
Onze selectiecriteria
We worden ons steeds meer bewust van hoe schadelijk geraffineerde suiker eigenlijk is. Er zijn daarom verschillende alternatieven ontstaan om maaltijden zoeter te maken zonder de gezondheid te schaden, waaronder berkensuiker. Heeft berkensuiker een andere smaak dan gewone suiker? Is het net zo zoet? Kun je er mee koken?
Berkensuiker, ook bekend als xylitol, is een vervanging voor gewone suiker. Het is een populair alternatief vanwege de aangename smaak. Bovendien levert het in kleine hoeveelheden zeer weinig calorieën, namelijk 40% minder dan gewone suiker. In deze shopgids ontdek je alle voordelen van het toevoegen van berkensuiker aan je eetpatroon.
Belangrijk om te weten
- Berkensuiker is een zoetstof met een 100% natuurlijke oorsprong die wordt verkregen uit het hout van de berk. Het is een uitstekende vervanging voor gewone suiker en kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam, sacharine, cyclamaat en acesulfaam K.
- Berkensuiker heeft dezelfde zoetkracht als gewone suiker, maar levert 40% minder calorieën. Hoewel het enkele eenvoudige koolhydraten bevat, veroorzaakt het geen gaatjes en voorkomt het tandplak en een slechte adem.
- De consumptie van xylitol wordt sterk aanbevolen voor mensen met diabetes omdat het een lage glycemische index heeft. Dit betekent dat het de bloedglucosespiegel niet sterk laat stijgen.
Onze selectie: De beste berkensuiker-supplementen op de markt
Berkensuiker is een natuurlijke zoetstof, gewonnen uit Fins berkenhout. Sommige fabrikanten mengen het echter met kunstmatige stoffen als zoetstoffen, waardoor de gezonde voordelen van het product afnemen. Hieronder vind je de rankinglijst met de 5 beste berkensuiker producten die je op de Nederlandse markt kunt vinden.
- 1e plaats: Mattisson Berkensuiker Xylitol
- 2e plaats: ViVio Berkensuiker Xylitol
- 3e plaats: Holy Flavours Berkensuiker
- 4e plaats: Woele Berkensuiker Xylitol
- 5e plaats: Xucker Premium
1e plaats: Mattisson Berkensuiker Xylitol
Met de producten van Mattisson vul jij je dieet gemakkelijk aan. Naast de verschillende superfoods zoals kruiden, sappen en zaden, besteedt Mattisson speciale aandacht aan zogenaamde ‘raw’ superfoods. Deze zijn niet blootgesteld aan hoge temperaturen, waardoor de belangrijke bestanddelen extra goed behouden blijven.
Xylitol, berkensuiker is een natuurlijke zoetstof die zich als natuurlijke suikeralcohol in groente, fruit en de schors van o.a. de berkenboom bevindt. Mattisson Xylitol is gewonnen uit Europese berken en heeft ongeveer 70% van de zoetkracht van gewone suiker.
2e plaats: ViVio Berkensuiker Xylitol
Xylitol is een natuurlijke zoetstof die van natuur voorkomt in de vezels van vele soorten groente, fruit en bomen, bijvoorbeeld berken. De door ViVio aangeboden xylitol wordt verkregen uit berkenbomen uit Finland. De zoetkracht van xylitol is ongeveer gelijk aan die van suiker, maar het levert 40% minder calorieën en 75% minder koolhydraten dan sucrose. Het wordt langzaam geabsorbeerd en verwerkt in het lichaam met minimale deelname insuline, wat maakt dat het glycemische index van xylitol meer dan 14-voudig lager is dan van de geconsumeerde bietsuiker. De inhoud van de verpakking is van 1 kilo.
3e plaats: Holy Flavours Berkensuiker
Berkensuiker, ook wel bekend onder de naam xylitol, bevindt zich als natuurlijke suikeralcohol in veel groentesoorten, fruit en de schors van verschillende bomen. Dit berkensuiker wordt uitsluitend gemaakt van berken- en beukenhout uit Scandinavië. De winning van Xylitol is zeer complex via het houtsuiker (xylose) gewonnen.
Fijn gesneden hout wordt vermengd met water. De hout-watermassa wordt dan gezuiverd en gefilterd tot alle andere stoffen volledig van de xylitol gescheiden zijn. Berkensuiker heeft iets minder zoetkracht als de bekende geraffineerde (witte) tafelsuiker maar beïnvloedt de bloedsuikerspiegel slechts licht.
4e plaats: Woele Berkensuiker Xylitol
Xylitol of berkensuiker is een ideale vervanger voor gewone, geraffineerde suiker want het bevat maar liefst 40% minder calorieën en smaakt toch net zo zoet. Gebruik xylitol net zoals suiker, in dezelfde hoeveelheden. Xylitol is makkelijk oplosbaar en bestendig tegen warme temperaturen. Xylitol is een polyol (of suiker-alcohol) die wordt gebruikt als vervanger voor suiker.
Het is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in de vezels van vele soorten groente en fruit. Het heeft een zoete smaak zonder bijsmaak en wordt veel gebruikt in snoepgoed. De zoetkracht van xylitol is ongeveer gelijk aan die van suiker, maar het levert 40% minder calorieën. Inhoud: 1 kilo.
5e plaats: Xucker Premium
Op de eerste plaats in onze rankinglijst vind je het Premium berkensuiker product van Xucker. De berkensuiker bevat 40% minder calorieën dan gewone suiker. De smaak is zoet en gelijk aan de smaak van suiker. Je kunt er cakes en koekjes mee bakken, of jam, ijs, siroop, drankjes, desserts en sauzen mee maken. Het product is vrij van stevia, aspartaam en acesulfaam-K.
De Premium berkensuiker van Xucker is veganistisch en glutenvrij, ook geschikt voor diabetici dus. De xylitol wordt uit duurzame Europese bosbouw gehaald. Het pak bevat 1 kilo berkensuiker in een hersluitbare verpakking. Je kunt het product 3 jaar gebruiken. Het wordt aanbevolen om de aangegeven dosering op de verpakking van tevoren goed te controleren. Een overmatige consumptie kan een laxerend effect hebben.
Shopgids: Alles wat je moet weten over berkensuiker
Als je nog nooit berkensuiker hebt geprobeerd, is het normaal dat je veel vragen hebt over het gebruik, de smaak en de eigenschappen van dit product. Zelfs mensen die deze zoetstof regelmatig gebruiken, kennen nog niet alle voordelen en eigenschappen ervan. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over berkensuiker. Lees ze aandachtig door om meer over het suikeralternatief te weten te komen.
(Bron: Shironosov: 31226388/ 123rf.com)
Wat is berkensuiker precies?
Hoewel berkensuiker een zoetstof is met een 100% natuurlijke oorsprong en geen synthetische additieven bevat, worden er wel chemische procedures gebruikt om de stof uit de schors te extraheren. Op een andere manier is het niet mogelijk om de xylitol uit berkenhout te verkrijgen. Hetzelfde geldt overigens ook voor andere zoetstoffen, bijvoorbeeld stevia.
Wat is berkensuiker als alcoholsuiker?
Bovendien neemt het lichaam alcoholsuikers niet volledig op. Ze bevatten minder calorieën dan gewone suiker. Ten slotte worden deze stoffen niet gefermenteerd door bacteriën in de mond. Hierdoor kunnen de bacteriën zich slecht aan de oppervlakte en tanden hechten, wat de kans op gaatjes verminderd en een slechte adem voorkomt.
Wat zijn de verschillen tussen berkensuiker en gewone suiker?
Een ander verschil tussen xylitol en sucrose is de glycemische index (GI). Deze index, zeer belangrijk voor mensen met diabetes, meet de veranderingen in glycemie, de bloedsuikerspiegel, die worden geproduceerd door voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten. Als een levensmiddel een hoge GI heeft, verhoogt het snel de bloedsuikerspiegel en verhoogt het de ‘suiker’ in het bloed.
(Bron: Morisfoto: 86796531/ 123rf.com)
Normale suiker (sucrose) heeft een hoge glycemische index, met een waarde van 70. Anderzijds heeft xylitol een GI van 7. Dit is een lage waarde, wat betekent dat het geen scherpe verhogingen van bloedglucose veroorzaakt. Berkensuiker is dus een zoetstof die is geschikt voor diabetici. We raden echter aan om altijd de aanbevolen dosering op de verpakking te controleren. Als je teveel van het product inneemt, kan het namelijk een laxerend effect hebben.
Ten slotte is het gebruik van berkensuiker een geschikt alternatief als je wilt afvallen. Berkensuiker helpt om het gewicht te beheersen, aangezien het 40% minder calorieën bevat dan gewone suiker. Terwijl xylitol 2,4 calorieën per gram levert, biedt sucrose 4 calorieën per gram. Een theelepel berkensuiker levert 12 calorieën en een theelepel gewone suiker levert 20 calorieën.
Is berkensuiker beter dan stevia?
Het voordeel van xylitol ten opzichte van stevia is dat de smaak van xylitol bijna identiek is aan die van normale suiker. Dit maakt het product erg populair en zorgt ervoor dat veel mensen het liever gebruiken dan stevia. Bovendien heeft berkensuiker de mogelijkheid om het te karameliseren door het enkele minuten te verwarmen. De suiker krijgt door het karameliseren een meer aromatische smaak en geur. Stevia kun je niet karameliseren.
(Bron: Boiko: 58199021/ 123rf.com)
Een ander voordeel van berkensuiker is dat je het in dezelfde hoeveelheid kunt gebruiken als gewone suiker, omdat de zoetkracht hetzelfde is. Stevia daarentegen, heeft een veel hogere zoetkracht. Hierdoor kunnen drankjes of andere recepten met stevia te zoet zijn of anders smaken dan wanneer je gewone suiker gebruikt.
Belangrijk om te weten is ook dat, hoewel stevia de tanden niet schaadt, het niet dezelfde beschermende eigenschappen voor de tandgezondheid heeft als xylitol. Aan de andere kant veroorzaakt stevia zelden spijsverteringsongemakken, terwijl xylitol in hoeveelheden van meer dan 50 gram per dag een laxerend effect kan hebben.
Berkensuiker (xylitol) | Stevia | Gewone suiker (sucrose) | |
---|---|---|---|
Zoetkracht | 1 | 300-400 | 1 |
Glycemische index | 7 | 0 | 70 |
Smaak | Zoet, bijna identiek aan suiker. | Zoet, hoewel het meestal een bittere smaak in de mond achterlaat. | Zoet, kenmerkend voor geraffineerde suiker. |
Calorieën (in 100 gram) | 240 | 0 | 400 |
Presentatievorm | Kristalsuiker. | Kristalsuiker, vloeibaar, tabletten. | Kristalsuiker, suikerklontjes. |
Geschikt om mee te koken? | Ja | Ja | Ja |
Kun je het karameliseren? | Ja | Nee | Ja |
Effect op tandgezondheid | Voorkomt gaatjes. Vermindert de vorming van tandplak en draagt bij aan het herstellen van tandglazuur. Helpt bij de bescherming van het tandvlees en bestrijdt een slechte adem. | Heeft geen effect op de ontwikkeling van gaatjes, noch de ophoping van bacteriële tandplak. | Is cariogeen, dat wil zeggen, het bevordert het ontstaan van gaatjes. Beschadigt het tandglazuur en stimuleert de vorming van bacteriële tandplak. Verhoogt het risico op gingivitis, ontstoken en bloedend tandvlees. |
Effect op de bloedglucosespiegel | Verhoogt de bloedsuikerspiegel niet. | Verhoogt de bloedsuikerspiegel niet. | Verhoogt de bloedsuikerspiegel snel. |
Hoe gebruik je berkensuiker?
Kun je berkensuiker koken?
In de onderstaande video zie je hoe je brownies met berkensuiker kunt bereiden:
Waarom kun je berkensuiker niet gebruiken in recepten met gist?
Wat is de aanbevolen hoeveelheid van berkensuiker?
Wat zijn de voordelen van berkensuiker voor de tandgezondheid?
Bovendien wordt er een relatie gelegd tussen enerzijds de regelmatige consumptie van berkensuiker en op basis van xylitol geproduceerde kauwgum, snoep en mondwater, en anderzijds:
- het herstel van tandglazuur,
- een minder slechte adem,
- een verbetering van gingvitis, oftewel ontstoken en bloedend tandvlees.
Hoe gebruik je berkensuiker als mondwater?
Helpt xylitol een Candida-infectie te bestrijden?
(Bron: Morisfoto: 88862099/ 123rf.com)
Is berkensuiker gunstig voor gewichtsverlies?
“In tegenstelling tot suiker wordt xylitol niet gemakkelijk omgezet in vet”.
Dit is te wijten aan het feit dat xylitol de bloedsuikerspiegel niet verhoogt en daarom de insulinespiegel in het bloed niet verhoogt. Gewone suiker daarentegen, verhoogt zowel de bloedglucose als insuline. Een overmatige insuline stimuleert de omzetting van koolhydraten in vet. Dit leidt tot gewichtstoename en een groter percentage lichaamsvet.
Welke contra-indicaties heeft berkensuiker?
Geeft berkensuiker bijwerkingen?
(Bron: Rido: 35534675/ 123rf.com)
Welke soorten berkensuiker bestaan er en welke is het meest geschikt voor mij?
Berkensuiker bestaat uit zuivere xylitol. De zoetstof wordt onder de naam ‘berkensuiker’ of ‘xylitol’ op de markt gebracht. Er zijn echter nog andere producten te vinden, die xylitol bevatten en worden gebruikt voor andere doeleinden dan voedingsmiddelen. Hieronder leggen we het verschil tussen deze producten uit:
- Xylitol voor voedselgebruik (suikervervanger)
- Xylitol voor non-food gebruik
Xylitol voor voedselgebruik (suikervervanger)
De xylitol als vervanging voor gewone suiker wordt gebruikt voor het bereiden van voedsel. Je kunt er bijvoorbeeld drankjes, koekjes en desserts zoet mee maken. Het heeft de vorm van fijn poeder en ziet eruit als kristalsuiker. Het uiterlijk lijkt dus erg op dat van normale suiker. Berkensuiker bestaat alleen in poedervorm, een vloeibare of tabletvorm zul je in de supermarkt niet tegenkomen.
Xylitol voor non-food gebruik
Xylitol kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden, bijvoorbeeld om de gezondheid van je tanden te verbeteren. Deze soort komt voor in de vorm van poeder, spray, kauwgom, snoep, crèmes, mondwater en pillen. Over het algemeen worden ze in de tandheelkunde gebruikt om tandvleesontsteking en een slechte adem te verminderen. De arts kan de middelen ook voorschrijven in het geval van orale Candidiasis.
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Er is een groot en divers aanbod van berkensuiker op de Nederlandse markt. Hierdoor kan het soms moeilijk zijn om de keuze voor een bepaald product te maken. Hoewel alle verpakkingen met berkensuiker misschien hetzelfde lijken, zijn ze dat niet. De smaak, het uiterlijk en de zoetkracht verschillen meestal sterk van merk tot merk. Deze en andere aspecten zijn belangrijke aankoopcriteria, die je moet beoordelen bij de aanschaf van berkensuiker. Alleen op die manier zul je een product vinden dat aan je verwachtingen voldoet:
Oorsprong
Berkensuiker wordt verkregen uit Finse berk. Het suikeralternatief kan ook uit maïskolven worden gewonnen. In het algemeen is de maïs waaruit deze stof wordt verkregen echter transgeen. Als je geen fan bent van transgene producten, raden we je aan om xylitol te kopen dat is gewonnen uit berk en wat wordt beschouwd als de ‘echte’ berkensuiker.
Gluten
Zoals algemeen bekend, zijn glutenvrije producten meestal duurder dan de ‘normale’ producten die wel gluten bevatten. Als je geen coeliakie of glutenintolerantie hebt, kun je elk merk berkensuiker kopen. Aan de andere kant, als je wel lijdt aan coeliakie, raden we aan om de verpakking van de berkensuiker altijd te controleren op de aanwezigheid van het glutenvrije certificaat.
Allergenen
Tijdens de verwerking en verpakking van het product kan berkensuiker worden besmet met sporen van soja, noten, sesam of andere allergenen. Als je allergisch bent voor een van deze voedingsmiddelen, is het daarom belangrijk altijd op het etiket van de zoetstof te zoeken naar een certificaat dat garandeert dat het product allergeenvrij is.
https://www.instagram.com/p/Bw-CFrSlNMZ/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Doeleinde
Over het algemeen moet berkensuiker binnen 6 maanden na het openen van de verpakking worden geconsumeerd. Als je de berkensuiker alleen wilt gebruiken om bijvoorbeeld drankjes te zoeten, raden we je daarom aan om de verpakking in kleine hoeveelheden te kopen en bijvoorbeeld voor kleine zakjes te kiezen. Zo zul je voorkomen dat je een groot deel van de zoetstof weg moet gooien en zul je niet onnodig veel geld uitgeven.
Samenvatting
Berkensuiker is een gezonde suikersoort dat oorspronkelijk afkomstig is uit Finland. De werkzame stof van berkensuiker is xylitol. Als je nog nooit van berkensuiker had gehoord, zal de informatie uit deze shopgids je mogelijk aangenaam verrast hebben. Of misschien heb je wel iets nieuws ontdekt over deze natuurlijke zoetstof. Wat zeker is, is dat berkensuiker een van de beste vervangers is voor gewone suiker.
Xylitol staat bekend om de vele positieve eigenschappen. Het bevat 40% minder calorieën dan gewone suiker, beschermt de mondgezondheid en verhoogt het bloedsuikerspiegel nauwelijks. Bovendien kan het worden gebruikt in een breed scala aan drankjes en zoete recepten.
Als je dit artikel over berkensuiker interessant vond, deel het dan, zodat je vrienden en familie hun gezondheid ook kunnen verbeteren terwijl ze nog steeds genieten van lekkere zoete recepten!
(Bron van de header afbeelding: Koosen: 45651542/ 123rf.com)