Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

36Onderzochte producten

35Bestede uren

40Beoordeelde onderzoeken

142Verzamelde opmerkingen

Arnica zalf is een onmisbaar onderdeel geworden van veel Duitse huishoudens. Hoewel de genezende werking van deze geneeskrachtige plant, die in onbehandelde vorm giftig is, nog maar betrekkelijk kort bekend is, heeft hij nu zijn weg gevonden naar talrijke geneesmiddelen.

Bij kleine verwondingen en sportblessures wordt vaak de zalf met het genezende actieve bestanddeel aangeraden, die zowel voor als na het sporten gebruikt kan worden om spier- en gewrichtspijn te verlichten.

In onze uitgebreide arnica zalf test 2022 hebben we een selectie van de beste arnica zalven op de markt samengesteld, die je zeker zal helpen de juiste zalf te kiezen.

Arnica zalven zijn er zowel in hoge doseringen als in lagere concentraties en in dit verslag hebben we de voor- en nadelen van beide varianten uitgewerkt en voor je samengevat om je aankoopbeslissing zo aangenaam mogelijk te maken.

Belangrijk om te weten

 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen arnica zalven met een hoge of lage concentratie. Terwijl zalven met een concentratie van 25% of hoger een sterker pijnstillend effect hebben, zijn zalven met een lagere concentratie meer universeel toepasbaar.
 • Arnica zalven zijn het meest geschikt voor de uitwendige behandeling van kleine verwondingen zoals blauwe plekken of zwellingen. Ze kunnen echter ook gebruikt worden bij gewrichtspijn of insectenbeten.
 • Het placebo effect van zalven met een lagere concentratie moet ook niet genegeerd worden en kan helpen bij allerlei kleine problemen.

(Alle verstrekte informatie is slechts van informele aard. Het is in geen geval een vervanging voor het advies van een arts!)

Arnica zalf: Onze selectie

Shopgids Arnica zalf: Alles wat je moet weten

Voor wie is arnica zalf geschikt en wanneer helpt het?

In principe zijn arnica zalven een middel tegen kleine kneuzingen en verstuikingen. Arnica zalven worden vooral gebruikt voor de uitwendige behandeling van sportblessures of andere kneuzingen.

Na een val kunnen blauwe plekken of zwellingen gekalmeerd worden door de zalf aan te brengen. De ontzwellende en ontstekingsremmende werking ontvouwt zich het best als de zalf zo vroeg mogelijk op de aangedane plek wordt aangebracht en wordt ingemasseerd.

Arnica zalf heeft vooral in de beroepssport zijn waarde bewezen en mag in geen enkele sporttas ontbreken, zodat het direct aangebracht kan worden als het ergste gebeurt. De zalf kan ook na het sporten gebruikt worden om spier- of gewrichtspijn te verlichten.

Arnika Salbe-1

Het actieve bestanddeel dat verantwoordelijk is voor de genezende werking in arnicazalfjes wordt gewonnen uit Arnica montana.
(Beeldbron: unsplash.com / Walter Sturn)

Omdat arnica zalven weinig bewezen bijwerkingen hebben of op lange termijn schadelijk zijn voor de mens, is het ook een populair huismiddeltje voor de behandeling van kleine wondjes bij kinderen.

In tegenstelling tot andere pijnstillende medicijnen went het lichaam niet aan de zalf, zodat ibuprofen of soortgelijke middelen nog steeds hun volle effect hebben in gevallen van ontbering.

Hoewel de werkingswijze nog omstreden is, kan ook het placebo effect wonderen doen, vooral bij kinderen. Veel fabrikanten raden het gebruik tijdens de zwangerschap echter af.

Naast het gebruik bij verstuikingen en sportblessures zweren veel fysiotherapeuten bij het positieve effect van arnica op artritis en reuma.

Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar af en toe treedt huidirritatie op en nog zeldzamer zijn allergische reacties met de ingrediënten.

Wat doet arnica zalf?

Arnica zalven helpen om kleine kneuzingen en sportblessures te genezen. Ze hebben ook een ontstekingsremmend en pijnstillend effect.

Arnica zalven hebben meestal een pijnstillende werking als ze uitwendig worden aangebracht. Bij kneuzingen of andere uitwendige verwondingen bestrijdt het zwelling en werkt ontstekingsremmend.

Het ondersteunt ook de regressie van hematomen. Bij fysiotherapie kan het inmasseren van arnica zalven gewrichtspijn verlichten. Ook chronische ziekten zoals reuma of artritis kunnen tenminste gedeeltelijk behandeld worden.

Hoeveel kost arnica zalf?

Gelukkig zijn arnica zalven niet alleen praktisch, maar meestal ook voor een redelijke prijs te koop.

De meeste bekende en populaire merken bieden hun product aan voor tussen €5 en €25.

Natuurlijk zijn er verschillen, maar je hoeft meestal niet meer dan 12 of 13 euro te betalen voor een arnica zalf en veel gerenommeerde fabrikanten bieden hun zalf aan voor minder dan tien euro.

Welke alternatieven zijn er voor arnica zalf (pijnstillers, bolletjes)?

Behalve in arnica zalf komt de populaire geneeskrachtige plant vooral voor in globules. Van dit homeopathische middel wordt vaak gezegd dat het eenzelfde effect heeft als de zalf, maar wetenschappers op veel plaatsen spreken deze bewering tegen en geven toe dat arnica globules op zijn best een placebo effect hebben.

In individuele gevallen en bij kleine verwondingen bij kinderen kan dit placebo effect al voldoende zijn om de eerste pijn te doen verdwijnen, maar bij ernstiger klachten raden we behandeling met arnica zalf aan, die een sterker effect belooft door de hogere arnica concentratie.

Een warmtebalsem met arnica, die vooral helpt bij gewrichtspijn, kan ook gebruikt worden als alternatief voor een gewone arnica zalf. Wie arnica zalf vooral waardeert om zijn pijnstillende werking, kan ook zijn toevlucht nemen tot andere pijnstillers zoals ibuprofen.

Alternatief Beschrijving
Arnica bolletjes Zeer omstreden. Gebruik bij twijfel alleen als placebo.
Warmtebalsem met arnica Speciaal aanbevolen bij gewrichtspijn.
Ibuprofen Beproefde pijnstiller, maar moet niet te vaak gebruikt worden.

Bij ergere of aanhoudende klachten is een bezoek aan de arts of apotheker natuurlijk onmisbaar en kan deze gids niet vervangen worden.

Welk merk past het best bij mijn behoeften?

Arnica zalven worden aangeboden door een groot aantal verschillende fabrikanten. De werkingswijze is echter meestal dezelfde, ook al zweren sommige leveranciers bij een verbeterde formule door extra ingrediënten toe te voegen.

Bij de keuze van een zalf is de arnica concentratie belangrijker dan het merk, wat in het volgende deel uitvoeriger wordt uitgelegd. Kneipp, Weleda en Dulàc behoren tot de all-time favorieten als het gaat om arnica zalven.

Besluit: Welke soorten arnica zalven zijn er en welke is geschikt voor mij?

Arnica zalven zijn er in verschillende concentraties. Wat hier bedoeld wordt is de inhoud van de geneeskrachtige plant arnica die in de zalf verwerkt wordt. Arnica behoort tot de giftige planten en kan, in grote hoeveelheden, het menselijk lichaam schaden.

In de zalven wordt er echter op gelet dat het arnica-gehalte in hoeveelheden is die voor de mens verdraagbaar zijn en dat de plant zo zijn genezende werking kan ontplooien. In de regel wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende concentraties:

 • Arnica zalf met hoge concentratie (30%)
 • Arnica zalf met lage concentratie (10%)

Dit zijn de meest voorkomende vertegenwoordigers die je in supermarkten of apotheken vindt, maar er zijn ook talloze varianten met concentraties die iets hoger, lager of in het midden liggen. Elk van deze varianten heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Het toepassingsgebied blijft in de meeste gevallen hetzelfde, zowel bij zalven met hoge dosering als bij arnica zalven met een lagere concentratie.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een arnica zalf met een hoge concentratie?

Van 25 tot 30 procent spreekt men van een hoge arnica concentratie. Bij deze concentraties kan een pijnstillend effect wetenschappelijk worden aangetoond en zwellingen zijn ook minder hevig of verdwijnen sneller.

Arnica zalven kunnen in veel verschillende situaties nuttig zijn en behoren tot de meest universeel toepasbare geneesmiddelen. Dit is nog een reden waarom ze een elementair bestanddeel zijn in veel Duitse medicijnkastjes. Normaal zijn de zalven met hogere concentraties meer pijnstillend en ook meer huidverzorgend.

Voordelen
 • Sterker effect
 • Zeer universeel toepasbaar
 • Pijnstillend
Nadelen
 • Sterkere bijwerkingen
 • In het nadeel vergeleken met andere pijnstillers
 • Contact met open wonden moet vermeden worden

Men moet voorzichtig zijn met nog hogere concentraties, want de bijwerkingen kunnen hier veel ernstiger zijn, want de plant is in zijn natuurlijke vorm giftig voor de mens.

Vanaf een concentratie van 50 procent heeft een arnica gel ongeveer dezelfde pijnstillende werking als 5% ibuprofen, maar de bijwerkingen zijn sterker. Contact met open wonden of lichaamsopeningen moet daarom altijd vermeden worden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van lage concentratie arnica zalf?

Volgens de fabrikanten is de toepassingsduur van arnica zalf met lage concentratie niet beperkt en zou het, behalve de reeds genoemde toepassingsmogelijkheden, ook een ontstekingsremmend effect moeten hebben op insectenbeten.

Bovendien kan een zalf met deze concentratie ook gebruikt worden voor de behandeling van sportongevallen of spier/gewrichtspijn. Deze variant is ook erg populair en wordt door veel gezinnen in Duitsland gebruikt voor kleine verwondingen.

Voordelen
 • Onbeperkte toepassingstijd
 • Zeer universeel toepasbaar
 • Ook goed geschikt voor insectenbeten
Nadelen
 • Geen bewezen effect (behalve placebo)
 • Zelfs lage doseringen mogen niet in contact komen met open wonden

Arnica zalven met een arnica concentratie van 10% of minder hebben vrijwel geen aantoonbaar pijnstillend effect, volgens een systematisch uitgevoerde studie uit 2014. Volgens studies is het positieve effect van zo’n zalf op zwellingen en hematomen ook niet aantoonbaar.

Maar ook hier moet het placebo-effect en het aangename gevoel bij het aanbrengen van de zalf niet genegeerd worden. In het geval van open wonden of orale inname kunnen zelfs lage concentraties negatieve effecten hebben op het menselijk lichaam.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Dit gedeelte legt uit welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke arnica zalven. De genoemde aankoopcriteria zijn als volgt:

Zalf, gel of crèmes?

Ook al lijken de termen op het eerste gezicht erg op elkaar, ze liggen verder uit elkaar dan je zou denken. Crèmes bestaan hoofdzakelijk uit water en olie, terwijl zalven, per definitie, geen water bevatten.

Deze twee basissen hebben zonder verdere toevoegingen al een verschillende werking op de huid en er moet dus bij de keuze rekening mee gehouden worden. Zalfjes veroorzaken zelden allergische reacties, terwijl crèmes aangenamer aanvoelen op de huid en vooral geschikt zijn voor mensen met een vette huid. Gels zijn het gemakkelijkst aan te brengen en hebben ook een verkoelend effect op de huid.

Product Huidtype
Zalf Lange inwerktijd, goed voor de korstige huid
Crèmes Korte inwerktijd, optimaal voor de vette huid
Gel Verkoelend effect bij het aanbrengen, vooral geschikt voor de vochtige vette huid

Bij Stiftung Warentest hebben de gels de topposities ingenomen, zowel wat de testwinnaar als wat de prijs-kwaliteitverhouding betreft, maar ook crèmes en zalven behoren tot de best geplaatsten.

Werkingsmechanisme

De arnica plant wordt in Europa al heel lang in de geneeskunde gebruikt. Hoewel giftig in zijn natuurlijke vorm, kan het in kleine concentraties een pijnstillende werking hebben.

Bovendien helpt het bij uitwendig gebruik om wonden en blauwe plekken sneller te genezen. De zalf kan ook gebruikt worden na atletische inspanning en de daaruit voortvloeiende pijnlijke spieren of gewrichtspijn. Insectenbeten worden ook draaglijker gemaakt door de pijnstillende en ontstekingsremmende werking.

Arnika Salbe-2

Arnica zalven kunnen ook pijn in pijnlijke spieren of gewrichten helpen verlichten.
(Beeldbron: unsplash.com / Jesper Aggergaard)

Dit wordt op gang gebracht door de natuurlijke ontstekingsremmer helenalin. Door een immuunmediator te onderdrukken, heeft het ook een ontstekingsremmend effect.

Bijwerkingen

Arnica zalven hebben meestal maar heel weinig bijwerkingen. In sommige gevallen kan de zalf echter een geïrriteerde huid of andere allergische huidreacties veroorzaken.

In zeer zeldzame gevallen leidt behandeling met arnica zalven tot ernstiger allergische reacties. Daarom is het voor mensen met een allergie de moeite waard om de ingrediënten van arnica zalven te bekijken. Hiernaar wordt verwezen in het volgende deel van dit artikel.

Arnica zalven met een concentratie van meer dan 50 procent kunnen ernstiger bijwerkingen en allergische reacties veroorzaken.

Bij een waarde tussen 25 en 35 procent zijn de zalven echter meestal pijnstiller en ook beter voor de huid, d.w.z. concurrenten met lagere waarden, en sterke bijwerkingen zijn slechts zelden het geval.

Voorzichtigheidshalve moet er niettemin op gewezen worden dat veel adviseurs voor kinderen een kleinere dosering aanbevelen. Arnica zalven zijn bedoeld voor uitwendig gebruik en mogen in geen geval in aanraking komen met ogen, slijmvliezen of open wonden.

Ook als de oorzaak van de klacht niet duidelijk is of de pijn langer dan drie tot vier dagen aanhoudt, moet je voor de zekerheid een arts of apotheker raadplegen. Gebruik dit product alleen zoals de fabrikant het voorschrijft.

Ingrediënten

Het actieve bestanddeel dat de pijnstillende werking veroorzaakt is een olieachtig extract van arnicabloemen, dat echter aan de zalf wordt toegevoegd in een niet-toxische concentratie. Bovendien bevatten de meeste arnica zalven:

 • Geraffineerde zonnebloemolie
 • Antioxidanten
 • Geoliede fosfolipiden uit sojabonen
 • mulgerende cetylstearyl alcohol (type A)
 • Glycerol monooleaat
 • Glycerol 85
 • gezuiverd water
 • Cetyl alcohol
 • Stearinezuur
 • Benzyl alcohol

Interessante feiten over arnica zalven

Placebo effect

Omdat er altijd verwarring bestaat over de werking van verschillende producten die arnica bevatten, moet er op deze plaats op gewezen worden dat arnica zalven een genezende werking zouden hebben bij uitwendig gebruik, maar dat meer voorzichtigheid geboden is bij gebruik van arnica in andere producten.

Hoewel arnica globules een soortgelijk effect beloven, zijn veel apothekers het erover eens dat een werkelijk effect tot op heden niet bewezen kon worden. Tot op de dag van vandaag liggen artsen en voorstanders van deze homeopathische praktijk met elkaar overhoop over de vraag of dit deel van de geneeskunde het verdient serieus genomen te worden.

Als zalf, tinctuur of gel is echter een verbetering van de klachten na toepassing bewezen, en daarom moet een strikt onderscheid gemaakt worden tussen deze vormen van gebruik.

Waarschuwingen

Allergische reacties, hoewel niet vaak, zijn in zeldzame gevallen gemeld. Om het risico verder te verminderen worden arnica zalven aangeraden in plaats van crèmes of gels, maar er blijft een restrisico bestaan. Bovendien wordt het gebruik van arnica zalven tijdens de zwangerschap ontraden, wat vooral een voorzorgsmaatregel is wegens onvoldoende onderzoek.

Als men toch besluit dit te doen, wordt het gebruik van een lage concentratie zalf aanbevolen. Als de concentratie arnica hoger is dan 50 procent, kunnen ernstiger bijwerkingen optreden, zodat in zulke gevallen alternatieve pijnstillers worden geadviseerd.

Gebruik bij dieren

Ook in de dierenwereld hebben onze viervoeters vaak last van kneuzingen en bloeduitstortingen, en daarom zijn er ook voor hen pijnstillende middelen. Er zijn bijvoorbeeld arnica zalven die speciaal ontwikkeld zijn voor gebruik bij paarden om ontstekingen te verminderen. Net als bij mensen wordt ook hier verondersteld dat de zwelling afneemt als de zalf of gel ingemasseerd wordt.

Arnika Salbe-3

Arnica producten kunnen ook bij honden gebruikt worden, vooral om hun pootjes te beschermen.
(Image source: unsplash.com / Ayla Verschueren)

Voor honden gelden in principe dezelfde regels als voor mensen. De zalf moet alleen uitwendig gebruikt worden, maar dan heeft het eenzelfde ontstekingsremmend effect als bij ons. Arnica producten zijn ook populair voor bescherming van de poten.

Foto bron: Azarov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies