ayurveda poeder
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

30Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

116Verzamelde opmerkingen

Zorg jij net zo goed voor je mentale en spirituele gezondheid als voor je lichaam? Ben je van mening dat een gezond dieet essentieel is voor een lang en vol leven? Dan is het de moeite waard om wat meer over Ayurveda te weten. Volgens deze geneeswijze zijn er drie vitale krachten, beter bekend als doshas: Vata, Pitta en Kapha. Een optimale gezondheid is de balans tussen deze drie energieën.

Tot de meest gebruikte natuurlijke producten binnen de Ayurveda behoren kurkuma, triphala, ashwagandha, shatavari en gotu-kola. Wil je meer weten over Ayurveda? In deze shopgids vind je alle informatie die je nodig hebt om de geheimen van deze bijzondere, traditionele geneeswijze te ontdekken.

Belangrijk om te weten

 • Ayurveda beschouwt de mens als een verenigd geheel. Dat wil zeggen dat  de mens een onafscheidelijke eenheid tussen lichaam, geest en ziel is. Voeding staat centraal in deze medische praktijk, die afkomstig is uit India.
 • Volgens de Ayurvedische geneeswijze zijn er 3 doshas: vata, pitta en kapha. Als deze levenskrachten uit balans zijn, ontstaan er ziektes. In elke persoon overheerst er één, of twee doshas.
 • Binnen de Ayurveda worden verschillende voedingssupplementen zoals ashwagandha, kurkuma of shatavari gebruikt om de gezondheid te behouden of te herstellen. Als je een van deze supplementen koopt, is het belangrijk dat je op een aantal factoren let, zoals de authenticiteit, kwaliteitscertificeringen en ingrediënten van het product.

Onze selectie: De beste Ayurveda-supplementen op de markt

Binnen de Ayurveda gebruikt men tal van geneeskrachtige planten en andere natuurlijke elementen om de gezondheid te behouden of herstellen. Hoewel de meeste Ayurvedasupplementen uit de natuur komen, wil dat niet zeggen dat ze allemaal veilig en van hoge kwaliteit zijn. Hieronder vind je een selectie met de beste voedingssupplementen binnen de ayurvedische geneeswijze:

Het Ayurveda-supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het Ayurveda-supplement in capsulevorm van Nutrisan heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het supplement helpt het energieniveau te handhaven en ondersteunt een gezonde nachtrust. Het product bevat Ashwaganda, oftewel Indiase ginseng-extract.

De fabrikant raadt aan om 1 tot 2 capsules per dag te gebruiken. Let op: Sensoril kan de werking van diabetesgeneesmiddelen versterken. Bewaar het artikel droog en op kamertemperatuur, om er zeker van te zijn dat het supplement niet aan kracht verliest.

Het beste Ayurveda-supplement voor veganisten

Dit Ashwaghanda-voedingssupplement van Nutravita bevat 60 porties van 1 capsule per portie (500 mg). Ashwaghanda is een van de belangrijkste kruiden binnen de Ayurveda. Het product is vrij van gluten, tarwe, zuivel, soja en conserveringsmiddelen. Het is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

De biologische certificering door de Soil Association garandeert bovendien een pesticidenvrij en milieuvriendelijk product dat 100% natuurlijk is ten behoeve van je lichaam en het milieu.

Het beste Ayurveda-supplement met kurkuma

Het Ayurveda-supplement van Natural Elements is één van onze favorieten. De fijne kurkuma-capsules bevatten een extra hoge dosering van 95% extract. Het curcuminegehalte van één capsule komt op die manier overeen met dat van ongeveer 10.000 mg kurkumapoeder.

We zijn fan van dit supplement: Het bestaat uit zeer hoogwaardig kurkuma-extract rechtstreeks uit India. Het product wordt volledig vervaardigd en getest in Duitsland, volgens de strenge Duitse veiligheidsnormen.

Het beste Ayurveda-supplement in poedervorm

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Het biologische ashwagandha-poeder is een essentieel onderdeel van de Ayurveda geneeswijze en wordt vanwege de werkingswijze ook wel de Indiase Ginseng genoemd. Het supplement van Biotiva wordt gewonnen uit de wortel van de plant en helpt tegen stress.

Het product is 100% biologisch en geschikt voor vegetariërs en veganisten. Je kunt het fijne poeder oplossen in water of melk met een beetje honing. Lekker voor het slapen gaan.

Shopgids: Alles wat je moet weten over Ayurveda

Ayurveda is veel meer dan een dieet op basis van plantaardig voedsel. Het is een manier van leven die de mens als een geheel benadert, zonder het fysieke stuk te scheiden van het spirituele en mentale stuk. Hieronder leggen we de basisprincipes van de ayurvedische geneeswijze uit. We laten je zien wat het precies inhoudt en welke voedingssupplementen je kunnen helpen het meeste uit deze levenswijze te halen.

groep mensen mediteren

Ayurveda beschouwt de mens als een verenigd geheel. Dat wil zeggen dat  de mens een onafscheidelijke eenheid tussen lichaam, geest en ziel is.
(Bron: Dolgachov: 80282633/ 123rf.com)

Wat is Ayurveda?

Ayurveda ontstond meer dan 3000 jaar geleden in India. Het vormt vandaag de dag nog steeds de traditionele geneeswijze van het land. Tegenwoordig is ook de Westerse samenleving steeds meer geïnteresseerd in de praktijken van Ayurveda om de kwaliteit van het leven te verbeteren, een gezond leven te bevorderen en ziekten die het lichaam aantasten te voorkomen (1, 2).

De Ayurvedische geneeskunde gebruikt verschillende natuurlijke technieken en producten om de balans tussen lichaam en geest die de mens vormt, in stand te houden en te herstellen. Als deze factoren uit balans zijn ontstaan er ziektes. Daarom richt Ayurveda zich niet op het bestrijden van symptomen, maar op het herstellen van de balans tussen lichaam en geest (1, 2).

Wat zijn de doshas binnen de Ayurveda?

Dosha is een term uit de Indiase ayurveda. Het betekent vertaald fout of vlek en onder de dosha’s worden fouten of vergissingen gerekend die het levensritme zouden verstoren en chaos zouden veroorzaken. Doshas zijn combinaties van de 5 natuurlijke elementen lucht, ruimte, vuur, aarde en water, die samen een persoon vormen en hem of haar unieke fysieke en mentale kenmerken geven. Er zijn 3 doshas: Vata, Pitta en Kapha. De doshas bestaan naast elkaar, hoewel er altijd 1 of 2 vitale krachten overheersen (1, 2, 3).

Ieder mens wordt geboren met een bepaald evenwicht tussen de doshas. Wanneer de balans tussen vitale krachten wordt verstoord, bijvoorbeeld door stress, slechte voeding of gebrek aan rust, ontstaan ​​er symptomen en ziekte (2). Een Ayurvedische specialist kan bepalen welke doshas bij een persoon overheersen.

Jess CordingVoedingsdeskundige
“Van curcumine en kurkuma is aangetoond dat ze het hart op tal van manieren beschermen, bijvoorbeeld door de endotheelfunctie te verbeteren en ontstekingen en schade door vrije radicalen te verminderen.”

Hoe behoud je de balans tussen de doshas volgens de ayurvedische geneeswijze?

Als iemand ziek wordt of last heeft van bepaalde symptomen, proberen volgers van Ayurveda het evenwicht op het desbetreffende onderwerp te herstellen. Dit kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door het juiste dieet te volgen, te mediteren, yoga uit te oefenen, voldoende rust te nemen, met massagetherapie, kruidengeneeskunde of aromatherapie (1, 2).

De ayurvedische geneeswijze gebruikt ook meer invasieve technieken, zoals chirurgie. Er zijn zelfs verschillende specialismen binnen de geneeswijze te vinden, zoals geriatrie, gynaecologie, interne geneeskunde en otorhinolaryngologie (1). Bovendien houdt de ayurvedische levenswijze, zelfs als er geen sprake van ziekte is, een levensstijl in die ziekte helpt voorkomen en voor een lang en vol leven zorgt.

Wat moet je eten volgens de Ayurveda-levenswijze?

Volgens de ayurveda is iemand in evenwicht zodra de huidige drie doshas in evenwicht zijn met de oorspronkelijke geboorteconstitutie. Iedere dosha heeft daarbij zijn eigen voedingsrichtlijnen. Het voedsel dat Vata ten goede komt, wordt mogelijk niet gekoppeld aan Pitta of Kapha, en omgekeerd. Er zijn echter bepaalde basisrichtlijnen van het ayurvedische dieet die van toepassing zijn op alle drie de doshas. Je vindt ze hieronder (3, 5, 6):

 1. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen zoals ingeblikt voedsel, worstjes, voorgebakken diepvriesproducten en junkfood. Kies voor verse voedselbronnen, die vrij zijn van toevoegingen en conserveringsmiddelen.
 2. Groente, seizoens- en gekookt voedsel is over het algemeen de beste optie. Dat wil echter niet zeggen dat het ayurvedische dieet vlees, zuivel, vis en eieren volledig verbant. Het is voldoende om met deze zaken te minderen.
 3. Kook en eet in een rustige en aangename omgeving. Stress en spanning zijn op deze momenten net zo schadelijk als het eten van ongezond voedsel. Binnen de Ayurveda wordt de mens als een gebalanceerd geheel van lichaam, de geest en de ziel gezien.
 4. Geniet van je maaltijden op vaste tijden.
 5. Vermijd overmatig eten en eet op tijd.
 6. Houd de keuken schoon en netjes.
 7. Probeer een gevarieerd dieet te volgen dat aantrekkelijk is voor al je zintuigen en dus niet alleen voor je smaakpupillen.
 8. Kies voor biologisch voedsel waarbij geen synthetische landbouwchemicaliën worden gebruikt tijdens de productie.
 9. Zorg ervoor dat je in je dagelijkse voeding voldoende peulvruchten, volle granen, groenten en kruiden zoals kurkuma, laurier, dille, koriander en zwarte peper opneemt.
 10. Voeg de 5 smaken toe aan elke maaltijd: bitter, zoet, pittig, zuur en zout.

ayurveda in drank en fruit

‘Gouden melk’ is een warme drank met kurkuma, die typerend is binnen de ayurvedische geneeskunde en die, naast alle ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen die de stof biedt, een troostend gevoel geeft. 
(Bron: Rubisco: 70366812/ 123rf.com)

Wat zijn de populairste Ayurveda-supplementen?

Binnen de ayurvedische geneeswijze worden veel natuurlijke producten als voedingssupplement gebruikt, zoals bijvoorbeeld gember, kurkuma en garcinia (7). Sommige van deze producten zijn geschikt voor alledrie de doshas, terwijl andere in het speciaal belangrijk zijn voor één van de drie levenskrachten. Hieronder vind je de belangrijkste en beste voedingsmiddelen die worden gebruikt voor Ayurveda-supplementen:

 • Kurkuma: De wortelstok van de Curcuma longa linn-plant is een bron van curcumine, een stof die verantwoordelijk is voor de ontstekingsremmende, antibacteriële en antioxiderende eigenschappen van de plant. De inname van kurkuma wordt vooral aanbevolen aan mensen met diabetes type II, spijsverteringszweren, winderigheid en ontstekingsstoornissen, zoals artritis (8, 9).
 • Ashwagandha: Een andere noemer voor ashwagandha is Indiase ginseng en de wetenschappelijke naam is Withania somnifera. De inname van supplementen van de Withania somnifera-plant is aan te raden bij zwakte, vermoeidheid, angst, intense chronische stress en slapeloosheid. De stof versterkt het immuunsysteem en heeft een verjongend effect. Het kan neurodegeneratieve aandoeningen helpen voorkomen, zoals dementie, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson (7, 10, 11).
 • Shatavari: Dit is een plant uit de aspergefamilie die voorkomt in India en de Himalaya tot een hoogte van 1300 à 1400 meter. De wetenschappelijke naam is Asparagus racemosus. De wortel van de plant wordt gebruikt om supplementen te maken. In Ayurveda wordt shatavari vooral geïndiceerd voor vrouwen omdat het de aanmaak van moedermelk stimuleert. Het versterkt ook het immuunsysteem. Het potentieel om de vrouwelijke vruchtbaarheid te verbeteren wordt op dit moment nog onderzocht (7, 12).
 • Gotu kola: Eén van de populairste kruiden voor de hersenen. Het kruid verbetert het geheugen, verlaagt de bloeddruk en bevordert de genezing van maagzweren. Dankzij de venotonische eigenschappen helpt het bovendien de kwetsbaarheid van bloedcapillairen te verminderen en verlicht het de verschijning van spataderen (13).
 • Triphala: Een middel uit de Ayurveda om je spijsvertering gezond te houden of om een verstoorde darmwerking te herstellen. Het is een polyherbal supplement dat bestaat uit de vruchten van de Terminalia bellerica, Terminalia chebula en Emblica officinalis-plant. Het wordt vooral geïndiceerd voor de behandeling van chronische obstipatie omdat het een laxerend effect heeft. Het bevordert de darmgezondheid en -integriteit door de groei van nuttige darmbacteriën te stimuleren (7, 14).

Hoe maak je golden milk volgens Ayurvedisch recept?

Gouden melk, ook wel bekend als ‘golden milk’, is een warme drank die typerend is voor de ayurvedische levenswijze en die, naast alle ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen van kurkuma, een troostend gevoel biedt. Het is heel makkelijk om gouden milk te maken. Hieronder vind je het recept:

 1. Verwarm 200 milliliter magere koemelk of plantaardige melk zoals amandelmelk of kokosmelk op een laag vuurtje.
 2. Voeg 1 afgestreken theelepel pure kurkumapoeder, eventueel ½ theelepel gemberpoeder en een snufje zwarte peper toe. Laat het mengsel zachtjes verder opwarmen en stop niet met roeren.
 3. Voeg ½ theelepel kokosolie of ghee, een Indiase vorm van geklaarde boter, toe.
 4. Als de melk heet is (let op: deze mag niet koken!), haal deze dan van het vuur en serveer het in een kopje. Zodra de drank voldoende is afgekoeld, raden we aan deze meteen op te drinken. Je kunt de gouden melk eventueel zoeter maken met een beetje honing.

Wist je al dat een Ayurveda-specialist om iemands dominante dosha te bepalen de hartslag, persoonlijkheid, tong, gezicht, ogen, urine, ontlasting, stem en huid van die persoon moet onderzoeken?

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Ons lichaam is een bijzondere schepping van de natuur. De ayurvedische opvatting stelt dat de belasting op ons lichaam sterk is toegenomen, bijvoorbeeld door stress en milieuvervuiling. Het wordt aanbevolen om in het menu regelmatige consumptie van voedingssupplementen op te nemen die rijk zijn aan antioxidanten en goed zijn voor de gezondheid. Er zijn echter veel verschillende voedingssupplementen op de markt. Om een supplement te vinden dat aan je verwachtingen voldoet, moet je op een aantal belangrijke aankoopcriteria letten. Je vindt ze hieronder:

Betrouwbaarheid

In sommige ayurvedische supplementen die worden gebruikt om ontstekingen en pijn bij artritis te verzachten, werden synthetische drugs ontdekt die in de allopathische geneeskunde worden gebruikt om symptomen te onderdrukken of tegen te werken. Het ging hierbij om vervalste producten (1).

Vanwege het gebrek aan regelgeving door de bevoegde autoriteiten, komen er helaas ook veel namaak-producten met steroïden als ontstekingsremmers in Ayurveda-producten voor. Om deze reden is het erg belangrijk om producten te kopen met de juiste kwaliteitscertificeringen (15).

groene ayurveda en drinken

Tot de meest gebruikte natuurlijke producten binnen de Ayurveda behoren kurkuma, triphala, Indiase ginseng (ashwagandha), shatavari en gotu-kola. (Bron: Kachatong: 40562171/ 123rf.com)

Kwaliteitscertificeringen

Hierboven lieten we je al zien hoe belangrijk het is om een ​​betrouwbaar supplement te kopen, dat geen vervalsing is. Kwaliteitscertificeringen zoals die van Good Manufacturing Practices (GMP) en Risk Analysis and Critical Control Points (HACCP) garanderen de veilig- en echtheid van een supplement. Dat is erg belangrijk voor je gezondheid (13, 16).

Anderzijds garanderen deze certificeringen de standaardisatie van het productieproces, uniformiteit in de concentraties van actieve ingrediënten en een hygiënische behandeling vanaf het winnen van de grondstof tot het verkrijgen van het eindproduct. Controleer verder altijd of het product dat je koopt vrij is van besmetting met zware metalen (17).

Ayurveda zaden en zaadpoeder

Volgens de Ayurvedische geneeswijze zijn er 3 doshas: vata, pitta en kapha. Als de doshas uit balans zijn, ontstaat het risico op ziektes of problemen met je gezondheid. In elke persoon heerst 1, of 2 doshas. 
(Bron: Indianfoodimages: 104115128/ 123rf.com)

Ingrediënten

Het ayurvedische dieet wordt vaak gezien als een veganistisch dieet. Alle hoogwaardige producten zijn daarom vrij van ingrediënten van dierlijke oorsprong. Hoewel de focus bij een ayurvedisch dieet inderdaad vooral op plantaardig voedsel ligt, wordt de consumptie van vlees niet volledig verbannen. Het is volgens de ayurvedische leefwijze al goed om de consumptie van vlees te minderen.

Veganisten moeten vooral letten op het materiaal waaruit een supplement in capsulevorm is gemaakt, omdat het kan zijn dat er dierlijke gelatine wordt gebruikt. Veganistische producten zijn over het algemeen als zodanig gecertificeerd en hydroxypropylmethylcellulose (HPMC), de plantaardige cellulose die wordt gebruikt om capsules te maken, staat meestal netjes vermeld op de ingrediëntenlijst. Vergeet ook niet om het product op mogelijke allergenen te controleren.

Wist je al dat Ayurveda “wetenschap van het leven” betekent? Het komt van de woorden ‘ayur’, dat ‘leven’ of ‘levensprincipe’ betekent, en ‘veda’, dat ‘wetenschap’ of ‘kennis’ betekent.

Samenvatting

De ayurvedische geneeskunde gebruikt verschillende natuurlijke technieken en producten om de balans tussen lichaam en geest die de mens vormt, in stand te houden en te herstellen. Als deze factoren uit balans zijn ontstaan er ziektes. Daarom richt Ayurveda zich niet op het bestrijden van symptomen, maar op het herstellen van de balans tussen lichaam en geest. De 3 doshas Vata, Pitta en Kapha, zijn de vitale krachten die de fysieke kenmerken en persoonlijkheid van elke persoon bepalen.

Dieet en voedingssupplementen vormen een fundamentele pijler van de ayurvedische geneeswijze. Kurkuma, Ashwagandha, Gotu Kola, Shatavari en Triphala zijn enkele van de meest gebruikte voedingssupplementen binnen deze levensstijl. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om producten met de juiste kwaliteitscertificeringen te kopen.

Vond je onze shopgids over Ayurveda interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Chikitzo1: 34708187491/ 123rf.com)

Referenties (17)

1. Parasuraman S, Thing G, Dhanaraj S. Polyherbal formulation: Concept of ayurveda [Internet]. 2014.
Bron

2. Alcalde M. La tradición ayurvédica [Internet]. 2006.
Bron

3. Velázquez R. Beneficios del Ayurveda, como Medicina Alternativa en Salud [Internet]. 2015.
Bron

4. Frawley D. Ayurvedic Healing: A Comprehensive Guide [Internet]. 2000.
Bron

5. Guha A. Ayurvedic Concept of Food and Nutrition [Internet]. 2006.
Bron

6. Lauría A, Ciarlotti F. Cocina Ayurvédica [Internet]. 2009.
Bron

7. Samy R, Pushparaj P, Gopalakrishnakone P. A compilation of Bioactive Compounds from Ayurveda[Internet]. 2008.
Bron

8. Krup V, Prakash H, Harini A. Pharmacological Activities of Turmeric (Curcuma longa linn): A Review [Internet]. 2013.
Bron

9. Chattopadhyay I, Biswas K, Bandyopadhyay U, Banerjee R. Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications [Internet]. 2004.
Bron

10. Dar P, Singh L, Kamal M, Dar T. Unique Medicinal Properties of Withania somnifera: Phytochemical Constituents and Protein Component [Internet]. 2016.
Bron

11. Arora R et al. Asian Medicinal Remedies for Alleviating Aging Effects [Internet]. 2013.
Bron

12. Alok S et al. Plant profile, phytochemistry and pharmacology of Asparagus racemosus (Shatavari): A review [Internet]. 2013.
Bron

13. Alonso M. Centella asiática. Una planta con historia e interesantes propiedades [Internet]. 2009.
Bron

14. Peterson C. Denniston K, Chopra D. Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine [Internet]. 2017.
Bron

15. Paudyal B et al. Adverse events with ayurvedic medicines- possible adulteration and some inherent toxicities [Internet]. 2019.
Bron

16. Gogtay N, Bhatt H, Dalvi S, Kshirsagar N. The Use and Safety of Non-Allopathic Indian Medicines [Internet]. 2012.
Bron

17. Saper R, Kales S, Paquin J. Heavy Metal Content of Ayurvedic Herbal Medicine Products [Internet]. 2004.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Parasuraman S, Thing G, Dhanaraj S. Polyherbal formulation: Concept of ayurveda [Internet]. 2014.
Ga naar bron
Informatief artikel
Alcalde M. La tradición ayurvédica [Internet]. 2006.
Ga naar bron
Informatief artikel
Velázquez R. Beneficios del Ayurveda, como Medicina Alternativa en Salud [Internet]. 2015.
Ga naar bron
Informatief artikel
Frawley D. Ayurvedic Healing: A Comprehensive Guide [Internet]. 2000.
Ga naar bron
Informatief artikel
Guha A. Ayurvedic Concept of Food and Nutrition [Internet]. 2006.
Ga naar bron
Academisch artikel
Lauría A, Ciarlotti F. Cocina Ayurvédica [Internet]. 2009.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Samy R, Pushparaj P, Gopalakrishnakone P. A compilation of Bioactive Compounds from Ayurveda[Internet]. 2008.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Krup V, Prakash H, Harini A. Pharmacological Activities of Turmeric (Curcuma longa linn): A Review [Internet]. 2013.
Ga naar bron
Informatief artikel
Chattopadhyay I, Biswas K, Bandyopadhyay U, Banerjee R. Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications [Internet]. 2004.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Dar P, Singh L, Kamal M, Dar T. Unique Medicinal Properties of Withania somnifera: Phytochemical Constituents and Protein Component [Internet]. 2016.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Arora R et al. Asian Medicinal Remedies for Alleviating Aging Effects [Internet]. 2013.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Alok S et al. Plant profile, phytochemistry and pharmacology of Asparagus racemosus (Shatavari): A review [Internet]. 2013.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Alonso M. Centella asiática. Una planta con historia e interesantes propiedades [Internet]. 2009.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Peterson C. Denniston K, Chopra D. Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine [Internet]. 2017.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Paudyal B et al. Adverse events with ayurvedic medicines- possible adulteration and some inherent toxicities [Internet]. 2019.
Ga naar bron
Academisch artikel
Gogtay N, Bhatt H, Dalvi S, Kshirsagar N. The Use and Safety of Non-Allopathic Indian Medicines [Internet]. 2012.
Ga naar bron
Informatief artikel
Saper R, Kales S, Paquin J. Heavy Metal Content of Ayurvedic Herbal Medicine Products [Internet]. 2004.
Ga naar bron
Recensies