Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Of het nu in de supermarkt is, in het restaurant of in de groenten- en fruitwinkel om de hoek. De avocado blijft aan populariteit winnen en is dienovereenkomstig overal aanwezig. Alleen al in 2018 werd ongeveer 270.000 ton ter waarde van 270 miljoen euro in Duitsland ingevoerd. (1) Bovendien worden avocado’s ook beschouwd als HET superfood bij uitstek. Daarom rijst terecht de vraag wat er in een enkele vrucht zit en natuurlijk de vraag die op al onze zielen brandt: Hoeveel calorieën bevat een avocado? In het volgende zullen we deze vraag en vele andere interessante vragen beantwoorden, om je aanvullende feiten over de avocado te geven.

De belangrijkste

feiten in een notendop

  • Een avocado heeft ongeveer 160 calorieën per 100 gram. Het bevat echter talrijke onverzadigde vetzuren die dienen als een langdurige bron van energie en verzadiging.
  • Avocatine B, dat alleen in avocado’s voorkomt, kan processen in het lichaam remmen die o.a. tot diabetes kunnen leiden.
  • Je moet niet meer dan één hele avocado per dag eten, anders overschrijd je de aanbevolen vetwaarde van 60 tot 80 gram.

Calorieën in avocado’s: Wat je moet weten

Wat zijn avocado’s en waar komen ze vandaan?

De naam avocado komt van het Nahuatl woord “ahuacatl” en betekent testikel, vermoedelijk vanwege de vorm. De avocado bestaat uit een romig groen vruchtvlees met een pit in het midden. Deze wordt omsloten door een bruinpaarse huid, die op zijn beurt als bescherming dient. Omdat de avocado grotendeels gebruikt wordt voor hartige gerechten, wordt gewoonlijk verwacht dat het een groente is. Dit is echter een vergissing: avocado’s zijn bessenvruchten en behoren tot de laurierfamilie. De vruchten groeien aan een boom die oorspronkelijk uit het zuiden van Mexico komt. De teelt van het supervoedsel heeft zich echter sterk uitgebreid en zorgt er zo voor dat avocado’s ook ingevoerd worden uit o.a. Israël, Mexico of Zuid-Afrika. Omdat de avocado een climacterische vrucht is, valt hij ofwel op de grond als hij onrijp is, ofwel wordt hij geoogst om beschadiging te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten avocado’s. (Image source: pixabay / Kjokkenutstyr)

Hoewel er nu veel verschillende maten en soorten avocado’s zijn, zijn vooral twee soorten bijzonder populair geworden op de Duitse markt: Fuerte en Hass. De eerste wordt gekenmerkt door zijn gladde, niet glanzende huid. Hij is middelgroot en peervormig en wordt gekenmerkt door zijn wintergroene schil. De Hass avocado, daarentegen, is te herkennen aan het feit dat de schil, die bij het begin groen is, tijdens het rijpingsproces donkerder wordt. Het is ook te herkennen aan zijn karakteristieke nootachtige smaak.

Wat zijn calorieën precies

? Om te beginnen komt het woord van de Latijnse term “calor”, wat warmte betekent. De term calorie vindt zijn oorsprong bij de Franse scheikundige Lavoisier, die al aan het eind van de jaren 1780 inzag dat stofwisselingsprocessen in het menselijk lichaam als verbrandingsprocessen beschouwd moeten worden. Dit is echter een verouderde fysische eenheid van energie die niet meer gebruikt wordt. Intussen kan onder de term de calorische waarde van voedsel worden verstaan die bij de voedingswaardedeclaratie wordt vermeld. De hoeveelheid energie die aan het lichaam moet worden toegevoerd om aan de dagelijkse energiebehoefte te voldoen, wordt echter bepaald door factoren als leeftijd, geslacht, lichaamssamenstelling, lengte en gewicht, maar vooral door de hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging. Dienovereenkomstig moet afhankelijk van de prestatie meer energie aan het lichaam geleverd worden. Bijvoorbeeld, een man van 80 kilo heeft in rust gemiddeld ongeveer 2000 calorieën nodig. (2)

Hoeveel calorieën heeft een avocado?

Deze vraag is aanvankelijk moeilijk in algemene termen te beantwoorden, want avocado’s zijn er natuurlijk in verschillende maten en hebben dus verschillende gewichten.
Avocado’s bestaan bijna helemaal uit gezonde vetten.

Niettemin zegt men dat er ongeveer 160 calorieën per 100 gram in zitten. Een hele avocadovrucht van gemiddeld 250 gram komt zo op een resultaat van ongeveer 400 calorieën. Dit klinkt misschien als veel calorieën voor een vrucht, vooral vanwege het hoge vetgehalte van ongeveer 15 procent. Maar enkelvoudig onverzadigde vetzuren vormen het grootste deel van de vetten. Enerzijds nemen ze vitale functies in het lichaam over en dienen ze ook als langdurige energiebron en verzadiger. Bovendien hebben de onverzadigde vetzuren een groot voordeel: ze zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte gereguleerd en dus verlaagd wordt. (3) Bovendien zijn avocado’s erg arm aan suiker, met slechts 0,7 g suiker per 100 g. Zijn

avocado’s geschikt om af te vallen?

Omdat avocado’s voor een groot deel uit onverzadigde vetzuren bestaan en daardoor de eigenschap hebben als een langdurige verzadiger te dienen, is het eten van het vruchtvlees van de vrucht zeker geschikt om af te vallen. Een studie met 26 deelnemers bevestigt ook deze theorie: de proefpersonen kregen elk een van drie verschillende ontbijtmenu’s voorgeschoteld die ofwel geen avocado bevatten, ofwel avocado bevatten, ofwel avocado als toevoeging hadden.

Met zijn groengele vruchtvlees kan de avocado op veel manieren in de keuken gebruikt worden. (Image source: Coyot/ Pixabay)

Om een mogelijke verandering in de bloedsuikerspiegel te kunnen vaststellen, werd ook bloed afgenomen van de proefpersonen vóór het ontbijt. Een vragenlijst werd gebruikt om het verzadigingsgevoel na 3 of 5 uur te meten. Een latere evaluatie van de antwoorden en de bijkomende meting van de bloedsuikerspiegel toonden aan dat het verlangen om iets te eten bij de proefpersonen die avocado in hun ontbijtmenu hadden gehad na drie uur met een volle 40 % was afgenomen en na vijf uur nog steeds met 28 %. (4)

Wat is de beste manier om avocado’s te bewaren en waar?

Omdat de avocado begint te rijpen zodra hij geoogst is, is het niet onwaarschijnlijk dat je in de winkel zowel zachtere als hardere vruchten vindt. Afhankelijk van welke soort je kiest, zal ook de ideale manier om ze te bewaren verschillen.
Consistentie Bewaren
Hard Als de schil van de avocado hard is, is dat een teken dat hij nog onrijp is. Dienovereenkomstig moet je ze de tijd geven om te rijpen. Je kunt ze het beste op kamertemperatuur laten staan, want dan wordt het vruchtvlees sneller smeuïg. Als je het rijpingsproces nog meer wilt versnellen, kun je de avocado’s in een kom leggen met appels en bananen.
Soft Als je de huid licht kunt indrukken, maar ze haar oorspronkelijke vorm niet verliest, is ze precies goed. Je moet het echter op zijn laatst binnen een of twee dagen verwerken en direct opeten, anders wordt het bruin en helaas oneetbaar. Als je echter al rijpe vruchten hebt, maar ze niet meteen wilt verwerken, kun je ze gewoon in de koelkast leggen. Dit zal uiteindelijk het rijpingsproces vertragen en de houdbaarheid van de avocado verlengen.
Zichtbare barsten en deuken Als je thuis of in de winkel zulke avocado’s ontdekt, wees dan voorzichtig. In dit geval is de avocado al te lang aan het rijpen en is het vruchtvlees al bruin geworden. Hierdoor krijgt de avocado een bittere smaak, die hem helaas bijna onmogelijk te eten maakt.

Wat maakt de avocado zo gezond?

Behalve de reeds genoemde onverzadigde vetzuren, die het hoofdbestanddeel van het vruchtvlees vormen, voorzien talrijke andere voedingsstoffen het lichaam van waardevolle vitamines, belangrijke mineralen, aminozuren en antioxidanten.
Het eten van de vruchtenpulp kan ziekten als diabetes voorkomen.

Bovendien bevat de avocado een unieke verbinding die in geen enkele andere vrucht voorkomt. Het zogenaamde Avocatine B (AvoB), is een vetmolecuul dat ervoor zorgt dat processen in het menselijk lichaam die normaliter tot diabetes leiden, geremd kunnen worden. Dit komt omdat de trigger voor type 2, bijvoorbeeld, meestal chronische zwaarlijvigheid is. Door insulineresistentie kunnen de mitochondriën de vetzuren niet meer volledig verbranden omdat het lichaam de glucose niet goed uit het bloed kan halen. Normaal gesproken verbrandt deze oxidatie van de vetzuren echter vet; bij diabetes kan dit echter maar onvolledig gebeuren. Volgens studieresultaten, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Molecular Nutrition and Food Research’, kan de AvoB die het bevat zulke onvolledige oxidatie tegengaan en zo de insulineresistentie verminderen. (5)

Welke andere voordelen heeft een avocado?

Maar omdat de avocado nog veel meer voordelen voor je lichaam biedt, zetten we hieronder andere bestanddelen van een avocado voor je op een rijtje

  • B vitamines: Vitamine B bevordert de wondgenezing en helpt ook de zenuwen te versterken. Bovendien helpt het de concentratie te verbeteren, vet af te breken en bevordert wondgenezing.
  • Magnesium: Zorgt ervoor dat de spieren ontspannen zijn en voorkomt zo spierkrampen. Het dient ook als een natuurlijk anti-stress middel en regelt daardoor de bloeddruk van je lichaam. Dit heeft tot doel hartritmestoornissen te voorkomen.
  • Het enzym lipase Lipase moet enerzijds voor een goede spijsvertering zorgen en anderzijds voorkomen dat het vet uit de avocado wordt opgeslagen. Het uiteindelijke doel hiervan is de afbraak van vet in het lichaam te versnellen. Dit werd bewezen in een studie met 30.000 deelnemers. De studies, die meer dan 30 jaar duurden, toonden aan dat regelmatige avocado consumenten aanzienlijk minder geneigd waren tot overgewicht.(6)

Zijn avocado’s lekker ’s avonds?

Vooral ’s avonds voor de TV komen we vaak in de verleiding om te snoepen van een paar ongezonde snacks. Avocado’s bieden echter een gezond alternatief, vooral als je liever wat groenten in staafjes snijdt en ze in avocadocrème doopt in plaats van de geliefde nacho’s. De vrucht biedt ook ’s avonds een voordeel: avocado bevat het aminozuur tryptofaan, dat het lichaam kan omzetten in melatonine en serotonine. Deze hormonen hebben een kalmerend effect op het lichaam en worden zo verondersteld je te helpen in slaap te vallen. De algemene werking van tryptofaan in voedsel is echter wetenschappelijk zeer omstreden.

Op welk punt moet je stoppen met het eten van een avocado?

Zoals al in een van de vorige vragen beantwoord is, ondergaat een avocado na de oogst een narijpingsproces, dat er o.a. voor zorgt dat het vruchtvlees na een bepaalde tijd bruin wordt. Als je al het gevoel hebt dat de huid veel te zacht is als je hem opensnijdt, wees dan voorzichtig! Als je alleen bruin-zwart vruchtvlees ziet als je de avocado opent, is hij al te lang aan het rijpen. Helaas levert dit een absoluut bittere, oneetbare nasmaak op en je zult de avocado waarschijnlijk moeten weggooien. Maar als je alleen een klein bruin plekje ontdekt, gooi het dan niet meteen weg! Je kunt het verkleurde gedeelte gewoon met een lepel verwijderen en dan het overgebleven vruchtvlees gemakkelijk verwerken en ervan genieten! Wat is

het maximum aantal avocado’s dat ik per dag mag eten?

Ben je dol op de nootachtige smaak van avocado’s en zou je er graag meerdere per dag eten in verschillende soorten? Dan is het antwoord op deze vraag waarschijnlijk nogal moeilijk voor je: Een hele avocado heeft een vetgehalte van bijna 47%, wat hem uiteindelijk zijn boterachtige textuur geeft. Een hele avocado bevat daarom ongeveer 40 gram vet.

Je kunt de avocado ook verwerken in een heerlijke kom, bijvoorbeeld bij het ontbijt. (Foto bron: Pexels/Pixabay)

Om te begrijpen hoeveel avocado per dag nu geschikt is, hebben we gebruik gemaakt van een aanbeveling van de Oostenrijkse Vereniging voor Voeding: Volgens deze deskundigen wordt een dagelijkse hoeveelheid van 60 tot 80 gram vet als de aanbevolen hoeveelheid beschouwd, afhankelijk van het geslacht. (8) Door twee avocado’s te eten kom je aan de aanbevolen hoeveelheid van 80 gram en op een gezondere manier dan met gewone vetten. Je bent dan echter uiterst beperkt in je keuze van verdere maaltijden, zodat je de vetlimiet niet nog verder overschrijdt.

Wat kan ik met een avocado klaarmaken?

Hebben alle positieve aspecten van avocado je nieuwsgierig gemaakt en wil je ook van de voordelen van het vruchtvlees profiteren? Het pure vlees alleen is ook erg lekker, maar op den duur is het erg eentonig. Daarom zetten we in het volgende verschillende mogelijkheden op een rij van wat je uit een avocado kunt toveren en hoe je het op allerlei manieren kunt gebruiken: Smoothie: De zogenaamde groenesmoothies zijn welbekend. Als alternatief kun je proberen om naast spinazie, appels of komkommer ook wat avocado te integreren. Hierdoor krijg je een uiterst romige consistentie die heerlijk smaakt en je ook op lange termijn vult. Guacamole: De bekendste methode om het vruchtvlees van de vrucht te gebruiken is het maken van een guacamole, of avocadocrème. Je kunt het bijvoorbeeld dippen met groenten, of als je liever iets minder gezond eet, eet het dan bij taco’s. Spread: Door zijn vettige consistentie kan avocado ook als botervervanger gebruikt worden. Met volkorenbrood en een eitje bijvoorbeeld, heb je een supergezond en heerlijk ontbijt tevoorschijn getoverd! Salade: Je kunt ook gewoon de avocado in kleine stukjes snijden en die marineren met azijn en olie! Maar om rustig van de salade te kunnen genieten, is het raadzaam de avocado met citroen te besprenkelen, bijvoorbeeld, want dan wordt hij niet zo snel bruin en kun je ook in je vitaminebehoefte voorzien. Sushi: Wil je weer eens iets lekkers bestellen omdat je het snel nodig hebt, maar toch gezond wilt eten? Een heerlijke optie is dan sushi met avocado te bestellen, dat is super verfrissend en meestal ook heel goedkoop.

Sushi kan ook met avocado’s bereid worden. (Image source: 123rf / bravissimos)

Bakken: Als je zin hebt om iets lekkers te bakken, maar de vettige boter houdt je tegen, gebruik dan avocado als alternatief! Dit is ook een enorm voordeel voor veganistisch koken, want het kan gemakkelijk boter vervangen en bijvoorbeeld brownies een sappige textuur geven. IJs: Als je in de zomer wat verkoeling wilt, maar niet je toevlucht wilt nemen tot suikerhoudend waterijs, kun je de avocado van tevoren in kleine stukjes snijden en dan invriezen. Om je ijs te maken doe je gewoon wat appelsap in een blender met de avocadostukjes en voilà! Je hebt in een handomdraai een gezonde en lekkere Nicecream! Frietjes: Als je de avocado in langwerpige plakjes snijdt, kun je er ook heerlijke en gezonde frietjes van maken! Zo bespaar je op het frituurvet dat je normaal zou gebruiken en kun je overtollig vet wegsnijden.

Conclusie

Ja, het is waar dat avocado veel calorieën bevat. Het vruchtvlees bevat echter talrijke vitamines en voedingsstoffen die uiteindelijk een positieve werking op het lichaam hebben. Het langdurige gevoel van verzadiging dat het gevolg is van de onverzadigde vetzuren kan ook helpen om het gewicht te verminderen. Er mag echter niet meer dan één avocado per dag gegeten worden, anders wordt de aanbevolen vetwaarde overschreden. De avocado is bij uitstek geschikt als aanvulling in de voeding en voor gebruik in de veganistische keuken. Het vruchtvlees kan onder andere gebruikt worden als vervanger van gewone boter, wat zelfs extra sappigheid aan de cake geeft. De avocatine B die in de vrucht zit kan er ook voor zorgen dat processen in het menselijk lichaam die normaal tot diabetes leiden, geremd worden. Zo kan de avocado, ondanks zijn hoge aantal calorieën, ook een “dieetvrucht” genoemd worden, als hij in de juiste hoeveelheid wordt geconsumeerd. Foto bron: 123rf / Ingrid Balabanova

Referenties (8)

1. Statistisches Bundesamt, Zahl der Woche: 94 000 Tonnen Avocadofrüchte im Jahr 2018 importiert, 5.November 2019, Zahl der Woche Nr.45
Bron

2. Capó, X., Martorell, M., Ferrer, M. D., Sureda, A., Pons, V., Domingo, J. C., Drobnic, F., Martínez-Rodríguez, A., Leyva-Vela, B., Sarabia, J. M., Herranz-López, M., Roche, E., Tur, J. A., & Pons, A. (2020). Calorie Restriction Improves Physical Performance and Modulates the Antioxidant and Inflammatory Responses to Acute Exercise.
Bron

3. Wang L, Bordi PL, Fleming JA, Hill AM, Kris-Etherton PM. Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: a randomized, controlled trial. J Am Heart Assoc. 2015 Jan 7;4(1):e001355. doi: 10.1161/JAHA.114.001355. PMID: 25567051; PMCID: PMC4330060.
Bron

4. Wien M, Haddad E, Oda K, Sabaté J. A randomized 3×3 crossover study to evaluate the effect of Hass avocado intake on post-ingestive satiety, glucose and insulin levels, and subsequent energy intake in overweight adults. Nutr J. 2013 Nov 27;12:155. doi: 10.1186/1475-2891-12-155. PMID: 24279738; PMCID: PMC4222592.
Bron

5. Ahmed N, Tcheng M, Roma A, Buraczynski M, Jayanth P, Rea K, Akhtar TA, Spagnuolo PA. Avocatin B Protects Against Lipotoxicity and Improves Insulin Sensitivity in Diet-Induced Obesity. Mol Nutr Food Res. 2019 Dec;63(24):e1900688. doi: 10.1002/mnfr.201900688. Epub 2019 Oct 29. PMID: 31609072.
Bron

6. Fulgoni VL 3rd, Dreher M, Davenport AJ. Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008. Nutr J. 2013 Jan 2;12:1. doi: 10.1186/1475-2891-12-1. PMID: 23282226; PMCID: PMC3545982.
Bron

7. Serretti A, Kato M, De Ronchi D, Kinoshita T. Meta-analysis of serotonin transporter gene promoter polymorphism (5-HTTLPR) association with selective serotonin reuptake inhibitor efficacy in depressed patients. Mol Psychiatry. 2007 Mar;12(3):247-57. doi: 10.1038/sj.mp.4001926. Epub 2006 Dec 5. PMID: 17146470.
Bron

8. Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Fette, 2018
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Statistik
Statistisches Bundesamt, Zahl der Woche: 94 000 Tonnen Avocadofrüchte im Jahr 2018 importiert, 5.November 2019, Zahl der Woche Nr.45
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Capó, X., Martorell, M., Ferrer, M. D., Sureda, A., Pons, V., Domingo, J. C., Drobnic, F., Martínez-Rodríguez, A., Leyva-Vela, B., Sarabia, J. M., Herranz-López, M., Roche, E., Tur, J. A., & Pons, A. (2020). Calorie Restriction Improves Physical Performance and Modulates the Antioxidant and Inflammatory Responses to Acute Exercise.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wang L, Bordi PL, Fleming JA, Hill AM, Kris-Etherton PM. Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: a randomized, controlled trial. J Am Heart Assoc. 2015 Jan 7;4(1):e001355. doi: 10.1161/JAHA.114.001355. PMID: 25567051; PMCID: PMC4330060.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wien M, Haddad E, Oda K, Sabaté J. A randomized 3×3 crossover study to evaluate the effect of Hass avocado intake on post-ingestive satiety, glucose and insulin levels, and subsequent energy intake in overweight adults. Nutr J. 2013 Nov 27;12:155. doi: 10.1186/1475-2891-12-155. PMID: 24279738; PMCID: PMC4222592.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ahmed N, Tcheng M, Roma A, Buraczynski M, Jayanth P, Rea K, Akhtar TA, Spagnuolo PA. Avocatin B Protects Against Lipotoxicity and Improves Insulin Sensitivity in Diet-Induced Obesity. Mol Nutr Food Res. 2019 Dec;63(24):e1900688. doi: 10.1002/mnfr.201900688. Epub 2019 Oct 29. PMID: 31609072.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Fulgoni VL 3rd, Dreher M, Davenport AJ. Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008. Nutr J. 2013 Jan 2;12:1. doi: 10.1186/1475-2891-12-1. PMID: 23282226; PMCID: PMC3545982.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Serretti A, Kato M, De Ronchi D, Kinoshita T. Meta-analysis of serotonin transporter gene promoter polymorphism (5-HTTLPR) association with selective serotonin reuptake inhibitor efficacy in depressed patients. Mol Psychiatry. 2007 Mar;12(3):247-57. doi: 10.1038/sj.mp.4001926. Epub 2006 Dec 5. PMID: 17146470.
Ga naar bron
Fette
Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Fette, 2018
Ga naar bron
Recensies