
Onze selectiecriteria
Acerola is een kleine tropische vrucht uit Midden-Amerika. Door zijn hoge vitamine C gehalte trekt het steeds meer de belangstelling van zowel gezondheidsdeskundigen als consumenten. Omdat acerola heel moeilijk naar Europa uitgevoerd kan worden, wordt de vrucht meestal niet vers gegeten, maar ingenomen in de vorm van extracten, tabletten of sappen.
De vitamine C in de acerola vrucht is een krachtige antioxidant die het verouderingsproces kan vertragen en bepaalde ziekten kan voorkomen (zoals hart- en vaatziekten, neurodegeneratieve ziekten of kanker). Wil je nog meer weten over deze rode vrucht en zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen? Deze gids vertelt je alles wat je moet weten over acerola.
De belangrijkste feiten in het kort
- In Europa wordt acerola genomen in de vorm van extracten, sappen, tabletten of capsules, omdat de verse vruchten na de oogst in Midden-Amerika snel bederven en dus niet uitgevoerd kunnen worden.
- Acerola preparaten hebben een zeer hoog vitamine C gehalte. Deze vitamine is niet alleen een antioxidant, maar is ook ongelooflijk belangrijk voor de collageensynthese, energiestofwisseling en immuunfunctie.
- Acerola bevat ook andere antioxidanten, polyfenolen en carotenoïden. Deze helpen oxidanten te neutraliseren die celschade kunnen veroorzaken. De antioxidanten in acerola vruchten helpen hart- en vaatziekten en kanker voorkomen.
Gids: Wat je moet weten over acerola
(Image source: Somyot Pattana: 60466390/ 123rf.com)
Wat is acerola precies?
De acerola vrucht is zo groot als een kers en wordt daarom vaak een acerola kers genoemd. Net als een kers heeft ook de acerola vrucht een pit binnenin. Hij is echter niet helemaal rond; zijn vlees splitst zich in drie delen. De schil is glad en de kleur varieert van groen (nog niet rijp) tot oranjerood (bijna rijp) tot helderrood (rijp).
Welke voedingsstoffen levert acerola?
Acerola is rijk aan water, vezels, suiker, vitaminen en mineralen. 100 gram van een verse vrucht bij optimale rijpheid bevat 92% water en levert 32 calorieën, 7,7 gram suiker, 1 gram vezels en 1.700 milligram vitamine C. De vrucht bevat ook vitamine B1 en B6, calcium, ijzer, magnesium en kalium.
Een rijpe vrucht heeft een zoetzure smaak. Als de vrucht echter niet helemaal rijp is, smaakt ze erg zuur. Het vitamine C gehalte van een nog niet helemaal rijpe acerola vrucht kan echter oplopen tot 4.830 gram. Afhankelijk van de rijpheidsgraad kan de vrucht tussen 10 en 100 keer meer vitamine C geven dan een sinaasappel. Andere waardevolle bestanddelen van deze vrucht zijn polyfenolen en carotenoïden.
(Image source: Getsaraporn Thammason: 83481078/ 123rf.com)
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van acerola?
- Antioxidante bescherming tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die in staat zijn cellen te “oxideren” en ziekten en vroegtijdige veroudering te veroorzaken. De ziekten die met oxidatieve stress in verband worden gebracht zijn: Atherosclerose, chronische vermoeidheid, kanker en sommige oculaire, neurodegeneratieve en cardiovasculaire ziekten.
- Voldoende vitamine C voorziening voor rokers en mensen die net gestopt zijn met roken. Rokers hebben een grotere behoefte aan vitamine C dan niet-rokers.
- Preventie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Macula degeneratie kan voorkomen worden dankzij de rijkdom aan bèta-caroteen (provitamine A) en luteïne. De ziekte is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij ouderen.
- Antihyperglykemisch effect. Acerola voorkomt dat de bloedsuiker tot boven het normale peil stijgt. Dit is vooral gunstig voor mensen met diabetes.
- Bescherming van de huid tegen vrije radicalen en ultraviolette straling, die het ontstaan van rimpels versnellen. Bovendien stimuleren acerola vruchten en hun preparaten de aanmaak van collageen, een eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en gladheid van de huid. Het resultaat na regelmatige inname van acerola is een jonge, gladde en stevige huid.
- Verbeterde stemming en motivatie. De vitamine C die in de acerola vrucht zit is een belangrijke voedingsstof voor de aanmaak van noradrenaline.
- Versterking van het immuunsysteem en antimicrobiële werking tegen virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers.
- Preventie van verschillende soorten kanker (borst, long) en anti-tumor werking. Dankzij een van de acerola pigmenten, anthocyanine.
- Acerola verhoogt de opname van niet-haeminisch ijzer, dat onder andere aanwezig is in groene bladgroenten, noten, peulvruchten, zaden en eigeel. Acerola helpt bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen.
Waarom is de vitamine C die in de acerola vrucht voorkomt zo belangrijk?
- Het verhoogt de absorptie van niet-haemisch ijzer, dat is ijzer dat aanwezig is in andere voedselbronnen dan vlees.
- Het is een essentiële voedingsstof voor een gezond immuunsysteem.
- Het vermindert en verkort de duur van griep- en verkoudheidssymptomen.
- Het komt tussen in het energiemetabolisme, d.w.z. het zorgt ervoor dat de energie die in voedsel zit gebruikt kan worden.
- Het stimuleert de aanmaak van collageen in de huid, pezen, gewrichten en botten.
- Het werkt als een antioxidant en neutraliseert vrije radicalen.
- Het is betrokken bij de synthese van neurotransmitters die met ons humeur te maken hebben.
Welk acerola supplement is het beste voor je?
- Capsules of tabletten: Bindmiddelen en gelatine worden gebruikt om het acerola extract de vorm van een capsule of tablet te geven. De smaak kan neutraal of natuurlijk zijn. Soms worden kauwtabletten met andere natuurlijke ingrediënten gearomatiseerd, zoals ananas of citrusvruchten.
- Poeder extract: Om het poeder te maken, worden de acerola vruchten met koude lucht gedroogd. Als al het water verwijderd is, wordt de ontstane droge massa tot een poeder vermalen. Het poeder heeft de natuurlijke smaak van acerola en moet voor consumptie met vloeistoffen gemengd worden of aan vast voedsel toegevoegd worden.
- Sap: Het sap wordt verkregen door koude persing om te voorkomen dat de hoge temperaturen de thermisch gevoelige vitamine C vernietigen. Het heeft de typische smaak van acerola. Het heeft de typische smaak van acerola en kan puur gedronken worden of gemengd met andere vruchtensappen.
Kenmerken | Capsules/tabletten | Extract in poedervorm | Sap |
---|---|---|---|
Smaak | Ze kunnen een neutrale smaak of een smaak van acerola hebben, maar ook met andere ingrediënten (bv. citrusvruchten) gearomatiseerd worden. | Intens acerola aroma | Aangename smaak, zoet en zuur, typisch voor acerola |
Innemen | Capsules met een neutrale smaak kunnen met water ingenomen worden. De meeste van deze bereidingen hebben echter een aangename smaak en kunnen gezogen of gekauwd worden. | Innemen met water, melk, yoghurt, of smoothies | Sapjes kunnen zo gedronken worden. Het is niet nodig ze met water te verdunnen |
Verwerkingsgraad | Matig. Het extract moet met andere ingrediënten gemengd worden om er een capsule of tabletvorm van te maken. | Laag | Laag |
Aanbevolen dosis | 1 tot 2 tabletten per dag | 3 tot 5 gram per dag | 50 tot 100 milliliter per dag |
Vitamine C gehalte per dosis | Gemiddeld 500 mg per tablet of capsule | 438 tot 730 mg | 800 tot 1600 mg |
Wat zijn de verschillen tussen acerola supplementen en traditionele vitamine C supplementen?
De verschillen tussen acerola en zuivere vitamine C preparaten zijn te danken aan de aanwezigheid van anthocyanen en carotenoïden in de acerola vrucht. Acerola supplementen bieden antihyperglycaemische en antimicrobiële voordelen en helpen maculadegeneratie voorkomen. Niets van dit alles kan bereikt worden met veel andere vitamine C supplementen.
Voordelen | Acerola supplementen | Vitamine C supplementen |
---|---|---|
Voordelen van antioxidanten | Ja | Ja |
Voordelen van anti-hyperglykemie | hxJa | Nee |
Versterking van het immuunsysteem | Ja | Ja |
Voorkomen van leeftijdsgebonden macula-Degeneratie | Ja | Nee |
Stimulatie van collageensynthese | Ja | Ja |
Antimicrobiële werking | Ja | Nee |
Wie kan baat hebben bij een acerola supplement?
- Rokers en mensen die net met roken gestopt zijn
- Veganisten en vegetariërs die lijden aan bloedarmoede door ijzertekort
- Mensen die niet genoeg verse groenten en fruit eten (rauwe groenten en fruit zijn de belangrijkste bron van vitamine C)
- Mensen die verkouden zijn of griep hebben
- Mensen met diabetes (die geen insuline gebruiken)
- Mensen met een familiegeschiedenis van leeftijdsgebonden maculaire ziekte
Wanneer mag je acerola beter niet innemen?
- Ernstige nier- of leverziekte. Acerola hoeft in deze gevallen geen negatief effect te hebben, maar je moet wel advies vragen aan je arts voordat je supplementen neemt.
- Allergie voor latex. Er kan een kruisreactie zijn tussen het latex allergeen en sommige acerola moleculen.
- Hemochromatose, een ziekte die gekenmerkt wordt door overmatige ophoping van ijzer in weefsels en organen. Omdat vitamine C de ijzeropname verhoogt, zouden acerola supplementen de ziekte alleen maar verergeren.
- Mensen die fenothiazines nemen, want de vitamine C in de acerola vrucht kan het effect van fenothiazines verminderen.
Acerola supplementen zijn meestal veilig voor je gezondheid, omdat overtollige vitamine C in de urine wordt uitgescheiden. Daarom is acerola vergiftiging heel zeldzaam. Een teveel aan vitamine C gaat vaak gepaard met diarree, maagpijn en nierstenen.
Koopcriteria
Hoewel acerola producten veilig zijn voor je gezondheid, zijn er andere aspecten die je moet overwegen voordat je een bepaald acerola supplement kiest:
- Het supplement innemen
- Taste
- Allergieën en intoleranties
- Teelt-, verwerkings- en verpakkingsomstandigheden
Het supplement innemen
De handigste manier voor de consument om het supplement in te nemen is per tablet. Sommige tabletten worden met een slokje water ingenomen, maar de meeste kunnen gekauwd of gezogen worden. Sap kan ook gemakkelijk ingenomen worden. Maar als het eenmaal geopend is, moet het in de koelkast bewaard worden.
Het extract in poedervorm is ideaal voor wie een 100% natuurlijk voedingssupplement zoekt, want het extract wordt gemaakt door de acerola vrucht te vriesdrogen en dan tot een poedervormige consistentie te vermalen. Het nadeel is echter dat het met een vloeistof of vaste stof gemengd moet worden om ingenomen te worden.
Taste
Acerola sappen en kauwtabletten zijn de producten die meestal het aangenaamst smaken. Het extract in poedervorm heeft een intense smaak en laat een ruw gevoel in de mond achter. De smaak wordt echter aanzienlijk beter als hij wordt toegevoegd aan vruchtensappen met citrusvruchten, rode vruchten, ananas of banaan.
Allergieën en intoleranties
Acerola is van nature gluten- en lactosevrij. Als je aan een voedselallergie of -intolerantie lijdt, moet je voor je het koopt nagaan of er geen allergenen in het acerola preparaat zitten. We willen je er nogmaals aan herinneren dat mensen met een latex allergie geen producten met acerola mogen consumeren.
Hoewel de vitamine C in de acerola vrucht verkoudheid en griepachtige aandoeningen niet voorkomt, helpt hij wel de duur van deze aandoeningen van de luchtwegen te verkorten.
Teelt-, verwerkings- en verpakkingsomstandigheden
Het is raadzaam acerola supplementen te kiezen die biologisch geteeld zijn, niet alleen om gezondheidsredenen maar ook om de bescherming van het milieu te bevorderen. Een ander aspect dat je moet overwegen is de verpakking. Je moet de voorkeur geven aan producten waarvan de verpakking gemaakt is van recycleerbaar materiaal.
Wat de verwerking betreft, is het raadzaam bereidingen te kopen die vrij zijn van kleurstoffen, smaakstoffen en kunstmatige aroma’s. Omdat acerola een vrucht is die snel bederft, zou een overmaat aan additieven gebruikt kunnen worden om sensorische veranderingen in de oorspronkelijke grondstof te verbergen.
Conclusie
De acerola vrucht is rijk aan vitamine C, fenolische verbindingen en carotenoïde pigmenten, waardoor acerola een van de beste natuurlijke antioxidanten is. Acerola wordt ingenomen in de vorm van tabletten, capsules, sappen of extracten en is in staat ziekten te voorkomen en het verouderingsproces te vertragen.
Omdat vitamine C onmisbaar is voor ons lichaam, zijn acerola supplementen heilzaam voor zowel kinderen als volwassenen. Hoewel de supplementen veilig zijn voor de gezondheid, is het belangrijk de aanbevolen dosis niet te overschrijden om ongewenste bijwerkingen te voorkomen.
Als je deze gids leuk vond, nodigen we je uit om een reactie achter te laten of hem te delen op je sociale netwerken.
(Beeldbron van headerfoto: Somyot Pattana: 29697752/ 123rf.com)