Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Alkalisch water is een zeer mineraalrijk water, waarvan de voorstanders zeggen dat het zowel verjongend als genezend werkt en het lichaam beschermt tegen oververzuring.

Dit artikel legt uit wat studies over deze beweringen bewezen hebben en geeft antwoord op wat er precies achter de term alkalisch water schuilgaat. Het artikel legt ook uit of alkalisch water bijwerkingen heeft en hoe je het zelf kunt maken.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Alkalisch water, zoals het ook genoemd wordt, heeft een hoge pH waarde van ca. 8-9,5. Dit komt door het hoge gehalte aan mineralen dat alkalisch water bevat.
  • Door dit hoge gehalte aan mineralen zou het water een helende, verjongende werking hebben en tevens bescherming bieden tegen oververzuring. Deze eigenschappen zijn echter niet door studies bewezen en zijn dus niet wetenschappelijk erkend.
  • Alkalisch water komt alleen voor in enkele bronnen in de natuur. Water kan echter alkalisch gemaakt worden door mineralen als calcium-, magnesium- of natriumbicarbonaat toe te voegen of door apparaten te gebruiken (bv. waterionisators).

Alkalisch water: Wat je erover moet weten

Er zijn veel vragen over alkalisch water, en de belangrijkste en meest gestelde worden in het volgende deel van het artikel beantwoord.

Wat is alkalisch water?

Alkalisch water is water dat verrijkt is met veel mineralen. Door de mineralen bereikt het water tot 9 op de pH schaal. Door het hoge gehalte aan mineralen beweren sommigen dat alkalisch water oververzuring van het lichaam helpt voorkomen en een helende werking heeft.

Alkalisch water is eigenlijk een zeer mineraalrijk water dat in de natuur in kleine bronnen voorkomt. (Image source: SpencerWing / Pixabay)

Deze beweringen zijn echter niet bewezen, want er zijn geen wetenschappelijke studies die het positieve effect van alkalisch water duidelijk hebben aangetoond.

Wat is de pH waarde?

Scheikundigen classificeren oplossingen met behulp van een pH schaal die loopt van 0 (extreem alkalisch) tot 14 (extreem zuur). De gemiddelde waarde is 7, alles eronder is basisch, alles erboven is zuur. Alkaliteit (basewaarde) of zuurgraad (zuurwaarde) heeft betrekking op het vermogen van een oplossing om veranderingen in de pH-waarde te weerstaan.

Een pH waarde boven 7 wordt als basisch beschouwd

.
De pH waarde van water hangt uitsluitend af van temperatuur, opgeloste gassen en mineraalgehalte. Als er veel mineralen zoals calcium, magnesium of natrium in het water zitten, wordt het alkalisch; een hoge concentratie gassen zoals kooldioxide of zuurstof verlaagt de pH waarde en maakt het water zuur.

Welk effect heeft alkalisch water?

Voorstanders van alkalisch water beweren dat het een verjongend en genezend effect heeft. Men zegt dat het de zuur-base verhouding in het lichaam in evenwicht brengt om hyperaciditeit te voorkomen, en dat het helende en verjongende effecten heeft en verlichting geeft bij allerlei kwalen.

Dit is niet bewezen, maar wat wel bewezen is, is dat algemene alkalische voeding de botten versterkt en een blijvende bescherming biedt (1). Bovendien kon alkalische voeding het immuunsysteem versterken en chronische pijn en ziekte voorkomen (2).

Tegenstanders van alkalisch water beweren dat het water zelfs schadelijk voor de gezondheid kan zijn als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, omdat het dan blijkbaar de zuur-base verhouding in het lichaam verstoort.

Van alkalisch water wordt gezegd dat het een bijna magische werking heeft, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. (Image source: cocoparisienne / Pixabay)

FEIT is dat er geen wetenschappelijke studies over alkalisch water zijn die positieve of negatieve effecten kunnen aantonen. Daarom moet iedereen voor zichzelf beslissen of hij in het effect wil geloven of niet. Het belangrijkste is, dat wat je ook consumeert, je het met mate moet doen.

Hoe moet alkalisch water gedoseerd worden?

Omdat er geen sluitende studies over alkalisch water bestaan, is het moeilijk te zeggen in welke hoeveelheden het moet worden geconsumeerd. Daarom moet alkalisch water niet in te grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Waar wel wetenschappelijke studies over bestaan, zijn maximum hoeveelheden mineralen die niet overschreden mogen worden. (3)

Mineralen Aanbevolen hoeveelheid
Calcium 500mg
Zink 6,5mg
Magnesium 250mg
IJzer 6,5mg
Mangaan 4mg
Fluoride 0mg

OPGELET: Dit zijn richtwaarden voor een gezonde persoon op middelbare leeftijd. In principe is ieders behoefte verschillend, afhankelijk van leeftijd, geslacht en dieet. Het is daarom essentieel om mineraalsuppletie met je arts te bespreken!

Kan ik zelf alkalisch water maken?

Ja dat kan, alkalisch water kan op twee verschillende manieren gemaakt worden. Ofwel koop je een waterionisatie-apparaat, dat de pH waarde van het water verhoogt, zodat het in het alkalische bereik valt. Deze apparaten zijn echter erg duur en daarom niet voor iedereen aan te bevelen.

Een andere methode om alkalisch water te maken werkt door mineralen als calcium, magnesium of natrium toe te voegen, die je water ook alkalisch kunnen maken, omdat de mineralen in het water oplossen en de pH waarde doen stijgen.

Wanneer en voor wie is het nuttig om alkalisch water in te nemen?

Alkalisch water kan nuttig zijn in combinatie met een alkalisch dieet. Als de pH-waarde van het lichaam lager is dan 7, is de kans groot dat het lichaam oververzuurd raakt, wat een negatief effect op de gezondheid kan hebben en de nieren kan beschadigen. In dit verband kan alkalisch water in combinatie met een basisch dieet helpen om het zuur-base evenwicht van het lichaam te herstellen (4).

Heeft de consumptie van alkalisch water bijwerkingen?

  • Maagklachten
  • Diarree
  • verhoogd risico op kanker
  • verhoogd risico op artritis

Te veel alkalisch water heeft dezelfde bijwerkingen als een te hoge dosering mineralen. Deze kunnen onder meer maagproblemen, diarree, een verhoogd risico op kanker en een verhoogd risico op artritis zijn. Daarom is het heel belangrijk bij het innemen van alkalisch water op de dosering te letten, want het is zoals met alles: de hoeveelheid maakt het vergif.

Waar kan ik alkalisch water kopen?

Alkalisch water kun je kopen bij een apotheek of bestellen op het internet. Het is verkrijgbaar in verschillende doseringen, hetzij voor directe inname, hetzij als een sterk geconcentreerde oplossing die in gewoon leidingwater gemengd wordt.

Gebotteld water is relatief duur, dus kun je zelf alkalisch water maken. Je kunt de ingrediënten hiervoor ook vinden bij de apotheek of op het internet. Hoe je alkalisch water maakt is al uitgelegd in het bovenste deel.

Welke alternatieven zijn er voor alkalisch water?

Het beste alternatief voor alkalisch water is een natuurlijk alkalisch dieet. Dit dieet legt de nadruk op schoon eten, d.w.z. verse groenten en fruit, en vermijdt grotendeels gemaksvoedsel en fast food. Bovendien moeten voedingsmiddelen die tot oververzuring leiden, zoals eieren, pasta of vlees, met mate en met afwisseling gegeten worden. Alkalisch vasten heeft verschillende voordelen en is gezonder dan alkalisch water innemen (5, 6).

Conclusie

Het effect van alkalisch water is door geen enkele wetenschappelijke studie bewezen of weerlegd. Er zijn ook geen wetenschappelijke studies over de bijwerkingen van alkalisch water.

Het is dus aan ieder mens of hij al dan niet in het effect gelooft. Het is echter belangrijk te onthouden dat alkalisch water alleen met mate moet worden geconsumeerd.

Beeldbron: Kate Joie / 123rf

Referenties (6)

1. Gerry K. Schwalfenberg (2012): The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health? doi: 10.1155/2012/727630
Bron

2. S. R. Smith 1 , P. A. Martin, R. H. Edwards (1991): Tumour pH and response to chemotherapy: an in vivo 31P magnetic resonance spectroscopy study in non-Hodgkin's lymphoma. doi: 10.1259/0007-1285-64-766-923.
Bron

3. Weißenborn, A., Bakhiya, N., Demuth, I., Ehlers, A., Ewald, M., Niemann, B., Richter, K., Trefflich, I., Ziegenhagen, R., Hirsch-Ernst, K.I. and Lampen, A., 2018. Höchstmengen für Vitamine und Mineralstoffe in Nahrungsergänzungsmitteln. Journal of Consumer Protection and Food Safety, 13(1), pp.25-39.
Bron

4. Herbert Brandstetter(2014): Übersäuerung: Ihr Weg zu einem ausgewogenen Säure-Basen-Haushalt
Bron

5. Christiane May-Ropers (2015): Nie wieder sauer: Gesundheit atmen, trinken, essen!: Herbig
Bron

6. Basica. Säureauskunft Nahrungsmittel - Sauer oder basisch schnell im Blick.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Gerry K. Schwalfenberg (2012): The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health? doi: 10.1155/2012/727630
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
S. R. Smith 1 , P. A. Martin, R. H. Edwards (1991): Tumour pH and response to chemotherapy: an in vivo 31P magnetic resonance spectroscopy study in non-Hodgkin's lymphoma. doi: 10.1259/0007-1285-64-766-923.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Weißenborn, A., Bakhiya, N., Demuth, I., Ehlers, A., Ewald, M., Niemann, B., Richter, K., Trefflich, I., Ziegenhagen, R., Hirsch-Ernst, K.I. and Lampen, A., 2018. Höchstmengen für Vitamine und Mineralstoffe in Nahrungsergänzungsmitteln. Journal of Consumer Protection and Food Safety, 13(1), pp.25-39.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Herbert Brandstetter(2014): Übersäuerung: Ihr Weg zu einem ausgewogenen Säure-Basen-Haushalt
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Christiane May-Ropers (2015): Nie wieder sauer: Gesundheit atmen, trinken, essen!: Herbig
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Basica. Säureauskunft Nahrungsmittel - Sauer oder basisch schnell im Blick.
Ga naar bron
Recensies