Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

35Onderzochte producten

33Bestede uren

56Beoordeelde onderzoeken

132Verzamelde opmerkingen

Bananen zijn een van de populairste vruchten in Duitsland. Dat is niet verwonderlijk, want ze zijn echt heerlijk en ook uiterst praktisch! Oorspronkelijk komen bananen uit Azië, maar tegenwoordig worden ze vooral ingevoerd uit Zuid- en Midden-Amerika of Afrika. Bananen kunnen verschillende kleuren, vormen en maten hebben. De meest voorkomende soort banaan die we hebben is de Cavendish banaan.

In dit artikel leggen we uit wat de effecten van bananen zijn en of ze gezond zijn. We laten je kennismaken met hun effecten op de gezondheid en geven je tenslotte waardevolle tips over hoeveel bananen je per dag moet eten.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Bananen zijn een van de meest gegeten vruchten in Duitsland. De meest voorkomende soort die in Duitsland verkrijgbaar is, is Cavendish, een dessertbanaan.
  • Bananen bestaan hoofdzakelijk uit water en koolhydraten, ze bevatten weinig eiwit en bijna geen vet. Ze zijn zeer rijk aan vitaminen en mineralen en bevatten kalium en magnesium, en aanzienlijke hoeveelheden foliumzuur, ijzer, koper en betacaroteen.
  • Deze ingrediënten maken bananen gezond. Ze zijn goed voor de spijsvertering, het hart en de nieren en kunnen nog vele andere positieve invloeden op gezondheid en welzijn hebben. Maar zoals met alles, moeten bananen met mate gegeten worden.

Zijn bananen gezond? Wat je moet weten

Bananen worden beschouwd als het supervoedsel bij uitstek: ze bevatten veel kalium en vitamine B6. Omdat bananen snel energie geven, eten vooral atleten deze vrucht graag. Maar zijn bananen echt gezond?

Welke ingrediënten bevatten bananen?

Een gemiddelde banaan weegt ongeveer 120 gram en heeft ongeveer 100 . Het bestaat hoofdzakelijk uit water en koolhydraten en bevat weinig eiwit en bijna geen vet (1).

Voedingswaarden van bananen per 100 gram
Calorieën 93 kcal
Eiwit 1,15 g
Vet 0,18 g
Koolhydraten 20 g
Vezel 2 g
Vitamine A 0 μg
Vitamine E 0,27 mg
Vitamine C 11 mg
Foliumzuur 14 μg
Natrium 1 mg
Kalium 367 mg
Calcium 7 mg
Magnesium 30 mg
IJzer 0,35 mg

Uit deze voedingstabel blijkt dat bananen rijk zijn aan vitamines en mineralen. Ze bevatten kalium en magnesium, en aanzienlijke hoeveelheden foliumzuur, ijzer, koper en bètacaroteen. Je kunt je bananen bewaren in een fruitschaal of een etagère, bijvoorbeeld.

Zijn bananen gezond voor de spijsvertering?

Hoe vreemd het op het eerste gezicht ook mag klinken: Bananen reguleren de spijsvertering, niet alleen bij diarree maar ook bij constipatie. Ze bevatten voedingsvezels die de spijsvertering bevorderen. Een gemiddelde banaan bevat ongeveer 4 gram voedingsvezels, voornamelijk pectine en resistent zetmeel.

Bananen zijn super gezonde tussendoortjes voor tussen de maaltijden. Ze zijn erg rijk aan vitaminen en mineralen, maar ze bevatten ook veel fructose. (Foto bron: Leon Pfitzenmeier / Pixabay)

Het resistente zetmeel wordt niet verteerd in de dunne darm en wordt pas in de dikke darm afgebroken door de darmbacteriën. Tijdens dit proces worden korte-keten vetzuren gevormd, zoals butyraat, acetaat en propionaat. Butyraat is de belangrijkste energieleverancier voor de cellen in het slijmvlies van de dikke darm (2).

Maar bananen kunnen ook werkzaam zijn tegen diarree, omdat de pectines de lediging van de darm vertragen. Als de banaan van tevoren tot moes wordt gekneusd, is hij het meest effectief. Verschillende studies hebben ook aangetoond dat pectines een preventieve werking kunnen hebben tegen darmkanker (3).

Zijn bananen gezond voor hart en nieren?

Hun mineralen maken bananen gezond voor hart en nieren. Kalium is belangrijk voor het hart en de nieren. Eén banaan dekt ongeveer 9 procent van de dagelijkse behoefte en is dus een goede bron van kalium.

De mineralen die ze bevatten maken bananen ook gezond: het mineraal kalium is belangrijk voor het hart en de bloeddruk. Volgens een studie krijgen veel mensen echter niet genoeg kalium uit hun voeding binnen. Bananen zijn een geweldige bron van kalium; een gemiddelde vrucht dekt ongeveer negen procent van de dagelijkse behoefte (4).

De vele vitaminen, mineralen en vezels zijn gezond.

Het kalium is ook goed voor de nieren. Een langetermijnstudie toonde aan dat vrouwen die twee tot drie bananen per week aten een eenderde lager risico op nierziekte hadden. Andere studies bewezen zelfs de helft van het risico als je vier tot zes bananen per week eet (5).

Een dieet rijk aan kalium kan ook helpen de bloeddruk te verlagen. Studies hebben aangetoond dat bij mensen die veel kalium consumeerden, het risico op hart- en vaatziekten 27 procent lager was (6). 100 gram banaan bevat 30 milligram magnesium. Een tekort aan magnesium kan het risico op een beroerte of hartfalen verhogen (7).

Welke andere positieve gezondheidseffecten hebben bananen?

Bananen bevatten veel essentiële vitamines en mineralen. Daarom hebben ze nog veel meer positieve effecten op je gezondheid. Bananen bevatten veel verschillende ingrediënten, zoals vitaminen, mineralen en vezels. Daarom hebben ze op allerlei manieren een positief effect op je gezondheid.

Reguleren van de bloedsuikerspiegel

Bananen bevatten pectines die de spijsvertering vertragen en, samen met resistent zetmeel, de bloedsuikerspiegel reguleren (8). Bananen hebben ook een lage glykemische index (GI). De index geeft aan hoe sterk de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van het voedsel. De gemiddelde GI van bananen is slechts 52 (9).

Bevatten belangrijke antioxidanten

Bananen bevatten veel antioxidanten, zoals dopamine en catechinen. Deze kunnen het risico op hartziekten of degeneratieve ziekten verlagen (10).

Verlaag de insulinegevoeligheid en het cholesterolgehalte

Groene bananen kunnen helpen de insulinegevoeligheid te verlagen, dankzij hun resistente zetmeel. Insulinegevoeligheid is een van de grootste risicofactoren voor het ontstaan van diabetes type 2.

Onderzoek heeft aangetoond dat dagelijkse inname van 15 tot 30 gram resistent zetmeel de insulinegevoeligheid met 33 tot 50 procent kan verbeteren in slechts vier weken (11). Er zijn echter ook studies die deze bewering betwisten. Er is meer onderzoek nodig om een definitieve uitspraak te kunnen doen (12).

Bananen bevatten ook een grote hoeveelheid van de voedingsvezel pectine. Dit kan helpen het slechte cholesterol te verlagen.

Verminder huidveroudering

De vitamines C en B6 die in bananen zitten, zijn heel belangrijk voor onze huid. Ze slagen erin vrije radicalen te binden. Daarom kunnen bananen helpen om een en gezonde stevige huid te behouden.
Voorkom

blaasproblemen

Je kunt blaasproblemen voorkomen door voedingsmiddelen te eten die magnesium bevatten. Bananen bevatten veel van het mineraal magnesium, dat belangrijk is voor het lichaam. Daarom helpen ze blaasproblemen voorkomen, zoals de vorming van urinestenen.

Kan je helpen af

vallen
Bananen zijn erg vullend en leveren belangrijke voedingsstoffen, terwijl ze tegelijk gemiddeld maar 100 calorieën bevatten. Een belangrijke factor bij gewichtsvermindering is de inname van voedingsvezels (13). Bananen, vooral groene, onrijpe bananen, bevatten veel resistent zetmeel dat in de darmen niet wordt afgebroken. Daardoor neemt je lichaam automatisch minder calorieën op (14).

Zoals een studie aantoont, kan een dagelijkse inname van 24 gram zetmeel uit bananen binnen vier weken leiden tot een gewichtsvermindering van 1,2 kilo (15).

Zijn bananen gezond voor kinderen en baby’s?

Bijna alle kinderen eten graag bananen omdat ze zoet smaken en gemakkelijk te eten zijn zonder te kauwen. Maar zijn bananen ook gezond voor kinderen en baby’s?

Veel baby’s zijn dol op bananen omdat ze zacht zijn en gemakkelijk in de mond gestampt kunnen worden. Ze zijn ook zoet en vullend. Je moet baby’s in de eerste levensmaanden geen bananen geven, maar pas als ze in het algemeen rijp zijn voor aanvullende voeding. Het is belangrijk te onthouden dat baby’s nog niet zoveel spijsverteringsenzymen hebben als volwassenen en dat hun maagdarmkanaal nog niet volledig ontwikkeld is.

Baby’s kunnen bananen nog niet goed verteren.

De pectines die in bananen zitten zwellen op in de darmen en binden vloeistoffen, zodat baby’s een te stevige stoelgang kunnen hebben. Het zetmeel dat in bananen zit is ook moeilijk te verteren voor baby’s. Daarom kunnen bananen indigestie of constipatie veroorzaken.

Bananen kunnen ook allergische reacties bij baby’s veroorzaken. Ze bevatten vitamine C en E en ook veel gezonde mineralen zoals kalium, magnesium, fluor en ijzer. Maar ook oudere kinderen moeten niet te veel bananen eten. Want een banaan bevat ook ongeveer 12 gram suiker. Deze suiker blijft aan de tanden kleven en kan tot tandbederf leiden.

Hoeveel bananen zijn gezond per dag?

De Duitse voedingsvereniging raadt aan 250 gram fruit per dag te eten (16). De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt ook aan om vijf porties groenten en fruit per dag te eten.

Maar je moet niet uitsluitend bananen eten, dus een gezonde selectie van verschillende soorten fruit is zinvol. Voor de meeste volwassenen zou echter één tot maximaal drie bananen, afhankelijk van de grootte, prima moeten zijn.

Veel sporters waarderen bananen omdat ze snel energie geven. Na het sporten helpen bananen dan de spieren te regenereren. (Image source: Pixabay / Pixabay)

Bananen zitten vol goede voedingsstoffen. Maar op een lege maag kunnen ze hun volledige effect niet ontwikkelen, zoals een studie aantoonde (17). Omdat een banaan erg zuur is, kan een lege maag de vitamines maar heel slecht opnemen.

Opdat de voedingsstoffen hun werking kunnen ontplooien, is het daarom beter om het bij het ontbijt te eten met gezonde vetten, bijvoorbeeld samen met noten of yoghurt. Je kunt je banaan ook in een blender pureren.

Kunnen bananen ook ongezond zijn?

Bananen zijn over het algemeen gezond, zolang je ze in grote hoeveelheden eet. Er zijn echter mensen voor wie bananen niet gezond kunnen zijn en die voorzichtig moeten zijn met het eten ervan. Mensen die een allergie voor latex hebben, kunnen ook allergisch zijn voor bananen. Een studie heeft aangetoond dat 30 tot 50 procent van de mensen die een latex allergie hebben, ook allergisch zijn voor bananen (18).

Sommige mensen zijn gevoelig voor tyramine, een stof die in bananen voorkomt. Zulke mensen kunnen na het eten van bananen last krijgen van hoge bloeddruk, hoofdpijn of zelfs migraine. Behalve in bananen komt het biogene amine tyramine ook voor in veel soorten kaas, rode wijn, vlees en chocolade.

Mensen die zogenaamde MAO-remmers nemen, moeten ook het eten van bananen vermijden, omdat anders te veel tyramine zich in het lichaam kan ophopen. MAO-remmers zijn psychotrope geneesmiddelen die gebruikt worden om depressie te behandelen.

Conclusie

Bananen zijn een heel gezonde vrucht die niet mag ontbreken in je evenwichtige voeding. Het bevat kalium en magnesium, die goed zijn voor de gezondheid van hart en nieren. Bovendien helpen de ingrediënten ervan de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Vanwege de vezels zijn bananen ook goed voor je spijsvertering en kunnen ze je helpen gewicht te verliezen. Maar vooral baby’s moeten niet zo veel bananen eten, want de vezels kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Toch moet je bananen maar met mate consumeren. Ze bevatten veel gezonde ingrediënten, maar ook veel fructose, die tandbederf kan veroorzaken en je dik kan maken.

Beeldbron: Anastasia Eremina / Unsplash

Referenties (18)

1. ernaehrung.de/lebensmittel/de/F503000/Banane.php
Bron

2. Englyst HN, Kingman SM, Hudson GJ, Cummings JH. Measurement of resistant starch in vitro and in vivo. Br J Nutr. 1996 May;75(5):749-55. doi: 10.1079/bjn19960178. PMID: 8695601.
Bron

3. Olano-Martin E, Rimbach GH, Gibson GR, Rastall RA. Pectin and pectic-oligosaccharides induce apoptosis in in vitro human colonic adenocarcinoma cells. Anticancer Res. 2003 Jan-Feb;23(1A):341-6. PMID: 12680234.
Bron

4. Potassium Intake of the U.S. Population
Bron

5. Maclure M, Willett W. A case-control study of diet and risk of renal adenocarcinoma. Epidemiology. 1990 Nov;1(6):430-40. doi: 10.1097/00001648-199011000-00004. PMID: 2090280.
Bron

6. Houston MC. The importance of potassium in managing hypertension. Curr Hypertens Rep. 2011 Aug;13(4):309-17. doi: 10.1007/s11906-011-0197-8. PMID: 21403995.
Bron

7. Fox C, Ramsoomair D, Carter C. Magnesium: its proven and potential clinical significance. South Med J. 2001 Dec;94(12):1195-201. PMID: 11811859.
Bron

8. Schwartz SE, Levine RA, Weinstock RS, Petokas S, Mills CA, Thomas FD. Sustained pectin ingestion: effect on gastric emptying and glucose tolerance in non-insulin-dependent diabetic patients. Am J Clin Nutr. 1988 Dec;48(6):1413-7. doi: 10.1093/ajcn/48.6.1413. PMID: 2849298.
Bron

9. ugb.de/ernaehrungsberatung/was-taugt-glykaemische-index/
Bron

10. Obrenovich ME, Li Y, Parvathaneni K, Yendluri BB, Palacios HH, Leszek J, Aliev G. Antioxidants in health, disease and aging. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2011 Mar;10(2):192-207. doi: 10.2174/187152711794480375. PMID: 21226664.
Bron

11. Maki KC, Pelkman CL, Finocchiaro ET, Kelley KM, Lawless AL, Schild AL, Rains TM. Resistant starch from high-amylose maize increases insulin sensitivity in overweight and obese men. J Nutr. 2012 Apr;142(4):717-23. doi: 10.3945/jn.111.152975. Epub 2012 Feb 22. PMID: 22357745; PMCID: PMC3301990.
Bron

12. Johnston KL, Thomas EL, Bell JD, Frost GS, Robertson MD. Resistant starch improves insulin sensitivity in metabolic syndrome. Diabet Med. 2010 Apr;27(4):391-7. doi: 10.1111/j.1464-5491.2010.02923.x. Erratum in: Diabet Med. 2015 Feb;32(2):288. PMID: 20536509.
Bron

13. Clark MJ, Slavin JL. The effect of fiber on satiety and food intake: a systematic review. J Am Coll Nutr. 2013;32(3):200-11. doi: 10.1080/07315724.2013.791194. PMID: 23885994.
Bron

14. Higgins JA. Resistant starch and energy balance: impact on weight loss and maintenance. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(9):1158-66. doi: 10.1080/10408398.2011.629352. PMID: 24499148; PMCID: PMC4220782.
Bron

15. Ble-Castillo JL, Aparicio-Trápala MA, Francisco-Luria MU, Córdova-Uscanga R, Rodríguez-Hernández A, Méndez JD, Díaz-Zagoya JC. Effects of native banana starch supplementation on body weight and insulin sensitivity in obese type 2 diabetics. Int J Environ Res Public Health. 2010 May;7(5):1953-62. doi: 10.3390/ijerph7051953. Epub 2010 Apr 28. PMID: 20623003; PMCID: PMC2898027.
Bron

16. dge.de/ernaehrungspraxis/vollwertige-ernaehrung/5-am-tag/
Bron

17. Faith Xue, This "Healthy" Fruit Is the Worst Thing You Can Eat for Breakfast, Februar 2017
Bron

18. Wagner S, Breiteneder H. The latex-fruit syndrome. Biochem Soc Trans. 2002 Nov;30(Pt 6):935-40. doi: 10.1042/bst0300935. PMID: 12440950.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Banane
ernaehrung.de/lebensmittel/de/F503000/Banane.php
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Englyst HN, Kingman SM, Hudson GJ, Cummings JH. Measurement of resistant starch in vitro and in vivo. Br J Nutr. 1996 May;75(5):749-55. doi: 10.1079/bjn19960178. PMID: 8695601.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Olano-Martin E, Rimbach GH, Gibson GR, Rastall RA. Pectin and pectic-oligosaccharides induce apoptosis in in vitro human colonic adenocarcinoma cells. Anticancer Res. 2003 Jan-Feb;23(1A):341-6. PMID: 12680234.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Potassium Intake of the U.S. Population
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Maclure M, Willett W. A case-control study of diet and risk of renal adenocarcinoma. Epidemiology. 1990 Nov;1(6):430-40. doi: 10.1097/00001648-199011000-00004. PMID: 2090280.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Houston MC. The importance of potassium in managing hypertension. Curr Hypertens Rep. 2011 Aug;13(4):309-17. doi: 10.1007/s11906-011-0197-8. PMID: 21403995.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Fox C, Ramsoomair D, Carter C. Magnesium: its proven and potential clinical significance. South Med J. 2001 Dec;94(12):1195-201. PMID: 11811859.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Schwartz SE, Levine RA, Weinstock RS, Petokas S, Mills CA, Thomas FD. Sustained pectin ingestion: effect on gastric emptying and glucose tolerance in non-insulin-dependent diabetic patients. Am J Clin Nutr. 1988 Dec;48(6):1413-7. doi: 10.1093/ajcn/48.6.1413. PMID: 2849298.
Ga naar bron
Was taugt der glykämische Index?
ugb.de/ernaehrungsberatung/was-taugt-glykaemische-index/
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Obrenovich ME, Li Y, Parvathaneni K, Yendluri BB, Palacios HH, Leszek J, Aliev G. Antioxidants in health, disease and aging. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2011 Mar;10(2):192-207. doi: 10.2174/187152711794480375. PMID: 21226664.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Maki KC, Pelkman CL, Finocchiaro ET, Kelley KM, Lawless AL, Schild AL, Rains TM. Resistant starch from high-amylose maize increases insulin sensitivity in overweight and obese men. J Nutr. 2012 Apr;142(4):717-23. doi: 10.3945/jn.111.152975. Epub 2012 Feb 22. PMID: 22357745; PMCID: PMC3301990.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Johnston KL, Thomas EL, Bell JD, Frost GS, Robertson MD. Resistant starch improves insulin sensitivity in metabolic syndrome. Diabet Med. 2010 Apr;27(4):391-7. doi: 10.1111/j.1464-5491.2010.02923.x. Erratum in: Diabet Med. 2015 Feb;32(2):288. PMID: 20536509.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Clark MJ, Slavin JL. The effect of fiber on satiety and food intake: a systematic review. J Am Coll Nutr. 2013;32(3):200-11. doi: 10.1080/07315724.2013.791194. PMID: 23885994.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Higgins JA. Resistant starch and energy balance: impact on weight loss and maintenance. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(9):1158-66. doi: 10.1080/10408398.2011.629352. PMID: 24499148; PMCID: PMC4220782.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ble-Castillo JL, Aparicio-Trápala MA, Francisco-Luria MU, Córdova-Uscanga R, Rodríguez-Hernández A, Méndez JD, Díaz-Zagoya JC. Effects of native banana starch supplementation on body weight and insulin sensitivity in obese type 2 diabetics. Int J Environ Res Public Health. 2010 May;7(5):1953-62. doi: 10.3390/ijerph7051953. Epub 2010 Apr 28. PMID: 20623003; PMCID: PMC2898027.
Ga naar bron
5 am Tag
dge.de/ernaehrungspraxis/vollwertige-ernaehrung/5-am-tag/
Ga naar bron
Fachartikel
Faith Xue, This "Healthy" Fruit Is the Worst Thing You Can Eat for Breakfast, Februar 2017
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wagner S, Breiteneder H. The latex-fruit syndrome. Biochem Soc Trans. 2002 Nov;30(Pt 6):935-40. doi: 10.1042/bst0300935. PMID: 12440950.
Ga naar bron
Recensies