de voor- en nadelen?

Acreola in capsulevorm heeft een bijzonder voordeel: de capsules zijn al voorgedoseerd en kunnen gemakkelijk doorgeslikt worden. Het omhulsel is meestal van gelatine, dat het actieve bestanddeel volledig omgeeft. Het werkzame bestanddeel zelf kan een poeder, een vloeistof of korrels zijn.

Deze vorm van presentatie wordt vooral gebruikt voor voedingssupplementen en sommige geneesmiddelen. Sommige capsules, bijvoorbeeld, kunnen ook geopend worden. Op deze manier kun je het reeds gedoseerde werkzame bestanddeel bemachtigen en het mengen met shakes of voedsel, bijvoorbeeld.

Dit is vooral een voordeel voor mensen die moeite hebben met het doorslikken van capsules of tabletten. Capsules zijn echter ook duurder dan tabletten en poeder. Dit komt omdat de poedervormige ingrediënten niet tot een aanzienlijke omvang kunnen worden samengeperst en daardoor meer ruimte in de verpakking innemen.

Het is niet mogelijk capsules absoluut luchtdicht af te sluiten, waardoor ze korter houdbaar zijn dan andere toedieningsvormen. Het omhulsel van gelatine lost op in de maag of de darmen, waarbij het actieve bestanddeel vrijkomt.

Het voordeel hier is dat ze absoluut smaakloos zijn en dus geen nasmaak geven. De schelp vormt ook een goede barrière tegen maagzuur.

Voordelen
 • Reeds voorgedoseerd
 • Neutrale smaak
 • Snel en ongecompliceerd
 • Neutrale smaak
Nadelen
 • Relatief duur
 • Minder lang houdbaar

Hoe gebruik ik acerola zuigtabletten en wat zijn de voor- en nadelen?

Een tablet wordt gemaakt door een mengsel van het actieve bestanddeel samen met andere hulpstoffen samen te persen. Het bijzondere voordeel van deze doseringsvorm is dat ze prettig zijn om toe te dienen en ook gemakkelijk te doseren. De zuigtabletten bevatten actieve ingrediënten die direct door het mondslijmvlies kunnen worden opgenomen.

Deze vorm van inname heeft bijzondere voordelen: enerzijds komen zulke voedingssupplementen heel snel in de bloedbaan terecht. Ten tweede wordt het zogenaamde poortsysteem van de lever op deze manier omzeild, wat het positieve effect van de acerola kers nog versterkt.

Voordelen
 • Aangenaam om in te nemen
 • Gemakkelijk te doseren
 • Werkzame stof wordt snel opgenomen
Nadelen
 • Dosering erg hoog
 • Onaangename bijsmaak

Hoe gebruik ik acerolasap en wat zijn de voor- en nadelen?

Het belangrijkste voordeel van sappen is dat ze gemakkelijker in te nemen zijn dan andere toedieningsvormen. Maar door hun actieve bestanddelen smaken deze sappen vaak nogal bitter.

Je moet ervoor zorgen dat het flesje goed geschud is voor gebruik, zodat de opgehoopte werkzame stoffen gelijkmatig verdeeld kunnen worden. Een ander groot voordeel is de precieze dosering, die individueel aan de gebruiker kan worden aangepast.

De grootste nadelen van deze sappen zijn dat ze duur zijn en meestal kort houdbaar. Vooral producten waarvan de ingrediënten suiker bevatten, kunnen tot verhoogde schimmel- en zwamgroei leiden. Dit mengsel is een perfecte voedingsbodem voor bacteriën en schimmels, die zich snel kunnen verspreiden.

Voordelen
 • Gemakkelijk in te nemen
 • Eenvoudige dosering
 • Lichaam neemt sappen snel op
Nadelen
 • Speciale eigen smaak
 • Actief bestanddeel kan bezinken
 • Korte houdbaarheid
 • Gevoelig voor licht en zuurstof

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om acerola te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om acerola te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen welke van de voorgestelde producten het beste bij jou en je behoeften past.

Samengevat zijn dat:

 • Doserings- en innameformulier
 • Doeltreffendheid
 • Kwaliteit
 • persoonlijk dieet
 • Houding tegenover voedingssupplementen

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Acorela is een angst waarvan de impact niet onderschat mag worden. (Foto: Altamiro / pixabay.com)

Dosering en innameform

Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je kiezen voor acerola poeder, acerola capsules, acerola sap of acerola zuigtabletten.

In Duitsland wordt de Jamaicaanse kers helaas niet als natuurlijke vrucht aangeboden, omdat hij door zijn consistentie het vervoer niet goed zou overleven. Er zijn echter vele andere manieren om aan wat van de waardevolle vruchten te komen.

Je kunt het acerola poeder gewoon eenmaal per dag door een glas water roeren en het opdrinken. Je kunt het ook toevoegen aan je muesli, kwark, soep of ander voedsel dat bij je past.

Als je ervoor kiest om voedingssupplementen capsules te nemen, is de enige mogelijkheid om ze gewoon met water in te nemen.

Lozenges worden, zoals de naam al zegt, ingenomen door ze in de mond te zuigen.

Tenslotte kun je kiezen voor acerola sap, dat betrekkelijk veelzijdig is. Je kunt het puur drinken, je kunt het verdunnen of je kunt het aan cocktails toevoegen als zure smaakdrager.

Gewenst effect

Als je graag vergeet om voldoende fruit te eten, of citrusvruchten, dan kun je in plaats daarvan acerola gebruiken om tekorten in de vitamine C aanvoer op te heffen.

Grofweg kun je acerola gebruiken ter preventie van ziekten, voor de algemene gezondheid of bij acute ziektegevallen.

De effecten die acerola op je lichaam kan hebben zijn hierboven al genoemd.

gesundheitstrends“Gesundheitsmagazin“
Vitamine C heeft een grote celbeschermende werking. Het helpt om cholesterol af te breken, je lever te ontgiften en schadelijke afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen.

De vitamine bevordert ook de ijzeropname. Een gezonde dosis vitamine C helpt je lichaam ook bij het genezen van wonden. Een gezonde en nuttige alleskunner – de acerola bes.

(Bron: gesundheitstrends.de)

Nu moet je beslissen welke innamevorm van acerola het beste bij je gewenste effect past.

Acerola capsules zijn vaak sterk geconcentreerd en kunnen daarom, behalve voor het behoud van de algemene gezondheid, vooral goed gebruikt worden bij acute ziektegevallen.

Acerola sappen en zuigtabletten zijn meestal minder geconcentreerd en zijn daarom geschikter als extra bron van vitamine C inname, naast de vitamine C uit de dagelijkse voeding.

In het geval van acerola poeder heb je de grootste vrijheid om je eigen persoonlijke dosering samen te stellen. Als je graag citrusvruchten eet en een algemeen vitamine C rijk dieet hebt, dan is een kleine extra dosis acerola poeder per dag voldoende. Een ander geval zou zijn als je aan een acute ziekte lijdt en veel vitamine C nodig hebt. Dienovereenkomstig kun je het poeder in hoge doses innemen. Dienovereenkomstig kun je een hoge dosis van het poeder nemen.

Kwaliteit

Als je acerola koopt, moet je de producten altijd controleren op hun vitamine C gehalte, hun ingrediënten, hun biologische beschikbaarheid en hun productie.

Om acerola van hoge kwaliteit te kopen, moet je altijd letten op het gehalte aan vitamine C in de producten. Hieraan ontleent het product zijn effecten en die kunnen zich alleen goed ontwikkelen als de dosis vitamine C hoog genoeg is.

Wist je dat de acerolaplant de vrucht is met het hoogste vitamine C gehalte?

100 g vers acerolasap bevat 1400 g van de gezonde vitamine. Een pure vitaminebom en een vitamineboost voor je immuunsysteem.

Bovendien mag het preparaat geen chemische toevoegingen bevatten, vooral niet als die de werking van acerola kunnen beïnvloeden of slecht kunnen zijn voor je lichaam. Informatie hierover vind je in de productbeschrijving van het betreffende product of op de productverpakking.

Een ander kwaliteitscriterium voor acerola is het biologische zegel, dat in de meeste gevallen ook op de verpakking van het product te vinden is en eveneens een teken van hoge kwaliteit is.

Je kunt ook het land van vervaardiging van het acerola product nagaan, want elk land heeft andere criteria waaraan dit proces moet voldoen. In Duitsland gelden zeer strenge regels en voorschriften, terwijl in andere landen, zoals China, heel andere omstandigheden het fabricageproces bepalen.

Het allerbelangrijkste van acerola van hoge kwaliteit is de kwaliteit. Vooral bij voedingssupplementen moet je de producten altijd nog eens goed bekijken. Schijn bedriegt!

Persoonlijke voeding

Je lichaam is belangrijk voor je, je respecteert het en wilt er iets goeds voor doen?

Dan moet je zeker beginnen met je dieet om je lichaam de verzorging te geven die het van binnenuit nodig heeft.

Voldoende vitamines spelen een belangrijke rol in een evenwichtige en gezonde voeding. Vooral vitamine C wordt beschouwd als een zeer belangrijke stof voor ons lichaam.

Er zijn natuurlijk veel verschillende diëten. Vooral de drie grote groepen vleeseters, vegetariërs en veganisten zijn altijd een onderwerp van gesprek. Sommigen vinden het gezond om vlees te eten, anderen vinden het ongezond en dierenmishandeling, en veganisten eten helemaal geen dierlijke producten. Maar ze hebben allemaal vitamine C nodig!

Het maakt niet uit tot welke van deze voedingsgroepen je behoort, je kunt in elk geval vitamine C innemen. Tenzij je een gezondheidsontkenner bent.

Het enige waar je voor moet oppassen zijn toevoegingen in voedingssupplementen. De capsulehulzen van acerola capsules kunnen bijvoorbeeld dierlijke gelatine bevatten. Maar veel fabrikanten zorgen er nu voor dat hun producten helemaal veganistisch zijn.

Acerola sappen en zuigtabletten zijn gewoonlijk minder geconcentreerd en zijn daarom geschikter als extra bron van vitamine C inname, naast de vitamine C uit de dagelijkse voeding.

Houdingen

tegenover voedingssupplementen
De meningen over voedingssupplementen verschillen ook tussen verschillende voedingsgroepen. Sommigen zijn er gek op, anderen weten niet wat ze er van moeten denken, en weer anderen formuleren er hele haatpreken over.

Als je niet zo’n aanhanger bent van voedingssupplementen, kun je toch altijd naar acerola sap grijpen, want het is gewoon een heel gezond sapconcentraat.

Wetenswaardigheden over acerola

Wat heeft acerola met ascorbinezuur te maken?

Ascorbinezuur is een kunstmatige variant van vitamine C die vaak gebruikt wordt in plaats van de natuurlijke vitamine C uit acerola of de camu camu vrucht.

Dit wordt vooral bij voedingssupplementen vaak gebruikt, maar veel potentiële kopers wijzen het product in kwestie uiteindelijk af. Zo worden OPC voedingssupplement capsules vaak aangeboden met een extra portie vitamine C in de capsules, omdat de twee stoffen samen een groot effect hebben in je lichaam. Deze supplementen gebruiken echter meestal kunstmatig geproduceerd ascorbinezuur.

Daarom is het belangrijk het verschil te kennen tussen acerola en ascorbinezuur, want het zijn beide vormen van vitamine C. Het ene is natuurlijk en het andere kunstmatig. Het ene is natuurlijk en het andere kunstmatig.

Fotocredits:

manucmg / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies