bcaa-pillen
Laatst bijgewerkt: 03-11-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

23Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

Het is vaak moeilijk om onze spiermassa te behouden als we proberen gewicht te verliezen. Wil je afvallen? Maar wil je wel zoveel mogelijk spieren behouden? BCAA is het antwoord op je vragen. Met deze macronutriënten kun je op hetzelfde moment afvallen en tegelijkertijd je spieren behouden.

BCAA’s zijn uitstekende hulpmiddelen voor mensen die hun spiermassa willen vergroten. BCAA’s bevatten daarnaast belangrijke voedingsstoffen voor een goede werking van ons lichaam. De innovatieve manier van absorberen maakt het een uitstekende bondgenoot voor atleten en proefpersonen die willen afvallen. Het gebruik van BCAA’s heeft veel voordelen, zoals we in dit artikel uitleggen.

Belangrijk om te weten

 • Vertakte-keten-aminozuren, ook wel Chain Amino Acids of “BCAA’s” genoemd, zijn micronutriënten, die niet door het lichaam zelf worden geproduceerd.
 • Aminozuren zijn het perfecte hulpmiddel voor mensen die tegelijkertijd spiermassa willen winnen en vet willen verliezen.
 • BCAA-supplementen zijn extra belangrijk voor personen met een eiwitarm dieet. Het menselijk lichaam is niet in staat om de stof zelf te produceren, we kunnen ze dus alleen via onze voeding en supplementen verkrijgen.

Onze selectie: De beste BCAA-supplementen op de markt

Bij het kiezen van een BCAA-supplement vind je veel verschillende merken en soorten. Hieronder maken we een overzicht van de beste opties die op de markt verkrijgbaar zijn, zodat je de variant kunt kiezen die het beste bij je past.

Eerdere Aanbevelingen

XXL Nutrition BCAA Poeder

Wanneer we het hebben over BCAA’s, hebben we het eigenlijk over drie essentiële aminozuren: Leucine, Isoleucine en Valine. De BCAA’s zijn bij dit product verdeeld in de verhouding 2:1:1. BCAA’s worden al jaren binnen alle sporten gebruikt.

Hoe BCAA’s worden gemaakt wordt vaak niet vermeldt door producenten dus wij adviseren om hier voorzichtig mee te zijn. De meeste BCAA poeders met smaak bevatten slechts 50% BCAA’s en de rest is aangevuld met suikers. Dit BCAA Powder van XXL Nutrition bevat circa 80% BCAA’s en heeft geen toegevoegde suikers.

Women’s Best BCAA Amino Poeder

CAA is een afkorting voor “vertakte ketenaminozuren”, die de drie essentiële aminozuren Leucine, Isoleucine & Valine omvat. Het feit dat ze essentiële aminozuren zijn, betekent dat ze niet door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt en met voedsel moeten worden ingenomen.

De meeste aminozuren worden verwerkt door de lever en via de bloedbaan naar onze spieren getransporteerd. Deze BCAA Amino-drank van Women’s Best combineert een maximale smaak met top-kwaliteit BCAA’s in de bewezen verhouding van 2: 1: 1.

Body & Fit BCAA capsules

Veel fanatieke sporters gebruiken BCAA rondom een training. Dat is niet voor niets! 1/3 van je spiereiwit bestaat uit BCAA’s en je kunt ze niet zelf aanmaken. BCAA’s worden direct opgenomen en zijn ook vrijwel direct werkzaam.

Deze BCAA Capsules bevatten de hoogste kwaliteit BCAA’s in de ideale 2:1:1 verhouding uit plantaardige bron. BCAA Capsules zijn 100% vrij van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen. Beter kan niet! De inhoud van de pot is 360 vegan capsules.

Shopgids: Wat je moet weten over BCAA

Voordat je een BCAA-supplement koopt, is het belangrijk om je eigen behoeften goed te kennen. Kwaliteitsinformatie is essentieel bij het doen van een aankoop. Om die reden beantwoorden we in dit artikel de meest gestelde vragen met betrekking tot BCAA’s.

jonge gezonde levensstijlvrouw die bij zonsopgangstrand loopt

BCAA’s zijn essentieel voor mensen die willen afvallen.
(Bron: Shih-wei: 41558410/ 123rf.com)

Wat zijn vertakte aminozuren of BCAA’s precies?

Vertakte aminozuren of BCAA’s zijn een belangrijk bron van essentiële aminozuren. Deze worden zo genoemd omdat ons lichaam niet in staat is om ze op zichzelf te produceren. Daarom is het erg belangrijk dat de BCAA’s aanwezig zijn in het voedsel dat we eten, of in eventuele supplementen die we toevoegen aan ons voedingspatroon.

Het innemen van essentiële aminozuren is goed voor mensen die spiermassa willen winnen of vet willen verliezen. Het proces van spieraanwinst en vetverlies vindt plaats door de oxidatie van essentiële aminozuren. Het is bekend dat de oxidatie van BCAA’s toeneemt bij het uitvoeren van lichaamsbeweging.

De essentiële aminozuren zijn:

 • Leucine
 • Isoleucine
 • Valine
Wist je al dat vertakte aminozuren of BCAA’s vanwege hun verbazingwekkende chemische structuur “vertakt” worden genoemd?

Waarom is BCAA zo belangrijk bij het sporten?

De oxidatie van vertakte aminozuren zorgt voor de groei en instandhouding van onze spiermassa. Bovendien hebben essentiële aminozuren veel andere voordelen:

 • Vergroot het spieruithoudingsvermogen.
 • Ze maken deel uit van de structuur van ons spierstelsel.
 • Ze leveren energie aan onze spieren.
 • Stimuleren de synthese van eiwitten.
 • Verhogen de spierkracht.
 • Stimuleert vet- en gewichtsverlies.

Sportsupplement, creatine, hmb, bcaa, aminozuur of vitamine mes

Essentiële amminozuren, gecombineerd met Whey, is het perfecte supplement voor sporters.
(Bron: Trojanowski: 89190145/ 123rf.com)

BCAA’s worden omgezet in de spieren en niet in onze lever. Dit proces zorgt er daarom voor dat onze spieren in optimale omstandigheden blijven werken.

Tijdens dit proces wordt chemische glutamine gegenereerd, een stof die essentieel is om het spierweefsel niet te laten verslijten.

Kan ik BCAA gebruiken tijdens het afvallen?

Vertakte aminozuren bieden veel voordelen voor ons lichaam, maar zijn met name voordelig voor mensen die willen afvallen. Mensen die vet willen verliezen en tegelijkertijd zoveel mogelijk spiermassa willen behouden, zouden daarom moeten overwegen om hun voedingspatroon met BCAA’s aan te vullen.

Diëten kunnen schadelijk zijn voor onze spieren. Bij het optreden van een tekort aan calorieën begint ons lichaam spiermassa te verliezen. Daarom worden BCAA’s ook aanbevolen voor atleten die intensieve cardio-oefeningen doen.

Dr. Layne NortonVoedingsdeskundige
“Ondanks de vele voordelen van BCAA-supplementen, zijn er nog veel sceptici op de markt. Mensen gaan ervan uit dat een BCA-supplement niet nodig is, omdat andere supplementen, zoals Whey, voldoende rijk zijn aan essentiële aminozuren. Helaas is deze informatie onjuist en onvolledig.

De BCAA’s die in Whey aanwezig zijn, moeten vóór het opnemen worden verteerd, in tegenstelling tot de aminozuren die in de BCAA-supplementen aanwezig zijn. Daardoor is de synthese en afbraak van eiwitten groter.”

Voor wie is het aan te raden BCAA te gebruiken?

Essentiële aminozuren bieden veel voordelen. Bovendien zijn ze bruikbaar voor de preventie van vele chronische ziekten. Hieronder tonen we een overzicht van mensen die veel baat kunnen hebben bij het gebruik van BCAA-supplementen.

 • Mensen die spiermassa willen winnen.
 • Bodybuilders rondom wedstrijden.
 • Mensen die vet of gewicht willen verliezen.
 • Sporters die een strenge en intense training volgen.

Aminozuren verminderen ook de stijfheid die normaal optreedt na een fysieke training.

Wist je al dat BCAA het supplement is met de meeste steun uit de wetenschappelijke gemeenschap?

Hoeveel BCAA wordt er aangeraden per dag in te nemen en wanneer?

Over het algemeen is de dosering van BCAA zo’n 5 tot 10 gram. Het is erg belangrijk om de supplement-beschrijving te lezen voordat je het product gebruikt. Een criterium waarmee je rekening dient te houden, is het moment van innemen, zoals we hieronder zien:

Moment van inname Effect
Voor de training Meer intensieve training
Na de training Helpt het spierherstel
Gedurende de dag Vermindert honger en helpt de spiergroei
Bij het wakker worden Stopt de spierafbraak die tijdens de slaapuren plaatsvindt

De aangeraden dosering, zoals we eerder vermeldden, is meestal 5 tot 10 gram. De dosis is echter afhankelijk van je lichaamsgewicht en eigen behoeften.

Is het gevaarlijk om teveel BCAA te nemen?

Een overdosis aan essentiële aminozuren is moeilijk te krijgen. Onze cellen hebben een gespecialiseerd enzymatisch systeem voor de afbraak van vertakte aminozuren. Daarom worden overtollige BCAA’s onmiddellijk door het lichaam afgevoerd. Dit komt omdat een hoge concentratie van vertakte aminozuren giftig kan zijn voor ons lichaam.

Daarom is het afstoten van overtollige aminozuren essentieel voor ons lichaam. Aangeraden wordt de aanbevolen dosis niet te overschrijden en als je ongemak ervaart, direct een arts te raadplegen. Vergeet niet: het drinken van voldoende water is essentieel bij het nuttigen van supplementen met aminozuren.

Welke soort BCAA’s zijn er en welke is het beste voor mij?

Er is een breed scala aan supplementen voor BCAA’s. Kort samengevat komt het erop neer dat de concentratie van aminozuren kan verschillen, evenals hun absorptie-niveau en manier van innemen. Hieronder leggen we de verschillende supplement-soorten uit.

Er zijn twee soorten vertakte aminozuren:

 • BCAA in poedervorm
 • BCAA-capsules of -tabletten

In de tabel hieronder tonen we een overzicht van de verschillende soorten BCAA’s, met hun belangrijkste kenmerken:

Criteria BCAA-capsules en -tabletten BCAA in poedervorm
Dosis 3 tabletten voor of na de training (verschilt per merk) 5g gemengd met water of sap voor of na de training (verschilt per merk)
Spijsvertering  Wordt iets langzamer opgenomen  Uitstekende absorptie
Manier van innemen  Kan iets moeilijker zijn om in te nemen Oplosbaar en makkelijk om te mangen
Precio Redelijk geprijsd De prijs varieert afhankelijk van de formule (de drooggevroren variant heeft over het algemeen een iets hoge prijs)
Zuiverheid  Kan cafeïne bevatten  Bevatten meestal smaakstoffen

Met betrekking tot de voedingssamenstelling zijn er geen significante verschillen tussen beide soorten aminozuren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij de aankoop BCAA-supplement is het belangrijk om rekening te houden met met een reeks aankoopcriteria. Op die manier kun je de beste keuze maken voor een supplement dat bij je past.

Als je een BCAA-supplement koopt, raden we je aan op de volgende eigenschappen te letten:

Smaak

Er zijn veel BCAA-supplementen met een lekkere smaak en van goede kwaliteit. Normaal gesproken vind je op de verpakking van het supplement welk type smaak ze hebben. Tabletten hebben vaak geen smaak, omdat je ze in 1 keer en snel inneemt en de smaak dus minder van belang is.

Ingrediënten

Kies alleen producten van hoge kwaliteit. Het is over het algemeen altijd goed als de supplementen andere vitamines of cafeïne bevatten, omdat we dan meer voordelige stoffen van het supplement tegelijkertijd verkrijgen. Vitamine B12 en B6 verbeteren daarnaast de opname van BCAA’s.

We raden het ook aan om de percentages van elk van de 3 essentiële aminozuren te bekijken. De hoeveelheid leucine dient hoog te zijn, omdat het verantwoordelijk is voor de synthese van eiwitten. Dankzij dit proces is ons lichaam in staat om de spiermassa te vergroten.

Studies tonen aan dat de perfecte concentratie van aminozuren als volgt is:
2:1:1 = 2 delen leucine, 1 deel isoleucine en 1 deel valine.

bcaa componenten

De perfecte verhouding van de aminozuren is (2: 1: 1), 2 delen leucine, 1 deel isoleucine en 1 deel valine.
(Bron: Vodolazskyy: 34087743/ 123rf.com)

Allergenen

Voor mensen met een allergie is het belangrijk om van tevoren de lijst met ingrediënten van het supplement te bekijken. Het heeft altijd de voorkeur om een supplement te kiezen dat weinig suiker en kunstmatige toevoegingen bevat.

Mensen met een allergie dienen rekening te houden met de volgende kenmerken:

 • Glutenvrij
 • Fructosevrij
 • Lactosevrij
 • Veganistisch

Over het algemeen zijn veganistische en fructose-vrije producten ideaal voor mensen met allergieën. We raden veganisten aan voorzichtig te zijn met supplementen in capsule vorm, omdat deze bedekt kunnen zijn met gelatine. Ben je veganist, dan raden we je aan om te zoeken naar tabletten die zijn bedekt met cellulose (plantaardig).

Land van herkomst

De kwaliteit van het supplement hangt over het algemeen ook af van het land van herkomst. Een BCAA-product van hoge kwaliteit komt vaak uit een ontwikkeld land, omdat de kwaliteitsnormen daar meestal hoger zijn.

Over het algemeen zijn producten uit de Europese Unie van goede kwaliteit. Producten uit de Verenigde Staten hoeven niet altijd een strikte kwaliteitscontrole te ondergaan, een feit dat vaak wordt weerspiegeld in de gebruikte ingrediënten.

Samenvatting

Zoals je in het artikel hebt kunnen lezen, zijn BCAA’s de perfecte bondgenoten voor mensen die spiermassa willen winnen en tegelijkertijd willen afvallen. Het gebruik van een supplement is in dat geval gunstig, omdat het menselijk lichaam niet in staat is om de stof op zichzelf te produceren. De essentiële aminozuren bieden meerdere voordelen voor het lichaam, zoals duidelijk wordt in het artikel.

Als het supplement samen met een uitgebalanceerd dieet wordt gebruikt, is het de perfecte combinatie voor atleten en mensen die willen afvallen.

Als je ons artikel interessant vond, aarzel dan niet om het te delen op social media. De gezondheid en het welzijn van onze lezers is voor ons het allerbelangrijkst.

(Bron van de header: Bulygin: 98113623/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies