amandelmelk
Laatst bijgewerkt: 26-10-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

17Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

Plantaardige dranken zijn momenteel op alle wereldmarkten ongelofelijk populair. En dat is ook geen wonder, als je kijkt naar alle weldaden die deze dranken te bieden hebben. Amandelmelk wordt als één van de meest populaire alternatieven gezien en wordt niet alleen door veganisten of vegetariërs gekozen. Wil je weten waarom?

Mensen die een gezondere levensstijl willen leiden, beschouwen amandelmelk als een natuurlijke vervanger van koemelk. Het is calorie- en vetarm en bevat geen lactose of gluten, wat ideaal is voor coeliakiepatiënten of mensen met lactose-intolerantie. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over deze plantaardige drank.

Belangrijk om te weten

  • Amandelmelk, ook wel amandeldrank genoemd, wordt gemaakt van gemalen amandelen of amandelspijs en water, en kan gebruikt worden als vervanging van koemelk. Ook kan ermee worden gekookt.
  • Omdat het van plantaardige oorsprong is, is het vet- en caloriegehalte laag, waardoor het ideaal is voor mensen die willen afslanken. In die zin verbetert amandelmelk bovendien het HDL (goede) cholesterolgehalte en verlaagt het LDL (slechte) cholesterolgehalte.
  • Amandelmelk bevat geen lactose of gluten, ingrediënten die veel mensen niet verdragen. Tegelijkertijd bevordert deze drank de spijsvertering en bevat deze een hoog gehalte aan vitaminen en mineralen, waaronder calcium, magnesium, kalium, fosfor, zink, vitamine E (natuurlijk antioxidant) en B-vitamines.

Ranking: De beste amandelmelk op de markt

Hoewel amandelmelk een goede reputatie heeft, hebben niet alle aangeboden producten dezelfde voedingssamenstelling. Soms kan reclame misleidend zijn en is het niet duidelijk of we de gezondste optie kiezen. Om je te helpen met je aankoop, hebben we een ranking van de beste merken amandelmelk samengesteld:

Eerdere Aanbevelingen

1e plaats: Natumi Amandeldrank zonder suiker

Deze amandelmelk is gemaakt van Europese ecologisch verbouwde amandelen en in Duitsland geproduceerd. Dit product wordt geleverd in 6 x 1 literverpakking, is vrij van gluten en lactose en is ongezoet, dus geschikt voor diabetici en als onderdeel van een dieet om af te vallen.

De amandelmelk van Natumi is niet alleen 100% plantaardig en gezond, maar heeft ook een heerlijke nootachtige smaak. Dit product kun je puur drinken, of in smoothies, koffie of gecombineerd met muesli. Het wordt aanbevolen om de amandeldrank koel en droog te bewaren.

2e plaats: Alnatura Amandeldrank zonder suiker

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De amandelmelk van Alnatura is een veganistisch alternatief voor koemelk: je kunt het puur drinken, in de koffie of in een smoothie, of voor bakken of koken gebruiken. De drank is fijn van smaak, vol en ongezoet (bevat van nature suiker) De amandelen worden verbouwd in Spanje en Italië, volgens biologische richtlijnen.

De presentatie van dit product is een 8 x 1 literverpakking, bevat gegarandeerd geen gluten en lactose, en ook geen soja of pinda’s. Geschikt voor veganisten en vegetariërs. Bij lichte opwarming is het product eenvoudig te schuimen. Na het openen van de amandelmelk moet deze in de koelkast bewaard en binnen 3-4 dagen geconsumeerd worden.

3e plaats: Blue Diamond Almond Breeze, zonder suiker

Deze amandelmelk is ongezoet, 100% plantaardig en wordt verkocht als 8 x 1 literverpakking. De amandelmelk van Blue Diamond is vrij van gluten en lactose en heeft een heerlijke smaak. De drank is een bron van calcium, potasium en vitamine A, B, D en E. Ideaal om te gebruiken voor een gezond en gebalanceerd dieet.

De amandelmelk van Blue Diamond kan gebruikt worden door diabetici, veganisten en vegetariërs zonder problemen. Het product kan in de koelkast na het openen van de verpakking tot 4 dagen bewaard blijven. Bevat geen verzadigde vetzuren en bevat slechts 29 kcal per 200 ml.

Shopgids: Alles wat je moet weten over amandelmelk

Amandelmelk wint steeds meer terrein onder de meest aanbevolen voedingsmiddelen. De consumptie ervan wordt aanbevolen voor mensen die een gezondere levensstijl willen leiden. Maar om de juiste drank te kunnen kopen, is het essentieel om alle belangrijke aspecten wat samenstelling en gebruik van deze drank te leren kennen.

Mooie jonge vrouw die graangewassenkommen in de keuken voorbereidt.

Amandelmelk is perfect bij het ontbijt, om granola, muesli of smoothies mee te bereiden.
(Bron: Josep Maria Suria: 111587328/ 123rf.com)

Wat is amandelmelk precies?

Amandelmelk is, net als andere plantaardige melk (haver of soja), technisch gezien geen melk. Het is veeleer een drank die in dit geval wordt verkregen door amandelen zeer fijn te malen en ze te pletten met water om het sap te verkrijgen.Daarna moet het sap van de amandelresten gescheiden worden door het te zeven.

Amandelmelk bevat een enorme bron aan voedingsstoffen en is daarom een uitstekende vervanger van traditionele koemelk. Het is caloriearm en heeft over het algemeen geen additieven of toegevoegde suikers. Het bevat ook geen lactose of gluten, bestanddelen waar veel mensen allergisch of intolerant voorzijn.

Biologische witte amandelmelk

Over het algemeen zijn deze dranken bereid zonder gluten en lactose en zit er weinig of geen suiker in.
(Bron: Brent-Hofacker: 30365296/ 123rf.com)

De samenstelling van amandelmelk bestaat uit verschillende mineralen, vitaminen en vetten. De voedingswaarde van amandelmelk zal verschillen naar gelang van de kwaliteit en de verhouding van al deze gecombineerde bestanddelen.

Waarom is amandelmelk gezond?

Amandelmelk heeft veel goede eigenschappen, maar ze kunnen op deze manier samengevat worden:

  • Het is volledig plantaardig en natuurlijk. Dit betekent dat het product geen conserveringsmiddelen, additieven of toegevoegde suikers bevat.
  • Het is caloriearm.  Bevat minder calorieën dan koemelk ( zelfs halfvolle of magere).
  • Verbetert de hart- en vaatconditie. Omdat amandelmelk het HDL (goede) cholesterolgehalte verbetert en het LDL (slechte) cholesterolgehalte verlaagt, evenals de triglyceriden.
  • Bevordert de spijsvertering: Dankzij de grote hoeveelheid vezels en antioxidanten, die de darmwand beschermen.

Welke mineralen en vitamines zitten er in amandelmelk?

In het algemeen bevatten alle soorten amandelmelk een grote hoeveelheid calcium, zelfs meer als die er in koemelk zit. Ze zijn ook rijk aan mineralen zoals kalium, wat helpt bij diarree, braken en andere maag-darmklachten, en magnesium, fosfor, ijzer en zink.

Wat vitaminen betreft, bevat amandelmelk meestal de vitaminen D, A en E (een natuurlijk antioxidant) en de B-vitamines. De vitaminen van amandelmelk worden in de meeste gevallen ook wel aangeduid als vitaminen D, A en E (een natuurlijke antioxidant) en B-vitaminen. Tot deze laatste hoort vitamine B2, die goed is voor het versterken van je haar en nagels. Dit is de voedingswaarde per 100 gram:

Mineralen Hoeveelheid (mg) CDR (%)
Sodium 38 2, 4
Calcium 200 16, 7
IJzer 5 62, 5
Fosfor 220 31, 4
Potasium 200 10.

Zijn alle merken amandelmelk gezond?

Zoals bij alle voedingsmiddelen zitten er gezonde en minder gezonde bestanddelen in, ook is dit afhankelijk van iedere gezondheidstoestand. Daarom is het goed om het voedingsetiket van de verschillende merken amandelmelk aandachtig te lezen en te kiezen voor de merken die de mineralen en vitaminen leveren die je nodig hebt.

Over het algemeen moet je met de volgende punten rekening houden:

  • Bij sommige merken amandelmelk, ook al staat er op de verpakking “glutenvrij”, toch wordt er gewaarschuwd op het voedseletiket dat er resten van soja of andere ingrediënten in kunnen zitten. Dit betekent dat er een kleine hoeveelheid gluten in kan zitten.
  • Bij overmatig gebruik, kan amandelmelk de schildklier aantasten, vooral bij mensen die hier al aan lijden.
  • Sommige merken amandelmelk hebben toegevoegde suikers,  wat een nadeel kan zijn als je graag gewicht wilt verliezen.

Kan amandelmelk koemelk volledig vervangen?

Vanwege de nutritionele eigenschappen van amandelmelk is dit product een uitstekende vervanger voor koemelk. Het heeft zelfs een aantal voordelen ten opzichte van koemelk, zoals minder calorieën, minder slechte cholesterol (LDL), minder verzadige vetten en minder suiker.

In sommige gevallen, zoals bij kinderen onder de 3 jaar, is het echter aan te raden om koemelk of moedermelk te drinken.

Lotte DamenDietiste en expert in ketogene voeding
“In zuivelproducten zit relatief veel suiker (namelijk lactose) en deze zijn dan ook niet aan te raden wanneer je koolhydraatarm-vetrijk eet. Ongezoete amandelmelk is daarom een ideale vervanger. Ik gebruik het in mijn koffie, maar ook in de chocolade chiapudding.”.

Wanneer is het aan te raden om amandelmelk te drinken?

Door het lage caloriegehalte kan amandelmelk op elk moment van de dag worden geconsumeerd, al is het misschien het beste om het in de ochtend te gebruiken. Het dagelijks drinken van een glas amandelmelk is een goede manier om de spijsvertering te bevorderen, wat problemen als verstopping, opgezetheid en winderigheid kan helpen voorkomen.

Voor het ontbijt is het een goed idee om amandelmelk te combineren met fruit en muesli. Bovendien helpt deze drank om je dorst te lessen en te hydrateren, zodat het deel kan maken van de 2 liter water die dagelijks door deskundigen wordt geadviseerd.

Waarom wordt amandelmelk aangeraden voor mensen die willen afvallen?

Naast het feit dat een caloriearm product, zoals amandelmelk, altijd het gewichtsverlies bevordert, heeft het ook een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze dragen bij aan gewichtsverlies, en het behouden van het gewenste gewicht, en verminderen ook het LDL (slechte) cholesterol.

Amandelmelk bevat ook omega-3-vetzuren, een soort gezond vet dat de gezondheid van het hart beschermt. Dit helpt de stofwisselingsfunctie van het lichaam, die van vitaal belang is bij het samenstellen van een afslankdieet. Daarnaast zijn amandelen rijk aan antioxidanten, wat bijdraagt aan de vetverbranding.

Lisa SteltenpoolDietiste, veganiste
“Mijn ontbijt van vandaag is ook ideaal voor jou als je ’s ochtends weinig tijd (of zin!) hebt om iets klaar te maken. Je maakt het namelijk al de avond ervoor, binnen 60 seconden! Doe simpelweg havermout in een schaaltje of glazen pot en voeg amandelmelk, amandelpasta, lijnzaad, bessen en kaneel toe. Roer alles door elkaar zodat de havermout kan wellen. “.

Wat is het verschil tussen amandelmelk en andere plantaardige dranken?

Hoewel gegroepeerd onder dezelfde naam, zijn plantaardige dranken niet allemaal hetzelfde en hebben ze niet dezelfde voedingssamenstelling. Amandelmelk, rijstmelk, havermelk en sojamelk behoren tot de meest verkochte producten.

Het belangrijkste verschil heeft te maken met het feit dat verschillende plantaardige producten worden gemaakt door verdunning, desintegratie of vermenging met water. In het algemeen, noten, granen, peulvruchten of zaden. De meeste van deze dranken bezitten niet dezelfde voedingsbalans als koemelk, maar hebben andere zeer gunstige eigenschappen voor de gezondheid.

De voedingswaarde van elk van deze dranken hangt af van de verwerkte plantaardige producten en de mineralen of vitaminen die ze bevatten.

Waarden per 100 ml Volle koemelk Amandelmelk Havermelk Sojamelk Rijstmelk
Calorieën 62 27 40 39 49
Proteïnen 3, 3 0, 5 1, 3 3, 1 0, 2
Vetten 3, 3 1, 2 0, 9 1, 7 1
Koolhydraten 5, 4 3, 4 6, 3 2, 4 9, 7

Kunnen diabetici amandelmelk drinken?

Van de verschillende plantaardige dranken die er bestaan, is amandelmelk één van de beste voor diabetici. De reden hiervan is dat deze het meest natuurlijk en het snelst te verteren is, omdat het product weinig calorieën en koolhydraten bevat. Aan de andere kant bestrijden mineralen zoals ijzer en vitaminen A, D en E zwakheid en bloedarmoede.

Natuurlijk moet een diabeticus ervoor zorgen dat hij of zij amandelmelk zonder toegevoegde suikers of andere conserveringsmiddelen of additieven consumeert. Dit kan een stijging van de bloedsuikerwaarden veroorzaken,wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de patiënt.

De vrouw die organische amandelmelk drinken die een glas in haar houden dient de keuken in. Dieet vegetarisch product

Amandelmelk bevat ook het vetzuur omega 3, een type gezond vet dat de gezondheid van je hart bevorderd.
(Bron: Artem-Oleshko: 116563138/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Zoals we hebben uitgelegd, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden voordat je de ideale amandelmelk koopt. De meeste van deze dranken worden gemaakt zonder gluten en lactose, en met een zeer laag suikergehalte. Er zijn echter enkele gevallen waarin er suikers of andere additieven zijn toegevoegd die niet aan te bevelen zijn.

Deze eenvoudige aankoopcriteria kunnen je helpen bij de keuze van uw producten:

Samenstelling van de voedingswaarde

Amandelmelk kan niet meer dan 50 calorieën per 100 milliliter bevatten. Daarnaast moet er voor een amandelmelk worden gekozen die rijk is aan calcium en vitaminen om koemelk zo goed mogelijk te vervangen. Het niveau van verzadigde vetten moet laag zijn, omdat dit een goede spijsvertering en een mogelijkheid om gewicht te verliezen garandeert.

Aanwezigheid van gluten en lactose

Lactose en gluten zijn over het algemeen afwezig in amandelmelk. Maar sommige merken waarschuwen dat er in de voedingssamenstelling sporen van onder andere sojabonen of pinda’s kunnen zitten, die een beetje gluten bevatten. Met name Coeliakiepatiënten en lactose-intolerante mensen moeten voorzichtig zijn wat deze informatie betreft.

https://www.instagram.com/p/ByJ8sYciTK4/

Aanwezigheid van toegevoegde suikers en additieven

Omdat amandelmelk van nature suikerarm is, wordt de drank door sommige merken gezoet om smaak toe te voegen. Dit botst volledig met de voedingssamenstelling van amandelmelk en moet worden vermeden als je wilt afvallen en je metabolisme beter wilt reguleren.

Aanwezigheid van allergenen

Net als bij gluten en lactose kunnen sommige soorten amandelmelk allergenen zoals pinda’s en sojabonen bevatten. Wie aan voedselallergieën lijdt, ongeacht de aard ervan, moet het voedingswaarde-etiket aandachtig lezen om onaangename verrassingen bij de aankoop te vermijden.

Herkomst van de ingrediënten

De meeste merken amandelmelk zijn 100% plantaardig en natuurlijk, en wie een dieet op basis van natuurlijke voeding wenst, kiest daarvoor. Maar het is belangrijk om het voedingsetiket goed te lezen om er zeker van te zijn dat er geen additieven of conserveringsmiddelen aan toegevoegd zijn die misschien niet helemaal natuurlijk zijn.

Samenvatting

Amandelmelk is een drank met een rijke voedingssamenstelling en heeft tal van voordelen voor je gezondheid. In bijna alle gevallen kan dit product koemelk vervangen en is het lage calorie- en vetgehalte ideaal voor het afslanken. Deze drank helpt ook om het cholesterolgehalte in het bloed te reguleren en een goede spijsvertering te garanderen.

Een van de voordelen van amandelmelk is dat het geen gluten of lactose bevat. Voor coeliakiepatiënten en lactose-intoleranten is dit een onontbeerlijk alternatief in hun voeding. Het is echter belangrijk om aandacht te besteden aan sommige merken die deze stoffen in lage doses kunnen bevatten, of die suikers en ongezonde additieven toevoegen.

Amandelmelk is rijk aan mineralen zoals calcium, ijzer en kalium, en aan de vitaminen A, E, D en de B-groep. Allemaal factoren die bijdragen aan de verbetering van de hart- en vaatconditie, het immuunsysteem versterken en maag- en darmproblemen voorkomen.

Vond je ons artikel over amandelmelk interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale amandelmelk kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Anawat Sudchanham: 50307518/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies