Academisch artikel
Laatst bijgewerkt: 16-12-2020

Onze selectiecriteria

232Onderzochte producten

25Bestede uren

40Beoordeelde onderzoeken

996Verzamelde opmerkingen

Beweging is essentieel om te leven en om je lichaam gezond te houden. Uit bed komen en je dagelijkse taken uitvoeren, is voor de meeste mensen iets heel natuurlijks. Helaas geldt dat niet voor veel mensen met artrose. Zij hebben last van voortdurende of steeds terugkerende pijn of stijfheid in een of meer gewrichten. Dat geldt vooral ’s ochtends, de eerste 10 minuten na het opstaan.

Tegenwoordig zijn er veel behandelingen om deze ziekte te voorkomen en te verlichten. Toch is er nog geen oplossing om de ziekte volledig te genezen. Gelukkig zijn er wel veel therapeutische mogelijkheden die de moeite waard zijn om te onderzoeken. Ben je nieuwsgierig geworden? Dan is dit artikel voor jou bedoeld.

Belangrijk om te weten

 • Artrose is een aangeboren of verworven degeneratieve aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. De aandoening veroorzaakt symptomen zoals pijn, stijfheid en bewegingsstoornissen en treft voornamelijk de knieën, heupen, handen en wervelkolom.
 • Artrose komt vooral voor bij ouderen. Ongeveer 80% van de mensen ouder dan 75 jaar kan lijden aan artrose van de cervicale wervelkolom.
 • Supplementen voor artrose en gewrichtspijn kunnen enkele van de symptomen van deze ziekte verlichten. Het is daarbij erg belangrijk dat ze niet worden gebruikt als vervanging van een bestaande medische behandeling.

De beste producten bij artrose: onze favorieten van 2023

Er zijn veel supplementen op de markt die bedoeld zijn om gewrichtspijn te verlichten en de mobiliteit te verbeteren. Sommige zijn gemaakt van natuurlijke componenten zoals kurkuma en hennepgels, terwijl andere supplementen meer gespecialiseerde ingrediënten bevatten zoals glucosamine of collageen. Hieronder vind je een selectie met de beste producten op de markt:

Het beste kurkuma-supplement bij artrose

Curcumine wordt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde al eeuwen toegepast in de bestrijding van ontstekingen. Ook binnen onze Westerse samenleving wordt de specerij steeds populairder.

Dit curcumine-supplement in vloeibare vorm van Sundt kan helpen om ontstekingen en gewrichtspijn te verlichten. Het onderscheidt zich van andere merken dankzij het liposomale productieproces. Deze innovatieve inkapselingsmethode garandeert een betere opname van de curcumine.

Het beste glucosamine-supplement voor gezond kraakbeen


AffiliateLinkEen ander populair supplement bij artrose is glucosamine. Het is nog onbekend hoe glucosamine precies werkt. Mogelijk remt het de ontsteking in de gewrichten en verbetert het de kwaliteit van het kraakbeen. Maar dat veel mensen er baat bij hebben, lijkt duidelijk te zijn. Dit supplement van Davitamon komt in deze categorie als winnaar uit onze test.

De tabletten zijn zeer eenvoudig in te nemen. Het supplement is goed voor de vorming van bindweefsel en de aanmaak van kraakbeen in de gewrichten en het behoud van gezond kraakbeen.

Het meest pure groenlipmossel bij gewrichtspijn


AffiliateLinkDe groenlipmossel is niet zomaar een mosselsoort. De mossel komt alleen voor in de extreem schone wateren van de Marlborough Sounds in Nieuw-Zeeland. Vandaag de dag worden, na publicatie van succesvolle klinische studies, groenlipmosselen wereldwijd genuttigd in supplementen voor gewrichtsproducten.

Het supplement van Lucovitaal bevat een vloeibare substantie van 100% pure groenlipmossel. De groenlipmossel wordt direct bevroren en vervolgens gevriesdroogd. Dit heeft als voordeel dat deze puur en zuiver blijft, zoals het van oorsprong bedoeld is.

Het chondroïtine-supplement met de beste combinatie van ingrediënten


AffiliateLink


Glucosamine- en chondroïtine-complex – 180 capsules met hoge sterkte – draagt ​​bij tot het behoud van een normaal immuunsysteem – met vitamine C, kurkuma, gember en rozenbottel – gemaakt in het VK door Nutravita

✔ WAAROM NUTRAVITA’S GLUCOSAMINE & CHONDROITINE COMPLEX SUPPLEMENT? – Ons supplement bevat 1000 mg glucosaminesulfaat en 200 mg chondroïtinesulfaat per portie. Bovendien is ons supplement gemengd met vitamine C, kurkuma, gemberwortel en rozenbottel voor extra voordelen.
✔ GEMENGD MET VITAMINE C – Vitamine C voegt waarde toe aan het supplement Glucosamine & Chrondroïtinesulfaatcomplex omdat het bijdraagt ​​tot het behoud van de normale functie van het immuunsysteem tijdens en na intensieve lichamelijke inspanning, tot normale collageenvorming voor de normale functie van botten, tot normaal collageenvorming voor de normale functie van de huid, voor een normaal energieleverend metabolisme en een normale werking van het zenuwstelsel. Claims onderbouwd door EFSA.
✔ WAT KRIJGT U MET ONS SUPPLEMENT? – Ons supplement bevat 180 capsules met 2 capsules per portie, goed voor een voorraad van 3 maanden. Elke portie bevat 1000 mg 2KCL glucosaminesulfaat, 200 mg chondroïtinesulfaat, 100 mg vitamine C, 50 mg kurkumapoeder, 36 mg 20: 1 gemberextract, 4 mg 20: 1 rozenbottelextract. Afkomstig van SCHAALDIEREN die mogelijk NIET geschikt zijn voor mensen met allergie voor schaaldieren.
✔ WELKE INGREDIËNTEN WORDEN IN NUTRAVITA GEBRUIKT? – We hebben een toegewijd team van farmacologen, chemici en onderzoekswetenschappers die werken aan het vinden van de beste en meest nuttige ingrediënten, waardoor we geavanceerde, krachtige vitamines en supplementen kunnen leveren die GMO-vrij zijn, geen kunstmatige kleur- of smaakstoffen bevatten en vrij zijn van gluten , tarwe, lactose en noten.
✔ WAT IS HET VERHAAL ACHTER NUTRAVITA? – Nutravita is een familiebedrijf dat in 2014 in het VK is opgericht – sindsdien zijn we een erkend en vertrouwd Vitamins & Supplements-merk geworden door onze klanten over de hele wereld. Onze producten zijn van hoge kwaliteit – alles wat we vervaardigen is gemaakt en gecertificeerd in het VK en wordt beschermd door de hoogste productienormen ter wereld (GMP, BRC).

Het glucosamine- en chondroïtine-supplement van Nutravita bevat 1000 mg glucosaminesulfaat en 200 mg chondroïtinesulfaat per portie. Bovendien is het supplement gecombineerd met vitamine C, kurkuma, gemberwortel en rozenbottel voor extra voordelen.

De ingrediënten versterken elkaar en zorgen voor een nog sterker gewenst effect. Vitamine C draagt bij aan het behoud van de normale functie van het immuunsysteem. Kurkuma werkt als ontstekingsremmer. De prijskwaliteitverhouding van dit product is echt uitstekend.

Veelgestelde vragen: Alles wat je moet weten over artrose

Artrose is een aangeboren of verworven degeneratieve aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Het is een grote bron van zorg voor veel ouderen, aangezien het een belangrijke oorzaak is van mobiliteitsverlies en gewrichtspijn. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over artrose.

meneer met pijn in de knieën

Artrose is een aangeboren of verworven degeneratieve aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. (Bron: Suppamethasawat: 101525749/ 123rf.com)

Wat is artrose?

Artrose is een aangeboren of verworven degeneratieve aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Het wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose is een ziekte die vooral de knieën, handen, heupen en wervels aantast (1).

De ziekte wordt gekenmerkt door een verslechtering van het gewrichtskraakbeen, die gepaard gaat met een aandoening aan het bot onder het kraakbeen, een verzwakking van de spieren en een ontsteking van het membraan dat de gewrichten bedekt (2, 3).

Waar komt artrose vandaan?

Er is niet één oorzaak te noemen die verantwoordelijk is voor alle soorten artrose. Het kan het gevolg zijn van een combinatie van factoren die gedurende het hele leven invloed kunnen hebben. De belangrijkste oorzaken van artrose zijn de volgende:

 • Obesitas: Het lichaamsgewicht heeft een grote impact op de gewrichten. Meerdere onderzoeken hebben een onmiskenbaar verband gevonden tussen artrose en obesitas (4), vooral bij mensen van tussen de 40 en 50 jaar (5). Als gevolg zouden de symptomen van artrose kunnen verbeteren door gewichtsvermindering (6), voornamelijk in het geval van artrose-problemen in de heup en de knie.
 • Overbelasting: Zeer veeleisende activiteiten zoals wedstrijdsporten en werkactiviteiten in bijvoorbeeld de landbouw of bij bouwwerkzaamheden, kunnen leiden tot grote slijtage van de gewrichten (1). Hoewel een bepaalde vorm van lichaamsbeweging juist wordt aanbevolen bij de behandeling van de symptomen, is het dus belangrijk dat je hierbij wordt begeleid door een gezondheidsspecialist (7).
 • Trauma: Als je een bepaalde slag of val hebt gehad die je gewrichten hebben aangetast, dan is de kans veel groter dat je in de toekomst last van artrose krijgt (8).
 • Te weinig voeding met vitamines: Bepaalde vitamines zoals vitamine C en D spelen een fundamentele rol bij het voorkomen van artrose. Als je dus weinig vitamines via je voeding binnenkrijgt, neemt het risico op artrose met wel 300% toe (1).
 • Overgang: Tijdens de overgang neemt het risico op artrose bij vrouwen dramatisch toe. Dit komt omdat oestrogeen een beschermende factor is voor de gewrichten en de afname van deze vrouwelijke hormonen tijdens de overgang het risico dus kan vergroten (3).

Sommige mensen zijn vatbaarder voor artrose dan anderen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Afro-Amerikaanse vrouwen, mensen die ouder zijn dan 45 jaar en mensen waarbij artrose in de familie zit. Het is voor deze groepen extra belangrijk om de gewrichten goed te verzorgen en zo de ontwikkeling van artrose te voorkomen.

Dr. Jordi MonfortReumatoloog
“Om de symptomen van artrose onder controle te houden, is het belangrijk om aandoeningen en activiteiten die de gewrichten overbelasten, zoals obesitas, te voorkomen.”

Hoe kun je artrose vaststellen?

Het is mogelijk om aan artrose te lijden zonder dat je het zelf door hebt. In sommige gevallen is dat omdat je geen last hebt van symptomen waardoor de ziekte onopgemerkt blijft, in andere gevallen omdat de symptomen kunnen worden aangezien voor tijdelijke pijn. Hieronder vind je de belangrijkste tekenen en symptomen die je helpen om artrose vast te stellen (9):

 • Pijn: Door de verslechtering van het gewrichtskraakbeen en het slijmvlies in gewrichten, beginnen de gewrichten te wrijven met een beweging. Dit kan pijn veroorzaken in ruststand, tijdens het sporten of bij het uitoefenen van druk op het gewricht.
 • Ontsteking en zwelling: Tussen de 50% en 90% van de mensen met artrose heeft een ontsteking van het slijmvlies in de gewrichten (10). Je kunt dit zien door een toename van het volume rond de aangetaste gewrichten, vooral in de knieën.
 • Stijfheid en verlies van flexibiliteit: Dat je stijf wordt merk je vooral bij het opstaan ​​in de ochtend of na een lange tijd niet te hebben bewogen. De stijfheid treedt op wanneer het aangetaste gewricht niet in staat is om binnen het normale bewegingsbereik te bewegen.
 • “Piepend” geluid: Soms hoor je een geluid dat lijkt op een piepende deur die wordt geopend. Dit geluid ontstaat als het gewricht beweegt.
 • Vervormingen: De vervormingen worden veroorzaakt door osteofyten. Dit zijn extra stukjes bot die zich rond de aangetaste gewrichten vormen. Ze kunnen aanvoelen als harde knobbels.

Als je last hebt van één of meerdere van de bovengenoemde symptomen, of bang bent dat je in de toekomst artrose zou kunnen krijgen, aarzel dan niet om je huisarts te raadplegen.

Is artrose hetzelfde als artritis?

Het korte antwoord op deze vraag is: nee.

Hoewel artrose een vorm van artritis is en beide aandoeningen de gewrichten aantasten met als gevolg symptomen zoals stijfheid, pijn en ontstekingen, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. In de onderstaande tabel zie je welke dit zijn (8, 9):

Kenmerken Artritis Artrose
Zwelling van de gewrichten Altijd aanwezig. Niet altijd aanwezig.
Hoofdoorzaken Infecties.

Trauma door een val of slag.

Auto-immuunziekten, in het geval van reumatoïde artritis.

Veroudering.

Obesitas.

Overgang.

Trauma door een val of slag.

Verschijningsvorm Het kan jongeren treffen van 20 tot 30 jaar oud. Vrouwen: rond de 45 jaar.

Mannen: rond de 60 jaar.

Herstel Kan verdwijnen als de oorzaak is opgelost. Verslechtert met de jaren.

Geen één klacht is hetzelfde en ieder lichaam reageert anders. Het is daarom belangrijk om bij twijfel contact op te nemen met je huisarts. Of je last hebt van artritis of artrose moet altijd worden vastgesteld door een gezondheidsdeskundige. Dit artikel is puur ter verduidelijking en mag dus niet worden gebruikt voor diagnostische doeleinden.

Hoe kun je artrose voorkomen?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zouden in 2020 meer dan 579 miljoen mensen op aarde aan artrose lijden. Volgens de statistieken lijdt meer dan 50% van de bevolking ouder dan 60 jaar aan de ziekte (11).

In sommige gevallen kan de opkomst van artrose onvermijdelijk zijn. Dit betekent echter niet dat we de ernst van de symptomen niet kunnen verminderen. Hieronder vind je belangrijke tips om de gezondheid van je gewrichten te verbeteren (12, 13, 14):

 1. Vermijd dat je te zwaar wordt door overgewicht en obesitas.
 2. Zorg voor voldoende (maar niet teveel) en regelmatige lichamelijke activiteit.
 3. Houd de juiste houding aan.
 4. Raadpleeg je huisarts als je denkt dat je last van artrose kunt krijgen.

Het krijgen van artrose kan voor een groot deel voorkomen worden door het veranderen van je leefstijl. Beweeg dus voldoende, eet gezond, let op je gewicht en denk aan je ontspanning.

pijn in de knieën

Artrose komt vooral voor bij ouderen. Ongeveer 80% van de mensen ouder dan 75 jaar kan lijden aan artrose van de cervicale wervelkolom. (Bron: Guniita: 39409577/ 123rf.com)

Wat moet je eten om artrose te voorkomen?

Gezond eten kan helpen een gezond gewicht te behouden, wat uiteindelijk één van de meest nuttige maatregelen zal zijn om artrose te verlichten of zelfs te voorkomen.

Daarnaast kunnen vitamines uit voeding een positieve invloed hebben op de conditie van de gewrichten. Hieronder zie je welke vitamines en andere voedingsstoffen je hierbij helpen:

 • Vitamine C: Een vitamine C-tekort is een risicofactor voor artrose (1, 15). Het is daarom belangrijk om voldoende voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan deze vitamine, zoals fruit (aardbeien, sinaasappels en kiwi’s) en groenten (rode en groene paprika, spruitjes, broccoli en bloemkool).
 • Vitamine D: Vitamine D is essentieel voor de gezondheid van de botten en een tekort eraan kan het risico op artrose verhogen (1, 16). Voedingsmiddelen waar vitamine D in zit zijn verrijkte granen, zuivelproducten, champignons en zalm. De meest efficiënte manier om voldoende van de vitamine binnen te krijgen, is echter door voldoende (maar op een verantwoorde manier) te zonnebaden!
 • Omega 3: Voedingsmiddelen met omega 3 hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Onderzoek toont aan dat ze op die manier een beschermend effect kunnen hebben tegen gewrichtsschade (17, 18). Je vindt omega 3 in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals makreel, zalm, ansjovis, haring, sardines en oesters en producten van plantaardige oorsprong zoals noten en zaden.

Als je een gezond en uitgebalanceerd dieet volgt, zoals het mediterrane dieet, is de kans groot dat je al deze voedingsstoffen van nature binnenkrijgt. Meer weten over dit dieet? Lees dan eens ons artikel over dit onderwerp.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Zoals je misschien in dit artikel hebt gemerkt, zijn er tal van natuurlijke middelen, medicijnen en supplementen die je kunnen helpen bij gewrichtspijn en andere ongemakken als gevolg van artrose. Hieronder geven we je nog een paar handige tips bij het kopen van dit soort producten, zodat je als een expert door het enorme aanbod op de online markt kunt bladeren.

Supplementen met natuurlijke ingrediënten

Supplementen met natuurlijke ingrediënten zoals kurkuma, zwarte peper, gember en hennepcrèmes kunnen verlichting bieden voor je gewrichten. Om meer over producten met deze ingrediënten te weten te komen, hebben we hieronder een korte samenvatting gemaakt:

 • Kurkuma: Een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa. Kurkuma wordt ook gebruikt als gezondheidssupplement. Curcumine, het actieve bestanddeel, werkt ontstekingsremmend en als antioxidant, wat een gunstig effect kan hebben op de conditie van de gewrichten (32).
 • Zwarte peper: Deze smaakmaker vergemakkelijkt de opname in de darmen van de ingrediënten waarmee het wordt gecombineerd (33). Juist om deze reden wordt zwarte peper vaak gecombineerd met kurkuma, om zo de effecten op het lichaam te vergroten.
 • Gember: De wortelstok van de gemberplant kan ontstekingsremmend werken. Er zijn onderzoeken die een verbetering van gewrichtspijn en -ontstekingen bij het gebruik van deze plant aantonen (34).
 • Hennepgels en -crèmes: Producten met ingrediënten van de Cannabis sativa-plant zijn de laatste jaren erg populair geworden. Het gebruik ervan in gels en crèmes is legaal en kan tijdelijke verlichting geven aan pijnlijke spieren en gewrichten. Toch is er meer bewijs nodig over de eigenschappen en effecten van dit soort producten.

Ondanks alle gunstige effecten van deze ingrediënten, zijn ze niet vrijgesteld van bijwerkingen die de gezondheid kunnen beïnvloeden. Het is daarom raadzaam om voordat je begint je huisarts te raadplegen over het gebruik van deze supplementen, aangezien ze een ongunstige wisselwerking kunnen hebben met andere medicijnen of allergische reacties en maag- en darmklachten kunnen veroorzaken.

yoga beoefenen

Hoewel een bepaalde vorm van lichaamsbeweging wordt aanbevolen om artrose te voorkomen, is het belangrijk dat je hierbij wordt gecoacht door een gezondheidsspecialist. (Bron: Dolmatov: 98231529/ 123rf.com)

Glucosamine-, collageen- en chondroïtinesulfaatsupplementen

Deze drie ingrediënten zijn belangrijk zowel bij de vorming als het onderhoud van gewrichtskraakbeen. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van deze drie componenten:

 • Glucosamine of glucosaminesulfaat is een natuurlijke stof die in het lichaam aanwezig is, vooral in de vloeistof rondom de gewrichten. Bepaald onderzoek wijst uit dat het gebruik van supplementen met deze stof de symptomen bij artrose zouden kunnen verlichten (35).
 • Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Het maakt deel uit van de huid, botten, gewrichten, ligamenten en pezen (36). Bepaald onderzoek toont aan dat het gebruik van collageensupplementen de artrose in knieën zou kunnen verbeteren (37).
 • Chondroïtine of chondroïtinesulfaat is een chemische stof die meestal wordt aangetroffen in het kraakbeen van de gewrichten. Onderzoek toont aan dat chrondroïtine helpt om gewrichtspijn bij artrose te verlichten. Ook wordt er vermoed dat het de ontwikkeling van de pijn kan vertragen (38, 39).

Allergenen

Als je een supplement of medicijnen gebruikt, is het altijd belangrijk om zeer alert te zijn op de ingrediënten van het product. Dat geldt nog meer als je behoort tot één van de volgende groepen mensen:

 • met een gluten-intolerantie.
 • met een lactose-intolerantie.
 • allergisch voor zeevruchten.

Twijfel je of een product geschikt voor jou is? Raadpleeg dan altijd je huisarts of apotheker over de supplementen die het beste bij je passen. Dat is dus nog belangrijker als je last hebt van een voedselintolerantie.

Voeten pijn

Het aannemen van een houding die belastend is voor de nek, rug, knieën en heupen, kan een trigger zijn voor artrose. (Bron: Yastremska: 98021819/ 123rf.com)

Samenvatting

Artrose is een een aangeboren of verworven degeneratieve aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Helaas krijgen veel mensen op latere leeftijd er last van. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen om de verschijning van artrose te voorkomen en de voortgang te vertragen. In dit artikel laten we je zien welke hulpmiddelen dit zijn.

Heeft ons artikel je geholpen om meer te weten te komen over artrose? Vond je het interessant? Vergeet dan niet om hieronder je ​​reactie achter te laten of deze gids op social media te delen.

(Bron van de header afbeelding: Yodiyim: 100744101/ 123rf.com)

Referenties (40)

1. Ángel Belmonte Serrano Miguel, Fabregat JB. Artrosis. En: Enfermedades reumáticas: actualización SVR. Madrid: Ibáñez & Plaza Asociados; 2013. p. 369–86.
Bron

2. Basallote Sergio Giménez, J. PMF, Antonio TCJ, Torre FTde la, José Rodríguez Sendín Juan. Guía de buena práctica clínica en artrosis. Madrid: International Marketing & Communications; 2008.
Bron

3. Pastor C. Definición, clasificación, clínica y diagnóstico de la artrosis. En: EVIDENCIA CIENTÍFICA en Artrosis. Madrid: IM&C, S.A; 2006. p. 15–30.
Bron

4. Pacca DM, De-Campos GC, Zorzi AR, Chaim EA, De-Miranda JB. Prevalence Of Joint Pain And Osteoarthritis In Obese Brazilian Population. ABCD Arquivos Brasileiros de Cirurgia Digestiva (São Paulo). 2018;31(1)
Bron

5. Tunen JACV, Peat G, Bricca A, Larsen LB, Søndergaard J, Thilsing T, et al. Association of osteoarthritis risk factors with knee and hip pain in a population-based sample of 29–59 year olds in Denmark: a cross-sectional analysis. BMC Musculoskeletal Disorders. 2018;19(1).
Bron

6. Gill RS, Al-Adra DP, Shi X, Sharma AM, Birch DW, Karmali S. The benefits of bariatric surgery in obese patients with hip and knee osteoarthritis: a systematic review. Obesity Reviews. 2011;12(12):1083–9.
Bron

7. Hunter DJ, Eckstein F. Exercise and osteoarthritis. Journal of Anatomy. 2009;214(2):197–207.
Bron

8. Wainstein GE. Patogénesis de la artrosis. Revista Médica Clínica Las Condes. 2014;25(5):723–7.
Bron

9. Osteoartritis [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2020
Bron

10. Europa Press. Más del 50% de los pacientes con artrosis padece también inflamación en la membrana sinovial [Internet]. infosalus.com. Europa Press; 2013.
Bron

11. n PANLAR. Miremos la Artrosis (Osteoartritis) con ojos de pacientes [Internet]. Pan American League of Associations for Rheumatology
Bron

12. Osteoartritis: MedlinePlus en español [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine.
Bron

13. Artritis reumatoide: MedlinePlus en español [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine.
Bron

14. Artritis: MedlinePlus en español [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine.
Bron

15. Peregoy J, Wilder FV. The effects of vitamin C supplementation on incident and progressive knee osteoarthritis: a longitudinal study. Public Health Nutrition. 2010;14(4):709–15.
Bron

16. Cao Y, Winzenberg T, Nguo K, Lin J, Jones G, Ding C. Association between serum levels of 25-hydroxyvitamin D and osteoarthritis: a systematic review. Rheumatology. 2013;52(7):1323–34.
Bron

17. Knott L, Avery N, Hollander A, Tarlton J. Regulation of osteoarthritis by omega-3 (n-3) polyunsaturated fatty acids in a naturally occurring model of disease. Osteoarthritis and Cartilage. 2011;19(9):1150–7.
Bron

18. Knott L, Avery N, Hollander A, Tarlton J. Regulation of osteoarthritis by omega-3 (n-3) polyunsaturated fatty acids in a naturally occurring model of disease. Osteoarthritis and Cartilage. 2011;19(9):1150–7.
Bron

19. Osteoartritis: MedlinePlus en español [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine.
Bron

20. Terapias alternativas y complementarias [Internet]. Arthritis Foundation.
Bron

21. Acupuntura [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Bron

22. Masajes [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Bron

23. Meditación [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Bron

24. Retroalimentación [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Bron

25. ENET [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Bron

26. Ultrasonido [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Bron

27. Uso de Calor/frio [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Bron

28. Aromaterapia [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Bron

29. Terapias naturales [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Bron

30. Ernst E. Complementary or alternative therapies for osteoarthritis. Nature Clinical Practice Rheumatology. 2006;2(2):74–80.
Bron

31. Dispositivos para ayudarse a sí mismo [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Bron

32. Robert H. Shmerling MD. Curcumin for arthritis: Does it really work? [Internet]. Harvard Health Blog. 2019.
Bron

33. Tiwari A, Mahadik KR, Gabhe SY. Piperine: A comprehensive review of methods of isolation, purification, and biological properties [Internet]. Medicine in Drug Discovery. Elsevier; 2020.
Bron

34. Bartels E, Folmer V, Bliddal H, Altman R, Juhl C, Tarp S, et al. Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Osteoarthritis and Cartilage. 2015;23(1):13–21.
Bron

35. Sulfato de Glucosamina: MedlinePlus suplementos [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine. 2020.
Bron

36. Collagen Peptides: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD
Bron

37. Jiang, J.-X & Yu, Shen & Huang, Q.-R & Zhang, X.-L & Zhang, C.-Q & Zhou, J.-L & Prawitt, Janne. (2014). Collagen peptides improve knee osteoarthritis in elderly women: A 6-month randomized, double-blind, placebo-controlled study. Agro Food Industry Hi-Tech. 25. 19-23.
Bron

38. Sulfato de Condroitina: MedlinePlus suplementos [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine. 2020.
Bron

39. Bishnoi M, Jain A, Hurkat P, Jain SK. Chondroitin sulphate: a focus on osteoarthritis. Glycoconjugate Journal. 2016;33(5):693–705
Bron

40. Schultz H. New ‘direct fermentation’ vegan glucosamine hangs hat on supply chain transparency [Internet]. nutraingredients. William Reed Business Media Ltd.; 2016.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Tekstboek
Ángel Belmonte Serrano Miguel, Fabregat JB. Artrosis. En: Enfermedades reumáticas: actualización SVR. Madrid: Ibáñez & Plaza Asociados; 2013. p. 369–86.
Ga naar bron
Tekstboek
Basallote Sergio Giménez, J. PMF, Antonio TCJ, Torre FTde la, José Rodríguez Sendín Juan. Guía de buena práctica clínica en artrosis. Madrid: International Marketing & Communications; 2008.
Ga naar bron
Tekstboek
Pastor C. Definición, clasificación, clínica y diagnóstico de la artrosis. En: EVIDENCIA CIENTÍFICA en Artrosis. Madrid: IM&C, S.A; 2006. p. 15–30.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Pacca DM, De-Campos GC, Zorzi AR, Chaim EA, De-Miranda JB. Prevalence Of Joint Pain And Osteoarthritis In Obese Brazilian Population. ABCD Arquivos Brasileiros de Cirurgia Digestiva (São Paulo). 2018;31(1)
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Tunen JACV, Peat G, Bricca A, Larsen LB, Søndergaard J, Thilsing T, et al. Association of osteoarthritis risk factors with knee and hip pain in a population-based sample of 29–59 year olds in Denmark: a cross-sectional analysis. BMC Musculoskeletal Disorders. 2018;19(1).
Ga naar bron
Literatuuronderzoek
Gill RS, Al-Adra DP, Shi X, Sharma AM, Birch DW, Karmali S. The benefits of bariatric surgery in obese patients with hip and knee osteoarthritis: a systematic review. Obesity Reviews. 2011;12(12):1083–9.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Hunter DJ, Eckstein F. Exercise and osteoarthritis. Journal of Anatomy. 2009;214(2):197–207.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Wainstein GE. Patogénesis de la artrosis. Revista Médica Clínica Las Condes. 2014;25(5):723–7.
Ga naar bron
Officiële website
Osteoartritis [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2020
Ga naar bron
Officiële website
Europa Press. Más del 50% de los pacientes con artrosis padece también inflamación en la membrana sinovial [Internet]. infosalus.com. Europa Press; 2013.
Ga naar bron
Officiële website
n PANLAR. Miremos la Artrosis (Osteoartritis) con ojos de pacientes [Internet]. Pan American League of Associations for Rheumatology
Ga naar bron
Officiële website
Osteoartritis: MedlinePlus en español [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine.
Ga naar bron
Officiële website
Artritis reumatoide: MedlinePlus en español [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine.
Ga naar bron
Officiële website
Artritis: MedlinePlus en español [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Peregoy J, Wilder FV. The effects of vitamin C supplementation on incident and progressive knee osteoarthritis: a longitudinal study. Public Health Nutrition. 2010;14(4):709–15.
Ga naar bron
Literatuuronderzoek
Cao Y, Winzenberg T, Nguo K, Lin J, Jones G, Ding C. Association between serum levels of 25-hydroxyvitamin D and osteoarthritis: a systematic review. Rheumatology. 2013;52(7):1323–34.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Knott L, Avery N, Hollander A, Tarlton J. Regulation of osteoarthritis by omega-3 (n-3) polyunsaturated fatty acids in a naturally occurring model of disease. Osteoarthritis and Cartilage. 2011;19(9):1150–7.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Knott L, Avery N, Hollander A, Tarlton J. Regulation of osteoarthritis by omega-3 (n-3) polyunsaturated fatty acids in a naturally occurring model of disease. Osteoarthritis and Cartilage. 2011;19(9):1150–7.
Ga naar bron
Officiële website
Osteoartritis: MedlinePlus en español [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine.
Ga naar bron
Officiële website
Terapias alternativas y complementarias [Internet]. Arthritis Foundation.
Ga naar bron
Officiële website
Acupuntura [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Ga naar bron
Officiële website
Masajes [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Ga naar bron
Officiële website
Meditación [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Ga naar bron
Officiële website
Retroalimentación [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Ga naar bron
Officiële website
ENET [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Ga naar bron
Officiële website
Ultrasonido [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Ga naar bron
Officiële website
Uso de Calor/frio [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Ga naar bron
Officiële website
Aromaterapia [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Ga naar bron
Officiële website
Terapias naturales [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Ernst E. Complementary or alternative therapies for osteoarthritis. Nature Clinical Practice Rheumatology. 2006;2(2):74–80.
Ga naar bron
Officiële website
Dispositivos para ayudarse a sí mismo [Internet]. Arthritis Foundation. 2016.
Ga naar bron
Academisch artikel
Robert H. Shmerling MD. Curcumin for arthritis: Does it really work? [Internet]. Harvard Health Blog. 2019.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Tiwari A, Mahadik KR, Gabhe SY. Piperine: A comprehensive review of methods of isolation, purification, and biological properties [Internet]. Medicine in Drug Discovery. Elsevier; 2020.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Bartels E, Folmer V, Bliddal H, Altman R, Juhl C, Tarp S, et al. Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Osteoarthritis and Cartilage. 2015;23(1):13–21.
Ga naar bron
Officiële website
Sulfato de Glucosamina: MedlinePlus suplementos [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine. 2020.
Ga naar bron
Officiële website
Collagen Peptides: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Jiang, J.-X & Yu, Shen & Huang, Q.-R & Zhang, X.-L & Zhang, C.-Q & Zhou, J.-L & Prawitt, Janne. (2014). Collagen peptides improve knee osteoarthritis in elderly women: A 6-month randomized, double-blind, placebo-controlled study. Agro Food Industry Hi-Tech. 25. 19-23.
Ga naar bron
Officiële website
Sulfato de Condroitina: MedlinePlus suplementos [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine. 2020.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Bishnoi M, Jain A, Hurkat P, Jain SK. Chondroitin sulphate: a focus on osteoarthritis. Glycoconjugate Journal. 2016;33(5):693–705
Ga naar bron
Academisch artikel
Schultz H. New ‘direct fermentation’ vegan glucosamine hangs hat on supply chain transparency [Internet]. nutraingredients. William Reed Business Media Ltd.; 2016.
Ga naar bron
Recensies