
Of het nu in de supermarkt is, in het restaurant of in de groenten- en fruitwinkel om de hoek. De avocado blijft aan populariteit winnen en is dienovereenkomstig overal aanwezig. Alleen al in 2018 werd ongeveer 270.000 ton ter waarde van 270 miljoen euro in Duitsland ingevoerd. (1) Bovendien worden avocado’s ook beschouwd als HET superfood bij uitstek. Daarom rijst terecht de vraag wat er in een enkele vrucht zit en natuurlijk de vraag die op al onze zielen brandt: Hoeveel calorieën bevat een avocado? In het volgende zullen we deze vraag en vele andere interessante vragen beantwoorden, om je aanvullende feiten over de avocado te geven.
De belangrijkste
feiten in een notendop
- Een avocado heeft ongeveer 160 calorieën per 100 gram. Het bevat echter talrijke onverzadigde vetzuren die dienen als een langdurige bron van energie en verzadiging.
- Avocatine B, dat alleen in avocado’s voorkomt, kan processen in het lichaam remmen die o.a. tot diabetes kunnen leiden.
- Je moet niet meer dan één hele avocado per dag eten, anders overschrijd je de aanbevolen vetwaarde van 60 tot 80 gram.
Calorieën in avocado’s: Wat je moet weten
Wat zijn avocado’s en waar komen ze vandaan?
Hoewel er nu veel verschillende maten en soorten avocado’s zijn, zijn vooral twee soorten bijzonder populair geworden op de Duitse markt: Fuerte en Hass. De eerste wordt gekenmerkt door zijn gladde, niet glanzende huid. Hij is middelgroot en peervormig en wordt gekenmerkt door zijn wintergroene schil. De Hass avocado, daarentegen, is te herkennen aan het feit dat de schil, die bij het begin groen is, tijdens het rijpingsproces donkerder wordt. Het is ook te herkennen aan zijn karakteristieke nootachtige smaak.
Wat zijn calorieën precies
Hoeveel calorieën heeft een avocado?
Niettemin zegt men dat er ongeveer 160 calorieën per 100 gram in zitten. Een hele avocadovrucht van gemiddeld 250 gram komt zo op een resultaat van ongeveer 400 calorieën. Dit klinkt misschien als veel calorieën voor een vrucht, vooral vanwege het hoge vetgehalte van ongeveer 15 procent. Maar enkelvoudig onverzadigde vetzuren vormen het grootste deel van de vetten. Enerzijds nemen ze vitale functies in het lichaam over en dienen ze ook als langdurige energiebron en verzadiger. Bovendien hebben de onverzadigde vetzuren een groot voordeel: ze zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte gereguleerd en dus verlaagd wordt. (3) Bovendien zijn avocado’s erg arm aan suiker, met slechts 0,7 g suiker per 100 g. Zijn
avocado’s geschikt om af te vallen?
Om een mogelijke verandering in de bloedsuikerspiegel te kunnen vaststellen, werd ook bloed afgenomen van de proefpersonen vóór het ontbijt. Een vragenlijst werd gebruikt om het verzadigingsgevoel na 3 of 5 uur te meten. Een latere evaluatie van de antwoorden en de bijkomende meting van de bloedsuikerspiegel toonden aan dat het verlangen om iets te eten bij de proefpersonen die avocado in hun ontbijtmenu hadden gehad na drie uur met een volle 40 % was afgenomen en na vijf uur nog steeds met 28 %. (4)
Wat is de beste manier om avocado’s te bewaren en waar?
Consistentie | Bewaren |
---|---|
Hard | Als de schil van de avocado hard is, is dat een teken dat hij nog onrijp is. Dienovereenkomstig moet je ze de tijd geven om te rijpen. Je kunt ze het beste op kamertemperatuur laten staan, want dan wordt het vruchtvlees sneller smeuïg. Als je het rijpingsproces nog meer wilt versnellen, kun je de avocado’s in een kom leggen met appels en bananen. |
Soft | Als je de huid licht kunt indrukken, maar ze haar oorspronkelijke vorm niet verliest, is ze precies goed. Je moet het echter op zijn laatst binnen een of twee dagen verwerken en direct opeten, anders wordt het bruin en helaas oneetbaar. Als je echter al rijpe vruchten hebt, maar ze niet meteen wilt verwerken, kun je ze gewoon in de koelkast leggen. Dit zal uiteindelijk het rijpingsproces vertragen en de houdbaarheid van de avocado verlengen. |
Zichtbare barsten en deuken | Als je thuis of in de winkel zulke avocado’s ontdekt, wees dan voorzichtig. In dit geval is de avocado al te lang aan het rijpen en is het vruchtvlees al bruin geworden. Hierdoor krijgt de avocado een bittere smaak, die hem helaas bijna onmogelijk te eten maakt. |
Wat maakt de avocado zo gezond?
Bovendien bevat de avocado een unieke verbinding die in geen enkele andere vrucht voorkomt. Het zogenaamde Avocatine B (AvoB), is een vetmolecuul dat ervoor zorgt dat processen in het menselijk lichaam die normaliter tot diabetes leiden, geremd kunnen worden. Dit komt omdat de trigger voor type 2, bijvoorbeeld, meestal chronische zwaarlijvigheid is. Door insulineresistentie kunnen de mitochondriën de vetzuren niet meer volledig verbranden omdat het lichaam de glucose niet goed uit het bloed kan halen. Normaal gesproken verbrandt deze oxidatie van de vetzuren echter vet; bij diabetes kan dit echter maar onvolledig gebeuren. Volgens studieresultaten, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Molecular Nutrition and Food Research’, kan de AvoB die het bevat zulke onvolledige oxidatie tegengaan en zo de insulineresistentie verminderen. (5)
Welke andere voordelen heeft een avocado?
- B vitamines: Vitamine B bevordert de wondgenezing en helpt ook de zenuwen te versterken. Bovendien helpt het de concentratie te verbeteren, vet af te breken en bevordert wondgenezing.
- Magnesium: Zorgt ervoor dat de spieren ontspannen zijn en voorkomt zo spierkrampen. Het dient ook als een natuurlijk anti-stress middel en regelt daardoor de bloeddruk van je lichaam. Dit heeft tot doel hartritmestoornissen te voorkomen.
- Het enzym lipase Lipase moet enerzijds voor een goede spijsvertering zorgen en anderzijds voorkomen dat het vet uit de avocado wordt opgeslagen. Het uiteindelijke doel hiervan is de afbraak van vet in het lichaam te versnellen. Dit werd bewezen in een studie met 30.000 deelnemers. De studies, die meer dan 30 jaar duurden, toonden aan dat regelmatige avocado consumenten aanzienlijk minder geneigd waren tot overgewicht.(6)
Zijn avocado’s lekker ’s avonds?
Op welk punt moet je stoppen met het eten van een avocado?
het maximum aantal avocado’s dat ik per dag mag eten?
Om te begrijpen hoeveel avocado per dag nu geschikt is, hebben we gebruik gemaakt van een aanbeveling van de Oostenrijkse Vereniging voor Voeding: Volgens deze deskundigen wordt een dagelijkse hoeveelheid van 60 tot 80 gram vet als de aanbevolen hoeveelheid beschouwd, afhankelijk van het geslacht. (8) Door twee avocado’s te eten kom je aan de aanbevolen hoeveelheid van 80 gram en op een gezondere manier dan met gewone vetten. Je bent dan echter uiterst beperkt in je keuze van verdere maaltijden, zodat je de vetlimiet niet nog verder overschrijdt.
Wat kan ik met een avocado klaarmaken?
Hebben alle positieve aspecten van avocado je nieuwsgierig gemaakt en wil je ook van de voordelen van het vruchtvlees profiteren? Het pure vlees alleen is ook erg lekker, maar op den duur is het erg eentonig. Daarom zetten we in het volgende verschillende mogelijkheden op een rij van wat je uit een avocado kunt toveren en hoe je het op allerlei manieren kunt gebruiken: Smoothie: De zogenaamde groenesmoothies zijn welbekend. Als alternatief kun je proberen om naast spinazie, appels of komkommer ook wat avocado te integreren. Hierdoor krijg je een uiterst romige consistentie die heerlijk smaakt en je ook op lange termijn vult. Guacamole: De bekendste methode om het vruchtvlees van de vrucht te gebruiken is het maken van een guacamole, of avocadocrème. Je kunt het bijvoorbeeld dippen met groenten, of als je liever iets minder gezond eet, eet het dan bij taco’s. Spread: Door zijn vettige consistentie kan avocado ook als botervervanger gebruikt worden. Met volkorenbrood en een eitje bijvoorbeeld, heb je een supergezond en heerlijk ontbijt tevoorschijn getoverd! Salade: Je kunt ook gewoon de avocado in kleine stukjes snijden en die marineren met azijn en olie! Maar om rustig van de salade te kunnen genieten, is het raadzaam de avocado met citroen te besprenkelen, bijvoorbeeld, want dan wordt hij niet zo snel bruin en kun je ook in je vitaminebehoefte voorzien. Sushi: Wil je weer eens iets lekkers bestellen omdat je het snel nodig hebt, maar toch gezond wilt eten? Een heerlijke optie is dan sushi met avocado te bestellen, dat is super verfrissend en meestal ook heel goedkoop.
Bakken: Als je zin hebt om iets lekkers te bakken, maar de vettige boter houdt je tegen, gebruik dan avocado als alternatief! Dit is ook een enorm voordeel voor veganistisch koken, want het kan gemakkelijk boter vervangen en bijvoorbeeld brownies een sappige textuur geven. IJs: Als je in de zomer wat verkoeling wilt, maar niet je toevlucht wilt nemen tot suikerhoudend waterijs, kun je de avocado van tevoren in kleine stukjes snijden en dan invriezen. Om je ijs te maken doe je gewoon wat appelsap in een blender met de avocadostukjes en voilà! Je hebt in een handomdraai een gezonde en lekkere Nicecream! Frietjes: Als je de avocado in langwerpige plakjes snijdt, kun je er ook heerlijke en gezonde frietjes van maken! Zo bespaar je op het frituurvet dat je normaal zou gebruiken en kun je overtollig vet wegsnijden.
Conclusie
Ja, het is waar dat avocado veel calorieën bevat. Het vruchtvlees bevat echter talrijke vitamines en voedingsstoffen die uiteindelijk een positieve werking op het lichaam hebben. Het langdurige gevoel van verzadiging dat het gevolg is van de onverzadigde vetzuren kan ook helpen om het gewicht te verminderen. Er mag echter niet meer dan één avocado per dag gegeten worden, anders wordt de aanbevolen vetwaarde overschreden. De avocado is bij uitstek geschikt als aanvulling in de voeding en voor gebruik in de veganistische keuken. Het vruchtvlees kan onder andere gebruikt worden als vervanger van gewone boter, wat zelfs extra sappigheid aan de cake geeft. De avocatine B die in de vrucht zit kan er ook voor zorgen dat processen in het menselijk lichaam die normaal tot diabetes leiden, geremd worden. Zo kan de avocado, ondanks zijn hoge aantal calorieën, ook een “dieetvrucht” genoemd worden, als hij in de juiste hoeveelheid wordt geconsumeerd. Foto bron: 123rf / Ingrid Balabanova
Referenties (8)
1.
Statistisches Bundesamt, Zahl der Woche: 94 000 Tonnen Avocadofrüchte im Jahr 2018 importiert, 5.November 2019, Zahl der Woche Nr.45
Bron
2.
Capó, X., Martorell, M., Ferrer, M. D., Sureda, A., Pons, V., Domingo, J. C., Drobnic, F., Martínez-Rodríguez, A., Leyva-Vela, B., Sarabia, J. M., Herranz-López, M., Roche, E., Tur, J. A., & Pons, A. (2020). Calorie Restriction Improves Physical Performance and Modulates the Antioxidant and Inflammatory Responses to Acute Exercise.
Bron
3.
Wang L, Bordi PL, Fleming JA, Hill AM, Kris-Etherton PM. Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: a randomized, controlled trial. J Am Heart Assoc. 2015 Jan 7;4(1):e001355. doi: 10.1161/JAHA.114.001355. PMID: 25567051; PMCID: PMC4330060.
Bron
4.
Wien M, Haddad E, Oda K, Sabaté J. A randomized 3×3 crossover study to evaluate the effect of Hass avocado intake on post-ingestive satiety, glucose and insulin levels, and subsequent energy intake in overweight adults. Nutr J. 2013 Nov 27;12:155. doi: 10.1186/1475-2891-12-155. PMID: 24279738; PMCID: PMC4222592.
Bron
5.
Ahmed N, Tcheng M, Roma A, Buraczynski M, Jayanth P, Rea K, Akhtar TA, Spagnuolo PA. Avocatin B Protects Against Lipotoxicity and Improves Insulin Sensitivity in Diet-Induced Obesity. Mol Nutr Food Res. 2019 Dec;63(24):e1900688. doi: 10.1002/mnfr.201900688. Epub 2019 Oct 29. PMID: 31609072.
Bron
6.
Fulgoni VL 3rd, Dreher M, Davenport AJ. Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008. Nutr J. 2013 Jan 2;12:1. doi: 10.1186/1475-2891-12-1. PMID: 23282226; PMCID: PMC3545982.
Bron
7.
Serretti A, Kato M, De Ronchi D, Kinoshita T. Meta-analysis of serotonin transporter gene promoter polymorphism (5-HTTLPR) association with selective serotonin reuptake inhibitor efficacy in depressed patients. Mol Psychiatry. 2007 Mar;12(3):247-57. doi: 10.1038/sj.mp.4001926. Epub 2006 Dec 5. PMID: 17146470.
Bron
8.
Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Fette, 2018
Bron