Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

24Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

55Verzamelde opmerkingen

Niemand praat er graag over, maar iedereen heeft het: oorsmeer. De afscheiding beschermt het menselijk oor tegen stof, binnendringende stoffen of insecten, en weert bacteriën af.

Maar als het oorsmeer uit de hand loopt, moet het handmatig verwijderd worden. Wattenstaafjes zijn echter niet aan te bevelen omdat ze het oorsmeer verder in de gehoorgang duwen in plaats van eruit.

De oplossing? Audispray is een natuurlijk geneesmiddel voor oorhygiëne. In onze grote audiospray test 2022 laten we je zien wat je moet weten over audiospray, welke soorten er zijn en waar je op moet letten om je beslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Belangrijk om te weten

 • Audispray is een oorspray voor de hygiëne en natuurlijke reiniging van oorsmeer. Het gebruikt het positieve effect van zeewater op het oor en een microbiologisch gecontroleerde oplossing om oorsmeer op te lossen, zodat het op natuurlijke wijze uit de gehoorgang kan lopen.
 • Er zijn vier verschillende Audispray producten. Drie ervan richten zich op verschillende leeftijdsgroepen, namelijk Audispray Adult, Audispray Junior en Audibaby. Het vierde soort product, Audispray Ultra, wordt gebruikt als er zich al een prop oorsmeer gevormd heeft.
 • Wattenstaafjes mogen niet gebruikt worden voor oorhygiëne. Audispray biedt hier een goedkoop en praktisch alternatief: de dagelijkse toepassing werkt heel eenvoudig, het oorsmeer lost op en hoeft alleen met een droge doek afgeveegd te worden.

Audispray: Onze selectie

Shopgids Audispray: Alles wat je moet weten

Waar wordt Audispray voor gebruikt?

Oorsmeer is een belangrijke afscheiding in het menselijk lichaam die het oor beschermt tegen uitdroging, stof, bacteriën en insecten. Door het dragen van een koptelefoon of gehoorapparaat, of door natuurlijke aanleg, maakt het lichaam meer oorsmeer aan dat niet meer op natuurlijke wijze verwijderd kan worden.

Oorsmeer vervult belangrijke taken voor het lichaam – maar als je stem te hard wordt in je oren, is het misschien tijd voor audiospray. (Beeldbron: pixabay.de / Thomas Wolter)

Daarom heeft de firma Laboratories Diepharmex Audispray ontwikkeld. Dit zijn sprays voor oorhygiëne. Dit komt omdat behandeling met de spray helpt om oorsmeer op een natuurlijke manier uit de gehoorgang te verwijderen, zodat zich geen propjes kunnen vormen. Deze zijn niet alleen pijnlijk, maar kunnen ook het gehoor aantasten doordat ze verhinderen dat het trommelvlies vrij kan trillen.

Wat zijn de ingrediënten in Audispray?

Audispray bevat een hypertonische, microbiologisch gecontroleerde zeezoutoplossing die oorsmeer oplost. Speciale producten bevatten ook glycerine of een combinatie van verschillende oppervlakte-actieve stoffen om bijzonder hardnekkige oorsmeerproppen aan te pakken.

Wat is de prijsklasse van Audispray?

Audispray kost verschillende bedragen, afhankelijk van het product, maar zit meestal in de prijsklasse van 10€. Omdat de verpakkingsgroottes ook variëren, hebben we je ter vergelijking ook de prijs per 100 ml gegeven.

Product Verpakkingsgrootte Prijs (bereik) Prijs/100 ml (gemiddeld)
Audispray Volwassene 50ml 9-14€ 23€
Audispray Ultra 20ml 7-13€ 50€
Audispray Junior 25ml 7-11€ 36€
Audibaby 10x2ml 6-10€ 40€

Wat onderscheidt Audispray van andere fabrikanten?

In de handel verkrijgbare oorsprays hebben in wezen twee basisingrediënten. Enerzijds zijn er oorsprays op basis van zeewater, die gebruik maken van het positieve effect van zout water op oorsmeer.

Aan de andere kant zijn er oliesprays die essentiële oliën gebruiken. Oliesprays hebben een goede reputatie omdat ze, afhankelijk van de kwaliteit, oorsmeer heel goed en efficiënt kunnen oplossen.

Het is echter belangrijk op de kwaliteit te letten, want oliën van hoge kwaliteit zijn essentieel voor het effect en oliën zoals olijfolie kunnen dit effect niet bereiken. Bovendien blijft er een olieachtig residu achter in het oor en de pinna, dat schoongemaakt moet worden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van Audispray?

Audispray combineert verschillende voordelen. Eerst en vooral is het heel gemakkelijk in gebruik. De sproeikop vernevelt het zeewater zo fijn dat het zelfs in het oor zelf niet onaangenaam is.

Het gebruik van de gecontroleerde zeezoutoplossing onderscheidt zich ook van zelfgemaakte zoutoplossingen, want de eerste heeft een antibacteriële werking en vertoont ook een beter resultaat.

Bovendien zijn de Audispray verpakkingen erg zuinig: Audispray Adult geeft ongeveer 180 verstuivingen, wat betekent dat het ongeveer twee maanden meegaat als je het 2 keer per dag gebruikt.

Audispray junior bevat 140 sprays en is dus voldoende voor tweemaal per week gebruik gedurende iets meer dan vier maanden. De nadelen van Audispray zijn, enerzijds, de moeite die het kost, want het moet elke dag gebruikt worden en dat kost een paar minuten.

Anderzijds is de werking ideaal voor normale oorsmeerproductie, maar in extreme gevallen kan het niet voldoende zijn. In elk geval vervangt de behandeling met Audispray een professionele oorreiniging niet. We hebben de voor- en nadelen hier samengevat:

Voordelen
 • Snel en doeltreffend
 • Antibacterieel
 • Zuinige flacon
Nadelen
 • Inspanning
 • Te weinig in extreme gevallen
 • Spuitbussen zijn in het begin even wennen

Welke alternatieven zijn er voor Audispray?

Je kunt verschillende methoden van oorreiniging gebruiken als alternatief voor Audispray. De meest populaire vorm van oorhygiëne is nog steeds het wattenstaafje.

Wattenstaafjes zijn echter meestal niet aan te bevelen, omdat ze het oorsmeer verder in de gehoorgang duwen in plaats van het eruit te halen.

Andere alternatieven zijn oorspray op oliebasis of professionele oorreiniging, die in gespecialiseerde praktijken gedaan wordt. Je kunt je oren ook schoonmaken met een zelfgemaakte zoutoplossing en een oor-douche.

Besluit: Welke soorten audispray zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn vier verschillende Audispray producten die variëren in hun toepassingsgebied:

 • Audispray Volwassene
 • Audispray Ultra
 • Audispray Junior
 • Audibaby

In de volgende paragrafen laten we je precies zien wat ze zijn en wat deze producten onderscheidt.

Wat is Audispray Adult en wat zijn de voordelen en nadelen?

Audispray Adult is een oorspray voor dagelijks gebruik voor volwassenen en adolescenten van 12 jaar en ouder. Het is een spray gemaakt van hypertonische, microbiologisch gecontroleerde zeezoutoplossing. Twee verstuivingen per dag worden aanbevolen voor gebruik.

Audispray bevat geen conserveermiddelen.

De voordelen van Audispray Adult liggen voor de hand: Enerzijds is het een natuurlijk product en bevat het geen schadelijke stoffen, drijfgassen of bewaarmiddelen. Anderzijds voorkomt regelmatig gebruik de vorming van oorsmeerproppen.

Bovendien is Audispray Adult goedkoop en gaat lang mee, want voor een paar euro is een flesje voldoende voor tot twee maanden. Zoals gezegd is het echter nogal tijdrovend om de oren elke dag met Audispray te behandelen.

Bovendien kan het een onbekend gevoel zijn als je de koude vloeistof in je oren spuit. De remedie hier is om de flesjes vóór de behandeling een beetje op te warmen.

Omdat Audispray geen conserveermiddelen bevat, is het na opening van de fles niet erg lang houdbaar. Hier hebben we de voordelen en nadelen nog eens op een rijtje gezet:

Voordelen
 • Antibacterieel
 • Geen conserveringsmiddelen
 • Goedkope flacon
Nadelen
 • Moeite
 • Sprays zijn in het begin even wennen
 • Niet lang houdbaar na opening

Wat is Audispray Ultra en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Als er zich al oorsmeer gevormd heeft, kan Audispray Ultra helpen. Dit is een speciaal product van Audispray dat speciaal ontwikkeld werd voor gevallen van tegenspoed. Audispray Ultra vult de ingrediënten van Audispray aan met twee extra actieve ingrediënten:

 • Docusaatnatrium breekt de bestanddelen van de oorsmeerprop af
 • Ethoxydiglycol lost de lipiden, d.w.z. de vetachtige bestanddelen in de oorsmeerprop, op

Deze twee ingrediënten maken Audispray Ultra tot een zachte behandeling voor de vrij pijnlijke plug. De plug wordt opgelost en dan op natuurlijke wijze uit de gehoorgang getransporteerd en kan gewoon met droge doeken afgeveegd worden.

De gehoorgang is vrij kort en het trommelvlies moet vrij kunnen trillen. Als er zich een prop voor vormt, is dat pijnlijk en kan het gehoorvermogen aangetast worden. (Beeldbron: pixabay.de / Reimund Bertrams)

In principe heeft Audispray Ultra zeer vergelijkbare voor- en nadelen als Audispray Adult. Audispray Ultra is ook vrij van conserveringsmiddelen en moet daarom na opening snel opgebruikt worden. De behandeling is in het begin niet vertrouwd, dus het is een goed idee om het flesje voor gebruik in je hand of op de radiator op te warmen.

Wat zijn de alternatieven voor Audispray voor kinderen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Behalve Audispray Adult en Audispray Ultra is er ook Audispray Junior en Audibaby. Zoals de naam doet vermoeden zijn deze alternatieven voor kinderen en baby’s, omdat ze gevoeligere gehoorgangen hebben.

Daarom zijn extra, speciale actieve ingrediënten nodig om de producten geschikt te maken voor kinderen en baby’s. Audispray Junior is verrijkt met glycerine, naast zeewater.

Dit maakt de huid van de gehoorgang soepel en bevochtigt bovendien de tere huid, zodat het kind altijd schone oren heeft. De toepassing wordt aanbevolen tweemaal per week.

Zachte oorreiniging is vooral belangrijk voor de tere huid van kinderen. (Foto bron: pixabay.de / Freestocks Photos)

Audispray Junior is geschikt voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Voor jongere kinderen is er Audibaby: Dit zijn pipetten voor eenmalig gebruik met zuivere zeezoutoplossing.

Omdat het schoonmaken van de oren van baby’s vaak veel moeite kost en vaak moeilijk is, is Audibaby perfect om ze voor te bereiden op een medisch onderzoek. Het effect van Audibaby is getest in een studie: Prof. Bernard Salle testte 27 baby’s met Audibaby in het Ziekenhuis Edouard Herriot in Lyon op tolerantie en hoeveelheid oorsmeer.

Men ontdekte dat zuigelingen Audibaby niet alleen heel goed verdroegen, maar ook dat de hoeveelheid oorsmeer in het behandelde oor beduidend minder was dan in het niet behandelde oor.

Wist je dat vooral zuigelingen vaak last hebben van middenoorontsteking? Gemiddeld krijgt elk tweede Europees kind het tijdens het eerste levensjaar. In dit geval moet je afzien van het gebruik van audiospray.

Er zijn nauwelijks nadelen aan Audispray Junior en Audibaby – althans geen die niet ook voor Audispray Adult of Audispray Ultra gevonden kunnen worden. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat beide geen conserveringsmiddelen bevatten en dus beperkt houdbaar zijn.

Dit is minder relevant voor Audibaby, omdat het toch om een eenmalige dosis gaat. Je moet Audispray Junior en Audibaby ook opwarmen voor gebruik, zodat het zo aangenaam mogelijk is voor je baby of kind. Hier hebben we de voordelen en nadelen nog eens op een rijtje gezet:

Voordelen
 • Antibacterieel
 • Zonder bewaarmiddelen
 • Aangenaam voor baby’s en kinderen
Nadelen
 • Sprays zijn even wennen met koude flesjes
 • Niet lang houdbaar na opening

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Heb je besloten afscheid te nemen van wattenstaafjes en in plaats daarvan oorsprays te gebruiken? Dan hebben we enkele criteria opgesomd waar je op kunt letten als je niet zeker weet welk product geschikt is voor jou. Onze categorieën zijn:

In het volgende lichten we deze factoren meer in detail toe.

Toepassingsgebied

Afhankelijk van waar je Audispray voor wilt gebruiken, zijn er verschillende producten:

 • Wil je gewoon een oorspray voor dagelijkse reiniging en hygiëne, en om te voorkomen dat zich een prop oorsmeer vormt? Dan is Audispray Adult iets voor jou.
 • Worstel je met oorsmeerproppen, maar zijn ze niet zo ernstig dat je een specialist moet bezoeken? Dan kun je de plug bestrijden met Audispray Ultra.
 • Heb je ook oor spray nodig voor je kind onder de 12 om het een zachte, optimale oorhygiëne te geven? Dan is Audispray Junior de juiste keuze.
 • Wil je je baby onder de 3 jaar ook een zachte, oorsmeer-oplossende reiniging geven, bijvoorbeeld voor hygiëne of voor een medisch onderzoek? Dan raden we Audibaby aan.

Ingrediënten

Alle Audispray producten gebruiken een hypertonische, microbiologisch gecontroleerde zeezoutoplossing die geen conserveringsmiddelen of drijfgassen bevat.

In het geval van Audispray Adult en Audibaby is dit ook het enige ingrediënt dat gebruikt wordt, wat betekent dat de kwaliteit van de producten niet afhankelijk is van een aantal factoren, maar altijd in hoge kwaliteit beschikbaar is.

Audispray Ultra en Audispray Junior hebben andere actieve bestanddelen die bepaalde functies vervullen. In Audispray Ultra is het een combinatie van twee ingrediënten, docusaat-natrium en ethoxadiglycol, die naast de zeezoutoplossing gebruikt wordt.

Dit breekt oorsmeerpropjes af en lost ze op in hun afzonderlijke delen, zodat ze gemakkelijk uit de gehoorgang kunnen worden uitgescheiden. Audispray Junior gebruikt ook glycerine naast de zeezoutoplossing, die zacht is voor de huid van kinderen en de behandeling met Audispray ook des te aangenamer maakt.

Voor kinderen

Als je Audispray niet (alleen) voor jezelf nodig hebt, maar ook voor je kinderen, dan is het belangrijk op hun leeftijd te letten. Daartoe hebben we een tabel opgesteld die laat zien welk product geschikt is voor welke leeftijd:

Product Leeftijd
Audibaby 0 tot 3 jaar
Audispray Junior 3 tot 12 jaar
Audispray Ultra 3 jaar en ouder
Audispray Volwassene 12 jaar en ouder

Interessante feiten over het onderwerp Audispray

Hoe gebruik ik Audispray?

Audispray Adult wordt aanbevolen om dagelijks met een tot twee verstuivingen in elk oor te gebruiken, maar kan ook slechts twee tot drie keer per week gebruikt worden.

De Audispray spuitkop is aangepast aan de anatomie van het menselijk oor voor optimale inbrenging.

Audispray Ultra wordt tweemaal daags met twee verstuivingen in de aangetaste gehoorgang aangebracht. Voor kinderen is twee keer per week meestal voldoende.

Wist je dat wattenstaafjes niet geschikt zijn om de oren schoon te maken? Ze kunnen het trommelvlies beschadigen en oorsmeer verder in de gehoorgang duwen in plaats van het te verwijderen. Hierdoor kunnen zich propjes vormen, die het gehoorvermogen beïnvloeden.

Als het oorsmeer er na de inweektijd niet vanzelf uitloopt, kun je ook een oorwassing uitvoeren. Hierbij wordt met een injectiespuit water in het oor gespoten. Dit zal het oorsmeer uitspoelen.

Kan ik Audispray gebruiken als ik een gehoorapparaat draag?

In principe wel – maar natuurlijk niet terwijl je het hoortoestel draagt. Het is aan te bevelen elke avond een of twee sprays in de gehoorgang te spuiten nadat je het hoortoestel uitgedaan hebt. Om beschadiging van het hoortoestel te voorkomen, moet je het niet dragen onmiddellijk na gebruik van Audispray.

Is er een geval waarin ik Audispray niet moet gebruiken?

Audispray mag niet gebruikt worden bij otitis media, perforatie van het trommelvlies of in het algemeen als je een medische voorgeschiedenis hebt zoals duizeligheid, medische of chirurgische ingrepen en dergelijke. Als er zwangerschap is, kan Audispray zonder aarzelen gebruikt worden.

Hoe werd Audispray ontwikkeld?

De voordelen en effecten van zeewater op oorsmeer werden ontdekt toen de oren van diepzeeduikers werden bestudeerd. Zeewater bevat ionen en sporenelementen die bestanddelen van oorsmeer, zoals vet, cholesterol en huidschilfers, afbreken en ontleden. Dit is de reden waarom Audispray meer dan 20 jaar geleden werd ontwikkeld. Het product is voortdurend geëvolueerd en de formule is voortdurend verbeterd.

Foto bron: Jovan Mandic/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies