Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Algenolie is een olie die onder gecontroleerde omstandigheden uit microalgen gewonnen wordt. Het is rijk aan de mariene omega-3 vetzuren DHA en EPA. Deze vetzuren zijn onmisbaar voor ons lichaam en dragen bij tot ons welzijn.

Om ons organisme voldoende van de omega-3 vetzuren te voorzien, moeten we onze toevlucht nemen tot bepaalde voedingsmiddelen of voedingssupplementen. Vloeibare algenolie en algenolie capsules kunnen hierbij helpen.

Met onze uitgebreide algenolie test 2022 willen we je helpen het beste algenolie product voor je te vinden. We hebben verschillende productsoorten met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen duidelijk uiteengezet.

Of het nu vloeibare algenolie of algenolie capsules zijn – over beide productsoorten vind je op deze pagina nuttige informatie. We hopen dat we je aankoopbeslissing op deze manier gemakkelijker kunnen maken.

Belangrijk om te weten

 • Algenolie is rijk aan de omega-3 vetzuren DHA en EPA. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren zijn essentieel voor ons organisme.
 • De olie uit algen kan gebruikt worden als voedingssupplement of bij de bereiding van maaltijden. Het is zowel in vloeibare vorm als in capsulevorm verkrijgbaar.
 • De productie van algenolie is aanzienlijk milieuvriendelijker dan de winning van vis- en krillolie, die ook een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren hebben. Bovendien is algenolie, in tegenstelling tot vis- en krillolie, veganistisch.

Algenolie: Onze selectie

Shopgids Algenolie: Alles wat je moet weten

Wat is algenolie?

Algenolie is een min of meer stroperige, vette vloeistof die uit algen gewonnen wordt. Algen zijn plantachtige organismen die o.a. in waterlichamen voorkomen en fotosynthese uitvoeren.

In tegenstelling tot planten hebben ze een tamelijk eenvoudige structuur. Fabrikanten gebruiken zogenaamde microalgen om algenolie te produceren. Microalgen bestaan uit één cel of een paar cellen en zijn tot een millimeter groot.

Bijgevolg zijn ze microscopisch klein. Dit betekent dat je ze, in tegenstelling tot macroalgen, niet met het blote oog kunt zien, maar alleen met behulp van een microscoop. Algenolie smaakt visachtig tot licht zoutig.

Sommige consumenten vinden dat de smaak even wennen is. Fabrikanten en leveranciers wijzen er daarentegen op dat een hoogwaardige en verse algenolie aangenaam smaakt en tamelijk neutraal ruikt. De smaak en geur van sommige algenolie producten wordt versterkt door extra ingrediënten, zoals citroenolie.

Hoe werkt algenolie?

De olie uit algen heeft een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren, die deel uitmaken van de meervoudig onverzadigde vetzuren. Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn essentieel.

Dit betekent dat ze van vitaal belang zijn voor ons lichaam. Maar omdat ons organisme ze niet zelf kan aanmaken, in tegenstelling tot verzadigde vetzuren, moeten we ze met voedsel of voedingssupplementen innemen.

Algenöl-1

Vis zoals zalm en de olie daaruit bevatten ook de omega-3 vetzuren DHA en EPA. Die hebben ze alleen omdat ze zich voeden met de microalgen in de zee. Algenolie innemen is dus de meer directe manier om de waardevolle omega-3 vetzuren binnen te krijgen.
(Image source: unsplash.com / David B Townsend)

Nadat het lichaam de omega-3 vetzuren heeft opgenomen, zet het sommige ervan om in de hormoonachtige stoffen eicosanoïden of de oxidatieproducten oxylipinen.

Deze stoffen dienen als krachtige boodschappers bij de overdracht van signalen binnen de cellen en hebben zo een effect op fysiologische processen. Omega-3 vetzuren die in algenolie voorkomen zijn onder andere DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). Ze ondersteunen ons welzijn op vele manieren.

 • Waarom is DHA belangrijk voor het lichaam? DHA helpt onze hersenen en ons gezichtsvermogen om zich normaal te ontwikkelen en goed te functioneren. Bovendien heeft het vetzuur een positief effect op ons cardiovasculair systeem, bijvoorbeeld door de triglyceridegehalten, de concentratie voedingsvetten in het lichaam, te reguleren.
 • Waarom is EPA belangrijk voor het lichaam? EPA wordt als ontstekingsremmend beschouwd en gaat daardoor ziekten tegen die met ontstekingsprocessen in het lichaam te maken hebben. Bovendien helpt het vetzuur om het cholesterolgehalte en de bloeddruk te reguleren, wat goed is voor het cardiovasculaire systeem.

Dus door DHA en EPA met de algenolie in te nemen, kun je iets goeds doen voor jezelf en je gezondheid. Maar bedenk wel dat algenolie nooit een gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl kan vervangen. In de tabel hieronder bieden we je een overzicht van ziekten die de omega-3 vetzuren in algenolie kunnen voorkomen of tot op zekere hoogte verlichten.

Soort ziekte voorbeelden
Neurologische en psychische ziekten dementie, Alzheimer, depressie, multiple sclerose, Parkinson, ADD/ADHD
Ontstekingsziekten van de huid acne, neurodermatitis, psoriasis
Andere ontstekingsziekten astma, reuma, Hashimoto’s, darmziekten zoals colitis/Morbus Crohn
Hart- en vaatziekten hartfalen, hartritmestoornissen zoals atriumfibrillatie

Merk echter op dat DHA en EPA in algenolie niet in staat zijn de bovenstaande ziekten te genezen als ze al zijn opgetreden. Evenmin kunnen de vetzuren de eerder opgetreden schade ongedaan maken.

Als je wilt profiteren van de positieve effecten van de omega-3 vetzuren in algenolie bij een ziekte, moet je voor de aankoop een arts raadplegen. Hij of zij kan zijn of haar brede medische kennis gebruiken om je te vertellen hoe geschikt algenolie is voor jouw omstandigheden en behoeften.

De volgende documentaire van de Bayerischer Rundfunk geeft je een gedetailleerd inzicht in het onderwerp van de omega-3 vetzuren en hoe ze in ons lichaam werken.

Voor wie is algenolie geschikt?

In het algemeen is algenolie interessant voor mensen die hun lichaam willen voorzien van de waardevolle omega-3 vetzuren DHA en EPA. Want zoals al in het vorige deel van het artikel beschreven, zijn deze soorten meervoudig onverzadigde vetzuren belangrijk voor ons organisme.

Maar omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken, moeten we ze via voedsel of voedingssupplementen binnenkrijgen. Vooral tijdens de zwangerschap en de daaropvolgende borstvoedingsperiode is het belangrijk voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen, om de eigen ontwikkeling en die van de baby positief te bevorderen.

Door zijn ontstekingsremmende en bloeddrukregulerende werking vermindert het vetzuur EPA de kans op bepaalde complicaties tijdens de zwangerschap, zoals zwangerschapsvergiftiging of placenta-insufficiëntie.

Het vetzuur DHA zorgt er ook voor dat bepaalde lichamelijke gebieden van het ongeboren of pasgeboren kind zich goed ontwikkelen, eerst en vooral de hersenen en de ogen.

Algenöl-2

Zwangere vrouwen kunnen baat hebben bij algenolie. De omega-3 vetzuren in de olie voorkomen bepaalde zwangerschapscomplicaties. Ze helpen ook bepaalde lichamelijke gebieden van de baby om zich goed te ontwikkelen.
(Image source: pixabay.com / Pexels)

Zelfs iets oudere kinderen kunnen van de omega-3 vetzuren in algenolie profiteren bij hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. EPA en DHA helpen om een normaal gezichtsvermogen te behouden.

Bovendien ondersteunen ze de werking van hart en hersenen. Vissen en hun producten zijn ook rijk aan de mariene omega-3 vetzuren DHA en EPA. Ben je echter vegetariër of veganist en wil je vis en zijn producten liever vermijden, dan kan algenolie een goed alternatief voor je zijn.

Afhankelijk van de omstandigheden waaronder de microalgen voor de olie gekweekt werden, bevat algenolie weinig tot geen jodium. Dit is vooral belangrijk om te weten voor mensen met schildklierproblemen.

Te weinig jodium in het lichaam kan ontsteking van de schildklier, hypothyreoïdie en de vorming van struma bevorderen. Te veel jodium, daarentegen, kan de schildklier belasten en in bepaalde omstandigheden ziekteverschijnselen veroorzaken, zoals Hashimoto’s thyreoïditis.

Als je een schildklieraandoening hebt en overweegt algenolie te gebruiken, kun je het beste eerst met je (gespecialiseerde) arts praten voor je het koopt.

Hoeveel kost algenolie?

De precieze prijs van een algenolie produkt hangt af van de verpakkingsgrootte, het merk en de leverancier. Onze prijsvergelijking van geselecteerde productsoorten en verpakkingsgroottes liet een prijsbereik zien van 12 tot 30 euro. De volgende tabel geeft je een meer gedetailleerd overzicht van de prijsverdeling:

Hoeveelheid Productsoort Prijsklasse
100ml Vloeibare algenolie ca. 14-30€
60 stuks Algenolie capsules ca. 12-30€

Volgens ons onderzoek kun je een goedkope algenolie in vloeibare vorm en een hoeveelheid van 100 ml krijgen vanaf ongeveer 14 euro, terwijl de duurste versie ongeveer 30 euro kan kosten. De prijsklasse voor 60 algenolie capsules is vergelijkbaar: ze begint bij ongeveer 12 euro en eindigt bij ongeveer 30 euro.

Welke alternatieven zijn er voor algenolie?

Op basis van de doseringsvorm en samenstelling kunnen verschillende alternatieven voor algenolie geïdentificeerd worden. In de volgende tabel hebben we enkele mogelijke alternatieven samengevat om je een beter overzicht te geven.

Alternatief Beschrijving
Visolie Visolie is een vette olie die uit verschillende vissoorten wordt gewonnen. Het is verkrijgbaar in vloeibare vorm en in capsulevorm. Als het van hoge kwaliteit is, heeft het een neutrale geur en een aangename smaak. Anders ruikt en smaakt het onaangenaam visachtig. Net als algenolie bevat visolie de mariene omega-3 vetzuren DHA en EPA, zij het in lagere concentraties. De productie van visolie is echter veel minder duurzaam dan de winning van algenolie.
Krill olie Krill olie is een vette vloeistof die gemaakt wordt van garnaalvormige schaaldieren uit de zee. Je kunt de olie in capsules kopen. Krill olie die van hoge kwaliteit is ruikt en smaakt goed. Als het echter van lage kwaliteit is, kan het een licht visachtige geur en smaak hebben. De olie heeft een vergelijkbaar gehalte aan de omega-3 vetzuren DHA en EPA als visolie. Door de manier waarop het geproduceerd wordt, is krill olie echter minder milieuvriendelijk dan algenolie.
Lijnzaadolie / lijnzaadolie Lijnzaadolie of lijnzaadolie is een plantaardige olie die gemaakt wordt van vlaszaad, de rijpe zaden van de vlasplant. Het is verkrijgbaar als vloeibare olie of in capsulevorm. De olie heeft een kruidige geur van hooi en smaakt als ze vers is mild nootachtig tot hooi-achtig. Net als algenolie heeft lijnzaadolie omega-3 vetzuren, maar dit zijn plantaardige alfa-linoleenzuren (ALA). Ons lichaam is in staat ALA om te zetten in EPA en DHA, maar de omzettingssnelheid is laag.

Besluit: Welke soorten algenolie zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je nu van plan bent je voeding met algenolie in te sluiten of aan te vullen, heb je de keuze tussen deze twee soorten producten:

 • Vloeibare algenolie
 • Algenolie capsules

Beide soorten producten hebben bepaalde voor- en nadelen, afhankelijk van de presentatievorm en het beoogde gebruik. Afhankelijk van je persoonlijke situatie en individuele behoeften is het ene soort product geschikter voor je dan het andere.

Om het je gemakkelijker te maken een beslissing te nemen, hebben we de voordelen en nadelen van vloeibare algenolie en algenolie capsules in de volgende alinea’s samengevat.

Wat onderscheidt vloeibare algenolie en wat zijn de voordelen en nadelen?

Vloeibare algenolie is een min of meer stroperige olie die je kunt kopen in kleine of grote flessen of containers. Sommige producten worden geleverd met een druppelaar. Hiermee kun je de olie in de vorm van druppels doseren.

Voordelen
 • Kan puur of gemengd met voedsel ingenomen worden
 • Verkrijgbaar in gearomatiseerde vorm
 • Verkrijgbaar puur of gemengd met andere oliën
 • Geschikt voor veganisten
Nadelen
 • Oliën van lage kwaliteit hebben een onaangename visachtige geur en smaak
 • Kunnen snel ranzig worden
 • Moeilijk nauwkeurig te meten

Je kunt vloeibare algenolie puur innemen met een lepel. Als dit te onaangenaam voor je is, kun je het ook door je gerechten mengen om ze te verfijnen. Het wordt het best gebruikt in koude gerechten, zoals salades of ontbijtgranen.

Er zijn echter ook algenoliën die je kunt gebruiken om je voedsel op laag vuur kort te stomen. Hoewel zeewieroliën van hoge kwaliteit een neutrale geur en aangename smaak hebben, kom je bij het winkelen veel producten tegen die wat geur en smaak betreft met andere ingrediënten zijn verrijkt.

Meestal voegen fabrikanten citroenolie of sinaasappelolie aan de zeewierolie toe om er een citroen- of sinaasappelsmaak aan te geven. Behalve zuivere vloeibare algenolie kun je ook algenolie kopen in combinatie met andere plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie of koolzaadolie.

De gemengde olie bevat vitaminen, mineralen en het plantaardige omega-3 vetzuur ALA van de andere olie, naast de ingrediënten van de algenolie. Het is zeer geschikt voor het bereiden van gerechten.

De vloeibare algenolie kan door veganisten zowel in zijn pure vorm als gemengd met andere oliën gebruikt worden. Dat komt omdat de microalgen die de fabrikanten gebruiken om algenolie te verkrijgen plantachtige organismen zijn.

Bovendien zijn de oliën die de producenten met de algenolie in een product mengen van plantaardige aard. Als je een product van slechte kwaliteit koopt, kan het onaangenaam visachtig ruiken en smaken.

Dit kan erop wijzen dat de fabrikant of leverancier het product verkeerd heeft opgeslagen. Oliën met omega-3 vetzuren reageren oxidatief met licht en zuurstof, wat betekent dat ze snel ranzig kunnen worden. Een ander nadeel is dat je de vloeibare algenolie zelf moet doseren.

Om het gewenste effect te bereiken, is het belangrijk de omega-3 vetzuren in de algenolie juist te doseren. Dit is echter moeilijker met vloeibare algenolie – zelfs met een druppelaar – dan met algenolie in capsulevorm.

Wat onderscheidt algenolie capsules en wat zijn hun voordelen en nadelen?

Algenolie capsules zijn een toedieningsvorm waarbij de vloeibare olie uit algen ingesloten is in een massa verteerbaar materiaal in kleine ronde of ovale potjes.

Voordelen
 • Geschikt als voedingssupplement
 • Nauwkeurige dosering mogelijk
 • Capsules beschikbaar voor veganisten
Nadelen
 • Kan snel ranzig worden
 • Kan moeilijk zijn om door te slikken
 • Mogelijk niet geschikt voor veganisten en vegetariërs vanwege de bestanddelen van de capsule

Algenolie capsules zijn uitstekend geschikt als voedingssupplement. Ze zijn bedoeld als aanvulling op de algemene voeding door waardevolle voedingsstoffen in geconcentreerde vorm te geven.

Tot deze voedingsstoffen behoren de omega-3 vetzuren DHA en EPA, waarvan we de effecten al eerder beschreven hebben. De capsulevorm maakt het je mogelijk de algenolie zo nauwkeurig mogelijk te doseren.

Elke capsule bevat een kleine afgemeten hoeveelheid algenolie. Hoeveel capsules je voor een bepaald doel moet innemen, staat meestal op de bijsluiter van het product. De algenolie in de capsules is geschikt voor veganisten.

De microalgen die de fabrikanten gebruiken om de olie te extraheren zijn immers plantachtige organismen. Het omhulsel van sommige algenolie capsules kan echter van dierlijke gelatine gemaakt zijn in plaats van een plantaardige substantie.

Dit maakt ze onaanvaardbaar voor veganisten en vegetariërs. Net als de vloeibare algenolie kan de algenolie in de capsules snel ranzig worden als je ze slecht bewaart. Dit komt omdat de omega-3 vetzuren in de olie gevoelig zijn voor licht en zuurstof.

Bij blootstelling aan te veel licht, hitte en zuurstof oxideren de vetzuren. In dit geval beginnen de algenolie capsules slecht te ruiken en te smaken. Sommige mensen vinden het erg moeilijk om capsules of soortgelijke doseringsvormen door te slikken. Als je jezelf niet onnodig wilt kwellen, kun je beter voor de vloeibare algenolie gaan.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om het juiste product te kiezen. De aspecten die je kunt gebruiken om algenolie producten te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat elk criterium betekent.

Beoogd gebruik

De presentatievorm van de algenolie bepaalt het beoogde gebruik.

Een criterium dat je kan helpen bij het kiezen van een bepaald type product is het beoogde gebruik. Als je je dieet wilt aanvullen met de waardevolle voedingsstoffen van algenolie, zoals omega-3 vetzuren, kun je zowel vloeibare algenolie als algenolie capsules gebruiken. Maar alleen vloeibare algenolie is geschikt om voedsel mee te koken of te bereiden.

Dosering

De juiste dosering speelt een belangrijke rol bij algenolie. Afhankelijk van wat je met de algenolie en de daarin aanwezige omega-3 vetzuren wilt bereiken, kan een andere dosering nodig zijn.

Algenöl-3

Algenolie capsules zijn gemakkelijk te tellen. Om vloeibare algenolie zo nauwkeurig mogelijk te doseren, kun je een druppelaar of lepeltje gebruiken.
(Image source: pixabay.com / monicore)

Door zijn stroperige vorm kan vloeibare algenolie niet zo nauwkeurig gedoseerd worden als algenolie capsules, die al een afgemeten hoeveelheid algenolie bevatten. Een druppelaar kan hier helpen, hoewel deze methode nog steeds niet zo nauwkeurig is als het tellen van capsules met steeds dezelfde portie.

Ingrediënten en additieven

Of je een bepaald product wel of niet kiest, kan ook afhangen van welke ingrediënten en additieven het bevat. Vloeibare algenolie, ook in combinatie met andere plantaardige oliën als een gemengde olie, is over het algemeen geschikt voor veganisten.

Bij algenolie capsules moet je echter beter zoeken om een volledig veganistisch product te vinden, want het capsule omhulsel van sommige producten bestaat uit dierlijke gelatine.

Dit maakt ze onaanvaardbaar voor veganisten en vegetariërs. Als je een bepaald ingrediënt of additief wilt vermijden, moet je goed naar de productbeschrijving kijken.

Als je zeker wilt zijn van ontbrekende informatie, kun je rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant of leverancier van het product, of gewoon een ander product kiezen dat meer geschikt is voor je behoeften.

Kwaliteit

Zoals gezegd heeft de kwaliteit van een algenolie een sterke invloed op de geur en smaak ervan. Hoogwaardige algenolieprodukten ruiken neutraal en smaken aangenaam, terwijl laagwaardige algenolieprodukten visachtig ruiken en smaken.

Een indicator voor de kwaliteit van de algenolie is de TOTOX waarde.

Je kunt aan de TOTOX waarde zien wat voor kwaliteit een voorwerp heeft, onder andere. Deze waarde geeft de oxidatiewaarde van een product aan. De omega-3 vetzuren in algenolie reageren gevoelig op licht en zuurstof, wat betekent dat de olie snel ranzig kan worden.

Hoe lager de TOTOX waarde, hoe minder de algenolie geoxideerd is en dus hoe verser ze is. Als de TOTOX waarde voor een artikel niet gegeven is, kun je de fabrikant of leverancier om informatie vragen.

Interessante feiten over algenolie

Hoe wordt algenolie gemaakt?

Eerst laat de fabrikant de microalgen kweken. Dit gebeurt meestal in speciaal aangelegde vijversystemen met kunstmatig zeewater. De omstandigheden waaronder de algen groeien worden streng gecontroleerd.

Na de oogst laat het producerende bedrijf de microalgen fermenteren in een waterig milieu. Bij dit proces gebruikt de firma bacteriën, schimmels of enzymen om organische stoffen in de algen om te zetten en ze zo duurzamer te maken.

In de volgende stap gebruiken de producenten een centrifuge of oliepers om de ruwe olie uit de microalgen te halen. Omdat de apparatuur die de producenten gebruiken tijdens het proces onder hoge druk staat, is deze procedure zeer ingewikkeld en duur.

Het produktieproces vindt meestal plaats in een zuurstofvrije omgeving. Op deze manier willen de producenten de algenolie beschermen tegen oxidatie en zo een aangename smaak en geur behouden.

Algenöl-4

In tegenstelling tot visolie of krillolie hoeven de producenten geen schade toe te brengen aan de vis- of krillbestanden in zee om algenolie te produceren. Dit betekent dat het ecosysteem niet extra belast wordt.
(Image source: pixabay.com / NickJack)

De extractie van algenolie is vrij milieuvriendelijk en weinig vervuilend in vergelijking met de extractie van visolie of krillolie, die ook rijk zijn aan de omega-3 vetzuren DHA en EPA.

Voor de produktie van visolie of krillolie zijn de producenten aangewezen op de vis- of krillvoorraden in zee, terwijl microalgen in speciaal gemaakte containers gekweekt kunnen worden zonder het ecosysteem aan te tasten.

Bovendien hebben visolie en, in mindere mate, krillolie milieuverontreiniging door zware metalen en andere verontreinigende stoffen. De microalgen voor algenolie worden daarentegen onder gecontroleerde omstandigheden gekweekt, waardoor de fabrikanten besmetting door externe milieuverontreinigende stoffen kunnen vermijden.

Op de productpagina’s van de producerende bedrijven vind je vaak meer gedetailleerde informatie over hoe ze de algenolie voor hun producten verkrijgen.

Hoe moet ik algenolie doseren?

Het is belangrijk de algenolie en vooral de daarin aanwezige omega-3 vetzuren DHA en EPA juist te doseren om bijwerkingen te voorkomen. Hoeveel je precies per dag moet innemen hangt af van je leeftijd, lichamelijke conditie en levensstijl.

De verhouding tussen omega-3 vetzuren en omega-6 vetzuren is ook heel belangrijk bij het bepalen van een dagelijkse dosis. Omega-6 vetzuren zijn, net als omega-3 vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor ons lichaam. Ze komen voor in plantaardige oliën, maar ook in vlees- en worstproducten.

De optimale verhouding tussen omega-3 en omega-6 is maximaal 1:5. Maar door onze huidige voedingsgewoonten krijgen we vaak te weinig omega-3 vetzuren binnen.

In het algemeen wordt voor gezonde personen een inname van 250 tot 600mg DHA en EPA per dag aanbevolen. Als je ziek bent, kan de dagelijkse dosis voor therapeutische doeleinden tot 5000mg DHA en EPA bedragen.

Bij hoge doses boven de 2000mg hebben de omega-3 vetzuren in algenolie een bloedverdunnend effect. Daarom moeten mensen die bloedverdunnende medicijnen nemen of vatbaar zijn voor bloedingen zulke hoge doseringen vermijden.

Of het nu als voedingssupplement of als therapeutisch middel is, je arts weet het beste welke dagelijkse dosis voor jou geschikt is. Daarom raden we je aan met hem of haar te overleggen voor je een aankoop doet.

Hoe kan ik algenolie goed bewaren?

Omdat algenolie gevoelig is voor licht en warmte, raden we je aan ze op een koele, droge plaats te bewaren. Na opening van het product moet je het in de koelkast zetten en zo mogelijk binnen 30 tot 45 dagen opgebruiken. Als het product onaangenaam visachtig begint te ruiken en te smaken, is het slecht en moet het weggegooid worden.

Foto bron: Sonjachnyj/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies