Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Wil je je helemaal geven op je werk en op de komende vergadering iedereen overtuigen van je strategieën? Heb je een belangrijk examen voor de boeg en ben je bang dat je je niet goed zult kunnen concentreren?

Dan raden we je aan Bacopa Monnieri te proberen. Het is een goede voorbereiding om je grijze cellen op gang te brengen. Om je te helpen het beste Bacopa Monnieri preparaat voor je te vinden, willen we je helpen je keuze te maken met onze grote Bacopa Monnieri test 2022.

We hebben capsules, oliën, poeders en vloeistoffen met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen gebundeld. Bovendien geven we gedetailleerde achtergrondinformatie over dit onderwerp. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.

Belangrijk om te weten

 • Bacopa Monnieri, ook bekend als Brahmi of klein vetblad, is een Ayurvedische geneeskrachtige plant die gebruikt wordt om de mentale en cognitieve vermogens te verbeteren en het leervermogen te vergroten.
 • Bacopa Monnieri is ook bekend onder de Indiase naam Brahmi.
 • Capsules zijn voorgedoseerd en zijn bijzonder geschikt voor onderweg. Poeders, oliën en vloeistoffen moet je zelf doseren.

Bacopa Monnieri: Onze selectie

Shopgids Bacopa Monnieri: Alles wat je moet weten

Wat is Bacopa Monnieri?

Bacopa Monnieri, ook wel brahmi of kleine vetplant genoemd, is een geneeskrachtige plant die in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt wordt.

Bacopa Monnieri

De brahmi plant is bekend om zijn prestatiebevorderende werking. (Beeldbron: pixabay.com / punnamjai)

Het bevat saponinen, die een waardevol ingrediënt zijn in tal van geneesmiddelen vanwege hun helende eigenschappen. Bacopa Monnieri verhoogt de hersenactiviteit en wordt gebruikt bij de behandeling van stress en depressie. In principe kan brahmi in vier verschillende vormen genomen worden:

 • Capsules: Bacopa Monnieri is in verschillende doseringen verkrijgbaar en wordt oraal ingenomen.
 • Vloeistoffen: Ze worden het best aan vloeistoffen toegevoegd en dan geconsumeerd.
 • Oliën: Ze worden op de huid aangebracht en bevorderen zo de soepelheid van de gewrichten. Bovendien kan Brahmi olie in de hoofdhuid gemasseerd worden om de haargroei te bevorderen.
 • Poeder: Het kan in een vloeistof geroerd worden en dan opgedronken, of in voedsel verwerkt worden en dan geconsumeerd worden.

Hoe werkt Bacopa Monnieri?

Bacopa Monnieri wordt steeds populairder en is in Duitsland volkomen legaal. De geneeskrachtige plant wordt gebruikt om de cognitieve vermogens te verhogen en de concentratie te verbeteren. Brahmi heeft een stimulerende werking en stimuleert de hersenen.

In het algemeen is de werking van het kleine vetblad zeer goed onderzocht en wordt de plant beschouwd als een van de veiligste medicijnen om de hersenen te stimuleren die op de markt zijn. Wat de dosering betreft is het vooral belangrijk dat je de richtlijnen volgt, want een te hoge dosis kan snel tot vergiftigingsverschijnselen leiden.

Dosierung

Let bij het gebruik van Bacopa Monnieri goed op de doseringsvoorschriften. Dit is belangrijk, anders kunnen bijwerkingen optreden. (Beeldbron: pixabay.com / Semevent)

Voor capsules is de standaarddosering in Duitsland 300mg tot 500mg. Brahmi poeder moet ingenomen worden in een dosering van 750mg tot 1500mg. De smaak wordt als zeer bitter beschouwd, en daarom is het altijd aan te bevelen het bij een maaltijd en op een volle maag in te nemen. Omdat Brahmi vetoplosbaar is, kunnen vetten op een lege maag niet zo gemakkelijk gebonden worden als op een volle maag.

Hoeveel kost Bacopa Monnieri?

Capsules variëren in prijs van 15 tot 30 euro. Hoe meer capsules er in een verpakking zitten, hoe duurder het product. De prijs voor oliën ligt tussen 15 en 126 euro. Hier geldt: hoe groter het product, hoe duurder.

Het gewicht varieert van 50 ml tot 1,5 kg. Het poeder heeft een prijs die varieert van 10 tot 25 euro, afhankelijk van de maat. De prijs hangt af van het gewicht van het pakket. De meest voorkomende maten variëren van 100g tot 300g.

Type Prijs
Capsules 15 – 30€
Oliën 15 – 126€
Poeder 10 – 25€
Vloeistoffen 15 – 30 USD

Bacopa Monnieri vloeistoffen zijn moeilijk te verkrijgen op de Duitse markt. Dit kan vooral komen omdat de andere drie vormen populairder zijn gebleken. Hier raden we je aan ook op Amerikaanse websites rond te kijken. Ons onderzoek leverde een prijs op tussen 15 en 30 US dollar.

Wat zijn de risico’s en bijwerkingen van Bacopa monnieri?

Zoals met elk ander geneesmiddel kunnen ook met Bacopa Monnieri bijwerkingen optreden.

Brahmi wordt beschouwd als een van de veiligste middelen om de hersenen te stimuleren en staat erom bekend dat het maar heel weinig bijwerkingen heeft.

Zorg er echter voor dat je de doseringsrichtlijnen volgt. De bijwerkingen zouden zijn: droge mond, misselijkheid, overgeven, dorst, onregelmatige stoelgang, problemen met de spijsvertering of vermoeidheid.

Je moet je er echter nu al van bewust zijn dat het innemen van elk geneesmiddel met risico’s gepaard gaat en dat bijwerkingen slechts in zeldzame gevallen kunnen optreden.

Kan het een wisselwerking hebben met andere medicijnen?

Ja, als je schildkliermedicatie gebruikt, calciumblokkers, kalmeringsmiddelen, antidepressiva, medicijnen om de voortgang van de ziekte van Alzheimer te vertragen, kun je beter geen Bacopa Monnieri nemen. Dit kan tot een wisselwerking leiden. Bovendien moet het niet samen met alcohol of drugs genomen worden, want de effecten kunnen gevaarlijk zijn.

Welke alternatieven zijn er voor Bacopa Monnieri?

Bacopa Monnieri wordt beschouwd als een van de veiligste preparaten om mentale en cognitieve prestaties te stimuleren. Er zijn echter ook andere producten om de neuronale capaciteiten te stimuleren, die we in dit deel aan je voorstellen:

Guarana extract

Guarana extract bevat gebonden cafeïne, wat als voordeel heeft dat het langzamer aan de hersenen ter beschikking wordt gesteld en daardoor het prestatievermogen langer aanhoudt.

Groene thee

Van groene theebladeren is aangetoond dat ze het neuron stimuleren. Er zit ook cafeïne in groene thee, dat het lichaam op gang brengt en de concentratie bevordert. Bovendien heeft groene thee een ontgiftende werking.

Citicoline

Het is bekend dat het de communicatie van neuronale synapsen bevordert. Omdat de stof niet in de hersenen wordt omgezet, kan ze direct bijdragen tot een betere hersencapaciteit. Alle bovengenoemde preparaten herbergen bepaalde voordelen die niet te versmaden zijn.

Toch lijkt Bacopa Monnieri in talrijke opzichten superieur aan de andere. Het is niet zonder reden dat Brahmi honderden jaren geleden al als een beproefd geneesmiddel werd beschouwd.

Besluit: Welke soorten Bacopa Monnieri zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten Bacopa Monnieri producten:

 • Capsules
 • Vloeistoffen
 • Poeder
 • Olie

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit, en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen het meest geschikte Bacopa Monnieri product voor je te vinden.

Wat onderscheidt Bacopa Monnieri capsules en wat zijn hun voor- en nadelen?

Als je echt op dreef wilt komen en je prestaties wilt maximaliseren, zijn Brahmi capsules bijzonder geschikt voor je. Slimme geesten gebruiken ze om hun neuronale mogelijkheden ten volle te benutten.

Voordelen
 • Handzaam en compact
 • Veganistisch
 • Goed verdraagbaar
 • Ontgiftend
 • Zuivere ingrediënten
Nadelen
 • Niet innemen zonder vloeistof
 • Bittere smaak

In Duitsland zijn capsules van de kleine vetplant populair geworden. Hiermee kan de hoeveelheid nauwkeurig gedoseerd worden en de capsules kunnen gemakkelijk in de tas gestopt en meegenomen worden. In het begin is de smaak van Brahmi capsules echter even wennen. Dit kan in het begin een aanpassing voor je betekenen.

Wat onderscheidt Bacopa Monnieri Liquids en wat zijn hun voor- en nadelen?

Als je van preparaten houdt die je eenvoudig in je drankje kunt laten vallen, dan zijn Brahmi Vloeistoffen heel geschikt voor je.

Voordelen
 • Handzaam en compact
 • 100 % zuivere ingrediënten
 • Slaapverwekkend
Nadelen
 • Hoeveelheid moeilijker te doseren
 • Verhoogde incidentie van krampen

Vooral Bacopa Monnieri vloeistoffen hebben een slaapbevorderend effect, daarom worden ze het best ’s avonds ingenomen.

Wat zijn de eigenschappen van Bacopa Monnieri poeder en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Als je moeite hebt met het doorslikken van grotere capsules en medicijnen, dan is Bacopa Monnieri poeder het ideale preparaat voor jou. Het kleine vetblad wordt in deze versie gemalen en kan heel gemakkelijk gegeten worden.

Voordelen
 • Goed verdragen
 • Veganistisch
 • 100 % natuurlijke ingrediënten
Nadelen
 • Vaak volumineus
 • Niet in te nemen zonder vloeistof
 • Hoeveelheid moeilijker te regelen

In het begin kan de bittere smaak een aanpassing voor je zijn, maar je zult er snel aan gewend raken. Het zou ook een goed idee zijn om het poeder door je favoriete drank te roeren om de smaak te veranderen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van Bacopa Monnieri olie?

Als je iets goeds wilt doen voor je gewrichten of je haargroei wilt stimuleren, dan is de olie van de kleine vetplant het juiste voor je. Kenmerkend voor de olie van Brahmi is vooral dat ze op het lichaam wordt aangebracht en een ontstekingsremmend en pijnstillend effect heeft op de getroffen plek.

Voordelen
 • Geschikt voor gewrichten
 • Bevordert de haargroei
 • Voor therapeutische doeleinden
Nadelen
 • Vaak volumineus
 • Kleverig

Brahmi oliën zijn nu in alle maten verkrijgbaar. Ze worden ook gebruikt bij therapeutische behandelingen en bevorderen, behalve het stimuleren van de hersenen, ook de genezing van het lichaam.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om Bacopa Monnieri producten te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald Bacopa monnieri product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Dosis
 • Toevoegingen
 • Bijwerkingen

Dosis

Zoals gezegd zijn capsules voorgedoseerd, terwijl poeders, oliën en vloeistoffen zelf gedoseerd worden. Je moet je ervan bewust zijn dat een verkeerde dosering ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben.

De capsules hebben een gangbare dosering van 100g tot 500g. De dosering van 500mg per dag mag echter niet overschreden worden. Voor vloeistoffen moet je 20 tot 30 druppels per dag innemen.

Als je besluit Brahmi poeder te nemen, mag je tussen 750mg en 1500mg per dag innemen. Oliën moeten gedoseerd worden volgens het therapeutisch doel. Bij het aanbrengen moet de laag niet te dik zijn.

Type Dosering
Capsules 100 – 500g
Vloeistoffen 20 – 30 druppels
Poeder 750 – 1500mg
Oliën Afhankelijk van therapeutisch doel

Bij alle proefpersonen die zich aan deze richtlijnen hielden traden geen bijwerkingen op.

Toevoegingen

Zoals reeds gezegd, bevat Bacopa Monnieri saponinen die de hersenactiviteit stimuleren. In het algemeen zijn bijna alle preparaten vrij van additieven, want ze zijn gebaseerd op natuurlijke ingrediënten.

Type Toevoegingen
Capsules Gratis
Poeder Gratis
Oliën Gratis
Vloeistoffen Met of zonder alcohol

We willen erop wijzen dat Brahmi vloeistoffen met of zonder alcohol te koop zijn. Je moet hier heel voorzichtig zijn, want de kleine vetplant mag niet in combinatie met alcohol genomen worden.

Bijwerkingen

Bacopa Monnieri heeft zich gevestigd als een geneeskrachtige plant met weinig bijwerkingen en wordt beschouwd als een veilige plant met weinig bijwerkingen. Er zijn geen bijwerkingen bekend, zolang de aanbevolen dosering gevolgd wordt en het vetplantje niet gecombineerd wordt met andere medicijnen om de hersenen te stimuleren.

Einnahme

Er kunnen bijwerkingen optreden als je Bacopa Monnieri samen met andere preparaten inneemt. (Beeldbron: pexels.com / JESHOOTS.com)

Over het algemeen treden bijwerkingen alleen op als Bacopa Monnieri samen met andere preparaten wordt ingenomen om het mentale en cognitieve vermogen te stimuleren.

In dit geval kunnen braken, diarree of maagklachten optreden. Je moet ook vermijden de kleine vetplant te combineren met antidepressiva. Van Brahmi vloeistoffen is ook ontdekt dat ze in zeldzame gevallen krampen veroorzaken als ze op de juiste manier worden ingenomen.

Om Brahmi onbelemmerd te laten werken en je er maximaal van te laten profiteren, raden we je aan je huisarts te raadplegen voor je het inneemt en hem of haar alle medicijnen voor te leggen die je gebruikt.

Samenvattend kunnen we zeggen dat alle vier de vormen onschadelijk zijn wat bijwerkingen betreft, zolang je je aan de voorgeschreven doseringen houdt. Alleen de Brahmi vloeistoffen veroorzaakten krampen bij de proefpersonen.

Interessante feiten over Bacopa Monnieri

Geschiedenis van de kleine vetfabriek

Bacopa Monnieri komt oorspronkelijk uit Zuid- en Zuidoost-Azië en groeit daar in moerassige gebieden. Het voorkomen is niet beperkt tot het laagland, maar je vindt het ook op hoogtes van 1400 m.

Bacopa

Bacopa Monnieri is afkomstig uit Zuid- en Zuidoost-Azië. (Beeldbron: pixabay.com / sarangib)

De naam van de plant wordt toegeschreven aan Brahma, de Hindoeïstische god van de schepping. Bovendien wordt hij beschouwd als de grondlegger van de kunst van de Ayurveda geneeskunst, waardoor de toekenning van de naam voor de hand ligt.

De Ayurvedische geneesplant is de laatste eeuwen veel bestudeerd. In het bijzonder heeft onderzoek aangetoond dat de kleine vetplant het geheugen stimuleert. Andere positieve effecten waren, bijvoorbeeld, verlichting van pijn, ontstekingen of epileptische aanvallen.

Er wordt momenteel onderzoek gedaan om uit te vinden of mentale en cognitieve ziekten (dementie, Alzheimer) vertraagd of genezen kunnen worden door Bacopa monnieri. De resultaten zijn nog af te wachten.

Kweek Bacopa Monnieri zelf uit zaad

Je kunt Brahmi zelf uit zaad kweken. De basisvereisten zijn een zonnige tot halfschaduwrijke plaats en een zeer warme omgeving. Een plekje bij het raam boven de radiator is bijvoorbeeld geschikt.

 • Oppotten: Als je de grond in de pot doet, moet je er rekening mee houden dat hij graag vochtig is. De grond moet ook veel voedingsstoffen bevatten.
 • Aanplanten: Bij het planten van de zaden is het voldoende ze licht in de grond te drukken, want Brahmi is een licht ontkiemende plant.
 • Verpotten: De zaden worden snel zaailingen en moeten in een grotere pot worden overgeplant. Daarna moet je veel water geven.

Gebruik van Bacopa Monnieri bij kinderen

Bacopa Monnieri kan ook bij kinderen gebruikt worden om hun leervermogen te vergroten. De resultaten waren zeer positief en geen enkel kind had last van ernstige stoornissen ten gevolge van de kleine vetplant. In een studie met kinderen tussen zes en twaalf jaar die de diagnose ADHD hadden gekregen, werd Brahmi gedurende zes maanden gebruikt.

De resultaten waren verbluffend, met 93% die een vermindering van agitatie vertoonde. Verder hebben onderzoekers in studies kunnen aantonen dat Bacopa Monnieri een belangrijk werkzaam bestanddeel is voor de behandeling van dyslexie.

Bacopa Monnieri in het aquarium

Brahmi is niet alleen een populair preparaat voor het stimuleren van neuronale prestaties, het is ook populair als aquariumplant. De kleine vetplant is niet alleen geschikt voor een aquarium vanwege zijn dichtheid en weelderige groene kleur, maar hij is ook populair vanwege zijn gemakkelijke hanteerbaarheid.

De plant moet in het achterste of middelste gedeelte van het aquarium staan, want hij groeit omhoog en zou anders snel het zicht op de onderwaterwereld belemmeren.

Foto bron: 123rf.com / 93642444

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies