Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

36Onderzochte producten

52Bestede uren

45Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

De acai bes wordt vaak een superfood genoemd vanwege de vele genezende, gezondheidsbevorderende en ondersteunende voordelen die hij zou hebben. Als je wilt weten of hier iets van waar is, ben je hier op de juiste plaats.

We willen blootleggen wat werkelijk waar is en wat slechts een illusie is, veroorzaakt door de media en de hype.

In dit artikel stellen we de belangrijkste vragen over de acai bes aan de orde. Daarbij zullen we niet alleen uitleggen welke effecten deze vrucht heeft, maar ook in welke doseringsvormen het verkrijgbaar is en welke inheemse alternatieven er voor zijn.

Zodat je aan het eind van ons artikel een nauwkeurig, duidelijk en geïnformeerd beeld krijgt van de acai bes.

De belangrijkste feiten in het kort

  • De acai bes is een bosbesachtige vrucht uit het Amazonegebied die in dit land de status van superfood heeft.
  • Acai bessen zijn rijk aan antioxidanten en vezels. Men zegt dat ze een gewichtsverlagend effect hebben, wat wetenschappelijk noch bewezen, noch ontkracht kan worden.
  • Vruchten die inheems zijn in Duitsland, zoals zwarte bessen, blauwe druiven, bosbessen en vlierbessen hebben vergelijkbare gezondheidsvoordelen als acai bessen.

Achtergrond: Wat je moet weten over acai bessen

In het volgende beantwoorden we de belangrijkste vragen over de acai bes.

Wat is de acai bes?

Acai bessen groeien in Latijns Amerika, in het Amazonegebied. Het is de vrucht van de Euterpe oleracea, die in Duitsland koolpalm wordt genoemd. Met een grootte van iets minder dan 1 cm en een donkerblauwe kleur als ze rijp zijn, worden ze in dit land vaak vergeleken met onze inheemse bosbessen.

In ons land staat de acai bes bekend als de “Braziliaanse wondervrucht” of superfood. De smaak wordt beschreven als aards en olieachtig. Een smaak die meestal erg onbekend is en waar Europeanen aan moeten wennen.

In het Duits wordt Acai vaak uitgesproken als Akkai, wat niet juist is. De juiste uitspraak is gebaseerd op de Portugese spelling van “Açaí” en is Assa-i met de klemtoon op de “i”.

Welke ingrediënten, vitaminen en calorieën zitten er in acai bessen?

Vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten die helpen bij gewichtsverlies en vrije radicalen bestrijden, mineralen zoals calcium, magnesium en kalium, en de overvloed aan vitaminen, wordt de acai bes door veel mensen beschouwd als een superfood en wondervoedsel. Voedingswaarde tabel Acai bessen (1):

Type Voedingsstof
Vitamine Vitamine C, Vitamine A, Provitamine A
Mineralen Kalium, Calcium, , Fosfor, Natrium
Sporenelementen IJzer, Mangaan
Koolhydraten Suiker, Voedingsvezels

Acai bessen hebben een zeer hoog vezelgehalte van 44,2 g per 100 g droog gewicht. De caloriewaarde is 533.9 kcal per 100 g droog gewicht.

Wat zijn de effecten van acai bessen?

Van acai bessen wordt, zoals gezegd, gezegd dat ze allerlei genezende en gezondheidsbevorderende werkingen hebben, vooral dat ze het gewichtsverlies kunnen versnellen. Maar weinig van deze effecten zijn in detail bestudeerd.

In het volgende deel van ons artikel hebben we enkele van de effecten samengevat die door wetenschappelijke studies en onderzoek bewezen zijn.

Huid

Acai bessen zijn rijk aan antioxidanten (2), die ervoor zorgen dat vrije radicalen worden opgespoord en bestreden om de cellen te beschermen en het verouderingsproces van onze huid te vertragen. Bovendien wordt van de bosbesachtige vrucht gezegd dat ze helpt bij hyperpigmentatie en acne. (3)

Wondgenezing

Een wetenschappelijke studie heeft aangetoond dat de acai bes de mogelijkheid heeft om wonden te genezen die oppervlakkig op de huid lijken.

Door toepassing van waterextract van acai bessen, of ABWE. Na het aanbrengen zullen wonden waarschijnlijk sneller genezen. (4)

Ziekten

Volgens een andere studie is er een mogelijkheid dat het eten van acai bessen kanker en chronische ziekten zoals diabetes kan voorkomen, dankzij de flavonoïden die in de vrucht zitten. (5)

Ondanks deze veronderstelling moet op dit gebied meer diepgaand onderzoek gedaan worden. Bovendien zou de acai bes ook kunnen werken als antidepressivum (6)vanwege zijn hoge gehalte aan antioxidanten, die oxidatieve stress in het lichaam kunnen bestrijden of verminderen.

Gewicht

Het feit dat acai bessen kunnen helpen bij gewichtsverlies is waarschijnlijk het meest bekende effect van de vrucht. Niet alleen bedrijven promoten dit effect, maar nu ook fitness-influencers zoals Pamela Reif. Maar wat zit er achter deze bewering?

Omdat acai bessen veel vezels bevatten, is de bewering dat acai bessen gewichtsverlies bevorderen zeer waar. Maar wat heeft de wetenschap er over te zeggen?

Volgens een studie uit 2016 blijkt het eten van acai bessen te helpen bij gewichtsverlies bij mannen met overgewicht (7) In een andere studie uit 2011 bleek het eten van acai bessen het cholesterolgehalte te helpen verlagen. (8)

Wat zijn de doseringsvormen van de acai bes?

De vrucht, die uit het Amazonegebied afkomstig is, kan in dit land niet in volle glorie gekocht worden omdat ze pas ongeveer 1 ½ tot 2 dagen na de oogst geconsumeerd kan worden. Zo zouden ze onderweg naar Europa bederven. Daarom wordt de acai bes in verwerkte vorm verkocht. In het volgende willen we de verschillende presentatievormen van de acai bes voorstellen en uitleggen.

Hele bessen

Hele bessen zijn de meest natuurlijke manier om acai bessen te consumeren, want er worden geen additieven toegevoegd en alle voedingsstoffen en ingrediënten blijven in hun pure vorm behouden. In zijn streek van herkomst is de acai bes een ingeburgerd hoofdbestanddeel dat vele gerechten en drankjes verrijkt.

acai-beere

De acai bes komt oorspronkelijk uit Latijns-Amerika en kan op het eerste gezicht verward worden met een bosbes. (Image source: Joanna Kosinska / Unsplash)

In onze kruidenierswinkels en natuurvoedingswinkels zijn acai bessen echter alleen in gedroogde, diepgevroren of gevriesdroogde vorm verkrijgbaar, anders zouden ze, zoals we net al zeiden, in onbewerkte vorm bederven tijdens het vervoer.
Sap

of puree

Acai bessensap kun je kopen als puur, natuurlijk, instant sap. Het sap wordt verkregen door de bosbesachtige vrucht te persen. Ondanks een zacht persprocédé verliest het eindproduct enkele voedzame bestanddelen. Appelsap wordt vaak door acai sap of puree gemengd om de aardse, olieachtige smaak van de acai bes te verminderen of te maskeren en het zoeter te maken.

Het proces om acai bessenpuree te maken is hetzelfde, maar de consistentie van het product is niet vloeibaar, maar eerder dik en lijkt op appelmoes of puree. Appelsap kan ook door de puree, acai bessen, gemengd worden voor de smaak.

Als je sap of puree van acai bessen wilt kopen, moet je verwachten dat je meer betaalt, want de prijs ligt in een hoger segment dan bijvoorbeeld ons plaatselijke bessensap.

Capsules

Acai capsules zijn gemaakt van sterk geconcentreerd extract van de acai bes of van gevriesdroogd poeder van de vrucht. Het is niet ongewoon dat de capsules ook cafeïnehoudende kruideningrediënten bevatten, zoals groene thee en guarana.

De capsules zijn lang houdbaar en gemakkelijk in te nemen. Bij het kopen van acai bessen capsules moeten veganisten en vegetariërs erop letten of de capsules gemaakt zijn van gelatine of plantaardige vezels.

Poeder

Acai bessenpoeder wordt uit de bes zelf gewonnen. Het poeder wordt ofwel gemaakt van het extract van de bes, of van gedroogde bessen die verpulverd worden. Zoals bij de productie van acai sap, kunnen sommige voedzame ingrediënten verloren gaan. Positief is wel dat het poeder meestal geen toevoegingen bevat en gemaakt is van de pure, natuurlijke vrucht.

De presentatie van de acai bes in de vorm van poeder, capsules en tabletten valt onder de rubriek voedingssupplementen, ook wel diëtetiek genoemd. Voedingssupplementen worden, zoals de naam al zegt, gebruikt om de gebruikelijke voedingsinname uit maaltijden aan te vullen met extra vitamines, mineralen of omega-3 vetzuren te geven .

Hoe wordt de acai bes bereid en gebruikt?

Acai bessen bevatten niet alleen veel vitamines en gezonde ingrediënten, ze zijn ook heel veelzijdig en kunnen op allerlei manieren gebruikt worden. Als je de Amazonevrucht niet als sap, capsule of poeder wilt consumeren, kun je er smoothies, acai bowls, desserts en salades mee klaarmaken.

acai-beere

Een acai granola bowl met chia zaden en mango ziet er niet alleen heerlijk uit, maar voorziet je lichaam ook van veel voedzame ingrediënten. (Image source: Alexis Chloe / Unsplash)

Vanwege het hoge gehalte aan voedingsstoffen kan het eten van te veel acai bessen je doen aankomen in plaats van afvallen. Acai bessen kunnen vooral verwerkt worden in de vorm van sap, puree, poeder, gedroogd of gevriesdroogd.

Als je niet meteen aan een recept kunt denken of je hebt gewoon geen zin om het te zoeken, hebben we in het volgende gedeelte een heerlijk receptidee uitgelegd dat acai bessen bevat en dat je stap voor stap kunt klaarmaken.

Acai bessen – chia zaden – fruit smoothie

Ingrediënten voor een smoothie

  • ½ appel
  • ½ banaan
  • 2 abrikozen
  • 1 theelepel chiazaadjes
  • 5 rijpe aardbeien
  • 375 ml acai sap

Snijd het fruit zo dat het in een blender past en gemakkelijk gehakt kan worden. Voeg geleidelijk het acai bessensap toe tot alles goed gemengd is en de smoothie een romige, vloeibare consistentie heeft. Voeg tenslotte de chiazaadjes aan de smoothie toe. Nu heb je een fruitige en vooral lekkere smoothie om de dag mee te beginnen of als kleine maaltijd tussendoor.

Wie zou acai bessen moeten eten?

Acai bessen worden vooral gegeten door mensen die zich bewust zijn van gezondheid en voeding of op weg zijn om dat te worden. Ze zijn bijzonder geschikt voor mensen die extra mangaan en calcium in hun dieet willen opnemen. Het is echter belangrijk niet te veel toe te voegen, want een verhoogde hoeveelheid mangaan in het lichaam kan de opname van ijzer verstoren.

Wat moet de dosering van acai bessen zijn?

De aanbevolen dagelijkse dosis is in principe persoonsgebonden en hangt o.a. af van geslacht, leeftijd en gezondheidstoestand. Om overdosering te voorkomen, moet je je houden aan de door de fabrikant opgegeven dagelijkse dosis, die je meestal op de bijsluiter kunt vinden. Als je het niet zeker weet, raden we je aan je huisarts te raadplegen.

Je moet ook de ingrediënten en voedingsinformatie van het acai bes product dat je gaat consumeren vergelijken met je eigen persoonlijke waarden om uit te vinden hoeveel goed voor je is. Het is belangrijk om de voedingsinformatie steeds te vergelijken met je eigen waarden, want die kunnen van product tot product of van fabrikant tot fabrikant veranderen.

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij het innemen van Acaibär?

In de regel zijn er geen bijwerkingen bij het eten van acai bessen, zolang je de aanbevolen consumptie-instructies volgt. Overdosering kan echter leiden tot een te hoge inname van mangaan. Dit kan negatieve effecten hebben op de opname van ijzer in het lichaam. Vooral mensen met een chronisch ijzertekort, kinderen, veganisten en vegetariërs moeten hiervan op de hoogte zijn. (9)

Om interacties of allergische reacties te voorkomen, moet je je arts raadplegen voordat je van acai bessen afgeleide producten consumeert

.
Door het hoge vezelgehalte van acai berry producten kan een overdosis bovendien leiden tot maagproblemen in de vorm van diarree en buikpijn. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten speciaal letten op de ingrediënten in acai bessen supplementen.

Dit komt omdat het niet ongewoon is dat supplementen met guarana gemengd worden. Dit is problematisch omdat guarana een hoog cafeïnegehalte heeft dat schadelijk kan zijn voor het embryo, baby’s en jonge kinderen.

Wat zijn de alternatieven voor acai bessen?

De naam en herkomst van de acai bes maken hem voor sommigen misschien exotischer en interessanter, maar onze plaatselijke vruchten en zelfs groenten doen er niet voor onder. Zwarte bessen, bosbessen, blauwrode druiven, vlierbessen en zelfs rode kool hebben vergelijkbare antioxidant effecten als de Amazonevrucht. Dit komt omdat ze ook een hoog gehalte aan anthocyanen hebben, een blauwe plantensubstantie (10).

Conclusie

De acai bes heeft een aantal gezondheidsbevorderende ingrediënten om mee te pronken, maar dat alles is niet wat plaatselijke blauwe vruchten en groenten als bosbessen, druiven en rode kool niet even goed kunnen doen.

Bovendien is het vervoer en de verwerking van de acai bes in de doseringsvormen die op onze Europese markt worden aangeboden allesbehalve milieuvriendelijk. We raden daarom aan in de natuurvoedingswinkel naar alternatieven te zoeken, zoals biologisch bessensap.

Onze eindconclusie over de acai bes is: de acai bes is noch een superfood, noch een illusie, maar gewoon een vitaminerijke vrucht die in geen enkel opzicht onderdoet voor onze tamme vruchten.

Beeldbron: 56152467 / 123rf

Referenties (10)

1. Vitamin.com: Acai Beere alle Details zum Superfood & seinen Eigenschaften
Bron

2. Michael Heinrich, Tasleem Dhanji, Ivan Casselman, Açai (Euterpe oleracea Mart.)—A phytochemical and pharmacological assessment of the species’ health claims, Phytochemistry Letters, Volume 4, Issue 1, 2011, Pages 10-21, ISSN 1874-3900, https://doi.org/10.1016/j.phytol.2010.11.005. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1874390010001096)
Bron

3. Fowler JF Jr, Woolery-Lloyd H, Waldorf H, Saini R. Innovations in natural ingredients and their use in skin care. J Drugs Dermatol. 2010 Jun;9(6 Suppl):S72-81; quiz s82-3. PMID: 20626172.
Bron

4. Kang MH, Choi S, Kim BH. Skin Wound Healing Effects and Action Mechanism of Acai Berry Water Extracts. Toxicol Res. 2017 Apr;33(2):149-156. doi: 10.5487/TR.2017.33.2.149. Epub 2017 Apr 15. PMID: 28503264; PMCID: PMC5426502.
Bron

5. Silva DF, Custódio Neto da Silva MA, Rodrigues GM, Vidal FCB, Barbosa MDCL, Oliveira Brito LM, Bezerra GFB, Muniz Filho WE, Borges KRAO, Rosa IG, de Carvalho JOE, Soares Branda O Nascimento MDD. Açaí (Euterpe oleracea Mart) Consumption and Prevention of Chronic Diseases: Is There an Association? A Preliminary Study. ScientificWorldJournal. 2020 Jun 1;2020:5782485. doi: 10.1155/2020/5782485. PMID: 32565751; PMCID: PMC7285393
Bron

6. ouza-Monteiro JR, Arrifano GPF, Queiroz AIDG, Mello BSF, Custódio CS, Macêdo DS, Hamoy M, Paraense RSO, Bittencourt LO, Lima RR, Burbano RR, Rogez H, Maia CF, Macchi BM, do Nascimento JLM, Crespo-López ME. Antidepressant and Antiaging Effects of Açaí (Euterpe oleracea Mart.) in Mice. Oxid Med Cell Longev. 2019 Jul 24;2019:3614960. doi: 10.1155/2019/3614960. PMID: 31428223; PMCID: PMC6681600.
Bron

7. Alqurashi RM, Galante LA, Rowland IR, Spencer JP, Commane DM. Consumption of a flavonoid-rich açai meal is associated with acute improvements in vascular function and a reduction in total oxidative status in healthy overweight men. Am J Clin Nutr. 2016 Nov;104(5):1227-1235. doi: 10.3945/ajcn.115.128728. Epub 2016 Sep 28. PMID: 27680990.
Bron

8. dani, J.K., Singh, B.B., Singh, V.J. et al. Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: A pilot study. Nutr J 10, 45 (2011). https://doi.org/10.1186/1475-2891-10-45
Bron

9. Verbraucherzentrale.de: Acai - die brasilianische Wunderbeere?
Bron

10. Verbraucherzentrale.de: Superfood: Diese Alternativen sind gesund und günstig
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Acai Beere alle Details zum Superfood & seinen Eigenschaften
Vitamin.com: Acai Beere alle Details zum Superfood & seinen Eigenschaften
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Michael Heinrich, Tasleem Dhanji, Ivan Casselman, Açai (Euterpe oleracea Mart.)—A phytochemical and pharmacological assessment of the species’ health claims, Phytochemistry Letters, Volume 4, Issue 1, 2011, Pages 10-21, ISSN 1874-3900, https://doi.org/10.1016/j.phytol.2010.11.005. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1874390010001096)
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Fowler JF Jr, Woolery-Lloyd H, Waldorf H, Saini R. Innovations in natural ingredients and their use in skin care. J Drugs Dermatol. 2010 Jun;9(6 Suppl):S72-81; quiz s82-3. PMID: 20626172.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kang MH, Choi S, Kim BH. Skin Wound Healing Effects and Action Mechanism of Acai Berry Water Extracts. Toxicol Res. 2017 Apr;33(2):149-156. doi: 10.5487/TR.2017.33.2.149. Epub 2017 Apr 15. PMID: 28503264; PMCID: PMC5426502.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Silva DF, Custódio Neto da Silva MA, Rodrigues GM, Vidal FCB, Barbosa MDCL, Oliveira Brito LM, Bezerra GFB, Muniz Filho WE, Borges KRAO, Rosa IG, de Carvalho JOE, Soares Branda O Nascimento MDD. Açaí (Euterpe oleracea Mart) Consumption and Prevention of Chronic Diseases: Is There an Association? A Preliminary Study. ScientificWorldJournal. 2020 Jun 1;2020:5782485. doi: 10.1155/2020/5782485. PMID: 32565751; PMCID: PMC7285393
Ga naar bron
Klinische Studie
ouza-Monteiro JR, Arrifano GPF, Queiroz AIDG, Mello BSF, Custódio CS, Macêdo DS, Hamoy M, Paraense RSO, Bittencourt LO, Lima RR, Burbano RR, Rogez H, Maia CF, Macchi BM, do Nascimento JLM, Crespo-López ME. Antidepressant and Antiaging Effects of Açaí (Euterpe oleracea Mart.) in Mice. Oxid Med Cell Longev. 2019 Jul 24;2019:3614960. doi: 10.1155/2019/3614960. PMID: 31428223; PMCID: PMC6681600.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Alqurashi RM, Galante LA, Rowland IR, Spencer JP, Commane DM. Consumption of a flavonoid-rich açai meal is associated with acute improvements in vascular function and a reduction in total oxidative status in healthy overweight men. Am J Clin Nutr. 2016 Nov;104(5):1227-1235. doi: 10.3945/ajcn.115.128728. Epub 2016 Sep 28. PMID: 27680990.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
dani, J.K., Singh, B.B., Singh, V.J. et al. Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: A pilot study. Nutr J 10, 45 (2011). https://doi.org/10.1186/1475-2891-10-45
Ga naar bron
Acai - die brasilianische Wunderbeere?
Verbraucherzentrale.de: Acai - die brasilianische Wunderbeere?
Ga naar bron
Superfood: Diese Alternativen sind gesund und günstig
Verbraucherzentrale.de: Superfood: Diese Alternativen sind gesund und günstig
Ga naar bron
Recensies