Laatst bijgewerkt: 17-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Hoewel veel mensen minstens eenmaal in hun leven aambeienklachten ervaren, is dit onderwerp voor velen nog steeds taboe. We willen dit ophelderen en je in dit artikel informeren over het gebruik van aambeien zalven.

We zijn daarom blij dat je onze geweldige aambeienzalf test 2023 bent tegengekomen. In dit artikel worden alle relevante achtergrondinformatie en beoordelingen van klanten over aambeienzalven op een duidelijke en begrijpelijke manier gepresenteerd.

Belangrijk om te weten

 • Aambeienzalf kan het ongemak van gezwollen aambeien verlichten en de wondgenezing bevorderen.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen drie soorten aambeienzalf: Aambeienzalf met zink, toverhazelaar en lidocaïne. Elke zalf heeft zijn eigen voor- en nadelen waarmee rekening gehouden moet worden.
 • Aambeienzalf wordt op de aangedane plek aangebracht met een applicator, met de vingers of met een verband.

Beste Aambeienzalf: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van a ambeienzalf

Bij het kopen van een aambeienzalf kun je op verschillende aspecten letten, zoals: Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Ingrediënten

Er zijn veel verschillende ingrediënten, vooral als je kijkt naar natuurlijke producten. Sommige daarvan hebben verschillende bestanddelen, waardoor ze slechts in beperkte mate geschikt zijn voor ontstekingen in de buik.

[U moet er al rekening mee houden of u aan intoleranties lijdt en of de dosering voor u geschikt is.

Er zijn ingrediënten die pijn verlichten en ingrediënten die een wondhelend en antibacterieel effect hebben. Afhankelijk van de symptomen zult u de juiste zalf moeten kiezen om ze tegen te gaan.

Wat de ingrediënten betreft, moet u ook nagaan of u het gebruik van zalven met bepaalde ingrediënten moet vermijden in verband met intoleranties of andere gezondheidsproblemen. Dit geldt vooral als u lever- of nierproblemen heeft of zwanger bent of borstvoeding geeft. (1, 4)

Hier hebben wij de ingrediënten en hun effecten in een tabel samengevat:

Ingredienten Werking
Cortison, zink, ibuprofen, diclofenac, jodium, arnica, duivelsklauw, aloë vera, kamille of calendula ontstekingsremmend
Hamamelis plaatselijk hemostatisch
Ibuprofen of diclofenac analgetisch
Hamamelis, cortison, aloë vera of bisabolol jeukstillend
Hamamelis of dexpanthenol wondhelend
Arnica, duivelsklauw, diclofenac of panthenol verkoelend
Cannabidiol, capsaïcine, duivelsklauw of brandnetel, diclofenac of panthenol verwarmend
Hamamelis of arnica, diclofenac of panthenol decongestivum

Werking

De werking van aambeienzalf varieert ook, dit komt door de ingrediënten. De volgende effecten kunnen worden onderscheiden

 • ontstekingsremmend
 • plaatselijk hemostatisch middel
 • pijnstillend
 • jeukstillend
 • bevordert wondgenezing
 • afkoeling of opwarming
 • decongestivum

Elke zalf moet op zijn minst een ontstekingsremmende werking hebben, maar ook andere effecten kunnen met een zalf bereikt worden.

Als je een zalf koopt, is het belangrijk je af te vragen waarvoor die in de eerste plaats bedoeld is.

Behalve een ontstekingsremmende werking moet een zalf voor aambeien vooral een plaatselijke hemostatische werking hebben, zodat de aangetaste plekken stoppen met bloeden.

Afhankelijk van de ernst van de symptomen is het ook aan te bevelen dat de zalf pijnstillend en anti-puritisch werkt.

Toepassingsgebied

Bij aambeienzalven is het belangrijk aandacht te besteden aan het toepassingsgebied waarvoor ze bestemd zijn. Zo zijn er zalven die alleen geschikt zijn voor uitwendig gebruik en zalven die rectaal gebruikt worden.

Voor milde symptomen volstaat een zalf die geschikt is voor het uitwendige gebied rond het anale kanaal. Als je echter last hebt van ernstiger symptomen, kun je beter een zalf gebruiken die speciaal bedoeld is om rectaal in het anale gebied te smeren.

Graad van symptomen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillende graden van symptomen bij aambeien:

Graad van symptomen Beschrijving
Aambeien Graad I De zwelling van de aambeien is nog niet duidelijk, d.w.z. ze is van buitenaf niet zichtbaar. Normaal verschijnen er in dit stadium geen symptomen.
Aambeien graad II De zwelling van de aambeien is verder gevorderd, zodat ze bij een stoelgang duidelijk opvallen. Als de knobbels tijdens een darmbeweging voor de anale opening worden geduwd, trekken ze zich terug.
Aambeien graad III Nu drukken deze knobbels niet alleen op de opening van de anus tijdens een stoelgang, maar ook spontaan, en kunnen ze niet meer uit zichzelf intrekken.
Aambeien graad IV Op dit punt staan de gezwollen aambeien voor de anale opening en kunnen niet meer teruggeduwd worden. Ze zijn de hele tijd van buitenaf zichtbaar.

Symptomen zoals olijkheid, branderigheid, tintelingen en druk beginnen meestal in de tweede fase. In het eerste stadium voelen sommige mensen echter al jeuk in de anale streek. In het vierde en laatste stadium zijn aambeien vergroot en pijnlijk, wat ernstig kan zijn.

Aambeienzalf kan in de eerste twee stadia gebruikt worden, maar kan alleen symptomen als jeuk, branderigheid, tintelingen of bloedingen verlichten. De oorzaak van de aambeienzwelling kan echter niet met een zalf verholpen worden.

Als de symptomen aanhouden of terugkeren ondanks het gebruik van een aambeienzalf, moet je onmiddellijk contact opnemen met een arts.

Als je aambeien vermoedt, moet je altijd een arts raadplegen. Medisch onderzoek moet op zijn laatst worden uitgevoerd als de getroffene bloed op de ontlasting of het toiletpapier ziet.

Gids: Veelgestelde vragen over aambeienzalf in detail beantwoord

Om je uitgebreide informatie te geven over de werkzaamheid van aambeienzalf en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is aambeienzalf en hoe werkt het?

Een aambeienzalf kan symptomen als jeuk, branderigheid, bloeduitstorting en nattigheid, veroorzaakt door gezwollen aambeien, verlichten en zo het genezingsproces bevorderen. Daartoe wordt de zalf inwendig en / of uitwendig van de anus aangebracht, door direct contact kan de zalf direct op de aangetaste plekken inwerken. (5, 6)

Hämorrhoiden Salbe-1

Typische symptomen van gezwollen aambeien zijn jeuk, branderig gevoel in de anale streek, bloeduitvloeiing en nattigheid.
(Image source: Unsplash / Ava Sol)

Een aambeienzalf kan zowel verzachtend, hydraterend als een plaatselijk verdovende pijnstiller zijn, sommige zalven hebben zelfs een meervoudige formule.

Een aambeienzalf bevat meestal geen irriterende stoffen zoals parfum en gebruikt alleen ontstekingsremmende, genezende en vettige ingrediënten. De bedoeling van de zalf is af te koelen, een ontzwellend effect te geven en de pijn die gepaard gaat met gezwollen weefsel weg te nemen. (5, 7)

Meestal worden actieve ingrediënten gebruikt zoals zink, toverhazelaarblaadjes en lidocaïne. Om het hanteren te vergemakkelijken, combineren veel fabrikanten de tube met een handige applicator.

Wanneer en bij wie is het nuttig om hemorroïdzalf aan te brengen?

Het aanbrengen van een aambeienzalf is nuttig als je last hebt van acute symptomen door gezwollen aambeien. Deze uiten zich door jeuk, branderigheid en tintelingen in het anale kanaal. Er kan ook oorsijpeling optreden.

Hämorrhoiden Salbe-2

Zalfjes worden gebruikt bij de behandeling van aambeien om de symptomen te verlichten. Ze kunnen nuttig zijn voor elke graad van ernst.
(Image source: Unsplash / Lucrezia Carnelos)

Zodra er echter helderrood bloed op de ontlasting verschijnt, moet je onmiddellijk je arts raadplegen en, indien nodig, een aambeienzalf gebruiken die plaatselijk hemostatisch werkt.

Wist je dat 50 procent van alle mensen boven de 50 last heeft van de symptomen van gezwollen aambeien?

Maar slechts weinigen van de getroffenen wenden zich met dit probleem tot hun arts. Omdat de schaamte in de meeste gevallen te groot is, houden veel patiënten hun lijden voor zich en proberen het uit te zitten.

Het uitblijven van behandeling kan echter leiden tot progressieve zwelling van de aambeien in het rectale gebied. De gevolgen op lange termijn kunnen chronische ontstekingen en maag- en darmklachten zijn.

Ernstig vergrote en mogelijk ontstoken aambeien kunnen ook (ernstiger) anale pijn veroorzaken. Een aambeienzalf kan verlichting geven bij zowel milde als ernstige symptomen. Afhankelijk van de ingrediënten die het bevat, kan het verlichting geven. (3, 8)

Wat zijn de bijwerkingen van aambeienzalf?

Informatie over bijwerkingen heeft meestal betrekking op de werkzame bestanddelen die in het geneesmiddel zitten. Ze kunnen daarom verschillen van de informatie die de fabrikant van het geneesmiddel geeft. Bij twijfel moet je daarom je arts of apotheker raadplegen of de bijsluiter lezen.

Net als bij andere geneesmiddelen kunnen bijwerkingen optreden bij het gebruik van hemorroïdzalf.

Bij inwendig gebruik kan licht gastro-intestinaal ongemak optreden. Bij uitwendig gebruik op de huid kan aambeienzalf allergische reacties veroorzaken, zoals branderigheid en roodheid, en bestaande symptomen verergeren. (9, 10)

Bij langdurig gebruik van een grote dosis aambeienzalf is schade aan de lever niet uit te sluiten.

Hoeveel kost aambeienzalf?

Het prijsverschil tussen verschillende aambeienzalven is groot. Gemiddeld ligt de prijsklasse tussen 5 en 20 euro.

De prijs hangt vooral af van het aantal grammen aambeienzalf en de soort verpakking. De prijs van aambeienzalven met een speciale applicator kan rond de hogere dubbele cijfers liggen.

Voor iemand die aan milde aambeien symptomen lijdt, is een basis aambeienzalf voldoende om ze tegen te gaan. Deze kun je bij Amazon kopen, bijvoorbeeld, voor ongeveer 7 euro.

Als je daarentegen last hebt van ernstige hemorroïdale symptomen, is het de moeite waard meer geld te investeren in aambeienzalf met een speciale applicator, want die zijn bijzonder geschikt om gemakkelijk en voorzichtig op gevoelige plekken aan te brengen. De prijs is hier ongeveer 15 euro.

Art Prijsklasse
Aambeienzalf met zink Ongeveer 8 tot 12 euro
Aambeienzalf met toverhazelaar Ongeveer 6 tot 14 euro
Aambeienzalf met lidocaïne Ongeveer 6 tot 13 euro

Hämorrhoiden Salbe-3

Veel aambeienzalfjes bevatten aloë vera extracten. Dit verbetert ook de elasticiteit van de huid en heeft een verkoelend effect.
(Image source: Pixybay / difotolife)

Welke soorten aambeienzalf zijn er?

Aambeienzalf kan gebruikt worden om het ongemak te verlichten dat gepaard gaat met gezwollen aambeien. De zalf kan zowel bij milde als bij ernstige symptomen gebruikt worden. Je kunt aambeienzalf kopen met verschillende werkzame bestanddelen, waarvan de meeste jeuk verlichten en ontstekingsremmend werken. Hier zijn drie aambeienzalven

 • Aambeienzalf met zink
 • Aambeienzalf met toverhazelaar
 • Aambeienzalf met lidocaïne
Art Omschrijving
Aambeienzalf met Zink Versnelt de wondgenezing en voorkomt litteken-
Aambeienzalf met toverhazelaar Remt pijn en ontsteking en bevordert wondgenezing
Aambeienzalf met lidocaïne Heeft een plaatselijk verdovend effect en verlicht de pijn

Aambeienzalf met zink

Aambeienzalf met zink heeft vooral een ontstekingsremmend effect en kan symptomen als een branderig gevoel of tintelingen verlichten. Zinkzalf mag niet langer dan twee weken achter elkaar gebruikt worden omdat de huidplekken kunnen uitdrogen. (8)

Voordelen
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Verlicht huidirritatie en jeuk
 • Ondersteunt wondgenezing
Nadelen
 • Mag niet op open wonden aangebracht worden
 • Mag niet langer dan twee weken gebruikt worden

Aambeienzalf met toverhazelaar

Aambeienzalf bevat vaak toverhazelaar. De tannines in de noot sluiten de bloedvaten van de aambeien af en doen de slijmvliezen samentrekken. (8)

Ze verlichten ook de jeuk, hebben een ontstekingsremmend effect en ondersteunen de wondgenezing van de door aambeien geïrriteerde huidzones.

Voordelen
 • Plaatselijk hemostatisch
 • Antibacterieel en ontstekingsremmend
 • Ondersteunt wondgenezing
Nadelen
 • Niet van toepassing bij inwendige klachten
 • Niet geschikt voor grote verwondingen

Aambeienzalf met lidocaïne

Aambeienzalf met het werkzame bestanddeel lidocaïne wordt aanbevolen voor de behandeling van aambeien.

Lidocaïne wordt gebruikt voor oppervlakkige verdoving, het verzacht ook de jeuk en verlicht de pijn door gezwollen aambeien. De zalf mag niet langer dan drie dagen gebruikt worden. (8)

Voordelen
 • Werkt als een plaatselijk verdovingsmiddel
 • Kan pijn voorkomen en verlichten
 • Lidocaïne wordt vaak gecombineerd met ontstekingsremmende, bloedvatvernauwende of regenererende bestanddelen
Nadelen
 • Plaatselijk verdovingsmiddel beperkt zich slechts tot enkele uren
 • Hevige pijn gaat niet helemaal weg
 • Kan bijwerkingen veroorzaken

Hoe gebruik je aambeienzalf?

De meeste pakjes aambeienzalf worden geleverd met een applicator om de zalf in de anus te brengen. De applicator heeft een uitgang aan de punt en openingen aan de zijkant. De punt van de applicator wordt op de zalftube gelegd en dan voorzichtig in de anus ingebracht.

Om het inbrengen te vergemakkelijken, kan een beetje zalf op de buitenkant van de applicator aangebracht worden.

Druk dan op de tube om de zalf zich in de anus te laten verspreiden.

Tijdens dit proces wordt de applicator langzaam uit de anus getrokken. De applicator moet zowel bij het inbrengen als bij het verwijderen zorgvuldig gedraaid worden.

Als de ene aambeienzalf geen applicator bevat, wordt de zalf voorzichtig met de vingers op en aan de binnenkant van de anus aangebracht.

Een andere mogelijkheid is om met een verband een aambeienzalf aan te brengen: In dit geval wordt de zalf op het verband aangebracht en als inlegger in het ondergoed gestopt. Dit is echter erg tijdrovend en niet zo effectief als de zalf direct op de aangedane plek aanbrengen.

Welke alternatieven zijn er voor aambeienzalf?

Samen met aambeienzalf worden steeds vaker anale tampons, zetpillen en laxeermiddelen met de juiste werkzame bestanddelen aangeboden.

Een anale tampon is een zetpil met een dunne gaasstrip die in de anus wordt ingebracht. Het blijft in het anale kanaal en geeft er zijn werkzame stoffen in af. In tegenstelling tot zetpillen komen de werkzame stoffen in het bovenste deel van de darm vrij. Het gebruik van laxeermiddelen vertoont ook een consistent positief effect bij het verlichten van algemene symptomen en bloedingen bij de behandeling van symptomatische aambeien. (2)

[/kb_faq]

Beeldbron: Yastremska/ 123rf.com

Referenties (10)

1. Abramowitz L, Weyandt GH, Havlickova B, Matsuda Y, Didelot JM, Rothhaar A, Sobrado C, Szabadi A, Vitalyos T, Wiesel P. The diagnosis and management of haemorrhoidal disease from a global perspective. Aliment Pharmacol Ther. 2010 May;31 Suppl 1:1-58. doi: 10.1111/j.1365-2036.2010.04278.x. PMID: 20500735.
Bron

2. Alonso-Coello P, Guyatt G, Heels-Ansdell D, Johanson JF, Lopez-Yarto M, Mills E, Zhou Q. Laxatives for the treatment of hemorrhoids. Cochrane Database Syst Rev. 2005 Oct 19;(4):CD004649. doi: 10.1002/14651858.CD004649.pub2. PMID: 16235372.
Bron

3. Mounsey AL, Halladay J, Sadiq TS. Hemorrhoids. Am Fam Physician. 2011 Jul 15;84(2):204-10. PMID: 21766771.
Bron

4. Dat AD, Poon F, Pham KB, Doust J. Aloe vera for treating acute and chronic wounds. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Feb 15;(2):CD008762. doi: 10.1002/14651858.CD008762.pub2. PMID: 22336851.
Bron

5. Lohsiriwat V. Treatment of hemorrhoids: A coloproctologist's view. World J Gastroenterol. 2015 Aug 21;21(31):9245-52. doi: 10.3748/wjg.v21.i31.9245. PMID: 26309351; PMCID: PMC4541377.
Bron

6. Mahboubi M. Effectiveness of Myrtus communis in the treatment of hemorrhoids. J Integr Med. 2017 Sep;15(5):351-358. doi: 10.1016/S2095-4964(17)60340-6. PMID: 28844211.
Bron

7. Altomare DF, Giannini I. Pharmacological treatment of hemorrhoids: a narrative review. Expert Opin Pharmacother. 2013 Dec;14(17):2343-9. doi: 10.1517/14656566.2013.836181. Epub 2013 Sep 12. PMID: 24024752.
Bron

8. Gurel E, Ustunova S, Ergin B, Tan N, Caner M, Tortum O, Demirci-Tansel C. Herbal haemorrhoidal cream for haemorrhoids. Chin J Physiol. 2013 Oct 31;56(5):253-62. doi: 10.4077/CJP.2013.BAB127. Epub 2013 Aug 31. PMID: 24032710.
Bron

9. Zindel J, Inglin R, Brügger L. Nötige und unnötige Behandlungen beim Hämorrhoidalleiden: Der Patient bestimmt mit [Necessary and unnecessary treatment options for hemorrhoids]. Ther Umsch. 2014 Dec;71(12):737-51. German. doi: 10.1024/0040-5930/a000620. PMID: 25447089.
Bron

10. Briel JW, Zimmerman DD, Schouten WR. Treatment of acute strangulated internal hemorrhoids by topical application of isosorbide dinitrate ointment. Int J Colorectal Dis. 2000 Aug;15(4):253-4. doi: 10.1007/s003840000235. PMID: 11008728.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Abramowitz L, Weyandt GH, Havlickova B, Matsuda Y, Didelot JM, Rothhaar A, Sobrado C, Szabadi A, Vitalyos T, Wiesel P. The diagnosis and management of haemorrhoidal disease from a global perspective. Aliment Pharmacol Ther. 2010 May;31 Suppl 1:1-58. doi: 10.1111/j.1365-2036.2010.04278.x. PMID: 20500735.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Alonso-Coello P, Guyatt G, Heels-Ansdell D, Johanson JF, Lopez-Yarto M, Mills E, Zhou Q. Laxatives for the treatment of hemorrhoids. Cochrane Database Syst Rev. 2005 Oct 19;(4):CD004649. doi: 10.1002/14651858.CD004649.pub2. PMID: 16235372.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mounsey AL, Halladay J, Sadiq TS. Hemorrhoids. Am Fam Physician. 2011 Jul 15;84(2):204-10. PMID: 21766771.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Dat AD, Poon F, Pham KB, Doust J. Aloe vera for treating acute and chronic wounds. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Feb 15;(2):CD008762. doi: 10.1002/14651858.CD008762.pub2. PMID: 22336851.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lohsiriwat V. Treatment of hemorrhoids: A coloproctologist's view. World J Gastroenterol. 2015 Aug 21;21(31):9245-52. doi: 10.3748/wjg.v21.i31.9245. PMID: 26309351; PMCID: PMC4541377.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mahboubi M. Effectiveness of Myrtus communis in the treatment of hemorrhoids. J Integr Med. 2017 Sep;15(5):351-358. doi: 10.1016/S2095-4964(17)60340-6. PMID: 28844211.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Altomare DF, Giannini I. Pharmacological treatment of hemorrhoids: a narrative review. Expert Opin Pharmacother. 2013 Dec;14(17):2343-9. doi: 10.1517/14656566.2013.836181. Epub 2013 Sep 12. PMID: 24024752.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gurel E, Ustunova S, Ergin B, Tan N, Caner M, Tortum O, Demirci-Tansel C. Herbal haemorrhoidal cream for haemorrhoids. Chin J Physiol. 2013 Oct 31;56(5):253-62. doi: 10.4077/CJP.2013.BAB127. Epub 2013 Aug 31. PMID: 24032710.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Zindel J, Inglin R, Brügger L. Nötige und unnötige Behandlungen beim Hämorrhoidalleiden: Der Patient bestimmt mit [Necessary and unnecessary treatment options for hemorrhoids]. Ther Umsch. 2014 Dec;71(12):737-51. German. doi: 10.1024/0040-5930/a000620. PMID: 25447089.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Briel JW, Zimmerman DD, Schouten WR. Treatment of acute strangulated internal hemorrhoids by topical application of isosorbide dinitrate ointment. Int J Colorectal Dis. 2000 Aug;15(4):253-4. doi: 10.1007/s003840000235. PMID: 11008728.
Ga naar bron
Recensies