Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

35Onderzochte producten

44Bestede uren

30Beoordeelde onderzoeken

150Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote acaipoeder test 2023. Hier presenteren we alle acai poeders die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste acai poeder voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je acai poeder wilt kopen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Acai bessen zijn de vruchten van een palmboom, acaizeiro geheten, die inheems is in Zuid-Amerika en vooral in Brazilië voorkomt.
 • In Zuid-Amerika zijn acai bessen een hoofdvoedsel. De vruchten, die doen denken aan bosbessen, zijn rijk aan antioxidanten en er wordt ook wel over gesproken als superfood in naam van een dieet.
 • Acai poeder is al meer dan tien jaar in Europa in omloop. Dit is de enige manier om de waardevolle ingrediënten voor de export te bewaren, want verse acai bessen zijn maar iets langer dan een dag houdbaar.

Beste Acai Poeder: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je acai poeder koopt

Iedereen heeft het over de acai bes als een superfood met verbazingwekkende eigenschappen. De kleine bes bevat waardevolle vitaminen en antioxidanten en zou verantwoordelijk zijn voor een stralende huid, een gezond hart en kan zelfs kanker voorkomen.

Voordat je tot acai poeder besluit, moet je jezelf een paar vragen stellen over de powervrucht.

Wat is acai?

Acai bessen zijn exotische vruchten die inheems zijn in het Amazonegebied. De vruchten van de koolpalm worden niet groter dan twee centimeter en zijn visueel nauwelijks van bosbessen te onderscheiden.

Beide bessenvruchten zijn paars van kleur en een grijsachtige waas omringt de verse vruchten. Het verschil wordt duidelijk als je erin bijt.

Acai bessen bestaan bijna helemaal uit een groot zaad, dat 90 procent van het oppervlak uitmaakt. De gezonde ingrediënten zitten verborgen in de schil en in het vruchtvlees dat het zaad omgeeft.

De bessen groeien in schermen, gelijkend op de vlierbessen die in onze breedtegraden inheems zijn. Aan een schermpje kunnen tot 1.000 acai bessen geteld worden.

In het Amazonegebied gebruiken de mensen al generaties lang acai bessen en het is niet ongewoon dat bijna de helft van hun dagelijkse energiebehoefte uit acai bessen gehaald wordt.

Waarom is acai poeder gezond?

Acai bessen hebben een geconcentreerde lading waardevolle ingrediënten. Bijzonder opmerkelijk zijn de antioxidanten die nodig zijn voor celbescherming.

De consumptie van acai poeder is beslist een aanbeveling waard, want het lichaam wordt duurzaam voorzien van vitamines, mineralen en de eerder genoemde antioxidanten. (1)

De ingrediënten in hun evenwicht en samenstelling kunnen preventief geconsumeerd worden en om de eigen gezondheid op peil te houden.

Het is eerder een kwestie van een waardevolle bijdrage leveren aan de algemene conditie en prestaties door de regelmatige inname van acai poeder.

Minerale stof Hoeveelheid in mg per 100 g Acai poeder
Kalium 500 tot 900
Calcium 100 tot 300
Magnesium 100 tot 200
Fosfor 100 tot 150
Natrium 10 tot 60
IJzer 2 tot 26

Een overzicht van de vitamines die het bevat en hun werkingsspectrum:

Vitamine Spectrum van werking
Vitamine B
 • Zenuwen
 • Huid
 • Schildklier
Vitamine C
 • Immuunsysteem
 • Celbescherming
 • Collageenvorming
Vitamine D
 • Immuunsysteem
 • Calcium balans
Vitamine E
 • Immuunsysteem
 • Celvernieuwing

Samengevat biedt acai-poeder een hele reeks gezondheidsvoordelen

 • beschermt het hart
 • gaat huidveroudering tegen
 • versterkt het immuunsysteem
 • levert vitaminen en mineralen
 • heeft een positief effect op de spijsvertering
 • levert waardevolle omega-3 vetzuren
 • stimuleert de vetverbranding

Wat is de rol van antioxidanten in acai poeder?

Antioxidanten zijn een groep waardevolle verbindingen. Het zijn vaak looizuren of kleurstoffen.

Vrije radicalen zijn verbindingen die ook in je lichaam voorkomen, maar niet uit de hand mogen lopen, anders lijdt de celgezondheid eronder.

Antioxidanten kunnen voorkomen dat vrije radicalen gezonde cellen aanvallen en ze doen degenereren.

De agressieve zuurstofverbindingen worden door de antioxidanten in acai poeder verhinderd een elektron van de cellen te stelen en ze zo ook in vrije radicalen te veranderen.

In het kader van antioxidanten is de acai bes een superfood geworden. Maar in feite hebben de inheemse bosbessen een hoger gehalte aan antioxidanten.

De acai bes wordt een waardevol voedingsmiddel door de talrijke afzonderlijke ingrediënten en hun wisselwerking.

Wat zijn de effecten van acai-poeder?

De volgende effecten van de afzonderlijke ingrediënten van de acai bes op het menselijk lichaam zijn bewezen.

Ingrediënten bewezen werking
Vitamine C
 • Vitamine C werkt als een immuun turbo.
 • Bovendien kan vitamine C de vetverbranding stimuleren.
Calcium
 • Calcium is nodig om botten en tanden gezond te houden.
Vitamine B
 • Vitamine B6 beschermt de zenuwen tegen beschadiging.
 • Vitamine B2 helpt de concentratie te verbeteren.
Dieetvezel
 • Voedingsvezels kunnen de spijsvertering bevorderen en de darmflora gezond houden.
Omega vetzuren
 • Omega vetzuren houden het hart gezond ondersteunen de regulerende cyclus van hormonen.

Acai poeder kan dus een uitgebreide bijdrage leveren aan de algemene gezondheid

 • Antioxiderende werking
 • Immuunversterkend effect
 • Ontstekingsremmend effect
 • Celbeschermende werking
 • Hartbeschermende werking
 • Verterend effect

Acai wordt een bijzonder effectieve radicaalvanger door zijn hoge ORAC waarde. Met een waarde van 70.000 overtreft de vrucht de meeste andere vruchten en groenten.

In een experiment met ratten in de VS werd ontdekt dat acai het ontstaan van blaaskanker kan remmen. (2)

In een andere studie uit de VS kregen ratten met een tumor in hun slokdarm 5 weken lang verschillende bessen te eten, waaronder acai.

Er werd een groeiremmend effect waargenomen, dat werd toegeschreven aan elk van de bessen, ook aan de acai. (3)

Ook werd bewezen dat acai bessen geschikt zijn als fotosensibilisator. Dit kan de ontwikkeling van zwarte huidkanker terugdringen door de oppervlakte van necrotisch weefsel te vergroten – dat is het afsterven van het kwaadaardige weefsel. Dit versnelt de achteruitgang van de ziekte. (4)

Bovendien bleek de consumptie van een acai smoothie de vasculaire functie te verbeteren, waardoor de bloedvaten aanzienlijk wijder worden.

De consumptie had een bijzonder positief effect op de functie van mensen met overgewicht. Ook de door oxidatieve stress veroorzaakte peroxiden namen af. (5)

Kan ik afvallen met acai poeder?

Acai poeder wordt vaak aangeprezen als een wonderwapen voor het bikinifiguur. Het hoge vezelgehalte van de vrucht heeft niet alleen een positief effect op de spijsvertering. Veel vezels zorgen ook voor een blijvend verzadigd gevoel.

Als je langer verzadigd bent, eet je waarschijnlijk automatisch minder voedsel. Dit is echter verre van een geslaagd dieet.

Wil een dieet echt werken, dan moet aan een paar voorwaarden voldaan zijn. Je dieet aanpassen en voldoende lichaamsbeweging krijgen en sporten moeten in evenwicht zijn.

Acai bessen kunnen een geweldige ondersteuning voor je dieet zijn. Je kunt het poeder bijvoorbeeld gebruiken om yoghurt of ijs te verfijnen op cheat dagen. (Image source: pixabay.com / Stefano Escandiussi stecks05)

Succesvol afvallen lukt alleen als er meer calorieën worden verbruikt dan er worden opgenomen. Acai poeder kan diëten goed begeleiden en het lichaam van vitamines en mineralen voorzien. Het is echter niet mogelijk om duurzaam af te vallen met acai poeder alleen.

Heeft acaipoeder bij werkingen?

Acai bessen hebben geen bijwerkingen als het een zuiver en hoogwaardig product is dat in de juiste dosering wordt geconsumeerd.

Voorzichtigheid is geboden met capsules of tabletten die acai extract bevatten. Verschillende additieven kunnen intolerantiereacties veroorzaken.

Voor acai-producten gelden verschillende aanbevelingen voor de afzonderlijke doseringsvormen.

Acai product aanbevolen dagelijkse inname
Acai poeder 5 g
Acai capsules 5.000 tot 6.000 mg
Acai sap 500 ml
Acai pure 30 ml

Acai bessen bevatten niet onaanzienlijke hoeveelheden mangaan. De dagelijkse inname van mangaan mag voor volwassenen niet meer dan drie milligram bedragen. Voor kinderen geeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een waarde tussen 0,02 en 0,5 milligram.

Bij een overdosis mangaan kan dit de ijzeropname in het lichaam belemmeren. Hoge mangaanopnames zijn de laatste jaren steeds vaker via het drinkwater voorgekomen.

Verlies van eetlust, spierpijn, spraakstoornissen en andere vergiftigingsverschijnselen zijn voorgekomen.

Omdat voedingsmiddelen als rijst, granen of noten ook mangaan bevatten, moet je acaipoeder niet over een langere periode overdoseren.

Als je zowel acai sap als acai poeder neemt, moet je extra voorzichtig zijn, want als je 300 milliliter sap drinkt, heb je de dagelijkse aanbevolen maximum hoeveelheid mangaan al overschreden.

Besluit: Welke soorten acai poeder zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je drie verschillende soorten acai-poeder onderscheiden

 • Acai poeder als zuiver poeder
 • Acai poeder als concentraat
 • Acai poeder in capsulevorm

De verschillende soorten hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest, is een ander type geschikt voor je. In het volgende gedeelte willen we het je gemakkelijker maken om te beslissen.

Wat onderscheidt acai poeder als een zuiver poeder en wat zijn de voor- en nadelen?

Pure acai poeder geeft je een onvervalste smaak en een product dat in zijn samenstelling niet met andere toevoegingen is vervuild. Acai poeder is een natuurlijk product en vrij van allerlei toevoegingen.

Een ander voordeel is dat acai poeder door jezelf gedoseerd kan worden en zo aan je eigen behoeften en omstandigheden aangepast kan worden. Omdat het een bijzonder hoogproduct is, moet je niet overdoseren met zuiver acai poeder.

Voordelen
 • Geen toevoegingen
 • Gemakkelijk te doseren
 • Hoge opbrengst
Nadelen
 • Smaak is even wennen
 • Niet geschikt voor onderweg
 • Dosering moet door de gebruiker bepaald worden

Wat onderscheidt acai-poeder als concentraat en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je voor acai concentraat kiest, krijg je een bijzonder product met hoge opbrengst. Het is echter iets ingewikkelder in het gebruik dan het zuivere poeder. Omdat het product sterk geconcentreerd is, moet eerst de dosis bepaald worden.

Twee gram poeder, dat geconcentreerd is in een verhouding van 1:20, komt overeen met 20 gram acai. De smaak van het concentraat is voor velen nogal onaangenaam, dus acai concentraat moet met water verdund worden.

Voordelen
 • Bijzonder productief
 • Veelzijdig, Praktische poedervorm
Nadelen
 • Inname onhandig
 • Concentraat moet verdund worden

Wat onderscheidt acai-poeder in capsulevorm en wat zijn de voor- en nadelen?

Capsules zijn een van de meest voorkomende vormen van acai extract. Bij inname van capsules loopt niemand het risico zich te vergissen met de dosering. Acai poeder kan in exacte doses op elk moment genomen worden, ook op reis.

Als je op zoek bent naar een zuiver product, zul je vaak teleurgesteld worden omdat capsules allerlei vulstoffen en kleurstoffen bevatten. Een blik op de ingrediëntenlijst mag hier niet ontbreken.

Voordelen
 • Praktisch
 • Precies gedoseerd
 • Ook geschikt voor onderweg
Nadelen
 • Dosis niet zelf te bepalen
 • Capsules vaak moeilijk door te slikken
 • Vulstoffen en kleurstoffen in het omhulsel van de capsule

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om acai poeder te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om acai poeder te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald acai poeder geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Productie
 • Ingrediënten
 • Oorsprong
 • Kleurplaten
 • Dosering

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn, om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Fabrikant

Het aanbod van acai-poeder is de laatste jaren steeds uitgebreider en daardoor ook steeds verwarrender geworden. Het is belangrijk om de fabrikanten kritisch te bekijken voor je koopt.

Je keuze gaat bij voorkeur naar gerenommeerde fabrikanten die in Duitsland gevestigd zijn. Zoek ook naar een goede prijs-prestatie verhouding. Te dure producten zijn niet automatisch beter.

Acai bessen zijn een waardevol voedingssupplement, maar geen wondermiddel. Gerenommeerde fabrikanten overprijzen hun producten niet en doen geen overdreven beloften.

Ingrediënten

Wat hier altijd belangrijk is, is het aandeel zuiver poeder in het totale product. Als je puur acai poeder kiest, doe je er goed aan. Het aandeel acai bessen in het totale product moet altijd meer dan 90 procent zijn.

Dit is meestal het geval met poeder en capsules. Sapjes hebben meestal een lager fruitgehalte en zijn vaak sterk verdund of extra verrijkt met andere vruchten.

Het kopen van zuiver poeder garandeert dat het een product van hoge kwaliteit is, met een navenant hoog fruitgehalte. Om de waardevolle producteigenschappen te behouden, moeten de acai bessen verder verwerkt zijn in gevriesdroogde toestand.

Door de korte houdbaarheid van verse bessen verliezen ze snel hun gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Oorsprong

Het moet mogelijk zijn de oorsprong zo nauwkeurig mogelijk te achterhalen. Let op de overeenkomstige informatie op de verpakking.

Productie volgens de Duitse levensmiddelenwetgeving verdient de voorkeur. Dan kun je uitgaan van een even hoge kwaliteitsstandaard.

Let erop dat het acai poeder het biologische zegel draagt. Biologische kwaliteit sluit genetische manipulatie uit en duidt op een produkt dat geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Voor vegetariërs en veganisten is het ook belangrijk te weten waar het omhulsel van de capsule van gemaakt is, als ze acaipoeder in capsulevorm willen gebruiken. Capsules gemaakt van plantenvezels worden vaak aangeboden als alternatief voor capsules gemaakt van gelatine.

Kleur

Als je acai-poeder koopt, let er dan op dat het een sterke donkerpaarse kleur heeft. Dit wijst op een zeer goede productkwaliteit en een hoog gehalte aan antioxidanten.

Als het poeder er nogal bleek en kleurloos uitziet, is dat een aanwijzing voor tekortkomingen in de verwerking of de toevoeging van andere stoffen die de oorspronkelijke kleuring beïnvloeden.

Dosering

Acai poeder kan naar wens gedoseerd worden. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Precieze doses kunnen bepaald worden.

Dit is voordelig als de hoeveelheden naar lichaamsgewicht bepaald moeten worden of als acai-poeder aan smoothies en desserts toegevoegd moet worden.

Er zijn een aantal acai recepten die specifieke hoeveelheden vereisen. Acai poeder kan gemakkelijk individueel gedoseerd worden met een theelepel of eetlepel. Dit is echter wat omslachtig en niet geschikt voor onderweg.

Wetenswaardigheden over acaipoeder

Acaipoeder kan een nuttige aanvulling zijn op een gezond dieet en ons waardevolle antioxidanten geven.

Je weet al veel over de wonderbes uit de Andes en hebt geleerd acai poeder kritisch te bekijken. Verdere interessante feiten moeten onze uitleg afronden.

Welke andere toedieningsvormen zijn populair behalve acai poeder?

Er zijn hier verschillende benaderingen. De mensen in Zuid-Amerika verwerken de acai bessen niet uitvoerig voor eigen consumptie, maar consumeren de vruchten rauw.

Dit is echter een voorrecht dat alleen verleend wordt aan mensen in landen waar acai bessen van nature groeien. Heel af en toe vind je in Europese diepvriezers ook diepgevroren acai bessen.

Vergeleken met acai poeder moet je er echter veel voor betalen. De handel biedt een ruime keuze aan acai producten, waaronder sappen, thee, puree, capsules en tabletten.

Door zijn beperkte verkrijgbaarheid speelt de acai bes nauwelijks een rol als voedsel in onze keukens.

Acai poeder doet de ronde als voedingssupplement, maar dat mag je er niet van weerhouden het vruchtenpoeder toe te voegen aan yoghurt, ijs, smoothies of andere desserts en te experimenteren met de exotische vrucht.

Waar groeit de acai bes?

De koolpalm komt voor in Midden- en Zuid-Amerika, vooral in kustgebieden. Zijn verspreidingsgebied strekt zich uit van de laaglanden van Brazilië tot Panama.

Koolpalmen hebben het graag vochtig en voelen zich thuis in moerassige gebieden. De bomen vind je ook op rivieroevers. Met de opkomst van de acai bessen hype is de teelt toegenomen en zijn er grote plantages aangelegd.

Nadat de acai bes de laatste jaren de status van superfood verwierf, zijn de vraag en dienovereenkomstig ook de teelt sterk gestegen. (Image source: pexels.com / Alexander Mils)

De bomen hebben veel warmte en een hoge vochtigheidsgraad nodig. Als de palmen ongeveer een meter hoog geworden zijn, meestal in hun derde jaar, verschijnen de eerste vruchten.

Op de plantages worden de bomen regelmatig gesnoeid om het oogsten van de vruchten zo gemakkelijk mogelijk te maken. Wilde koolpalmen, daarentegen, bereiken hoogten tot 20 meter.

Hoe wordt acai poeder gemaakt?

Eerst worden de vruchten geoogst als ze rijp zijn. Dan worden de grote zaden verwijderd, wat een tijdrovende bezigheid blijkt te zijn.

Acai bessen zijn erg gevoelig en bederven bijzonder snel, onder andere omdat ze veel vetzuren bevatten.

De meest milde manier om acai-poeder te verkrijgen is door de vruchten te vriesdrogen. Het vruchtvlees wordt diepgevroren en het water wordt door verdamping verwijderd. Pas daarna wordt de vruchtenpulp vermalen tot acai-poeder.

Zeven kilo acai bessen zijn nodig om één kilo acai poeder te verkrijgen. Het proces wordt verkort bij de productie van gedroogde vruchten. In dit geval worden de vruchten alleen gedroogd en dan verkocht.

Als je geen acai poeder bij de hand hebt omdat je er onderweg of op kantoor niet mee om wilt gaan, is het voedzame gedroogde fruit een goed tussendoortje.

Hoe smakenacai bessen?

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen. Terwijl sommige consumenten een licht zure smaak opmerken, proeven anderen iets aards en nootachtigs. Over het algemeen wordt de smaak van de acai bes als bijzonder vettig beschreven.

In sommige acai producten wordt de smaak versterkt door verschillende toevoegingen. Maar daarbij gaan waardevolle ingrediënten verloren. Het pure poeder kan even wennen zijn, maar het is in elk geval gezonder.

(Image source: pixabay.com)

Referenties (5)

1. Texas A&M University - Agricultural Communications. Brazilian Acai Berry Antioxidants Absorbed By Human Body, Research Shows. October 17, 2008.
Bron

2. Mariana F. Fragoso, Monize G. Prado, Luciano Barbosa, Noeme S. Rocha, Luis F. Barbisan. Inhibition of Mouse Urinary Bladder Carcinogenesis by Açai Fruit (Euterpe oleraceae Martius) Intake. September 2012, Volume 67, Issue 3, pp 235–241.
Bron

3. Gary D. Stoner, Li-Shu Wang, Claire Seguin, Claudio Rocha, Kristen Stoner, Steven Chiu. Multiple Berry Types Prevent N-nitrosomethylbenzylamine-Induced Esophageal Cancer in Rats. June 2010, Volume 27, Issue 6, pp 1138–1145.
Bron

4. Victoria Monge-Fuentesa, Luis Alexandre Muehlmanna, João Paulo Figueiró Longoa, Jaqueline Rodrigues et al. Photodynamic therapy mediated by acai oil (Euterpe oleracea Martius) in nanoemulsion: A potential treatment for melanoma. Journal of Photochemistry and Photobiology B. January 2017; Biology Volume 166, Pages 301-310
Bron

5. Randah M Alqurashi, Laura A Galante, Ian R Rowland, Jeremy PE Spencer, Daniel M Commane. Consumption of a flavonoid-rich açai meal is associated with acute improvements in vascular function and a reduction in total oxidative status in healthy overweight men. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 104, Issue 5, November 2016, Pages 1227–1235.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Texas A&M University - Agricultural Communications. Brazilian Acai Berry Antioxidants Absorbed By Human Body, Research Shows. October 17, 2008.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mariana F. Fragoso, Monize G. Prado, Luciano Barbosa, Noeme S. Rocha, Luis F. Barbisan. Inhibition of Mouse Urinary Bladder Carcinogenesis by Açai Fruit (Euterpe oleraceae Martius) Intake. September 2012, Volume 67, Issue 3, pp 235–241.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gary D. Stoner, Li-Shu Wang, Claire Seguin, Claudio Rocha, Kristen Stoner, Steven Chiu. Multiple Berry Types Prevent N-nitrosomethylbenzylamine-Induced Esophageal Cancer in Rats. June 2010, Volume 27, Issue 6, pp 1138–1145.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Victoria Monge-Fuentesa, Luis Alexandre Muehlmanna, João Paulo Figueiró Longoa, Jaqueline Rodrigues et al. Photodynamic therapy mediated by acai oil (Euterpe oleracea Martius) in nanoemulsion: A potential treatment for melanoma. Journal of Photochemistry and Photobiology B. January 2017; Biology Volume 166, Pages 301-310
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Randah M Alqurashi, Laura A Galante, Ian R Rowland, Jeremy PE Spencer, Daniel M Commane. Consumption of a flavonoid-rich açai meal is associated with acute improvements in vascular function and a reduction in total oxidative status in healthy overweight men. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 104, Issue 5, November 2016, Pages 1227–1235.
Ga naar bron
Recensies