Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Wie kent het niet, ’s morgens aan de ontbijttafel zie je de avocado en krijg je zin in een heerlijke avocado toast. Terwijl je je avocado aan het bereiden bent, merk je de grote avocadopit op en je staat op het punt hem weg te gooien. De vraag is nu, wordt de kuil weggegooid of kan hij op een andere manier gebruikt worden? In dit artikel leggen we je uit hoe een avocadopit grofweg in elkaar zit. Bovendien vragen we of de avocadopit geschikt is om op dezelfde manier te eten als de avocado, waarom hij gegeten wordt en welke effecten hij op het immuunsysteem zou hebben. Tenslotte geven we je waardevolle ideeën en suggesties over hoe je je avocadopit kunt gebruiken.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Avocadopitten kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden. Een mogelijkheid zou zijn om de kuil te planten, maar er zijn een paar dingen om rekening mee te houden, zoals wanneer je de kuil kunt planten.
  • De avocado is een superfood. We zullen nader bekijken of dit ook voor zijn pit geldt. Hoewel velen geloven dat de pit gezond is en geschikt voor consumptie, zijn er ook velen die het eten ervan afraden.
  • Als je geen zin hebt om een avocadoboom te kweken, moet je het zaad nog steeds niet weggooien. Er zijn veel andere manieren om het avocadopit te gebruiken. Ten eerste kan het zaad gebruikt worden voor handwerk of voor huid- en haarverzorging.

Avocadopitten: Wat je moet weten

Elke dag letten we op wat we eten en willen we zo veel mogelijk goede voedingsstoffen binnenkrijgen. Deze voedingsstoffen zijn nodig om gezond te blijven en om ons lichaam zich “normaal” te laten ontwikkelen. Om dat te kunnen doen, hebben supermarkten een grote verscheidenheid aan verschillende soorten fruit en groenten, enz. Hiertoe behoren de populaire besjes, avocado’s. We gaan echter niet de vrucht van dichterbij bekijken, maar de pit, die erin verborgen zit. Avocadopitten – superfood of alleen goed om te planten? Hoewel avocado’s als een superfood worden beschouwd, beweren velen nu dat avocadopitten ook zo genoemd moeten worden. In het volgende zullen we enkele vragen over avocadopitten beantwoorden. Zo kun je je eigen mening vormen.

Wat is de structuur van een avocadopit?

Als je naar een avocado kijkt, is het eerste wat je opvalt dat de olijfgroene schil van de bes de buitenste schil vormt. Binnenin zit het gelige vlees dat de pit omgeeft. De avocadopit is omgeven door een zaadmantel. Binnenin zit het zogenaamde embryo. Dit is in drie delen verdeeld – hypocotyl, kiemwortel en zaadlob. De hypocotyl, ook wel de kiemstengel genoemd, is de overgang van de kiemwortel naar de scheut. De kiemwortel is de wortel. Cotyledon is de naam die gegeven wordt aan het zaadlob van de plant.

Wanneer kan het avocadopitje geplant worden?

Het kweken van een avocadoboom is gemakkelijker dan je denkt. Er zijn echter twee mogelijkheden bij het planten van het avocadopit

  • het zaad direct planten
  • avocadopitten laten kiemen in een glas water

Als je het avocadopit onmiddellijk plant, moet je het zaad regelmatig water geven. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig bevochtigd is. Bovendien moet de plaats waar je avocadoboom gaat groeien licht en warm zijn.

Avocado’s groeien in tropische gebieden.

Als je besluit het tweede alternatief te gebruiken, moet je hier op letten: Na ongeveer 3 – 8 weken moet de pit opengebroken zijn en een kleine scheut te zien zijn. Na nog eens 2 weken moet de zaailing een lengte van ongeveer 3 – 5 cm bereikt hebben en is hij klaar om geplant te worden. Om ervoor te zorgen dat het avocadopit zo ontwikkelt, moet je het water regelmatig verversen.

Hoe kan ik zien of het avocadopit klaar is om geplant te worden?

Als het tweede alternatief wordt gebruikt, namelijk het laten kiemen van het avocadopit in een glas water, rijst deze vraag. Nadat het zaad een poosje in het waterglas heeft gerust, moet het openbreken. Als het zaad opengebroken is en je zowel de scheut als de wortels kunt zien, weet je dat het avocadopit klaar is om geplant te worden.

avocadokern

Je kunt je droom om je eigen avocadoboom te hebben waarmaken door het avocadopitje in een glas water te laten ontkiemen. (Image source: IngridHS/ iStock)

Kijk dus of het avocadopitje is gaan wortelen en zoek de zaailing. Je moet ook controleren of de zaailing de beoogde lengte voor het planten bereikt heeft.

Hoe effectief zijn avocadopitten om het immuunsysteem te versterken?

Avocado’s bevatten veel belangrijke ingrediënten, waaronder vezels, kalium, calcium, ijzer en magnesium. Verder bevat de avocado carotenoïden, waardevolle aminozuren, eiwitten en onverzadigde vetzuren. Vitamines A, B6, C, D, E en K zijn een ander ingrediënt van de bes. Als naar de voedingsstoffen van de avocado wordt gekeken, wordt de pit meestal vergeten, hoewel “70% van de voedingsstoffen in de pit zit”.
Voedingsstoffen Functie
Vezel Ze werken als een zwelmiddel – binden grote hoeveelheden water. In de dikke darm: Afbraak van oplosbare voedingsvezels door daar levende bacteriën tot korte-keten vetzuren en gassen. Resultaat: de ontlasting wordt zachter, toename van het volume van de ontlasting. Maakt een snelle en regelmatige lediging van de darmen mogelijk.
Kalium Een van de belangrijkste positief geladen ionen (kationen) in het lichaam. Taken: Betrokkenheid bij de transmissie van signalen tussen cellen en het handhaven van de elektrische spanning daar. Bovendien vindt de regulering van de pH waarde (zuurgraad) van het lichaam plaats met behulp van kalium.
Calcium/ Calcium is betrokken bij vele processen in het lichaam. Enerzijds is het betrokken bij de bloedstolling en bij de spier- en zenuwactiviteit. Anderzijds weert calcium ontstekingen en allergieën af en speelt een belangrijke rol in de functie van hart, longen en nieren
Eisen Belangrijkste functie: Draagt bij tot de celvorming en de celademhaling. IJzer helpt zuurstof zich te binden aan hemoglobine (rood bloedpigment) en gebruikt het in de cellen om energie te produceren
Magnesium Magnesium is van vitaal belang en belangrijk voor de opbouw van botten en tanden. Het is ook nodig voor een normale zenuw- en spierfunctie. Veel enzymen in het lichaam kunnen niet functioneren zonder magnesium. Magnesium is ook betrokken bij de stofwisseling van calcium en kalium.
Carotenoïden vetoplosbare pigmenten – zijn het meest verantwoordelijk voor de kleuring van de plant. Anders zijn carotenoïden betrokken bij de fotosynthese.
waardevolle aminozuren (waaronder lysine en tyrosine) Lysine: is nodig voor spieropbouw en de opbouw voor aminozuren. Verder is lysine betrokken bij celdeling, botgroei en wondgenezing/ Tyrosine werkt als neurotransmitter – het geeft informatie door van de ene zenuwcel aan de andere. Dit verhoogt de prestatiebereidheid, je wordt alerter en oplettender
Proteine Neemt veel taken in het lichaam over. Het eiwit hemoglobine vervoert zuurstof van de longen naar alle weefsels, ook naar de hersenen. Bestanddelen van spieren: de eiwitten myosine en actine. De eiwitten keratine en collageen zijn structurele eiwitten van de huid, het haar en de nagels, en ook een bestanddeel van pezen en kraakbeenweefsel. Eiwitten zijn ook erg belangrijk voor het immuunsysteem. Ze vormen antilichamen (immunoglobulinen) – Zo dient het immuunsysteem.
Onverzadigde vetzuren enerzijds een bestanddeel van celmembranen – zorgen ervoor dat het membraan zowel soepel als doorlaatbaar blijft. Bovendien hebben onverzadigde vetzuren een ontstekingsremmende werking, ondersteunen ze de celdeling of de voorlopers van hormonen. De hersenen bestaan ook uit vet
Vitamine A belangrijk voor de ogen: voor het zicht ’s nachts enz. en voor de huid: speelt een belangrijke rol bij regeneratie en opbouw, houdt bacteriën enz. tegen om de huid te doorkruisen, de eerste beschermende barrière
Vitamine B6 Betrokkenheid bij centrale stofwisselingsprocessen, bijvoorbeeld bij de omzetting en opname van eiwitten en bij de bescherming en opbouw van zenuwverbindingen. Een andere functie is de ondersteuning van het immuunsysteem.
Vitamine C heeft verschillende beschermende functies: de membranen van de afweercellen worden beschermd tegen oxidatieve stress. Als verkoudheidsvirussen erin slagen de slijmvliezen te bereiken, dient vitamine C als alarm. Vitamine C zet ook de vorming van leukocyten in gang.
Vitamine D wordt ook wel “immuunmodulator” genoemd – enerzijds versterkt het het immuunsysteem, anderzijds reguleert het de immuunrespons zodat het immuunsysteem niet overactief wordt. Vitamine D is nodig om een T-killer cel te activeren.
Vitamin E weert vrije radicalen af, activeert killercellen en ondersteunt de vorming van antilichamen. Een tekort aan vitamine E leidt tot een beperkte functionaliteit van de afweercellen.
Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling – voorkomt bloedingen bij verwondingen. Vitamine K is ook belangrijk voor de botstofwisseling.

De avocado-ingrediënten die in de tabel staan, hebben niet alleen een positief effect op je lichaam, maar ook op je immuunsysteem. Dus als 70% van alle voedingsstoffen in de pit zit, zou het dan niet effectiever zijn om de avocadopit te eten? Het antwoord op deze vraag vind je verderop in de tekst.

Waarom worden avocadopitten gegeten?

Eén reden is het gehalte aan voedingsstoffen van avocado’s. Verder heeft een studie aangetoond dat de bes je helpt gewicht te verliezen. (1) Omdat 70% van de voedingsstoffen aan het avocadopit wordt toegeschreven, zou het kunnen dat dit de reden is waarom mensen het avocadopit eten. Het is normaal dat het zaad zo’n hoog gehalte aan voedingsstoffen heeft omdat het meer eiwitten bevat. Bovendien toonden recente studies aan dat het avocadopitten ontstekingsremmend werkt en een sterke antikankerwerking heeft. (2) Van avocadopitten wordt gezegd dat ze onverzadigde vetzuren bevatten – deze enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen het risico op beroerte en hartaanval helpen verminderen en het cholesterolgehalte verlagen. (3)

Avocadopitten hebben ontstekingsremmende eigenschappen. (Image source: pixabay / Pexels)

Volgens Dr. Debasish Bandyopadhyay (Ph.D.) kunnen deze positieve effecten vooral toegeschreven worden aan de zaadmantel. Dr. Bandyopadhay ziet de avocadopitschillen, die de meeste mensen als afval beschouwen, als het echte juweel der edelstenen. Dit komt omdat de geneeskrachtige bestanddelen die in de zaadhuid zitten uiteindelijk gebruikt zouden kunnen worden om hartziekten, kanker en andere kwalen te behandelen. (4)

Is het schadelijk om avocadopitten te eten?

De avocadoplant en ook de pit ervan bevatten persine, een bittere stof. Deze bittere stof is giftig voor huisdieren en daarom moeten avocado’s niet in de buurt van je huisdier gehouden worden. Een studie vond een cardiotoxisch effect bij zoogdieren en vogels als ze avocadobladeren aten. (5) Een kleine hoeveelheid persine is niet schadelijk voor de mens. Het is echter niet zeker in hoeverre de persine die in de avocadopit zit schadelijk is voor de mens. Daarom is het niet aan te raden het zaad te eten.

Waar moet je op letten bij het eten van avocadopitten?

Persin is een toxine dat in kleine hoeveelheden onschadelijk is. Je moet echter voorzichtig zijn.

Hoewel de avocado als een superfood beschouwd wordt, wil dat niet zeggen dat dat ook het geval is met het avocadopit. Terwijl sommigen zeggen dat avocadopitten goede ingrediënten hebben en heilzaam zijn voor het immuunsysteem, denken anderen dat dit niet voldoende getest of bewezen is. Je moet ook bedenken dat het nog niet bekend is of het persinegehalte in het avocadopit schadelijk kan zijn voor de mens. Samenvattend – het zaad van de avocado is eetbaar, maar in hoeverre het eten van de pit schadelijk kan zijn voor de gezondheid is nog niet bewezen.

Welke andere manieren zijn er om het avocadopit te gebruiken?

Behalve de mogelijkheid om de avocadopit te planten en zo meer avocado’s te verkrijgen, zijn er nog vele andere mogelijkheden. Deze opties staan hieronder opgesomd. Dit zal je een inzicht geven. De avocadopit kan gebruikt worden voor:

Toepassingen Voorbeelden
Haar Shampoo of haarmasker
Huid Huidmasker, crème of peeling
Koken Avocadopit pesto, avocadopit tartaar
Drinken Thee
Handwerken Hangers

Voor dit gebruik van de avocadopit moet hij eerst verkleind worden of tot poeder verwerkt worden. verwerkt tot een poeder. Als je van de avocadopit een hanger wilt maken, kun je er met een mes of schaar mooie patronen in kerven.

Conclusie

Je hebt geleerd dat de avocadopit niet zo nutteloos is als hij lijkt, maar op allerlei manieren gebruikt kan worden. Bovendien zegt men dat de avocadopit voedzamer is dan de avocado. Je bent meer te weten gekomen over de voedingsstoffen van de avocado en de werking ervan. Hoewel sommigen pleiten voor het eten van avocadopitten, is dit niet aan te raden. Daarom is het belangrijk te luisteren naar de mening van ervaren onderzoekers en artsen. Als je voedsel hebt dat avocadopittenpoeder bevat, mag je het niet consumeren tot zeker is of het persinegehalte in de avocadopitten schadelijk is voor de mens. Beeldbron: Kjokkenutstyr /pixabay

Referenties (5)

1. Lanjun Zhu, Yancui Huang, Indika Edirisinghe, Eunyoung Park and Britt Burton-Freeman. mdpi: Using the Avocado to Test the Satiety Effects of a Fat-Fiber Combination in Place of Carbohydrate Energy in a Breakfast Meal in Overweight and Obese Men and Women: A Randomized Clinical Trial. DOI: 10.3390/nu11050952
Bron

2. Nawaz Ahmed, Richard W. Smith, Juan J. Aristizabal Henao, Ken D. Stark, and Paul A. Spagnuolo. J. Nat. Prod. Analytical Method To Detect and Quantify Avocatin B in Hass Avocado Seed and Pulp Matter. 2018. DOI: https://doi.org/10.1021/acs.jnatprod.7b00914
Bron

3. Honor Whiteman. medicalnewstoday: Avocados may help lower 'bad' cholesterol. 8. Januar 2015
Bron

4. Honor Whiteman. medicalnewstoday: Avocado seed husk may help to treat heart disease, cancer. 21. August 2017
Bron

5. Eduardo Padilla-Camberos, Moisés Martínez-Velázquez, José Miguel Flores-Fernández, Socorro Villanueva-Rodríguez. hindawi: Acute Toxicity and Genotoxic Activity of Avocado Seed Extract (Persea americana Mill., c.v. Hass). The Scientific World Journal, vol. 2013, Article ID 245828, 4 pages, 2013. DOI: https://doi.org/10.1155/2013/245828
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Klinische Studie
Lanjun Zhu, Yancui Huang, Indika Edirisinghe, Eunyoung Park and Britt Burton-Freeman. mdpi: Using the Avocado to Test the Satiety Effects of a Fat-Fiber Combination in Place of Carbohydrate Energy in a Breakfast Meal in Overweight and Obese Men and Women: A Randomized Clinical Trial. DOI: 10.3390/nu11050952
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Nawaz Ahmed, Richard W. Smith, Juan J. Aristizabal Henao, Ken D. Stark, and Paul A. Spagnuolo. J. Nat. Prod. Analytical Method To Detect and Quantify Avocatin B in Hass Avocado Seed and Pulp Matter. 2018. DOI: https://doi.org/10.1021/acs.jnatprod.7b00914
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Honor Whiteman. medicalnewstoday: Avocados may help lower 'bad' cholesterol. 8. Januar 2015
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Honor Whiteman. medicalnewstoday: Avocado seed husk may help to treat heart disease, cancer. 21. August 2017
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Eduardo Padilla-Camberos, Moisés Martínez-Velázquez, José Miguel Flores-Fernández, Socorro Villanueva-Rodríguez. hindawi: Acute Toxicity and Genotoxic Activity of Avocado Seed Extract (Persea americana Mill., c.v. Hass). The Scientific World Journal, vol. 2013, Article ID 245828, 4 pages, 2013. DOI: https://doi.org/10.1155/2013/245828
Ga naar bron
Recensies